Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tarts áfonyát a balkonon! De csak ha elszánt vagy...

Saját áfonyát szüretelni a teraszon nagyon is menőnek hangzik, ugye? Persze ahogyan semmi sem, úgy ez sem olyan egyszerű :) Sőt, inkább kicsit bonyolult, de nagyon is megéri. Áfonya balkonon Az áfonya nagyon kellemes, édes-fanyar gyümölcse értékes vitaminok és ásványi anyagok forrása. Többek között kalciumot, foszfort, C és D vitaminokat valamint vasat is tartalmaz a sok kis bogyó. Sajtok, vagy vadhúsok mellé kiválóan passzol az íze, de sajttortába is rendszeresen teszem, nem lehet betelni vele. Évek óta nézegettük a bokrokat kertészetekben, de most léptünk a tettek mezejére.

Bár alaposan kiképeztem magam, nem vagyok biztos a sikerben. Az áfonya roppantul kényes növény, de pozitívum talán, hogy dézsában vagy ládában egyszerűbb lehet eleget tenni az elvárásainak, mint kiültetve. 

Lássuk:

  • az egyik legfontosabb dolog a talaj. Kifejezetten a savanyú talajt kedveli, így mással ne is próbálkozzunk, vásárolhatunk kertészetekben vagy barkácsáruházakban is ilyet, mindenképpen szerezzük be.
     
  • A következő a fény. Ha sötét a balkon, akkor sajnos más növényt kell keresnünk, mert ez a dög a kifejezetten fényes, ámde 
     
  • hűvös és párás klímát kedveli. Még nem tudom, hogy ezt pontosan hogyan fogom nyáron előidézni, egyelőre minden esetre a fény és a hűvös megvan. Az sem mindegy ám, hogy mivel öntözünk; lágy vizet igényel. Ha még nem tántorodtál el, jelentem, hogy
     
  • kártevőkre (elsősorban tetvekre) nagyon érzékeny, így mindenképpen szükség lesz valamilyen lemosásra, vegyszeres kezelésre.

  • Ősszel a fiatalabb cserjéket meg is kell metszeni. Elméletileg különleges tudományt ez nem igényel, de a szakirodalom szerint nem árt azért szakavatott segítséget kérni. Én kíváncsi vagyok a dologra, és kipróbálom :)


A szaporítás otthoni körülmények között amolyan ’no chance kategória. Magról egyáltalán nem érdemes, maximum a gyökereztetéssel lehet próbálkozni, de elenyésző lesz a siker. A tuti módszer ebben az esetben a shopping. A megvásárolt 1 tő vörös és 1 tő feketeáfonyát a hazaszállítást követően átültettem nagyobb edénybe, és napos párkányra tettem. Hamar virágzásnak indult, ma pedig már meg kellett támogatnom egy karóval, mert roskadásig van bogyókkal :)

áfonyáim

 4
Tovább

Epret minden balkonra!

Megosztó a kérdés, de én egyszerű ember vagyok, így epernek fogom nevezni, akkor is, ha szamóca :) mind tudjuk, miről van szó. Piros, édes és isteni! Alig várom, hogy az első szemeket lekapkodjuk, a többit pedig a tikkasztó hőségben egy-egy jéghideg mangó smoothie-ba dobjam. Bár eleinte ellenálltam, mert nem szabad mindent egyszerre akarni, de nem tudtam végül uralkodni magamon. Szombaton egy kertészetben olyan szép folyton termő szamóca palántákat találtunk, hogy nem is volt kérdés, hoztuk őket!

Szerencsénk van, mert az eper imádja a meleget és a napfényt, abból pedig nálunk van bőségesen. Két balkonládába ültettem a töveket, kerti zöldségföld és biotrágyás virágföld keverékét használtam. A meleg és a locsolás mellett fontos a tápanyag dús talaj is, hogy szépen fejlődjenek, és bőséges terméshez juthassunk.

konyhakert eper palánta szamócaAz ültetésnél oda kell figyelnünk, hogy az epertöveket ne ültessük nagyon mélyre, csak pont annyira, hogy a gyökereik föld alatt legyenek, a törzsük pedig kilátszódjon. Ha túl mélyre tesszük, a növény elpusztulhat, ha nem elég mélyre, akkor kifordul a földből. A szabadföldi verziónál sűrűbben is ültethetünk, elvégre is a termés mellett a látvány is fontos. Klasszikus 60-as ládába simán elfér 4 tő, ha megfelelő minőségű földet használunk. Ha sikerül eltalálnom a távolságot és a mélységet, a tövek végül a ládába kerülnek, majd egy vékony réteg fenyőmulcsot  is szétterítek a felszínen, hogy ez nedvesen tartsa a talajt, illetve megakadályozza a gyomok kinövését. Utálok gazolni :)
Ipari szabadföldi körülmények közt az előkészített, belocsolt talajra fekete fóliát terítenek, majd abba vágnak lyukat a tövek ültetéséhez. Kb ezt a feladatot kellene a mulcsolásomnak is ellátni, nem hiszem, hogy kudarcot vall.

konyhakert eper palánta szamóca

Bár az eper kifejezetten jól megvan benne, nem kell ragaszkodnunk a klasszikus balkonládához - csüngő virágtartóba vagy akár függőleges kertbe, oszlopba is ültethetjük, tökéletesen érzi magát bárhol, ha elég meleg van. A virágok már tavasz elején megjelennek a növényen, ezt követően a termés is hamar beérik. A folyton termő fajtánál késő őszig ismétlődik a körforgás (vannak egyszer termő fajták is, balkonra inkább a folyton termőt, vagy spéci balkonepret vegyük, ha tehetjük).

Szuper hír továbbá, hogy ráadásul télálló is. Takarni persze szükséges a fagy ellen, illetve húzzuk védettebb sarokba. Néha locsoljuk is, mert sokszor a kiszáradás okozza a bajt, nem a hideg. Tavasszal a töveket szedjük ki, ha gyarapodtak, akkor szedjük is szét, de a talaj cseréje mindenképpen szükséges, ha szüretelni szeretnénk.

Az eper az egyik legkorábban érő gyümölcs, tele minden jóval. Ha egyszer szüreteltél a sajátodból, biztos vagyok benne, hogy nem fogsz többé kísértésbe esni a spanyol ízetlen, ám szép formás eperrel, kivárod inkább, míg megterem a sajátod :)

konyhakert eper palánta szamóca

 0
Tovább
123
»

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)