Minden ősszel várom némi iróniával, hogy előbb jelenik-e meg az első karácsonyi dekor a plázákban, mint a hideg; és melyik egység vállalja be azt a legkorábban. Idén még nem szaladtam rá, szóval én leszek az első, aki egy kicsit ebbe a témakörbe kanyarodik. Mentségemre szolgáljon, hogy van olyan eset, amikor előre lehet gondolkodni picit; például ha kültéri élő karácsonyfát tervezünk (akár teraszra vagy a kertbe is). Ha ez a helyzet áll fenn, akkor mostanában cselekedni kell. 

 

Semmi bajom egyébként a vágott fákkal, sőt – a műfenyőkkel sem, de számos oka lehet annak, ha gyökeres megoldást választasz (bentre vagy kintre is), persze csak ha ez egyáltalán alternatíva. Lássunk pár komoly észérvet a projekt mellett, ami miatt mi tavaly az élő mellett döntöttünk:

  • Kisbabád ön-és közveszélyes, nem kell több para. Nehezebb feldönteni is, de kint abszolút veszélytelen.
  • Kisállatok ugyanez. A görényeink például alaposan indokolták, hogy ne legyen bent fánk.
  • Nem szeretnéd, ha miattad kivágnák a fenyőt, de szereted a fenyőillatot.
  • Több évig szeretnéd csodálni a növényedet
  • Nem szereted a 24-i mizériát a favásárlás körül, ami még drága is.
  • Utálod leszenvedni az elszáradt, csoffadt torzót januárban.
  • A műfa szóba se jöhet nálad.

Nem teljesen igaz, hogy az ősz végi ültetés jó csak a fenyők esetében; a konténeres verziók szinte egész évben telepíthetőek, de a tartósan fagyos időben (november közepétől február végéig) azért nem olyan nagy az esély a túlélésre, mint előtte; így az impulzus vásárlás élő karácsonyfaanyag esetében nagyobb körültekintést igényel.

Szabadgyökereseket persze amúgyis most érdemes leginkább ültetni.
Számos fajta elérhető; ki ki választhat ízlése szerint; én egy dundi nordmann mellett tettem le a voksom. Ez nem olyan szúrós, ráadásul nem is annyira szimmetrikus, de jó sűrű, szép a színe és mit mondtam, nem szúr (a gyerekbiztonság jegében). Nem bántam meg, nagyon tetszik a mai napig, nem csak télen díszíti a teraszunkat.

Tavaly tehát beszereztük egy közeli kertészetben a fát, egy jó nagy dézsát és rengeteg típusföldet. Nem volt sok tapasztalatom fenyőkkel, elvégre is csak a balkonon kapirgálok, de az ültetéskor döbbenten tapasztaltam, hogy a baromi nehéz és nagy cserépben egy igencsak aprócska, csúnyán lecsapott gyökérlabda maradt: 

Megmondom őszintén, egy kicsit pánikba estem Ad1. nem olcsó buli egy ekkora fa, Ad2. visszavinni és kicserélni sem olyan egyszerű dolog ilyenkor már, amikor atomjaira szedted. Kis tanakodás után elültettük végül, de írtam a kertészetnek egy levelet, amiben tanácsot kértem, és jeleztem az aggályaimat is.
Meglepően hamar kaptam választ, teljesen szakszerű tanácsokat és ígéretet is, hogy ha nem ered meg, tavasszal visszatérítik az árát. Több mint korrekt. Köszönöm ezúton is a kőbányai Oázis Kertészet munkatársainak a segítséget (nem, ez nem fizett reklám, egyszerűen tényleg elégedett vagyok).
Örültünk ismét felhőtlenül a fának, a nappali nem nyitható teraszajtószárnya elé került. Szépen feldíszítettük karácsonykor, került rá izzósor is, ahogyan kell. Esett rá a hó, csillogott rajta a zúzmara. Szuper volt. Januárban szedtem csak le a díszeket, de az égők elég sokáig maradtak. 
Izgulni ismét már csak olyan március-áprilisban kezdtem, hogy tartós lesz-e a fa, és megéri-e a következő karácsonyt. Voltak jelek, hogy a projekt sikeres, de igazán csak május közepére nyugodtam meg: 

Szépen kihajtott és bedúsult a fenyő, azóta is köszöni szépen, remekül van. Most is pont szemben ülök vele, és továbbra is imádom!

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a cserepes fenyőt be is lehet-e hozni a lakásba? Kis odafigyeléssl, körültekintéssel természetesen bent is töltheti az ünnepeket. Jelszó a zsilipelés.
Nem szabad a fenyőt komoly hősokknak kitenni, ezért ha megvásároltuk, először a teraszon, kertben védett helyre kerüljön a cserepében; utána fűtetlen helyiségben akklimatizálódjón (pince, garázs, tároló), majd csak ezután vigyük a lakásba. Itt minél távolabb helyezzük el a fűtőtestektől, lehetőleg 20 foknál ne nagyon legyen melegebb neki. Hidegben a fenyők fejlődése megáll, melegben pedig elindul, tudni illik. Az ünnepek elmúltával ugyanazon az útvonalon visszafelé haladva kerülhet ki a szabadba. Egy állomáson úgy 10 napot töltsön.

Néhány tipp, hogy megmaradjon a fa:

  • Megbízható helyről, kertészetből vagy faiskolából szerezd be. A nem szakszerűen, ráadásul régen kivágott, vagy nem megfelelően gondozott fák nagyobb sanszal jutnak a kivágottak sorsára. Ezt sem egyszerű lecimbálni tavasszal, sőt.
  • Olyat válassz, ami méretben megfelelő, mozgatható - vagy inkább egyel kisebbet. Bár dézsás körülmények közt nem nő olyan gyorsan, elképesztően nehéz, és ez csak fokozódik majd.
  • Zsilipelj a fentiek szerint.
  • Ne öntözd túl. 
  • Vedd meg még a fagyok előtt, legalábbis ha kívülre kerül.

Ha a fa gyökérlabdája zsákban van, ne vedd le róla. Így maradjon a lakásban is, majd ha kiülteted, akkor is hagyd rajta, csak oldozd el a kötést, a földet pedig amibe majd ülteted, lehetőleg fagymentes helyen tárold addig.
Ha kertbe kerül, ásd ki előre a gödröt neki, és béleld ki szalmával. Az ültetésre mindenképpen az akklimatizálás után kerüljön sor, lehetőség szerint várj egy napsütéses délutánra. A tövet mindenképpen takarni kell, szerintem a fenyőmulcs a legjobb erre.