Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Filléres ajándéktipp - variációk pohárjelölőre

Megint eltelt egy év, bizony holnap már gyújtjuk az első gyertyát a koszorún. Lassan hagyománnyá válik, hogy minden adventi hétvégén hozok egy olcsó, egyszerű, de mégsem tucat csináld magad ajándékötletet; és ez idén sem lesz másképpen :) fogadjátok szeretettel az idei első tippemet, a pohárjelölőt! 

DIY ajándék karácsony

Bizonyára senkinek sem ismeretlen a szituáció, amikor összegyűlik a család (vagy a barátok), és még le sem vették a cipőjüket, de a konyha máris pillanatok alatt egy végeláthatatlan pohárerdővé változik. Hamar eluralkodik a káosz, és a mosogatnivaló pont négyszer annyi lesz, mint ami feltétlenül szükséges lenne.
Tuti megoldás a munka redukálására a pohárjelölő, így biztos, hogy minden vendéglátó (köztük én is) nagyon örülne egy hasonló készletnek. A dolog szépsége pedig, hogy minden alkalomra külön garnitúrát gyárthatunk akár az ünnepelt érdeklődésének, ízlésének megfelelően is. Ha ez még mindig nem győzött meg, pofon egyszerűen, szinte bármit felhasználhatsz, ami a kezed ügyébe kerül –legyen az dugó, maradék puzzle, régi bizsu, kupak, csipesz, kartonpapír vagy maradék filcanyag.

Nézzük a kedvenceimet:
 

  1. A parafa dugó mindenre jó 

    DIY ajándék karácsony

Ahogyan korábban már vetésjelölőt is készítettünk dugóból, szuper egyedi pohárjelölőket is készíthetünk. Szeleteljünk fel egy boros dugót (tipp: ha előtte vízbe áztatod, könnyebb lesz vágni, és nem is morzsolódik – de ekkor ki kell szárítani alaposan, mielőtt tovább haladnál) ezt követően festhetjük, decoupage-olhatjuk, díszíthetjük kedvünkre. Egy dróttal szúrjuk át, hurkoljuk meg és szalaggal, vagy lánccal rögzíthetjük a pohár talpán. Csirió!

  1. Maradék fonal 

    DIY ajándék karácsony

Ha tudsz egy kicsit kötni vagy horgolni, máris nyert ügyed van. Egy kis maradék fonalból szuper télies jelölőket készíthetsz. Ezeket gombbal is rögzíteni lehet, de a mini sálak megkötve is biztosan sikert aratnak majd.

  1. Filc jelölők 

    DIY ajándék karácsony

Karácsonyra kifejezetten stílszerű :) Nyomtass néhány karácsonyi mintát papírra, és vágd ki azokat. Ezek lesznek a sablonjaid. Rajzold körbe ezeket a filcen, majd vágd körbe a vonal mentén. Éles ollót használj, akkor szép a filc, ha nem rojtos a széle. Vágd be a közepéig az egyik oldalon – így a pohár szélére tudod rakni. Ha belülre egy köralakot vágsz, a borospohár talpára is illesztheted.

  1. Kupakok 

    DIY ajándék karácsony

Ki mondta, hogy a söröskupakokat nem lehet semmire használni?! Lukaszd ki egy szöggel a tetején, mint egy medált, majd igény szerint fesd le. A belsejébe festhetsz mintát, vagy akár képet is ragaszthatsz! A rögzítés a parafa dugó koronghoz hasonlóan tud működni.

  1. Mini karácsonyfadíszből jelölők 

    DIY ajándék karácsony

Talán a legegyszerűbb, ha apró díszeket szerzel be többféle színben és formában. Ezekhez a színben passzoló szalagok remek kiegészítők, igazán mutatós és egyszerű ajándék:

A képek forrásáért, és további pohárjelölő ötletekért látogass el pinterest oldalamra:  https://www.pinterest.com/BalkonGaz/identify-your-glass/ 

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp - citromos fűszersó

Karácsonykor egy egész sorozatnyi filléres ajándékötlet közt például a narancsos cukrommal is foglalkoztunk egy rövidke írás erejéig. Akkor az apropó egy zsák bionarancs volt, amelynek a héját sajnáltuk kidobni – így felhasználtuk, hozzá teszem, azóta is többször nyúltunk hozzá süti ízesítés kapcsán. Nézzünk most valami hasonlóan izgalmasat:citrom gasztro ajándék rozmaring

Egyrészről a saját citromjaink is érnek, másrészről biocitrom is volt a piacon :) Mutatok egy egyszerű módszert a citrom héjának tartósítására, felhasználására akár saját magunknak, de ajándék gyanánt is megállja a helyét, ha picit felcicomázzuk.

Közeleg a grillezős szezon, így egy friss és illatos, első sorban hal vagy csirkesült (vagy akár pikáns zöldségek) elkészítéséhez ajánlom ezt a szuper fűszersót. Előre bocsájtom, hogy nyugodtan használjatok citromból kevesebbet – mi az átlagoshoz képest nagyon kevés sót fogyasztunk (ezért a több citrom, hogy kiérződjön az íze).

Amire szükség lesz:
- 150 g nagyobb szemű himalájai só
- 2 db biocitrom lereszelt héjja
- 3 szál rozmaring
- 6 szem durvára tört feketebors
- sütőpapír, jól záródó üvegcse vagy visszazárható zacsi

Első lépésként nyírtam egy kis rozmaringot a sajátból, mert ugye az sokkal finomabb :)citrom gasztro ajándék rozmaring Persze ha nem áll rendelkezésre saját, akkor a bolti is megteszi. Megmostam, megszárítottam, majd lecsipegettem a leveleit, mert a szárára most nem lesz szükség. citrom gasztro ajándék rozmaring

Ez alatt a férjem kislyukú reszelőn lereszelte a citromok héját. Vigyázni kell, hogy a keserű fehér részt ne reszeljük bele, mert nem valami finom. Sőt, igen csak rossz :)
Kimértem a sót, és a citromra öntöttem. Ezt követően jöhet hozzá a tört bors, illetve a rozmaringok levelei is, és alaposan össze kell dolgozni:citrom gasztro ajándék rozmaring
Mivel az összetevők egy része még nedves, egy sütőpapírra terítettem, és szárítottam egy egész napig:   citrom gasztro ajándék rozmaring

Ezt követően az egészet jól záródó edénybe tettem, és várom, hogy összeérjenek az ízek az első össznépi grillezésig :) citrom gasztro ajándék rozmaring

 0
Tovább

PET palackból trendi bizsu?!

A BalkonGaz ugyan nem egy klasszikus DIY oldal, de az újrahasznosított praktikákért teljesen odavagyunk, úgy ítéltük meg, hogy ez még belefér :)   DIY ajándék újrahasznosítás

Akár saját repertoárodba, de karácsonyi ajándéknak is szuper lehet egy magad alkotta ékszer. Gondolnád, hogy ezt a szuper karkötőt nettó 20 perc alatt összebarkácsolhatod pet palackból?!

Amire szükség lesz:
     - 1,5 literes ásványvizes palack(ok)
     - Olló, sniccer
     - Vasaló vagy serpenyő
     - Akrilfesték és ecset (vagy körömlakk)

DIY ajándék újrahasznosítás

Így csináld:

Szedd le a palckról a fóliát, mosd le a ragasztót. Ha nagyon makacs, használhatsz körömlakk lemosót is, de csínján, mert egyes műanyagokat megmarhat. Ha megvagy, kezdődhet a szeletelés :)   DIY ajándék újrahasznosítás

Lehetőleg olyan palackot válassz, ami nem anyagában mintás. Ezek a melegítéskor a vékonyítások mentén eldeformálódhatnak, ami nagyon bosszantó, ha már ennyit molyoltál vele.

Ha megvannak a szeleteid, egyengesd el a széleiket ollóval. Fogj egy rossz serpenyőt, tedd a tűzhelyre, 5-6-os fokozatra gyújts alá. Nem teszed tönkre az edényt ne aggódj, de jobb az óvatosság. Ha felmelegedett, tegyél bele egy karikát.   DIY ajándék újrahasznosítás

Gyorsnak kell lenned, hamar megolvad! Döntsd, és forgasd úgy körbe körbe, hogy a széle befelé hajoljon. Ha jónak érzed, fordítsd meg, ismételd meg a másik felével is.

Használhatsz vasalót is, közepes hőmérsékleten, gőz funkció nélkül.
Valahogy így fognak kinézni:  DIY ajándék újrahasznosítás

Az első néhány után már ráérzel ne aggódj, és menni fog. Érdemes egyszerre több alapot csinálni, mert hamar el fog kapni a gépszíj - csak a kezedre vigyázz!

Ha elkészültél, jöhet a látványos része. Körömlakkal, vagy akrilfestékkel fessük ki a karkötő belső felét, majd hagyjuk megszáradni.  DIY ajándék újrahasznosítás

Bizonyos festékeknek egy, más fajtáknak két réteg szükséges. Kb. 30 perc alatt szárad meg egy réteg. Az eredmény elég látványos:    DIY ajándék újrahasznosítás

Különböző színű és vastagságú darabokat kombinálhatunk (az ünnep miatt én egy egyszerűbb arany és fekete kombinációt választottam, de a műveknek csak a fantázia szabhat határt).

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Hasonlókért kövesd az ÉdesOtthon blogot  http://edesotthon.reblog.hu vagy az ÉdesOtthon blog facebook oldalát: https://www.facebook.com/Edesotthonblog/?ref=bookmarks

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp 04.

Jesszum pepi, máris a negyedik ajándék?! Pikk pakk elrepült az idő, jövő héten pedig jön a Jézuska :) Hoztam a negyedik tippet, amit akár urak részére is elkészíthetünk, ráadásul még pont lesz is időnk befejezni. Rugaszkodjunk el ezúttal is kicsit a gasztronómiától, de persze maradjunk továbbra is a természetesség mezején.

Relaxáló ajándék  DIY ajándék karácsony
Bár a kilencvenes években élte forradalmát itthon a fürdősó, és legtöbbünknek nincsenek jó emlékei róla (mert neonszínű, pacsuli szagú mindenféle borzalmak voltak) mégis nagyon jó tud lenni egy hosszú, fárasztó nap után egy pihentető otthoni wellness.
Néhány gyertya mellett magam is szeretek elnyúlni a kádban, zenét hallgatva, de kiváló közös esti tevékenység is, ha az ember párja is hasonló beállítottságú. Tehát: készítsünk fürdősót ajándékba!

Mire lesz szükséged?

Szép üvegcse, vagy kémcsövek
Egy befőttes üveg a keveréshez, érleléshez (mindenhez kell befőttes üveg)
Nagy szemű, durva só
Illóolaj
Szárított gyógynövény, fűszer vagy virág
Esetleg kevés szódabikarbóna; de ez akár ki is hagyható.   DIY ajándék karácsony

Hogyan láss neki?
1. Töltsd a sót (100 g) a befőttes üvegbe. Én javaslom a himalájai verziót – ami bár drágább, de kellemes, rózsaszínes árnyalata van, és nem kell színezéket használni, magában is mutatós. Ha mégis színeznénk, sárgarépa olajat, vagy kozmetikai pigmentet (esetleg ételfestéket) használhatunk. Akár színes akár nem, ne legyen tele az üveg, úgy könnyebb lesz keverni!

2. Tegyél hozzá 1,5 teáskanál szódabikarbónát, és keverd el. A szódabikarbónától kicsit felpezseg majd, ha a vízbe teszed :)

3. Csepegtess 4-5 csepp illóolajat a sóra, és óvatosan keverd össze.  DIY ajándék karácsony

4. Add hozzá a választott, szárított komponenst (a citrus, a rozmaring és a menta élénkít, a levendula és a rózsa ellazít, de vigyázat, pl. a bazsalikom, bors vagy a karácsonyi fűszerek viszketést, kiütést okozhatnak, szóval csínján) keverd, rázd össze.

5. Mehet rá a kupak, pár napig sötétben, hűvös helyen tároljuk, amíg "elkészül". Ezt követően még finomítható lesz az illat egy két csepp olajjal, de ha elégedettek vagyunk, tehetjük is kisebb üvegcsékbe, és légmentesen zárjuk le. DIY ajándék karácsony

Ha megvagyunk, készítsünk egy kis leírást a fürdősónk összetevőiről és a használatról, illetve egy mérőkanalat is csomagolhatunk hozzá díszítésként. Egy normál kádba a sóból kb 2 evőkanálnyi mennyiség tökéletesen elegendő egyszerre :)

További szuper ötletekért, és a képek eredeti forrásáért látogass el pinterest oldalamra:  https://www.pinterest.com/BalkonGaz/fill%C3%A9res-aj%C3%A1nd%C3%A9kok/

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp 03.

Hihetetlen tempóban telik az idő, kettőt pislogunk, és máris faraghatjuk a fát a talpba. Részemről nem is bánom annyira, mert nagyon besűrűsödött az év vége, jó lenne már túl lenni rajta. 
Minden hétre ígértem egy gyors és low budget ajándék tippet a hozzám hasonlóan időhiánnyal küszködőknek. Lássuk az aktuálisat!

Természetes illatokat a lakásba!
Szerintem a legtöbben örömmel vesszük, ha az otthonunk üde, és diszkréten illatozik. Millió egy kemikália kapható a boltokban, de van természetes megoldás - ami nem utolsó sorban mutatós is. Én szívesen kapnék ilyesmit ajándékba :)

Szódabikarbónás illatosító
A szódabikarbóna nagyon sokoldalúan használható. Szuper porcelángyurmát készíthetünk belőle, de köztudottan felveszi a versenyt a kellemetlen szagokkal, például a hűtőt is hamar helyre rakja :) Helyes kis szobai illatosítót is készíthetünk belőle:  DIY ajándék karácsony

Tegyünk egy kis üvegcsébe 3-4 cm magasságban szódabikarbónát, tetszés szerint szárított gyógy-vagy fűszernövényeket, majd csepegtessünk a keverékre ízlésünk szerinti illóolajat (6-10 csepp bőven elég). Natúr vászonnal, textillel fedjük a tetejét, és kész is vagyunk.


Olajos-hurkapálcás
Egy elkeskenyedő szájú üvegbe tölts babaolajat, majd ízlés szerint csöpögtess bele illóolajat (nálam most a citrusok és a jázmin a favorit). Állítsd bele a pálcikákat, és kész :) a komponenseket ízlésesen összecsomagolva, de akár egyben is szívesen elfogadnám :)  DIY ajándék karácsony


Főzős verzió
Narancsot, szegfűszeget, ánizst tegyünk fel lábasba, és kezdjük el melegíteni. Felemelegedés után hagyjuk kihűlni, és töltsük befőttes üvegekbe. Ha szükséges, kevés vízzel utántölthető. Meg lehet bolondítani egy úszógyertyával is, így a nappaliban nem csak illatosít. Díszít is majd! Természetesen az illatok kedv szerint variálhatóak; narancs/gyömbér, citrom/lime/rozmaring kombinációt is el tudok képzelni :) DIY ajándék karácsony

A képek forrása: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/fill%C3%A9res-aj%C3%A1nd%C3%A9kok/

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)