Advent második hétvégéje közeledik. Ha vasárnap meggyújtjátok a második gyertyát, jusson eszetekbe, hogy míg az első a hité volt, ez most a remény szimbóluma. Melegítsük át mások lelkét is, gondoljunk csak bele, hogyan segíthetünk kicsit önzetlenül másokon. Nem kell megváltani a világot, elég lehet az is, ha csak a nagy rohanásban egy kicsit figyelmesebbek és kedvesebbek vagyunk másokkal. Nem felejtjük el a vásárlás után a köszönömöt, esetleg megajándékozzuk a buszvezetőt egy kedves mosollyal. Máris szebb lesz mindenki napja :)

Az én ajándékom most az egyik kedvenc csokiorgiánk receptje, amivel garantáltan szebbé lehet tenni egy édesszájú napját. Figyelem! Az alábbi tartalom alkalmas a nyugalom megzavarására:  

 

Hatalmas brownie rajongók vagyunk a férjemmel, de sajnos csak kevés helyen lehet igazán jót enni a városban. Rengeteg csalódás ért, valahogy a legtöbb mire elénk kerül elveszti a lényegét, és csak egy száraz piskóta lesz, kénytelen voltam kikísérletezni a tuti receptet. Eltartott egy darabig, de íme: itt az igazi brownie, ami belül kicsit tapadós, a tetején megvan a kemény réteg, és csupa csoki:

Ami kelleni fog:
 - 225 g vaj
 - 5 tojás (minél nagyobbak, annál jobb)
 - 200 g étcsoki (én pasztillát használok)
 - 60 g jó minőségű (magas kakaóvaj tartalmú) cukrozatlan kakaópor
 - 380 g barna cukor (ebből 30 g a házi narancsos cukrom itt, de reszelt narancshéj is ok)
 - 100 g liszt (lehet finomliszt, kevert liszt vagy szinte bármilyen)
 - Opcionális a karácsony jegyében ízlés szerint fenyőmag durvára törve (elhagyható,  vagy dióval, mogyoróval is pótolható)

Lássunk hozzá:
Egy kis fazékba alacsony hőfokon tegyünk fel vizet főni, és tegyünk rá egy tűzálló keverőtálat. Ebben fogjuk a gőz fölött összeolvasztani a csokit, és a vajat. Néha keverjünk rajta, de eltart egy darabig a manőver. Ha felolvadt, keverjük hozzá a kakaót, a cukrot és tegyük félre hűlni.

Az olvasztás közben dolgozzon a robotgép. Törjük fel a tojásokat, és géppel a legmagasabb fokozaton 8-10 perc alatt verjük azokat habosra (nem kell szétválasztani a fehérjét és a sárgáját, mehet bele az egész).

Amíg a csoki olvad, és a hab verődik, béleljük ki a tepsinket sütőpapírral. Én lecsatolható szélű tepsit használok, így csak az aljába teszek, az oldalát alaposan kivajazom. Szerencsére ez nem olyan bonyolult, mint a sajttortánál, amikor körben is bélelni kell.

Ha a hab elkészült, állítsuk a gépet alacsony fokozatra, csurgassuk bele a csokis keveréket, majd adagoljuk hozzá a lisztet is. Fontos, hogy a csoki tényleg ne legyen forró, mert kicsapódhat a tojás, és oda az élvezet.

Gyorsan elkészül a sűrű tészta. Ha szeretnénk picit felturbózni, most keverhető hozzá a fenyőmag, majd irány a tepsibe és eloszlatom. 180 fokon, előmelegített sütőben kb. 20 percig sül - figyelni kell, és ki kell tapasztalni; sajnos minden sütő más és más. Akkor jó, ha a tetején már van egy vékony kéreg, de belül még ragad :) lehet fogpiszkálóval szurkálni, vagy nyomkodni is. A lényeg, hogy nem szabad túlsütni. Először nekem is ijesztő volt, hogy belül tocsog, de ha kicsit hagyod hűlni, utána már lehet is vágni rendesen. Kevés fagyival érdemes megbolondítani :)

A brownie melegen a legjobb. És bár nem vagyok mikró párti, ha hűtőből veszed ki, érdemes egy kicsit megmelegíteni. Pont olyan lesz, mint a friss :) Felszeletelve dobozban a hűtőben eláll több mint egy hétig is :) persze ha marad..

(ui. korábban egy másik reblogomban már írtam a brownie-ról)