Sokoldalú táblafesték - Top5 krétázós ötlet

Nagy reneszánszát éli a tábla napjainkban. Főként most a belsőépítészetben köszön vissza, de kisebb kiegészítők, gyerekjátékok vagy a legkülönbözőbb használati tárgyak tekintetében is találkozhatunk vele.  Én a magam részéről most sokkal jobban szeretem, mint régen a suliban :)
Otthon nálunk is találni ilyet például a konyhában, de szeretném alkalmazni kint, a balkonon is. A borongós időben megspórolt időmet tervezéssel töltöm, majd a megvalósításról persze beszámolok. Jöjjön addig is némi inspiráció a Pinterestről:

1. Kerti party nélkülözhetetlen kellékei a poharak. Ha unod a gagyi műanyagpoharas/filcezős megoldást, maszkolószalag vagy egy kistál segítségével egyenes csíkot festhetsz a poharakra, és jöhet is a trendi felírás. Persze tovább is fejlesztheted, a gyerekeknek szürke hétköznapokra ideális a krétás bögre – esténként pedig kedvesednek is üzenhetsz vele :) De gondolnád, hogy esküvői ültető és ajándék is lehet egyben?Firkálható poharak

2. Maradjunk a gasztronómiánál. Tálcákat vagy kis kínáló tálkákat is lefesthetünk, és jelölhetjük rajta jó házigazda módjára az ételeket, nassolnivalókat, vagy mártásokat. Krétás tálak

3. Készíthetünk növényjelölőket első sorban beltérre, vagy fedett helyre. Szerintem nagyon aranyos :) Ha ennél is trendibbet szeretnénk, akkor festhetjük egyenesen a cserepeket is. Ajándéknak is kiváló, és jól fel lehet dobni a legegyszerűbb virágtartókat is. Krétás jelölő

4. Tárolás, rendszerezés. Nekem ez örök probléma. Szuper ötlet, ha befőttes üvegek tetejét festjük be, és írjuk rá a tartalmukat. Ha változna a tartalom, nagyon könnyen átírhatjuk. A begyűjtött magok dátumozása is igen egyszerűvé válik ezáltal. Én ilyet biztosan fogok csinálni a vetőmagoknak, növényvédő szereknek és egy szép nagy műanyag dobozba tárazom majd őket a munkaasztalom alatt. Krétás befőttes

5. Szintén jópofa a krétás asztallap. Elsősorban a gyerekek lefoglalására ideális, de lakberendezési szempontból is első osztályú :) Krétás asztal

+1. Tény, hogy maga a táblafesték nem olcsó dolog, és itthon ráadásul többnyire csak kis kiszerelésben kapható. Ez nekem idáig elég volt, de ha a klasszikus fekete vagy zöld, esetleg kék színektől el szeretnénk térni, vagy komolyabb mennyiség szükséges, mert akár egy egész falat szeretnénk kifesteni – létezik sufnituning megoldás.

Bár magam még nem próbáltam, de rövidesen mindenképpen nekiállok, és ígérem, adok róla hírt. Ha Ti előbb tennétek meg, akkor pedig várom az észrevételeket :)
A hozzávalók (fugapor+akril festék / fugapor+lemosható falfesték festeni kívánt felület tükrében) többnyire mindenhol azonosak, de az arányok eltérnek, gondolom, a mennyiségtől is függnek. A leghitelesebbnek tűnő forrás 5 egység falfestékhez 2,2 egység fugaport ír. Ki kell tapasztalni :)

Minimum két rétegben, a száradást követően a korábbi rétegre merőlegesen kenjük fel. A száradást követő csiszolás kapcsán is eltérnek a vélemények. Egyesek a száradást követően lecsiszolják a felületet – én nem tenném, ettől lesz rusztikus, és jobban tapad rá a kréta.

 2
Tovább

Függő/leges kertek - PVC csőből zöld oszlopot DIY

Annyira megkedveltem a wonderfuldiy.com oszlopát, hogy valamilyen formában nekem is el kell készítenem egy hasonlót a közeljövőben. Praktikus, helytakarékos és szerintem még jól is néz ki, balkonon simán, de kertben is el tudom képzelni. Lusta szüretelőknek eper termesztéshez elsőosztályú megoldás, ráadásul nem is annyira bonyolult elkészíteni.

balkonkertészet otthon DIY függőleges kert

Amire szükség lesz:

 • vastagabb PVC cső
 • vékonyabb PVC cső (ez legyen picit hosszabb)
 • geotextil (a vékonyabb cső burkolásához)
 • fúró, olló, tépszalag, fűrész
 • egy nagyobb kaspó vagy láda, amiben megáll a cső
 • virágföld

Természetesen a méretek függnek attól, mekkora oszlopot szeretnénk, és abba milyen növényeket ültetünk, így most csak általánosságban nézzük a dolgokat. A fűrész pont arra szolgál, hogy megfelelő méretre igazítsuk őket. Ami biztos, hogy a vékony cső legyen hosszabb, ezen keresztül fogunk majd öntözni.

A vékonyabb pvc csövet keskeny fúrószárral sűrűn lukasszuk végig 4 oldalon, majd szorosan, de vékonyan tekerjük geotextilbe- ezt spárgával rögzítsük. A cső alsó végét dugózzuk le (alaposan dolgozzuk el szig szalaggal), a tetejére pedig ideiglenesen vágjunk egy darabot, hogy ne menjen tele földdel.

A vastag csőbe fúró segítségével vágjunk lukakat ízlés szerint, de hagyjuk meg a növényeknek szükséges távolságot. Mindenképpen eltolással dolgozzunk, hogy az oszlop szerkezetileg stabil maradjon. Hálós, négyzetes vagy spirális elrendezést is választhatunk, kinek melyik tetszik.

Állítsuk a vastagabb oszlopot a kaspóba, és tegyük a közepébe a vékonyat a nyitott felével felfelé. Töltsük fel a kaspót igény szerint kövekkel/földdel, hogy megálljanak a csövek. Ezt követően a vastag csövet a vékony körül töltsük meg jó minőségű földdel, és folyamatában ültessünk a lukakba. Ha szamócát vagy epret választunk, néhány hely üresen maradhat a szaporodó indáknak :) vegyük le a cső végéről az ideiglenes takarást, és öntözhetjük is. Képekben: balkonkertészet otthon DIY függőleges kert

És természetesen nem csak epret ültethetünk oszlopba, virágokkal is pazar: balkonkertészet otthon DIY függőleges kert

 4
Tovább

Háromperces jelölő - DIY kavicsból

A szerdai vihar óta most fogok eljutni a romeltakarítás végére. Van bennem némi keserűség nem tagadom, mert szinte minden növényen komoly nyomot hagyott a szél vagy a jégeső, de azért nem esem kétségbe. Világvége díszletre értem haza; tövestől kicsavart paradicsomok és kaliforniaik, megtépázott trombitafolyondár, elvert barack, elrabolt füge és leander növendékek, földhöz vágott áfonyák, összetört üvegházak, hiányzó jelölők és még sorolhatnám. 

A szélvihar így alkalmat adott többek közt egy kis barkácsolásra is, mert a markerek egy részét bizony pótolnom kellett. Nem is baj, a DIY mindig felderít :) Vetési marker sorozatom következő darabja egyszerűen zseniális, mert bizonyára mindennel rendelkezünk hozzá otthon is. Ezen felül gyorsan elkészül, mutatós, ráadásul a gyerekeket is leköthetjük kis időre, ha kedvük támad a közös alkotásra.Jelölő kavics

Amire szükség lesz:

 • Lapos kövek (lehet Duna parti kavics, de szimpla dekor kő is)
 • Színben harmonizáló körömlakk
 • Fogpiszkáló, vagy saskik pálcika 

Tisztogassuk meg a köveket. Ha szükséges, mossuk őket tisztára, majd töröljük szárazra. Én maradék dekorkavicsokkal dolgoztam, így elegánsan csak a pólómba töröltem őket ;)
Ha tiszták és szárazak, tegyünk egy csepp körömlakkot papírra vagy tálkába, mártsuk bele a fogpiszkáló hegyét, és kezdhetünk is írni. Képekben: Diy marker
Ügyesebbek a rajzolással is megpróbálkozhatnak :) Minél simább felületű a kavicsunk, annál egyenletesebb lesz az eredmény. Hagyjuk száradni, és készen is vagyunk!

A kavicsok festése manapság komoly népszerűségnek örvend, a Pinterest is számos ötletet hoz fel (az én összeállításom képei is onnan valóak). Ezekhez ugyan már kicsit komolyabb festékekre és előkészületkre lesz szükség, de a lehetőségek végtelenek; esküvői ültetőtől kezdve karácsonyi szalvétadíszen át a kerti dekorációig egyedi kiegészítőket, ajándéktárgyakat készíthetünk.Diy kavicsból

 0
Tovább

DIY vetési marker -most ágakból

Egy korábbi posztban részletesen kifejtettem, mennyire pórul jártam, amikor nem jelöltem megfelelően veteményemet, növényeimet. Persze nem mondom, hogy azóta sosem futottam lukra.. Ráadásul létezik balkonkertész körökben egy, a színtévesztésnek megfelelő, bosszantó rendellenesség, amikor fűszernövényeket módszeresen összekeversz - nagyon ritka, annyira, hogy lehet, hogy csak én szenvedek benne, de nálam igen súlyos :) Amikor már letéptem, .. szóval hasznos a marker, mert olvasni legalább tudok. ;)

Lelkesen bújtam a netet ötletek után kutatva, és egy szörnyen egyszerű megoldásra bukkantam, amit szeretnék megosztani Veletek. Nagyon tetszik, mert abszolút filléres, könnyen és gyorsan megvalósítható, környezetbarát és zseniális. Lássuk!

Amire szükség lesz:

 • botok, ágak
 • bugylibicska (vagy rendes, esetleg metszőolló, konyhai hámozó vagy kés)
 • toll/filc - de faraghatsz is :)

"Szerencsém" volt, a loncok beadták a kulcsot. :) nekem sem megy minden, na. Visszavágtam őket, hátha - de lett egy csomó szemét, amit inkább felhasználtam valamire. Lehetőleg egyenes, kisujjnyi, vagy picit vékonyabb ágakat válasszunk a műveletre.

A botok vékonyabbik végét hegyezzük ki az eszközzel, amit választottunk - nekem a metszőolló volt kéznél. A metódus pont olyan, mint amikor még a suliban két nagyítóval gyújtogatás közt nyílhegyet faragtunk.. a régi szép idők! Ha megvolnánk, a másik végét egy két határozott mozdulattal hántsuk egyenesre, és már körmölhetjük is rá a szükséges tartalmat. Voila :)

Marker ágakból

 0
Tovább

DIY balkonláda borosládából

Minden alkalommal megerősítést nyer, hogy az újrahasznosítás egy szuper dolog, bizony sokkal jobban kellene integrálnunk mindennapjainkba (személy szerit nekünk is). Tény, hogy időt vesz igénybe, amiből persze mindannyiunknak kevés van, de rengeteg használt dolog menthető, újragondolható. A környezetre gyakorolt hatásunk csökkenthető volna, arról ne is beszéljünk, hogy spórolhatunk, illetve az eredmény is pofás általában.

Bár ez a láda nem most készült, én elégedett vagyok vele, bízom benne, hogy Ti is szeretni fogjátok! :)

Egy csodás februári vasárnap végre elérte a 10 fokot kint a hőmérséklet, így elő lehetett merészkedni a négy fal közül :) persze csak a férjemnek, nekem még kicsit hideg volt, így belülről szemléltem, csupán egy-egy fotó erejéig mentem ki hozzá, hogy pontosan le tudjam írni a folyamatot. Nálunk így készültk a ládák:

Balkongaz borosládák

1. Végy egy tetszőleges fa boros ládát, és tisztogasd meg, amennyire lehet. Nekünk alaposabb művelet volt, mert a lányok (vadászgörényeink vannak) már egy éve bitorolták.. Jah, volt rajta minden. 

2. Az időjárástól védő kezelés előtt egy alapos csiszolás szükséges kívül, belül. Erre sor kerülhet manuálisan csiszolópapírral, vagy akár gépesítve, rezgőcsiszolóval is. Mi szerencsére szerszámmal jól el vagyunk látva, és ott spórolunk időt, ahol lehet, így a gyorsabb, utóbbi módszert választottuk. A csiszolás után portalanítsuk a ládát (én egyszerű mikroszálas törlőkendővel jártam el).

3. Jöhet az alapozás. Biztosan sokan nem értenek egyet velem, de kívül és belül is átkentük a ládát vékony lazúrral. Ez vegyszer, igen – viszont ha nem kezeled, valószínűleg egy szezont sem fog kibírni, elkorhad az állandó nedvesség és UV miatt. Sok olyan festék kapható, amelyet akár gyerekszobai bútorokra is használhatsz, mert minimális a károsanyag tartalmuk – én is egy ilyet választottam, 
szegény férjem sokáig járt utána :) Egy antik fehér vékonylazúrt vettünk, mert a színesek többnyire jobban ellenállnak a kinti körülményeknek, illetve a vastaglazúrokkal ellentétben a fa eredeti mintáját, valamint az égetett borászati logot sem takarják el, amihez ragaszkodtunk.

4. Második réteg festék felhordása. Itt már igény szerint elég csak a külső részeket festeni, de nem is feltétlenül muszáj. Egyenletesebb hatást érhetünk így el, vagy éppen ellenkezőleg, az egyenlőtlen festékfelvitellel antikolhatunk is. Fontos, hogy kövessük a festékes dobozon található utasításokat (hígítás és száradási idő kapcsán).

5. Lakkozás. Ez a védelem egyik legfontosabb pillére. Választhatunk spray vagy hagyományos ecsettel felhordós verziót, esetleg csónaklakkot is, de a lazúrhoz hasonlóan környezetbarát megoldás is elérhető már. Nem vastagon, de egyenletesen kell a lakkot felvinni, majd száradni hagyni. A művelet a gyártó javaslata alapján a száradást követően ismételhető.

6. Jöhet a láda kibélelése. Nem feltétlenül muszáj, de biztosan megnöveli a ládánk élettartamát. Én sima mezőgazdasági fóliát használok, aminek a széleit visszahajtom, és a láda tetejéhez rögzítem kapcsozóval. Bőven hagyok rá, ne feszüljön. Sajnos ebből a gépezetből nekem nincsen elektromos, így izomerővel kell a kapcsokat belőnöm. Nem ez a legélvezetesebb része, de mindenképpen ajánlom :) Kezedre vigyázz. Jótékony hatású továbbá, ha kifúrod a ládát, és a passzoló helyeken kilyukasztod a fóliát is, hogy el tudjon folyni a víz. A lyukakat belülről egy peremes szegeccsel rögzítettem, ami megakadályozza, hogy a víz a láda belsejébe follyon. Végül nagyon hasznosnak bizonyult a sok eső miatt :) 

7. A doboz, és a bele ültetendő növény igényei szerint az aljába 0,5-1,5 cm kavicságyat készítek átmosott zúzott kövekből. Ez a felesleges víz egy részét segít elvezetni, így kisebb eséllyel fulladnak meg a növények egy nagyobb esőzés után. (én azért lukasztok is, mert bátran folyhat a teraszon).

8. Jöhet a növény igényeinek megfelelő föld kiválasztása, ládába töltése – és az alapos belocsolás után végre kezdődhet az ültetés!  Ebbe a ládába végül néhány fokhagyma, és egy tő cukkiniszörny került:

Cukkini a ládában

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (38),konyhakert (30),gasztro (14),magvetés (14),dekor (14),inspiráció (14),fűszer (12),újrahasznosítás (12),tavasz (12),Top5 (10),egzotikusok (10),ajándék (10),gyökereztetés (10),virágok (10),ősz (9),karácsony (8),palánta (7),gyümölcsök (7),balkonláda (6),tél (6),húsvét (5),jelölő (5),gyümölcsfák (5),bazsalikom (4),chili (4),leander (4),szörp (4),bútor (4),függőleges kert (4),eper (4),kertésznapló (4),paradicsom (4),hagymások (4),nagyvilág (4),kúszó növények (4),gyorstipp (3),mérgező (3),citrom (3),gyömbér (3),berendezés (3),szüret (3),szamóca (3),csíráztatás (3),áfonya (3),tojáshéj (2),torma (2),magfogás (2),babaszoba (2),érdekesség (2),orchidea (2),tök (2),asztal (2),minikert (2),trinidad scorpion (2),rovarok (2),levendula (2),bodza (2),tartósítás (2),szőlő (2),citromcirok (2),retek (2),cukkini (2),kártevők (2),füge (2),másodvetés (2),barack (2),offtopic (2),cserjék (2),bakik (2),avokádó (2),táblafesték (2),rozmaring (2),zöldborsó (2),mangó (2),paprika (2),vöröshagyma (2),növényvédelem (2),esővíz (1),ananász (1),japánkert (1),öntözés (1),pesto (1),stevia (1),juhar (1),koriander (1),gyerek (1),diy (1),díszfák (1),gyümölcs (1),hagyma (1),répa (1),gyurma (1),festés (1),támasz (1),atka (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),nyár (1),kapszula (1),üvegek (1),teszt (1),IKEA hack (1),szilveszter (1),egyszerveddmeg (1),baki (1),talaj (1),madáretető (1),szabadföld (1),fokhagyma (1),krizantém (1),pozsgások (1),varjúháj (1),ágyás (1),raklap (1),üvegház (1),szeder (1),tetvek (1),magnólia (1),singer (1),inda (1),liliomfa (1),spenót (1),hőség (1),uborka (1),árvácska (1),narancs (1),inkubáció (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),létra (1),egres (1),láda (1),pult (1),menta (1),gyerekeknek (1),tulipán (1),party (1),fenyő (1),ültetés (1),szerszámok (1),graffiti (1),moha (1),tea (1)