Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Palántázzunk egyszerűen III. Gyümölcsleves dobozból keltető

Ez az ötlet sem újkeletű, viszont teljesen fenntartható - így mindenképpen szentelhetünk egy teljes bejegyzést rá - a gyümölcsleves vagy tejesdobozoból átalakított, újrahasznosított keltetőre.  

palánta tavasz konyhakert újrahasznosítás

A kialakítás nem igényel túl nagy fifikát vagy kézügyességet, de az biztos, hogy egy élesebb sniccerrel sokkal szebben vágtam volna :) palánta tavasz konyhakert újrahasznosításAlaposan kimostam a dobozt (még eredeti állapotában), majd az oldalára fektettem a kupakkal felfelé, és nekiestem a kaszabolásnak. Használható olló is természetesen, a lényeg, hogy vágjunk rá lukat:  palánta tavasz konyhakert újrahasznosítás

Igyekezzünk a vágás közben nem megsérteni az átellenes oldal vízhatlan bevonatát, bár ha tálcára helyezzük később, akár ki is lyukaszthatjuk - én inkább ésszel locsolok, de maradjon tiszta az asztal.
Ha készen vagyunk a vágással, töltsük meg a dobozt jó minőségű palántafölddel. Permetezzük, locsoljuk alaposan, majd jöhetnek a magok! palánta tavasz konyhakert újrahasznosítás

Az én dobozom egy izgalmas háziversenynek ad majd otthont; szívesen fogadom a téteket :) saját, őszi szüretelésű bazsalikom magjaim fognak vetélkedni benne bolti, és ajándékba kapott, külföldi "sweet basil" bazsalikom magokkal. 
Ennek megfelelően 3 külön sorba szórtam el őket, és győzzön a jobbik! Nagyon bízom a saját termésemben, de természetesen ér ellenem fogadni - csak fölösleges ;)

Amint minden mag a helyére került, fél cm palántafölddel takartam be az egészet, és alaposan megpermeteztem. Természetesen készítettem jelölőket is, hogy követni tudjam a futamot (uzsonnás zacskó kötöző drótot és alkoholos filcet találtam). palánta tavasz konyhakert újrahasznosítás Miután kigyönyörködtem magam az újabb filléres alkotásban, frissentartó fóliával takartam le, hogy párás környezetet biztosítsak a csírázáshoz. palánta tavasz konyhakert újrahasznosítás

Az első kép forrásáért, több újrahasznosítható ötletért látogass el Pinterest oldalamra; (a többi kép mind saját): https://www.pinterest.com/BalkonGaz/%C3%BAjrahasznos%C3%ADt%C3%A1s-kert/

 0
Tovább

Januári gyűjtögetés

Előre láthatóan január végéig érdemi munkát még nem fogunk tudni végezni odakint, addig is marad az eszközök és szerszámok rendberakása, az idei kertünk/növényeink megtervezése és a felkészülés. Érdemes végiggondolnunk, hogy melyik projektjeink voltak a legsikeresebbek, mik fulladtak kudarcba, melyekkel szerettünk igazán babrálni -és ennek a mentén lássunk hozzá az idei évnek.

Részemről a paprika/paradicsom projekt és az epernevelés mindenképpen folytatódni fog, de sok új gondolatom is van. Ami biztos, hogy február márciusban kezdhetem a magok keltetését, palánták nevelését.
Tanulva a saját tapasztalatokból, idén ezekhez a munkákhoz nem szeretnék (földön kívül) semmit sem vásárolni. A tavalyról megmaradt eszközökkel, illetve háztartási újrahasznosítással próbálkozom. Kapcsoljunk gyűjtögető üzemmódba, mert bizony nagyon sok dolgot felhasználhatunk. Lássunk néhány egyszerű ötletet palántázáshoz:

Tojástartó  újrahasznosítás ültetés
A papír tojástartó szerintem működőképes lehet majd, de elsősorban lassabban növekedő palánták neveléséhez. Megvan az az előnye a műanyag poharakhoz képest mondjuk, hogy nem kell majd bolygatni a palánták gyökerét az átültetéskor. Egy sniccerrel simán fel kell darabolni, és papírostul a cserépbe ültetni.

WC papír guriga   újrahasznosítás ültetés
Ez is elég klasszikus megoldás, a fentivel azonos módon működik. Az alját érdemes behajtani, hogy ne szóródjon szét a föld, de ha szorosan egy tálcára rendezzük őket, akkor ez sem lehet probléma. Fontos, hogy ne a gyorsan feloldódó fajtát, hanem a hagyományosat válasszuk.

Tejes/gyümölcsleves doboz   újrahasznosítás ültetés
Fektessük el, és vágjuk fel az egyik oldalát. Máris egy hosszúkás nevelőedényt kapunk, ami semmibe sem került. Lehet lukasztani az alját is, de én asszem most nem fogom, inkább majd óvatosan spriccelem a kiskertet – így nem kell alá tálat tennem.

Műanyag dobozok   újrahasznosítás ültetés
Vacsit rendeltek? Mosd el a műanyag dobozt. Ezeknek átlátszó teteje is szokott lenni, így ha kilyukasztgatod, egész jó kis üvegházat készíthetsz. A bazsalikom palántáim villámgyorsan kikeltek tavaly egy ilyenben, szerintem idén is be fogom vetni. :) minden értelemben! Egy alkoholos filccel pedig egyszerű jelölni is rajta a vetés idejét, a növény fajtáját.

PET palackok    újrahasznosítás ültetés
Ahogyan a képen is látható, egy műanyag üdítős üvegből és egy kis zsinórból nagyon szuper önöntöző rendszer készülhet. Ezen felül a májusi ültetéseket is jól védhetjük majd egy levágott palackkal, így abszolút multifunkciósnak ítélem.

A képek forrásáért, illetve további ötletekért látogass el Pinterest oldalamra: https://pinterest.com/BalkonGaz/%C3%BAjrahasznos%C3%ADt%C3%A1s-kert/

 0
Tovább

PET palackból trendi bizsu?!

A BalkonGaz ugyan nem egy klasszikus DIY oldal, de az újrahasznosított praktikákért teljesen odavagyunk, úgy ítéltük meg, hogy ez még belefér :)   DIY ajándék újrahasznosítás

Akár saját repertoárodba, de karácsonyi ajándéknak is szuper lehet egy magad alkotta ékszer. Gondolnád, hogy ezt a szuper karkötőt nettó 20 perc alatt összebarkácsolhatod pet palackból?!

Amire szükség lesz:
     - 1,5 literes ásványvizes palack(ok)
     - Olló, sniccer
     - Vasaló vagy serpenyő
     - Akrilfesték és ecset (vagy körömlakk)

DIY ajándék újrahasznosítás

Így csináld:

Szedd le a palckról a fóliát, mosd le a ragasztót. Ha nagyon makacs, használhatsz körömlakk lemosót is, de csínján, mert egyes műanyagokat megmarhat. Ha megvagy, kezdődhet a szeletelés :)   DIY ajándék újrahasznosítás

Lehetőleg olyan palackot válassz, ami nem anyagában mintás. Ezek a melegítéskor a vékonyítások mentén eldeformálódhatnak, ami nagyon bosszantó, ha már ennyit molyoltál vele.

Ha megvannak a szeleteid, egyengesd el a széleiket ollóval. Fogj egy rossz serpenyőt, tedd a tűzhelyre, 5-6-os fokozatra gyújts alá. Nem teszed tönkre az edényt ne aggódj, de jobb az óvatosság. Ha felmelegedett, tegyél bele egy karikát.   DIY ajándék újrahasznosítás

Gyorsnak kell lenned, hamar megolvad! Döntsd, és forgasd úgy körbe körbe, hogy a széle befelé hajoljon. Ha jónak érzed, fordítsd meg, ismételd meg a másik felével is.

Használhatsz vasalót is, közepes hőmérsékleten, gőz funkció nélkül.
Valahogy így fognak kinézni:  DIY ajándék újrahasznosítás

Az első néhány után már ráérzel ne aggódj, és menni fog. Érdemes egyszerre több alapot csinálni, mert hamar el fog kapni a gépszíj - csak a kezedre vigyázz!

Ha elkészültél, jöhet a látványos része. Körömlakkal, vagy akrilfestékkel fessük ki a karkötő belső felét, majd hagyjuk megszáradni.  DIY ajándék újrahasznosítás

Bizonyos festékeknek egy, más fajtáknak két réteg szükséges. Kb. 30 perc alatt szárad meg egy réteg. Az eredmény elég látványos:    DIY ajándék újrahasznosítás

Különböző színű és vastagságú darabokat kombinálhatunk (az ünnep miatt én egy egyszerűbb arany és fekete kombinációt választottam, de a műveknek csak a fantázia szabhat határt).

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Hasonlókért kövesd az ÉdesOtthon blogot  http://edesotthon.reblog.hu vagy az ÉdesOtthon blog facebook oldalát: https://www.facebook.com/Edesotthonblog/?ref=bookmarks

 0
Tovább

Háromperces jelölő - DIY kavicsból

A szerdai vihar óta most fogok eljutni a romeltakarítás végére. Van bennem némi keserűség nem tagadom, mert szinte minden növényen komoly nyomot hagyott a szél vagy a jégeső, de azért nem esem kétségbe. Világvége díszletre értem haza; tövestől kicsavart paradicsomok és kaliforniaik, megtépázott trombitafolyondár, elvert barack, elrabolt füge és leander növendékek, földhöz vágott áfonyák, összetört üvegházak, hiányzó jelölők és még sorolhatnám. 

A szélvihar így alkalmat adott többek közt egy kis barkácsolásra is, mert a markerek egy részét bizony pótolnom kellett. Nem is baj, a DIY mindig felderít :) Vetési marker sorozatom következő darabja egyszerűen zseniális, mert bizonyára mindennel rendelkezünk hozzá otthon is. Ezen felül gyorsan elkészül, mutatós, ráadásul a gyerekeket is leköthetjük kis időre, ha kedvük támad a közös alkotásra.Jelölő kavics

Amire szükség lesz:

  • Lapos kövek (lehet Duna parti kavics, de szimpla dekor kő is)
  • Színben harmonizáló körömlakk
  • Fogpiszkáló, vagy saskik pálcika 

Tisztogassuk meg a köveket. Ha szükséges, mossuk őket tisztára, majd töröljük szárazra. Én maradék dekorkavicsokkal dolgoztam, így elegánsan csak a pólómba töröltem őket ;)
Ha tiszták és szárazak, tegyünk egy csepp körömlakkot papírra vagy tálkába, mártsuk bele a fogpiszkáló hegyét, és kezdhetünk is írni. Képekben: Diy marker
Ügyesebbek a rajzolással is megpróbálkozhatnak :) Minél simább felületű a kavicsunk, annál egyenletesebb lesz az eredmény. Hagyjuk száradni, és készen is vagyunk!

A kavicsok festése manapság komoly népszerűségnek örvend, a Pinterest is számos ötletet hoz fel (az én összeállításom képei is onnan valóak). Ezekhez ugyan már kicsit komolyabb festékekre és előkészületkre lesz szükség, de a lehetőségek végtelenek; esküvői ültetőtől kezdve karácsonyi szalvétadíszen át a kerti dekorációig egyedi kiegészítőket, ajándéktárgyakat készíthetünk.Diy kavicsból

 0
Tovább

DIY balkonláda borosládából

Minden alkalommal megerősítést nyer, hogy az újrahasznosítás egy szuper dolog, bizony sokkal jobban kellene integrálnunk mindennapjainkba (személy szerit nekünk is). Tény, hogy időt vesz igénybe, amiből persze mindannyiunknak kevés van, de rengeteg használt dolog menthető, újragondolható. A környezetre gyakorolt hatásunk csökkenthető volna, arról ne is beszéljünk, hogy spórolhatunk, illetve az eredmény is pofás általában.

Bár ez a láda nem most készült, én elégedett vagyok vele, bízom benne, hogy Ti is szeretni fogjátok! :)

Egy csodás februári vasárnap végre elérte a 10 fokot kint a hőmérséklet, így elő lehetett merészkedni a négy fal közül :) persze csak a férjemnek, nekem még kicsit hideg volt, így belülről szemléltem, csupán egy-egy fotó erejéig mentem ki hozzá, hogy pontosan le tudjam írni a folyamatot. Nálunk így készültk a ládák:

Balkongaz borosládák

1. Végy egy tetszőleges fa boros ládát, és tisztogasd meg, amennyire lehet. Nekünk alaposabb művelet volt, mert a lányok (vadászgörényeink vannak) már egy éve bitorolták.. Jah, volt rajta minden. 

2. Az időjárástól védő kezelés előtt egy alapos csiszolás szükséges kívül, belül. Erre sor kerülhet manuálisan csiszolópapírral, vagy akár gépesítve, rezgőcsiszolóval is. Mi szerencsére szerszámmal jól el vagyunk látva, és ott spórolunk időt, ahol lehet, így a gyorsabb, utóbbi módszert választottuk. A csiszolás után portalanítsuk a ládát (én egyszerű mikroszálas törlőkendővel jártam el).

3. Jöhet az alapozás. Biztosan sokan nem értenek egyet velem, de kívül és belül is átkentük a ládát vékony lazúrral. Ez vegyszer, igen – viszont ha nem kezeled, valószínűleg egy szezont sem fog kibírni, elkorhad az állandó nedvesség és UV miatt. Sok olyan festék kapható, amelyet akár gyerekszobai bútorokra is használhatsz, mert minimális a károsanyag tartalmuk – én is egy ilyet választottam, 
szegény férjem sokáig járt utána :) Egy antik fehér vékonylazúrt vettünk, mert a színesek többnyire jobban ellenállnak a kinti körülményeknek, illetve a vastaglazúrokkal ellentétben a fa eredeti mintáját, valamint az égetett borászati logot sem takarják el, amihez ragaszkodtunk.

4. Második réteg festék felhordása. Itt már igény szerint elég csak a külső részeket festeni, de nem is feltétlenül muszáj. Egyenletesebb hatást érhetünk így el, vagy éppen ellenkezőleg, az egyenlőtlen festékfelvitellel antikolhatunk is. Fontos, hogy kövessük a festékes dobozon található utasításokat (hígítás és száradási idő kapcsán).

5. Lakkozás. Ez a védelem egyik legfontosabb pillére. Választhatunk spray vagy hagyományos ecsettel felhordós verziót, esetleg csónaklakkot is, de a lazúrhoz hasonlóan környezetbarát megoldás is elérhető már. Nem vastagon, de egyenletesen kell a lakkot felvinni, majd száradni hagyni. A művelet a gyártó javaslata alapján a száradást követően ismételhető.

6. Jöhet a láda kibélelése. Nem feltétlenül muszáj, de biztosan megnöveli a ládánk élettartamát. Én sima mezőgazdasági fóliát használok, aminek a széleit visszahajtom, és a láda tetejéhez rögzítem kapcsozóval. Bőven hagyok rá, ne feszüljön. Sajnos ebből a gépezetből nekem nincsen elektromos, így izomerővel kell a kapcsokat belőnöm. Nem ez a legélvezetesebb része, de mindenképpen ajánlom :) Kezedre vigyázz. Jótékony hatású továbbá, ha kifúrod a ládát, és a passzoló helyeken kilyukasztod a fóliát is, hogy el tudjon folyni a víz. A lyukakat belülről egy peremes szegeccsel rögzítettem, ami megakadályozza, hogy a víz a láda belsejébe follyon. Végül nagyon hasznosnak bizonyult a sok eső miatt :) 

7. A doboz, és a bele ültetendő növény igényei szerint az aljába 0,5-1,5 cm kavicságyat készítek átmosott zúzott kövekből. Ez a felesleges víz egy részét segít elvezetni, így kisebb eséllyel fulladnak meg a növények egy nagyobb esőzés után. (én azért lukasztok is, mert bátran folyhat a teraszon).

8. Jöhet a növény igényeinek megfelelő föld kiválasztása, ládába töltése – és az alapos belocsolás után végre kezdődhet az ültetés!  Ebbe a ládába végül néhány fokhagyma, és egy tő cukkiniszörny került:

Cukkini a ládában

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)