Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

PET palackból trendi bizsu?!

A BalkonGaz ugyan nem egy klasszikus DIY oldal, de az újrahasznosított praktikákért teljesen odavagyunk, úgy ítéltük meg, hogy ez még belefér :)   DIY ajándék újrahasznosítás

Akár saját repertoárodba, de karácsonyi ajándéknak is szuper lehet egy magad alkotta ékszer. Gondolnád, hogy ezt a szuper karkötőt nettó 20 perc alatt összebarkácsolhatod pet palackból?!

Amire szükség lesz:
     - 1,5 literes ásványvizes palack(ok)
     - Olló, sniccer
     - Vasaló vagy serpenyő
     - Akrilfesték és ecset (vagy körömlakk)

DIY ajándék újrahasznosítás

Így csináld:

Szedd le a palckról a fóliát, mosd le a ragasztót. Ha nagyon makacs, használhatsz körömlakk lemosót is, de csínján, mert egyes műanyagokat megmarhat. Ha megvagy, kezdődhet a szeletelés :)   DIY ajándék újrahasznosítás

Lehetőleg olyan palackot válassz, ami nem anyagában mintás. Ezek a melegítéskor a vékonyítások mentén eldeformálódhatnak, ami nagyon bosszantó, ha már ennyit molyoltál vele.

Ha megvannak a szeleteid, egyengesd el a széleiket ollóval. Fogj egy rossz serpenyőt, tedd a tűzhelyre, 5-6-os fokozatra gyújts alá. Nem teszed tönkre az edényt ne aggódj, de jobb az óvatosság. Ha felmelegedett, tegyél bele egy karikát.   DIY ajándék újrahasznosítás

Gyorsnak kell lenned, hamar megolvad! Döntsd, és forgasd úgy körbe körbe, hogy a széle befelé hajoljon. Ha jónak érzed, fordítsd meg, ismételd meg a másik felével is.

Használhatsz vasalót is, közepes hőmérsékleten, gőz funkció nélkül.
Valahogy így fognak kinézni:  DIY ajándék újrahasznosítás

Az első néhány után már ráérzel ne aggódj, és menni fog. Érdemes egyszerre több alapot csinálni, mert hamar el fog kapni a gépszíj - csak a kezedre vigyázz!

Ha elkészültél, jöhet a látványos része. Körömlakkal, vagy akrilfestékkel fessük ki a karkötő belső felét, majd hagyjuk megszáradni.  DIY ajándék újrahasznosítás

Bizonyos festékeknek egy, más fajtáknak két réteg szükséges. Kb. 30 perc alatt szárad meg egy réteg. Az eredmény elég látványos:    DIY ajándék újrahasznosítás

Különböző színű és vastagságú darabokat kombinálhatunk (az ünnep miatt én egy egyszerűbb arany és fekete kombinációt választottam, de a műveknek csak a fantázia szabhat határt).

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Hasonlókért kövesd az ÉdesOtthon blogot  http://edesotthon.reblog.hu vagy az ÉdesOtthon blog facebook oldalát: https://www.facebook.com/Edesotthonblog/?ref=bookmarks

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp 04.

Jesszum pepi, máris a negyedik ajándék?! Pikk pakk elrepült az idő, jövő héten pedig jön a Jézuska :) Hoztam a negyedik tippet, amit akár urak részére is elkészíthetünk, ráadásul még pont lesz is időnk befejezni. Rugaszkodjunk el ezúttal is kicsit a gasztronómiától, de persze maradjunk továbbra is a természetesség mezején.

Relaxáló ajándék  DIY ajándék karácsony
Bár a kilencvenes években élte forradalmát itthon a fürdősó, és legtöbbünknek nincsenek jó emlékei róla (mert neonszínű, pacsuli szagú mindenféle borzalmak voltak) mégis nagyon jó tud lenni egy hosszú, fárasztó nap után egy pihentető otthoni wellness.
Néhány gyertya mellett magam is szeretek elnyúlni a kádban, zenét hallgatva, de kiváló közös esti tevékenység is, ha az ember párja is hasonló beállítottságú. Tehát: készítsünk fürdősót ajándékba!

Mire lesz szükséged?

Szép üvegcse, vagy kémcsövek
Egy befőttes üveg a keveréshez, érleléshez (mindenhez kell befőttes üveg)
Nagy szemű, durva só
Illóolaj
Szárított gyógynövény, fűszer vagy virág
Esetleg kevés szódabikarbóna; de ez akár ki is hagyható.   DIY ajándék karácsony

Hogyan láss neki?
1. Töltsd a sót (100 g) a befőttes üvegbe. Én javaslom a himalájai verziót – ami bár drágább, de kellemes, rózsaszínes árnyalata van, és nem kell színezéket használni, magában is mutatós. Ha mégis színeznénk, sárgarépa olajat, vagy kozmetikai pigmentet (esetleg ételfestéket) használhatunk. Akár színes akár nem, ne legyen tele az üveg, úgy könnyebb lesz keverni!

2. Tegyél hozzá 1,5 teáskanál szódabikarbónát, és keverd el. A szódabikarbónától kicsit felpezseg majd, ha a vízbe teszed :)

3. Csepegtess 4-5 csepp illóolajat a sóra, és óvatosan keverd össze.  DIY ajándék karácsony

4. Add hozzá a választott, szárított komponenst (a citrus, a rozmaring és a menta élénkít, a levendula és a rózsa ellazít, de vigyázat, pl. a bazsalikom, bors vagy a karácsonyi fűszerek viszketést, kiütést okozhatnak, szóval csínján) keverd, rázd össze.

5. Mehet rá a kupak, pár napig sötétben, hűvös helyen tároljuk, amíg "elkészül". Ezt követően még finomítható lesz az illat egy két csepp olajjal, de ha elégedettek vagyunk, tehetjük is kisebb üvegcsékbe, és légmentesen zárjuk le. DIY ajándék karácsony

Ha megvagyunk, készítsünk egy kis leírást a fürdősónk összetevőiről és a használatról, illetve egy mérőkanalat is csomagolhatunk hozzá díszítésként. Egy normál kádba a sóból kb 2 evőkanálnyi mennyiség tökéletesen elegendő egyszerre :)

További szuper ötletekért, és a képek eredeti forrásáért látogass el pinterest oldalamra:  https://www.pinterest.com/BalkonGaz/fill%C3%A9res-aj%C3%A1nd%C3%A9kok/

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp 03.

Hihetetlen tempóban telik az idő, kettőt pislogunk, és máris faraghatjuk a fát a talpba. Részemről nem is bánom annyira, mert nagyon besűrűsödött az év vége, jó lenne már túl lenni rajta. 
Minden hétre ígértem egy gyors és low budget ajándék tippet a hozzám hasonlóan időhiánnyal küszködőknek. Lássuk az aktuálisat!

Természetes illatokat a lakásba!
Szerintem a legtöbben örömmel vesszük, ha az otthonunk üde, és diszkréten illatozik. Millió egy kemikália kapható a boltokban, de van természetes megoldás - ami nem utolsó sorban mutatós is. Én szívesen kapnék ilyesmit ajándékba :)

Szódabikarbónás illatosító
A szódabikarbóna nagyon sokoldalúan használható. Szuper porcelángyurmát készíthetünk belőle, de köztudottan felveszi a versenyt a kellemetlen szagokkal, például a hűtőt is hamar helyre rakja :) Helyes kis szobai illatosítót is készíthetünk belőle:  DIY ajándék karácsony

Tegyünk egy kis üvegcsébe 3-4 cm magasságban szódabikarbónát, tetszés szerint szárított gyógy-vagy fűszernövényeket, majd csepegtessünk a keverékre ízlésünk szerinti illóolajat (6-10 csepp bőven elég). Natúr vászonnal, textillel fedjük a tetejét, és kész is vagyunk.


Olajos-hurkapálcás
Egy elkeskenyedő szájú üvegbe tölts babaolajat, majd ízlés szerint csöpögtess bele illóolajat (nálam most a citrusok és a jázmin a favorit). Állítsd bele a pálcikákat, és kész :) a komponenseket ízlésesen összecsomagolva, de akár egyben is szívesen elfogadnám :)  DIY ajándék karácsony


Főzős verzió
Narancsot, szegfűszeget, ánizst tegyünk fel lábasba, és kezdjük el melegíteni. Felemelegedés után hagyjuk kihűlni, és töltsük befőttes üvegekbe. Ha szükséges, kevés vízzel utántölthető. Meg lehet bolondítani egy úszógyertyával is, így a nappaliban nem csak illatosít. Díszít is majd! Természetesen az illatok kedv szerint variálhatóak; narancs/gyömbér, citrom/lime/rozmaring kombinációt is el tudok képzelni :) DIY ajándék karácsony

A képek forrása: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/fill%C3%A9res-aj%C3%A1nd%C3%A9kok/

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp 02.

Túl vagyunk az első hóesésen, és a boltokban is tombol már a karácsonyi láz. Úton útfélen fenyőfák és mikulások tobzódnak – de ez így is van rendjén, ma végül is legalább már decembert írunk :)
Ahogyan megígértem, olyan ajándékötletekkel jelentkezem most hetente karácsonyig, amelyeket könnyedén bárki elkészíthet, és nem kell ráadásul egy zsák pénzt az áruházakban hagynunk. Múlt héten megvizsgáltuk, mit lehet befőttes üvegekbe zárni, most pedig nézzünk valami mást!

Édes ajándék ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél
A minap a férjem vásárolt be, és a piacról egy nagy kosár vegyszermentes, gyönyörű BIO naranccsal érkezett haza. Nagyon megörültem neki, de tudnunk kell, a sok előnye mellett a vegyszermentesség gyorsabb romlással is jár, így hamar fel kell dolgozni a terméket.
Nálunk a narancsból hamar lé lett, de sajnáltam a sok jó héjat simán a kukába dobni. Mit is kezdhetünk vele? Készítsünk belőle ajándékot! Esetünkben narancsos cukrot, amely süteményekhez, vagy akár forralt borhoz is kiválóan használható a téli szezonban:

1. Mossuk meg a narancsokat, és finom reszelővel reszeljük le a héjukat. Vigyázzunk, lehetőleg a keserű fehér részből minél kevesebb kerüljön bele. ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél

2. Aprítóba helyezzünk narancsonként 5-6 evőkanál cukrot (én barna cukrot használtam), majd tegyük rá a héjat, és alaposan dolgozzuk össze. Ínyencek egy kevés vaníliával, vagy egy lehelletnyi fahéjjal is megbolondíthatják, esetleg karácsonyi fűszerkeverékkel is.

3. Szedjük át egy befőttes üvegbe, és pihentessük egy éjszakán át.

4. Tegyünk egy tálba sütőpapírt, és öntsük rá a keveréket, oszlassuk el, néha megkevergetve szárítsuk ki. ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél

5. Jól záródó üvegbe, vagy kis csatos palackba töltsük, és kedvünk szerint díszítsük. Kész is az ajándék, és ezerszer jobb, mint a bolti! Az illata is mennyei :) Az enyém ilyen:ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél

Csak zárójelben jegyzem meg, természetesen a sima mezei narancs is megteszi, de ebben az esetben nagyon alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg reszelés előtt. 

Az utolsó két kép saját, az első kettő forrása: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/fill%C3%A9res-aj%C3%A1nd%C3%A9kok/

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp 01.

Tegnap azt kell mondjam, hogy bizony pimaszul arcon csapott a tél. :) számítottam rá, mégis hirtelen volt. Hihetetlen, de vasárnap már gyújtjuk az első gyertyát a koszorún, így hivatalosan is lezárom a 2015-ös őszi szezont, egyben megnyitom a télit. 

Tévedés azt gondolni, hogy a kertészkedni szeretők hónapokig vegetálni kényszerülnek, bár tény, ilyenkor nem árt egy addicionális hobbi. Számomra ilyen a gasztronómia és a diy is, így a karácsonyi szezon is izgalmakkal teli. Ennek jegyében mostantól karácsonyig négy héten át egy-egy rövid ajándéktippel jövök, hogy segítsek ráhangolódni az ünnepekre.

Gift in a jar -  avagy ajándék az üvegben
Nagyon beleszerettem az ötletbe, mert elképesztően kreatív dolgokat lehet összehozni, ráadásul eszméletlenül mutatósak is. Miket zárhatunk a palackba? Kezdjük egy igazán BalkonGazossal:

Virághagymás keltető  ajándék karácsony tél inspiráció

Egy szép befőttesüveg, néhány fenyőág, dekorkavicsok és virághagymák. Nem éppen megterhelő, de mindenképpen ötletesebb, mint egy csomag csoki :) Írtam korábban a tavaszi virághagymák hajtatásról, ha kedvet kaptatok, itt olvashattok részleteket:  http://balkongaz.reblog.hu/tavaszi-hagymasok


Forrócsoki a palackban  ajándék karácsony tél inspiráció

Különösbb szakácstudomány nélkül is összedobható az alábbi kis ajándék, amihez már csak forró tejet kell adni, és kész is a tömény élvezet. Csoki fanoknak tuti telitalálat, de azért írjunk hozzá egy pár soros elkészítési útmutatót!


Üvegbe zárt süti   ajándék karácsony tél inspiráció

Házi kekszet is ajándékozhatunk, de akár egy finom sütemény száraz összetevőit is előkészíthetjük ilyen formában. Persze karácsonyi kiszúrók, formák és receptek is mehtnek az üvegbe :) ha alapanyaggal tömjük, mellékeljünk elkészítési útmutatót, amely szép dekorációként is szolgálhat.


Egy forró leves?   ajándék karácsony tél inspiráció

Kolisoknak elsőosztályú ajándék, ha egy finom zöldségleves száraz összetevőit csoagoljuk be.


Minden jó  ajándék karácsony tél inspiráció

Természetesen nem csak gasztrobatyut készíthetünk, az üvegünket minden jóval megtölthetjük (akár aromás fűszerekkel, körömlakkokkal, túlélő készlettel, kézműves vagy varró felszereléssel vagy egy jó spa szettel is) :)


További inspiráló ötletekért, illetve a fenti képek forrásáért katt: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/gift-in-a-jar/

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)