Az év 100. napjával, április tizedikével eljött a tökfélék ültetési ideje. De ácsi, számoljunk csak kicsit utána :) Idén az év jeles századik napja úgy néz ki, már a százegyedik! Lehetséges ez egyáltalán? Igen, de csak szökőévente egyszer :) bizonyám, szökőév van, de ettől függetlenül bátran ültessünk tökféléket.

Válasszunk fajtát attól függően, melyiket szeretjük, és mennyi helyünk van. Az mindben közös, hogy rettentő gyorsan fejlődnek. Kiválóan árnyékolhat a dísztök pergolára futtatva, de nem mindegyik fut, egy nagyobb ládában például helyes kis cukkini bokrokat is nevelhetünk. cukkini tavasz magvetés konyhakert

Fajtától függetlenül vessük a tökünket helybe, nem kell bíbelődni palántanevelgetéssel. Ha többet tervezünk egymás mellé, kényelmesen hagyjunk helyet nekik. Kövessük a vetőmagtermelő előírásait, de a jó vízáteresztő, tápanyagdús földdel nem foghatunk mellé - általánosságban ilyenbe, kb. 2 cm mélyre ültetendőek a magok. 
Mindenképpen javasolt legalább párban tökölni. Hogy miért? Mert az ilyen tökféléken általában találunk női, és hímnemű virágokat is. Könnyű megkülönböztetni őket; a cukkini esetében a lányok szára kicsi cukkini formájú, a fiúké normális, keskeny: cukkini tavasz magvetés konyhakert

A növény maga általában nem egyivarú, ez csak a virágokra vonatkozik, de teljesen rendszertelenül nőnek. A nőnemű virág megtermékenyítéséhez viszont gondolom nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hímnemű is kell - illetve a csak hímekből sosem lesz termés, tehát a több mindenképpen jobb :) 
Ha valamiért megviccel a természet, akkor is mutathatunk fityiszt - a virágok (spenót módjára) kiválóak mártásokba tésztához, sőt- akár meg is lehet tölteni őket, így ne keseredjünk el, ha mégis csak egyneműek vannak.

Alapvetően nem túl igényesek, de figyelnünk kell az öntözésre. Egyrészről hihetetlen mennyiségű vizet igényel a növény, ráadásul ha egyszer kiszárad, fújhatjuk a termést; másrészről a bokros fajták kifejezetten érzékenyek a különböző gombás betegségekre (pl. liszthatmat). Kerüljük a fentről, levelekről történő öntözést, inkább a töveket célozzuk.
Ja. És ha bárki azt hiszi, hogy erkélyen nem lehet normális méretű, csak mini zöldségeket termelni - hát bizony el kell, hogy keserítsem :D cukkini tavasz magvetés konyhakert

Egészen gigászi egyedek is előfordulnak, de az a tapasztalatom, hogy a bébi cukkinik a legfinomabbak. Az érzés viszont, hogy frissen szakítod le a város kellős közepén a saját, vegyszermentes zöldséged, lazán a grillre dobod, majd felszolgálod a családnak -én mondom, mérettől és formától függetlenül megfizethetetlen. Egészséges, finom, jó.. A mas**card tehet egy szívességet ;)