Tényleg működik?! Gyömbér a cserépbe, csapó I.

Csak egy embert ismerek, aki nem szereti a gyömbért. Ő most biztosan magára ismert :) de sebaj, több marad nekünk! Én imádom. Sok mítosz terjeng a neten arról, hogy mennyire egyszerű házilag gyömbért nevelni, így arra gondoltam, megpróbálok rácáfolni ezekre :)

Kezdjük is az alapokkal. Mi az a gyömbér, és miért jó, ha van nekünk? A gyömbér egy (első sorban) ázsiai fűszernövény, amelynek a gumóját, az elágazó húsos gyökérzetét használjuk. Tulajdonítanak neki persze gyógyhatást is; főként az emésztéssel kapcsolatos panaszok, görcsök csillapítása kapcsán.
Trópusi származású évelő, ebből adódóan nálunk nagy mennyiségben csak melegházban termeszthető.

Nézzük, mi a metódus. Vegyük sorra, milyen igényei vannak, és mit szükséges kerülni:

Nem szereti:
x közvetlen, erős napfény
x túlzott locsolás
x fagy
x erős szél

Szereti:
- meleg
- védett hely
- tápanyagdús föld (virágföld+homok 3:1 arányban)
- páratartalom magasabb

Mindenekelőtt be kell szereznünk egy friss, egészséges gyömbérgyökeret – piacon, multikban is állandóan hozzá lehet jutni. Olyat válasszunk, amelyen legalább egy zöld rügyet találunk. Ilyen a rügy:  gyömbér konyhakert gyökereztetés
 Ha beszereztük a tenyészalanyt, daraboljunk. Sajnos én kicsit megfeledkeztem róla, és a szép zöld rügyem már nem is annyira zöld :) ezért a pazarlás elkerülése miatt, kísérleti jelleggel kicsit daraboltam, és biztos, ami biztos alapon egy napra vízbe áztattam. Reményeim szerint kicsit összekapja magát, és az esetleges vegyszerek egy része is kiázik belőle.  gyömbér konyhakert gyökereztetés
A fáma úgy szól, hogy nem szükséges neki nagyon nagy hely, ezért egy közepes cserépbe töltöm a földet, és abba helyezem a gyökérdarabot. nem túl mélyre, hogy a rügy teteje éppen hogy kilátszódjon. Nem szabad túlöntözni, így eleinte majd permetezgetni fogom.  gyömbér konyhakert gyökereztetés
Sajnos nem viseli el a fagyot, ezért majd tavasszal teszem ki az erkélyre (a jövőbeni bazsalikomok mellé) a munkaasztalom árnyékába, és igyekezni fogok nem túlgondozni.
A projekt kapcsán a facebookon folyamatosan riportolom az eredményeket, aztán összegzem az eredményt a blogon - de nem szabad gyors sikerre számítani – eleinte zöld hajtást remélek, de fogyasztható méretű gyökérzetre kb. 10 hónapot várni kell. :) meglátjuk!

 0
Tovább

Top5 könnyen szaporítható növény

Nagyon szuper érzés, ha az ember növényei szépen díszítik a teraszt, és nap, mint nap lehetőségünk nyílik gyönyörködni a virágokban, különböző termésekben. Lehet valami ennél is jobb? Szerintem lehet; ha a növényeket magunk is szaporítottuk. 
Ezzel persze spórolhatunk is, de a dolog szépsége számomra inkább a kihívásban, magában rejlik. Nem könnyű feladat egy kertészetben vásárolt növény életben tartása sem, de dugványozása vagy magról történő felnevelése talán kicsit nagyobb büszkeséggel tölt el, és jobban a szívünkhöz is nő egy adott növény. Hoztam néhány tippet, hogy mivel is érdemes elsőként kísérletezni, mielőtt valaki komolyabb fába vágná a fejszéjét :)

Árvácska

DEhhez a művelethez mindenképpen kell rendelkeznünk már néhány tő, már virágzó árvácskával. A virágzást követően tavasztól késő őszig) beérik a magház, és egyszer csak kipattan, előbújnak az érett barna magok. Koratavasztól szedhetjük a magokat, és szórhatjuk is el ágyásba, ládába (esetemben leanderek, fák alá aljzatnövénynek mulcsozás helyett). A félárnyékos helyet jobban meghálálják, erős tűző napsütésben sajnos hajlamosak megégni, de egyébként nincsenek komoly igényeik.
Jó tudni, hogy az árvácska kétnyári, így az idén kelő és virágzó tövek jövőre is megörvendeztetnek majd, illetve az elszóródó magok is hamar kisarjadnak. 

Ez a módszer tökéletesen beválik, de ha tudományosabbra vágysz, ajánlom korábbi cikkemet: http://balkongaz.reblog.hu/ketnyari-kedvenc-az-arvacska

Muskátli
Többször is hangsúlyoztam, hogy a muskátli nem tartozik a kedvenceim közé, de mivel hely van, így bekerült a repertoárba. Foghatunk nyár közepétől magokat, amiket januárban meleg környezetben elültethetünk, és palántaként májusban a megerősödött növényeket kiültethetjük:
Persze van megoldás a türelmetleneknek is; tavasszal és ősszel a szárdugványozás tökéletesen működik. 
Futómuskátli esetében a levágott hajtás alsó pár levelét, bimbóit távolítsuk el, és szúrjuk virágföldbe. Félárnyékban tartsuk, ne engedjük kiszáradni – néhány hét alatt meggyökeresedik szépen, és az eredeti növényünkkel azonos jellemzőkkel bíró klónt kapunk.
Álló muskátlinál az eljárás azonos, de levágás után kicsit hagyjuk pihenni a dugványt, 1-2 nap elteltével ültessük csak el. Sokan üvegben gyökereztetik, ez is működőképes.

Leander
A leander szaporításának is több cikket szenteltem már. Magról, illetve szárdugványról is szaporítható; első esetben különböző növényeket kaphatunk, a másodikban a donornövénnyel megegyezőt. A leander virágzás után hosszú magházat hozhat. Ezek télre érnek be, és hasadnak fel, amikor is előtörnek az ejtőernyős magok. Ezeket csíráztassuk egy pohár vízben, majd kétleveles állapotukban óvatosan ültessük el. Néhány év biztosan eltelik az első virágzásig, de kellemes meglepetések érhetnek :) Bővebben csak elszántaknak: http://balkongaz.reblog.hu/madarat-tollarol-leandert-magjarol
Türelmetlenek gyökereztessenek egészséges dugványt, ezek még az adott évben virágba borulhatnak: http://balkongaz.reblog.hu/italiabol-jottem

VarjúhájG

Nagyon szimpatikus sziklakerti növény, mert gyakorlatilag teljesen igénytelen. Mindenféle talajban, gyakorlatilag minimális öntözés mellett, tűző napon is csodálatosan fejlődik. Nagyon széles fajtaválasztékú, de tőosztással mind szaporítható. Tavasszal öntözzük meg alaposan, és ássuk ki, válasszuk szét, és ültessük külön a töveket. Nyár végére szépen bebokrosodik :) Persze ha letépünk egy levelet róla, és elfeledkezünk erről, akkor is érhetnek meglepetések. Nem imádnivaló? Valószínűleg szaporasága miatt az egyik legmérsékeltebb árú dísznövény.

És egy kakukktojás, a menta
menta szaporítása

Nem kifejezetten virágai miatt neveljük, de számos pozitív tulajdonsága van. kiváló szörpökbe és limonádéba, isteni illata felfrissít, de a kártevők és szúnyogok kifejezetten nem kedvelik. Ha tehetném, mindenhová mentát tennék J gyakori metszést igényel, hogy szép bokros maradjon, illetve öntözzük bőségesen. Aljnövényzetnek is kiváló, de nagyon szapora, ilyenkor komoly odafigyelést igényel, ne nyomjon el minden mást maga körül. A menta levágott szár gyökereztetéssel gyorsan, nagy mennyiségben szaporítható:  http://balkongaz.reblog.hu/fuszernoveny-egyszeregy---menta

 0
Tovább

Így még szedhetsz ősszel is paradicsomot az ablakból

A paradicsom számomra nagyon megosztó kérdés; már az is, hogy egyáltalán zöldség-e, vagy gyümölcs. Lényegében a növénytan nem is ismer ilyen fogalmakat, csak termést illetve áltermést, így más jellegű megközelítésből lehet csak érvelni. Szerintem zöldség, amit egyébként egy amerikai törvény ki is mond :DNő a paradicsom balkonon

Ami azonban kétségtelen, hogy a paradicsom (még ha a termését nem is eszem meg szívesen) roppantul könnyen nevelhető és hálás növény, kifejezetten ajánlom azokak, akik sikerélményre szeretnének szert tenni. Tartani tehát szeretem, a család pedig eszi is ládaszámra. A magról nevelős, palántázós módszer mellett http://balkongaz.reblog.hu/paradicsomot-a-balkonra
kevesebben tudják, hogy tökéletesen nevelhető hajtásdugványokról is. Ez hasznos, tekintettel hogy az elburjánzott hajtásokat mindig le szoktuk törni, hogy ezzel is a növekedés helyett a gyümölcsök érlelésére sarkalljuk a növényt.

A nyár közepén kimetszett erős hónaljhajtásokat vagy levágott csúcshajtásokat simán csak zöldségfölddel feltöltött külön cserepekbe tegyük, és öntözzük. Jobb a gyökeresedési arány, ha félárnyékos helyen hagyjuk a növényeket megerősödni.

Paradicsom balkonláda

Ha nem hiszed, tedd a levágott paradicsomhajtást egy pohár vízbe, és láss csodát :) Ideális körülmények közt hamar, akár 10 nap elteltével meggyökeresednek. Ezt követően virágokat, gyümölcsöt is fognak hozni, amelyek már jócskán a paradicsom növényünk letermése után várhatóak, időjárás függvényében akár októberben is szüretelhetünk még. Ha a tél beálltáig nem értek be a termések nem baj; vágjuk le levelestül a fürtös hajtást, és akasszuk fel a konyhában, spájzban, szépen után érik.

Paradicsomot balkonon

 0
Tovább

Itáliából jöttem...

Amíg nálunk szomorkás az idő, Olaszországban bizony tombol a nyár. Több alkalommal is volt már szerencsém ellátogatni a Csizma legkülönbözőbb pontjaira, legutóbb múlt héten, de most sem kellett csalódnom. Az étel, a látnivalók és a flóra még mindig kiválóak.

Valamelyik vacsora alkalmával egy üveg Prosecco-t kortyolgattunk, amikor is a beszélgetésünk egy minden alkalommal visszatérő témára terelődött - miszerint egyenesen pofátlanság, hogy vadon, sövényként a semmi közepén is szebbnél szebb növények virulnak.  Felmerült bennem, hogy mivel autóval érkeztünk, akár egy kis elégtételt is vehetnék, de gyorsan elhessegettem a leanderlopás gondolatát. Egészen addig, amíg másnapi kirándulásunk során nem szembesültem a legszebb cserepes rozmaringgal a tűző napon, egy aprócska párkányon, valahol az Isten háta mögött:Olasz balkongaz

Kijózanítóan hasított belém a tudat, hogy előző nap szent meggyőződéssel fejtettem ki, hogy rozmaringot cserépben tartani lehetetlen, ma pedig szembesülnöm kellett azzal, hogy bizony nagyon is lehet. Elhatároztam, hogy kárpótlás gyanánt akkor mégis elégtételt veszek :)

Senkit sem szeretnék lopásra buzdítani mert nem szép dolog, de mentségünkre szolgáljon, teljesen lakatlan területről gyűjtöttünk (a többi tetves volt), de ez a dolgon nem változtat: van néhány szár zsír új olasz leanderem. De mi is velük a teendő? Kicsit vágjuk vissza, és egyik oldalukon alul hántsuk le a szárakat. Vágjuk le a virágokat, rövidítsük meg a hajtásokat, majd tegyük őket vízbe. 

Ha szerencsénk van, a szárak néhány hét áztatás után gyökereket fejlesztenek majd, és az anyanövénnyel azonos, új egyedeket kapunk - amelyek a visszavágás függvényében még idén virágba is borulhatnak:

Leander gyökerezik

 0
Tovább

Bejött az eper a balkonon? Szaporítsd!

Ország szerte kitört az eperláz, elindultak a szedd magad mozgalmak, a kiskertekben, balkonokon is beérnek az első szemek, nálunk is folyamatosan zajlik már a szüret. Tulajdonképpen a saját szükségleteinket bőséggel fedezi az a 10 tő, amivel nyitottuk a szezont, viszont, ha a családot is el szeretnénk látni, nincs mese - többre lesz szükség. De hogyan? (A szamóca balkonra telepítéséről már korábban írtam, ezt szeretettel ajánlom figyelmetekbe: http://balkongaz.reblog.hu/epret-minden-balkonra)

De térjünk is vissza a tárgyra; hogyan legyen mégtöbb eprem, ha nem akarok venni?
A nagyüzemi verzió mindenképpen a már sokszor említett tőosztás, de minket inkább most a házi, vagy kiskerti sufni megoldás érdekel. Tartsuk jól :) az eper, ha jól érzi magát, elég szapora, nagy számban indákat növeszt, amelyek végén új növény sarjad.

indákat növeszt a szamóca
Ha elsősorban inkább a szüretelésre szeretnénk fókuszálni, akkor ezeket az indákat válasszuk le, mert elég sok energiát vesz el a növénytől a családalapítás. Ha azonban jövőre több tővel szeretnénk nekivágni a szezonnak, gyökereztessük meg őket :) Érdemes a már korán és bőségesen termő tövek indáit kiválogatni, azokban biztosan nem fogunk csalódni. Ha van rá lehetőség, dugjunk az új hajtás alá földdel teli cserepet, és hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát. Ha megerősödött a kis növény, csak akkor vágjuk le az indát az anyanövényről.

Eper növendékindáról
Ha csüng az eprünk, vagy keskeny a párkány -és nem tudunk mondjuk dolgokat lebegtetni az akaratunkkal, akkor sincsen baj :)
Várni kell egy kicsit, amíg megjelennek a gyökérhajtások az új növényen, és csak azt követően válasszuk le, ültessük el. Ebben az esetben kicsit nagyobb figyelmet kell szentelnünk a növendékeknek; az elültetést követően tegyük árnyékosabb helyre, vagy akár kis fóliasátorba őket, tartsuk mindig nedvesen a földet, hogy megerősödhessenek, mielőtt kiültetjük őket a zord szabadba. Hagyjunk nekik időt a végleges helyükön a meggyökeresedésre majd még az ősszel, hogy következő évben szépen teremjenek majd.
 

eper szaporítása balkonon
Vannak speciális hibridek, mint a folyton termő szamóca is, amelyek azonban nem fejlesztenek indákat. Részemről pont ilyet választottam, mert számunkra, akik kerttel nem vagyunk megáldva, nem szükséges nagy szaporulat, ez talán a leginkább praktikus megoldás. Valószínűleg a növényem viszont nem tudta, hogy ő ilyen fajta, így nekilátott, én pedig nagyon meglepődtem ;)

 1
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (41),konyhakert (31),gasztro (15),inspiráció (15),dekor (14),újrahasznosítás (14),magvetés (14),egzotikusok (12),tavasz (12),ősz (12),fűszer (12),ajándék (11),gyökereztetés (11),Top5 (10),virágok (10),karácsony (10),gyümölcsök (7),gyorstipp (7),palánta (7),tél (7),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),gyümölcsfák (5),függőleges kert (5),bútor (4),szörp (4),bazsalikom (4),eper (4),hagymások (4),paradicsom (4),nagyvilág (4),kúszó növények (4),chili (4),kertésznapló (4),leander (4),avokádó (3),mérgező (3),berendezés (3),szüret (3),citrom (3),gyömbér (3),csíráztatás (3),áfonya (3),szamóca (3),magfogás (2),vöröshagyma (2),ültetés (2),retek (2),kártevők (2),levendula (2),mangó (2),tök (2),füge (2),asztal (2),tojáshéj (2),szőlő (2),trinidad scorpion (2),érdekesség (2),táblafesték (2),minikert (2),orchidea (2),rovarok (2),növényvédelem (2),torma (2),tartósítás (2),barack (2),offtopic (2),cserjék (2),citromcirok (2),cukkini (2),üvegek (2),gyerek (2),másodvetés (2),bakik (2),rozmaring (2),babaszoba (2),paprika (2),bodza (2),zöldborsó (2),méhek (1),atka (1),tárkony (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),teszt (1),IKEA hack (1),szilveszter (1),kapszula (1),gyurma (1),festés (1),támasz (1),igénytelen (1),otthon (1),csomagolás (1),balkonkertészet (1),tűz (1),melegedő (1),gyertya (1),alma (1),gránátalma (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),virágtartó (1),teleltetés (1),ananász (1),diy (1),talaj (1),baki (1),répa (1),gyümölcs (1),mini kert (1),madáretető (1),zamioculcas (1),szobanövény (1),összeültetés (1),gyom (1),moha (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),liliomfa (1),pozsgások (1),varjúháj (1),raklap (1),magnólia (1),menta (1),singer (1),inda (1),szabadföld (1),party (1),tulipán (1),stevia (1),öntözés (1),nyár (1),tea (1),díszfák (1),juhar (1),japánkert (1),esővíz (1),koriander (1),láda (1),pult (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),árvácska (1),szerszámok (1),tőzegtabletta (1),bútorápolás (1),egres (1),létra (1),inkubáció (1),pesto (1)