Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Palántázzunk egyszerűen I. A dehidratált tőzegtabletta

A március már el is kezdődött, tehát serényen nekiláthatunk a palántázásnak. Korábban már értekeztem a konyhakerti előkészületekről, illetve sok újrahasznosítható palántanevelőről is írtam – eben a hónapban azonban szépen sorra veszünk néhányat, hogy első kézből tapasztalhassuk meg előnyeiket és hátrányaikat is. Az első delikvensünk a dehidratált tőzegtabletta lesz.  konyhakert palánta tőzegtabletta tavasz

Ezeket a szárított, préselt palántázó eszközöket bevallom, én idén használom először. Ami elsőre szembetűnik, hogy majdnem kétszer annyiba kerül, mint a klasszikus lebomló papírcserép, és méretében is kisebb (4 cm átmérőjű, de pont passzol a tálcámba). Az ár azonban ne rettentsen el senkit, vizsgáljuk csak meg alaposabban; az az előnye megvan, hogy külön palántaföldet már nem szükséges vásárolni hozzá.  konyhakert palánta tőzegtabletta tavasz

Egy letakarható, áttetsző tetejű palántázó házacska vagy tálca viszont kelleni fog ugyan, de mivel nem kell földet lapátolni, nem kell a magültetés művelet után takarítanunk sem, így kisgyerekkel is végtelenül egyszerű használni, ráadásul sok időt megspórolhatunk – plusz egészen szórakoztató is :)

Helyezzük a kapszulát egy tányérba vagy virágalátétbe. Felül legyen az az oldala, amin közepén találunk egy pici lyukat, oda kerül majd a mag. Nem volt a csomaghoz piktogram vagy leírás, így én még szárazon rábiggyesztettem, majd alaposan meglocsoltam.  
Ahogyan a kapszula megszívja magát, megnő a térfogata, és szépen körülöleli a magot. Az átmérője egy vékony papírcsíknak köszönhetően nem változik, csak a magassága – kb. négy-ötszörösre nő meg. Kell neki néhány perc, de ha megszívta magát, át is helyezhetjük a palántázó tálcára.  konyhakert palánta tőzegtabletta tavasz
Én reggel és este permetezővel tartom szinten a nedvességet, sokkal könnyebb, mint locsolgatni. A hagyományos műanyagpoharas vagy cserepes keltetőkhöz képest viszont kicsit jobban kell ügyelni a megfelelő szellőztetésre. Sajnos a legnagyobb figyelem mellet is előfordul, hogy penészedésnek indul az ültető közegünk, de tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ezt elkerüljük: lehetőség szerint ne érjenek össze a papír kapsznik, szellőztessük a dobozt rendszeresen, majd ahogy erősödnek a palántáink, le is mondhatunk a takarásról egy idő után.  konyhakert palánta tőzegtabletta tavasz A penészedés, ha pechünk van, megtámadhatja a növényeket is, és kárba megy a munkánk.
Kaphatóak olyan papírtálcák is, amelyeket egyben szükséges a dobozba helyezni – én egy ilyennel futottam rá a penészre – a végén már hígított ecetes vattával törölgettem a széleket, de sokat sajnos nem lehetett tenni.

A papírcseréphez hasonlóan szerintem egyszerű a dehidratált tőzegtabletta használata, mert ha szépen megerősödik a palántánk, csak meg kell fognunk az egészet, és be kell ültetni a cserépbe a tőzeg közeggel együtt, így minimális az esély arra, hogy megsértsük a növényke gyökereit.

Ebben az esetben mindig alaposan vizsgáljuk meg a vetőmagot; csak az erős és egészséges darabokat használjuk, ne pazaroljuk a satnya darabokra az értékes helyet és a drága kapszulát.  konyhakert palánta tőzegtabletta tavasz Bár még csak keltetés alatt vannak az első kísérleti példányok, de szerintem a kapszula egy jó megoldás :)

 0
Tovább

A morugai gyilkos

Hangzatos név, de a bloghoz híven nem egy ritka mérges állatról, vagy egy hírhedt hasfelmetszőről lesz szó, hanem a világ egyik legerősebb paprikafajtáról, a Trinidad Moruga Scorpion chiliről.
Jól hangzik, ugye? Ez a chili Trinidad és Tobago Moruga tartományában honos, innen ered a neve is. 2 millió feletti SHU értékével jelenleg a második legdurvább szerzet a paprikák között; 2014-ben, több évnyi vizsgálódás után taszította le a trónról a karolinai kaszás, a Carolina Reaper 2,2 millió SHU-val.  chili konyhakert fűszer trinidad scorpion paprika

Egy kis magyarázat az SHU-ról; a paprikák csípősségét Scolville Heat Unit-ban mérik. A szárított chili őrleményt alkoholban oldják fel, hogy a kapszaicin tartalmát felszabadítsák. Ezt az oldatot cukros vízzel hígítják, amíg eltűnik teljesen a csípőssége. A szám a semlegesítéshez szükséges oldási arányt jelenti.
Érdekes, hogy régen kontrollcsoportok kóstolással jártak az SHU dolog végére, ma már laboratóriumi körülmények állnak rendelkezésre a vizsgálat elvégzésére. Elég erős a verseny a termelők közt, hogy birtokolhassák a legerősebbeknek járó címet, így évről évre felbukkannak új trónkövetelők.  chili konyhakert fűszer trinidad scorpion paprika

Szemléltetés gyanánt szeretném megjegyezni, hogy a magyar combosnak hitt, könnyfakasztó fajták ezen a listán bizony elég hátul kullognak :) 1.500-6.000 körüli értékekkel számolhatunk. Nem kell persze arra gondolni, hogy a trópusokon jobban bírják a vitézek a gyűrődést; önmagában ezeket az elképesztően csípős chiliket maximum brahiból fogyasztják egyben; kifejezetten inkább fűszerként, feldolgozva használják.

Egy jó kis elrettentő videó egy Trinidad Scorpion-t egyben elmajszolós tesztről; a buli 2:20-tól kezdődik. Csak erős idegzetűeknek :)  egy kivarrt keményfiú agóniája, hogy átérezzétek a helyzet komolyságát: https://www.youtube.com/watch?v=d6WH4y-BKo4

Én a fentiek ismeretében kedvet kaptam, hogy kipróbáljam (legalábbis a termesztést, a kóstolót semmiképpen), mit is tud ez az erőgép – így beruháztam néhány magra. Hozzá teszem, horror – 60-120 Ft/mag!! áron lehet beszerezni ezeket, így bízom benne, hogy sikeres lesz a teszt.
Természetesen csak kicsiben próbálkozom, de ha valaki komolyabban szeretne chilizni, ajánlom figyelmébe a http://www.gabkochilli.blog.hu blogot. Bár megfelelő technológiával az év bármely szakában nevelhetjük beltéren, én most láttam neki, hogy kiszoktathassam majd a perzselő nyárba:

1. A magokat igényes tasakba duplán csomagolták, hogy megőrizzék minőségüket. Ennyi pénzért mondjuk el is várható a csitti fitti outlook ;)  chili konyhakert fűszer trinidad scorpion paprika
2. Biológiailag lebomló papír kapsznit használtam, amelyet palántanevelő, tápanyag dús közeggel töltöttem fel. A magot kb. 1 cm mélyre kell elhelyezni, majd páradús, meleg (~25-27 fok) környezetet kell teremteni a számukra.  chili konyhakert fűszer trinidad scorpion paprika
Eleinte a fény még nem fontos; de a kihajtás után már a hőmérséklet mellett a napsütésre is figyelni kell; a napi 18 óra lámpázás sem sok – ezt sajnos nem könnyű előidézni, én tudom. Nekem a decemberben megboldogult, hőn szeretett kaméleonunk terráriuma lesz az ideális paprikaház, ahol a szabályozható hőmérsékletű fűtőlámpák mellett ideális párásítás és UV lámpa is rendelkezésre áll. Már alig várom a folytatást!

A nem saját képek forrása: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/chili/

 2
Tovább

Tényleg működik?! Gyömbér a cserépbe, csapó I.

Csak egy embert ismerek, aki nem szereti a gyömbért. Ő most biztosan magára ismert :) de sebaj, több marad nekünk! Én imádom. Sok mítosz terjeng a neten arról, hogy mennyire egyszerű házilag gyömbért nevelni, így arra gondoltam, megpróbálok rácáfolni ezekre :)

Kezdjük is az alapokkal. Mi az a gyömbér, és miért jó, ha van nekünk? A gyömbér egy (első sorban) ázsiai fűszernövény, amelynek a gumóját, az elágazó húsos gyökérzetét használjuk. Tulajdonítanak neki persze gyógyhatást is; főként az emésztéssel kapcsolatos panaszok, görcsök csillapítása kapcsán.
Trópusi származású évelő, ebből adódóan nálunk nagy mennyiségben csak melegházban termeszthető.

Nézzük, mi a metódus. Vegyük sorra, milyen igényei vannak, és mit szükséges kerülni:

Nem szereti:
x közvetlen, erős napfény
x túlzott locsolás
x fagy
x erős szél

Szereti:
- meleg
- védett hely
- tápanyagdús föld (virágföld+homok 3:1 arányban)
- páratartalom magasabb

Mindenekelőtt be kell szereznünk egy friss, egészséges gyömbérgyökeret – piacon, multikban is állandóan hozzá lehet jutni. Olyat válasszunk, amelyen legalább egy zöld rügyet találunk. Ilyen a rügy:  gyömbér konyhakert gyökereztetés
 Ha beszereztük a tenyészalanyt, daraboljunk. Sajnos én kicsit megfeledkeztem róla, és a szép zöld rügyem már nem is annyira zöld :) ezért a pazarlás elkerülése miatt, kísérleti jelleggel kicsit daraboltam, és biztos, ami biztos alapon egy napra vízbe áztattam. Reményeim szerint kicsit összekapja magát, és az esetleges vegyszerek egy része is kiázik belőle.  gyömbér konyhakert gyökereztetés
A fáma úgy szól, hogy nem szükséges neki nagyon nagy hely, ezért egy közepes cserépbe töltöm a földet, és abba helyezem a gyökérdarabot. nem túl mélyre, hogy a rügy teteje éppen hogy kilátszódjon. Nem szabad túlöntözni, így eleinte majd permetezgetni fogom.  gyömbér konyhakert gyökereztetés
Sajnos nem viseli el a fagyot, ezért majd tavasszal teszem ki az erkélyre (a jövőbeni bazsalikomok mellé) a munkaasztalom árnyékába, és igyekezni fogok nem túlgondozni.
A projekt kapcsán a facebookon folyamatosan riportolom az eredményeket, aztán összegzem az eredményt a blogon - de nem szabad gyors sikerre számítani – eleinte zöld hajtást remélek, de fogyasztható méretű gyökérzetre kb. 10 hónapot várni kell. :) meglátjuk!

 0
Tovább

Bazsalikom magfogása

Többször is utaltam rá, hogy a bazsalikom az egyik legkedvesebb fűszernövényem. Tésztaételekhez, salátában, sajtokhoz, a hűtő illatosításához is használjuk, de néha csak úgy magában is elrágcsálom :) Tartásáról, tapasztalataim szerint a leghatékonyabb metszéséről általánosságban már értekeztem itt: http://balkongaz.reblog.hu/fuszernoveny-egyszeregy-bazsalikom de most foglalkozzunk kicsit a szaporításával részletesebben, mert egy kis energia befektetéssel egész komoly bazsalikomerdőt hozhatunk létre, ami ráadásul évről évre vetőmagot is termel. És bár a vetőmag nem drága történet ilyen kis tételben, mégis nagy sikerélmény sajátot használni.

Kiszárított magházak

Fontos, hogy ha vásárolt vetőmaggal vagy növénnyel vágunk neki a fűszerkertészkedésnek, erre a célra ne hibrid (F1) fajtát válasszunk – ezeknek a kifejlett, gyönyörű növényeknek a magjait már nem lesz érdemes elvetnünk, még ha szépek és kívánatosak is. És bár nem most időszerű a bazsalikom vetése (hanem áprilisban), de a magok betakarítása pont aktuális, így mindenképpen érdemes egy pár sorban foglalkoznunk a kérdéssel.

Álljunk is neki. A bazsalikom magja a csírázáshoz igényli a fényt, ezért nem szabad mélyre szórnunk, éppen csak takarja valami. Erre a célra egy átlátszó tetős műanyag dobozt, és palántaföldet használtam. Alaposan permetezzük meg, tartsuk nedvesen (fedjük le) amíg el nem kezdenek csírázni a magok. Ezután már nem szükséges takarni, csak rendszeresen permetezni.

Bazsalikom magfogás

Május közepén ültessük szét cserépbe az erősebb palántákat, és mehetnek is a párkányra vagy az erkélyre. Nálam az árnyékosabb, védettebb helyeken fejlődnek szépen. Rendszeresen locsoljuk, tápoldatozzuk és csipkedjük vissza, mert meghálálja.
Nyár közepétől már a virágok is megjelennek. Ne hagyjuk mindegyik bazsalikomon meg a virágot, mert sajnos a felmagzás után azok a növények elsatnyulnak – csipkedjük le a virágokat, és csak annyit hagyjunk meg, amennyi magot szeretnénk.

A bazsalikom virága
A virágzat sokféle lehet; a klasszikus bazsalikomé hosszúkás és sok kis fehér virág nyílik rajta. Beporzást követően minden virág alatt apró magház fejlődik, bennük a sötét magokkal. Hagyjuk kiszáradni a magházakat, majd tisztítsuk meg, és válogassuk külön a magokat. Papírba, borítékba csomagoljuk, és áprilisban kezdődhet minden elölről :) az alábbi képen pedig a már saját betakarítású, illetve a még bolti magok láthatóak egymás mellett:

Saját vs bolti mag

 0
Tovább

Így még szedhetsz ősszel is paradicsomot az ablakból

A paradicsom számomra nagyon megosztó kérdés; már az is, hogy egyáltalán zöldség-e, vagy gyümölcs. Lényegében a növénytan nem is ismer ilyen fogalmakat, csak termést illetve áltermést, így más jellegű megközelítésből lehet csak érvelni. Szerintem zöldség, amit egyébként egy amerikai törvény ki is mond :DNő a paradicsom balkonon

Ami azonban kétségtelen, hogy a paradicsom (még ha a termését nem is eszem meg szívesen) roppantul könnyen nevelhető és hálás növény, kifejezetten ajánlom azokak, akik sikerélményre szeretnének szert tenni. Tartani tehát szeretem, a család pedig eszi is ládaszámra. A magról nevelős, palántázós módszer mellett http://balkongaz.reblog.hu/paradicsomot-a-balkonra
kevesebben tudják, hogy tökéletesen nevelhető hajtásdugványokról is. Ez hasznos, tekintettel hogy az elburjánzott hajtásokat mindig le szoktuk törni, hogy ezzel is a növekedés helyett a gyümölcsök érlelésére sarkalljuk a növényt.

A nyár közepén kimetszett erős hónaljhajtásokat vagy levágott csúcshajtásokat simán csak zöldségfölddel feltöltött külön cserepekbe tegyük, és öntözzük. Jobb a gyökeresedési arány, ha félárnyékos helyen hagyjuk a növényeket megerősödni.

Paradicsom balkonláda

Ha nem hiszed, tedd a levágott paradicsomhajtást egy pohár vízbe, és láss csodát :) Ideális körülmények közt hamar, akár 10 nap elteltével meggyökeresednek. Ezt követően virágokat, gyümölcsöt is fognak hozni, amelyek már jócskán a paradicsom növényünk letermése után várhatóak, időjárás függvényében akár októberben is szüretelhetünk még. Ha a tél beálltáig nem értek be a termések nem baj; vágjuk le levelestül a fürtös hajtást, és akasszuk fel a konyhában, spájzban, szépen után érik.

Paradicsomot balkonon

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)