Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

DIY balkonláda zöldséges ládából

Szemfüles voltam ismét, a munkahelyemről mentettem egy kis szemetet. Mindenki boldog, de leginkább most én :) tempósan haladtam a konyhára, bizonyára a chef úrral volt valami halasztást nem tűrő megvitatni valóm - amikor rámkacsintott ez a szokásosnál magasabb oldalú fa zöldséges láda a kidobásra váró hulladékhalomból. Megjegyzem, szelektíven gyűjtünk bent is, amennyire csak lehet. Naszóval; megláttam, és tudtam: velem jön, és balkonládává reinkarnálódik a teraszon. Jóidőnk volt, így lehetőségünk nyílt egy újabb kis csináld magad projektre, amelynek keretében el is készült. A teljes folyamat alább:

1. kis  hőkezelés. Nagyon sok kapocs tartotta össze a ládát, így megállapodtunk, hogy ezt nem csiszoljuk le, inkább kicsit megégetjük az oldalát hőlégfúvóval. Ez inkább amolyan kedvtelés és próbálkozás, mintsem tartósítás :) de elvégre is azért csináljuk, hogy jól szórakozzuk, ráadásul pofás is lett.

2. alapos lakkozás. Matt spray lakkal két rétegben fújtuk le minden oldalát. A két fújás közt kivártuk az előírt száradási időt, illetve betrartottuk a biztonsági előírásokat is (bár maszkot nem vettem, mert férjem csinálta a munkát, én a biztos távolból szemléltem, így nem inhalálhattam mérgező anyagot).

3. Fólia. Uhh, ez a legkevésbé élvezetes művelet, a második után már azt hittem, kitépem a hajam. A fóliát a láda széleihez kell rögzíteni úgy, hogy ne feszüljön a belseje. Kézre vigyázzzzzzz!
Nem szabad elkapkodni, mert ha nem jó, akkor megáll majd a víz a doboz aljában, és fölöslegesen fáradoztunk.Amikor elkészült a tűzés, néhány jól megválasztott helyen alul lyukasszuk ki a fóliát, hogy elfolyhasson a felesleges víz.

4. Kavics réteg. A legtöbb nem hagyományos virágtartóba szoktam tenni egy réteg kavicsot, hogy ezzel is segítsem a vízelvezetést. Nem kell sok, de egyenletesen fedje az edény alját.

5. Készen is vagyunk. Mehet bele a föld, alaposan locsoljuk be, és már ültethetünk is :) képek: föntről le, majd balról jobbra.

A ládába élesben a zöldborsó vetés került:
http://balkongaz.reblog.hu/zoldborsot-balkonon
Balkonláda zöldséges ládából

 0
Tovább

Vetési markerek DIY parafa dugóból

Többször rászaladtam már, hogy nem jelöltem megfelelően a vetést, vagy a fűszernövényeket, és mit ne mondjak, néha némi fejvakarást okozott utólag a mulasztás.. Vannak küllemre a megtévesztésig hasonló, de viselkedésben nagyon is eltérő növények, így foglalta el például a dísztök a veteményes ágyást, mert összekevertem a cukkínivel :)
Megtanultam, hogy jelölni kell a palántákat, és erre vannak kifejezetten gyors, de pofás megoldások is.
Bár többnyire az ember nem ad-hoc ültet, mert egy csomó minden kell hozzá - de biztos, hogy valami kevésbé lényegesnek tűnő dolog kimarad a vásárlásból (nálam legalábbis majdnem mindig) mint a jelölők is, így a rendelkezésre álló anyagokból rögtönözni kell. Persze a végén még jobban is tetszenek, mint a bolti verziók. Első körben az egyik legegyszerűbbet, ebből is rögtön kétfajtát szeretnék bemutatni Nektek. Jöjjenek saját markereim parafa dugóból :)

 

1. natúr jelölő

Mire lesz szükség?

  • parafa dugó
  • kés, vágódeszka
  • drót
  • metszőolló vagy fogó a drót elvágására
  • alkoholos filc
     

Elsőként egy éles (nem recés) késsel szeleteljük fel a dugónkat. Kezekre vigyázni, meglepően ellenálló anyag a parafa. A szeletek ne legyenek túl vastagok, bilétaként fognak funkcionálni. Ha ezzel megvagyunk, alkoholos filccel írjuk (vagy ügyesebbek rajzolhatják is) rájuk, hogy miket fogunk jelölni velük. Én próbálkoztam a rajzolással, de szerintem maradok az írásnál.
Ha megszülettek a mesterművek, szúrjuk át a parafa lapka tetején a drótot, majd hajtsuk vissza a fogóval a végét. Ezt követően tetszés szerint hajtogatható a drót, én pásztorbot szerű formát választottam. Amikor kialakult az eredmény, vágjuk le a drót végét, és szúrjuk a növény mellé. Készen vagyunk!

vetemény marker parafa dugóból


Ha a fenti verziót túlságosan natúrnak találod (vagy ha kifogy a filced, mint nekem) mutatok egy alternatívát is:


2. festett jelölő

Mire lesz szükség?

  • parafa dugó
  • kés, vágódeszka
  • drót
  • metszőolló vagy fogó a drót elvágására
  • festék (lakk vagy táblafesték)
  • fehér filc vagy körömlakk javító, esetleg hibajavító


Ebben a megoldásban miután felkarikáztad a dugót, le is kell festened. Ízlés szerint minden oldalát, vagy csak az egyiket is lehet, én csak az egyik oldalon, szimpla kalapácslakkot használtam (mert éppen a Singer állványt és a gyertyatartókat újítottuk fel közben). Ha táblafestéket használsz, az is szuper megoldás, viszont ha krétával tervezel írni rá, csak beltéren használd - vagy az első kiadósabb eső után majd vakarhatod a fejed :)

Ha megszáradtak a korongok, a választott eszközzel készítsd el a feliratot, vagy rajzot. Sajnos nem volt filcem, így rögtönöztem körömlakk díszítővel, sajnos korlátozottak voltak a lehetőségeim. Ha megszáradt a minta, ismét csak át kell döfni a dróttal, visszahajlítani, formázni, levágni és beszúrni a helyére.

Festett markerek parafadugóból

 0
Tovább

Saját balkonládáim

Mindenki szereti a szépet és a jót, ezalól én sem vagyok kivétel. Sajnos a kézügyességem nem feltétlenül tudja követni szárnyaló fantáziámat, de annyi baj legyen.

Előbb vagy utóbb minden balkongazolóban felmerül a kérdés, hogy mibe is ültesse a növényeit. A klasszikus balkonládákkal alapvetően nincsen semmi baj, de én jobban vonzódom a szokatlanabb, újra gondolt felhasználáshoz. Nekem a klasszikus balkonláda kicsit már unalmas, sőt - az új teraszon sok helyen nem is igazán lehet mihez rögzíteni, színekben sincsen olyan nagy választék, a mintákról nem is beszélek - a nem klasszikusok pedig elég drágák tudnak lenni, így maradt a DIY :) jupíí!

Lesz idén több olyan projekt is, amihez a szokásosnál szélesebb, vagy éppen mélyebb edényre lesz szükségem, így amíg nem olyan jó az idő, megtervezem ezeket, és összegyűjtöm a szükséges eszközöket. Ami már biztos, hogy használt boros- és zöldséges ládákból valami lesz. Alapos csiszolás után egy kis színt és dekorációt, majd alapos időjárás elleni kezelést és némi mezőgazdasági fóliát kapnak, ha már nem fagyunk meg odakint. 

A cukkini, hagymák, paradicsomok és fűszernövények reményeim szerint mind ilyen ládákba kerülnek. Nem szeretem emelgetni az ilyen nehéz dolgokat, de óhatatlan néha némi takarítás, így ha nem leszünk lusták, görgővel is felszerelhetjük őket. (azok voltunk, nem lett görgő - a blogger)
Vali kolléganőm is mentett nekem néhány szép példányt, ezúton is köszönöm Neki (és a férjének is, Misinek, aki hajlandó volt megválni tőlük a kedvemért).

A láda szerintem átütő lesz, de a tökfélék jobban kedvelik a mélyebb közeget, így arra gondoltam, egyenesen virágföldes zsákokba ültetek majd minden ilyesmit, és olcsóbb zsákvászonból varrok esztétikusabb külsőt rájuk (akár elnagyoltan kézzel is meg lehet ölteni és úgy talán még rusztikusabb a hatás, de ennyire nem vagyok azért türelmes, marad a gép). Ezekre is kiválóan lehet transzfer technikázni, komoly vintage hangulatú ültető zsákokra számítok :)

 0
Tovább

Függő/Leges kertek - Raklap

Amikor a rendelkezésünkre álló hely kevés, akkor kell igazán kreatívnak lennünk. Függő, vagy függőleges (esetleg vertikális) kertekkel már az ókorban is foglalkozott az emberiség, de az elmúlt években egy teljesen új formában hódítja meg a világ városainak erkélyeit, kertjeit. Már kevés kutakodás után is nagyon kreatív és mutatós ötletekre bukkantam, amelyek többsége nem túl elrugaszkodott, és csak egy kis elszántság szükséges hozzá. Én biztosan fogok alkalmazni néhányat ezek közül, mert bár hely bőséggel áll rendelkezésemre, de ezek a falak vagy oszlopok nagyon dekoratívak is :) lássuk a sorozat első darabját:
 

Az ezerarcú raklap DIY - enthusiasts.com



1. A megfelelő raklap kiválasztása
Nagyon divatos DIY alapanyag a raklap, de ha növényeket (főleg gyümölcstermőket) szeretnénk ültetni bele, mindenképpen ismernünk kell az eredetét. Ha nem tudjuk, akkor azt javaslom, vegyünk inkább újat. Elvégre is egy olajsaras, dohos helyen tartott, vegyszerezett alap biztosan nem egészséges.

2. Ritkítsuk, kezeljük ha szükséges
Ha beszereztük a megfelelő alanyt, előfordulhat, hogy egy kicsit meg kell ritkítani a fokait, hogy kényelmesebben hozzáférjünk a belső borítás miatt, vagy szimplán hogy csak tudjunk ültetni bele. Kezeljük? Tekintettel hogy a raklap ellenálló az időjárással szemben, én nem kezelném, de természetesen mindenkinek az egyéni belátására, ízlésére van bízva a dolog.

3. Bélelés, borítás

Ha megvagyunk tehát, a belső felére kapcsozóval rögzítsünk zsákvásznat vagy sűrű szövésű natúr bútorszövetet. Ez lesz a kertünk eleje, ahová ültetünk, ugyanakkor meggátolja majd a föld kipotyogását, szellőzik, illetve el tud távozni a fölösleges víz is. A többi külső oldalra kívülről (3 oldalról) ugyanezzel a módszerrel rögzítsünk mezőgazdasági fóliát. Én UV állót javasolnék, az biztosan tartósabb lesz. Ha a fenti lépések megvannak, kapunk egy három oldalról vízhatlan, felül lukas, elölről belülről szövettel bélelt, kimerevített tárolót.



4. Jöhet az izgalmas része
Töltsük fel földdel, majd ahová ültetni szeretnénk növényeket, ott a vászonba sniccerrel vágjunk lukat, és óvatosan helyezzük be a növényt, majd ezt a folyamatot ismételjük. Fontos, hogy mindig csak ott vágjunk, ahová ültetünk :) szépen, egymás után. Egynyári virágzók, fűszernövények, de akár szamóca, földi eper is ültethető a függőleges kertünkbe, csupán arra kell figyelnünk, hogy hasonló igényű növényeket válasszunk egymás mellé.

 0
Tovább

Alternatív hímes tojás BalkonGaz módra 

Korábban egy Top5-sorozat bejegyzés keretében írtam arról, hogyan készülnék a húsvétra, ha készülnék. Sajnos most tényleg nem volt sok időm, de elkapott a láz az írást követően, így mégis kerítettem öt percet a felújítási munkák közepedte, és alkottam egy picit. Tényleg csak egy egészen aprót csupa olyan dologból, ami éppen rendelkezésemre állt:

1. Tojás, 1 dbÍgy ültessünk tojáshéjba
Férjem rántottát evett valamelyik nap, vagy inkább gombás tojást - így csak egy tojás állt rendelkezésemre, kifejezetten a barkácsolásért most nem pazaroltam. Norbi késsel leválasztotta a tojás tetejét, a belső tartalmat felhsználta rendeltetésszerűen, én pedig a héjat alaposan kimostam, majd egy jácint csíráztató üvegre tettem, hogy száradjon.

2. Megtöltöttem a munkadarabot földdel
Gondoltam beleások egy bármilyen zsákba, de csaltam, és egy tojásnyit leemeltem a fokhagymákról - így megspóroltam magamnak pár percet, aminek a nagyját a lepotyogott darabok eltakarítása tette volna ki. Ezt követően permetezővel benedvesítettem.

3. Tanakodtam, mit ültessek bele​
Bazsalikom palánta tojáshéjbanTerveztem korábban venni sziklakerti pozsgásokat, de csak sokkal nagyobbak voltak az áruházban, így kreatívabbnak kellett lennem, és a rendelkezésre álló palántákat vettem sorra. Méret alapján végül egy bazsalikom mellett döntöttem, mert lassan úgyis szét kell ültetnem őket. Alaposan benedvesítettem a talajt, és egyet kiemeltem.

4. Szembesültem a problémával
hogy a tojás nagyon kicsi, és tele raktam földdel. A felét azonnal ki is kellett szednem, hogy jó magasságba kerülhessen a növény, amit óvatosan belehelyeztem, majd apránként feltöltöttem földdel, megnyomkodtam és meglocsoltam. 

5. Mibe rakjam?
Volt még némi moha itthon, ebből vágtam magamnak egy marékkal, majd belekanyarintottam egy szuflé formába, és a közepére illesztettem a tojást. Két darab fakéreggel, és a saját tetejével díszítettem :)

és készen is van

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)