Nagyon szeretem az újrahasznosító ötleteket, főként, ha valahogy ezek a kerttel, kertészkedéssel is összefüggésbe hozhatóak. A kisebb terek kihasználása különböző növények termesztésére különösen érdekes a számomra - és ahogyan az elmúlt lassan egy év statisztikáit böngészem, látom, hogy nem vagyok ezzel egyedül, mert bizony ezeket az írásokat olvassátok a leggyakrabban :)

Ma a nagyon sokoldalúan felhasználható, és könnyen be is szerezhető ereszcsatornákból mutatnék jópofa ötleteket, amikhez sok kézügyességre sincsen szükség, az eredmény pedig garantáltan mutatós. Készíthetünk a fal mellé lábakon álló függőleges kertet, ácsolhatunk belőle falra, vagy a kerítésre virágtartót, a korláthoz is rögzíthető, de akár felakasztva zöld térelválasztóként is tökéletesen megállja a helyét.  

függőleges kert DIY inspiráció

Ami fontos, hogy a földmennyiség láthatóan is kevés a csatornában, így hamar ki tud száradni, akkor pedig kampec a növényeknek. Figyelnünk kell, mert folyamatosan nedvesen kell tartanunk a talajt. Ebben segítség lehet egy automata öntözőrendszer is, ha nem bízunk magunkban :)

függőleges kert DIY inspiráció

A növényválasztásnál is érdemes tudatosnak lenni. Olyan növényeket válasszunk, amelyek elviselik a sekély talajt, nem hatolnak mélyre a gyökereik. Ideálisak a fűszernövények, a retek, saláta vagy a szamóca is, de akár a pozsgások is remekül ellesznek benne.

Amilyen gyorsan ki tud száradni a talaj, úgy nagyon hamar telítődik vízzel is. Egy komolyabb eső után, ha nincs valamilyen vízelvezetés, könnyen meg is fulladhatnak a növények, így célszerű túlfolyót fúrni az ereszcsatornánkba, vagy lejtéssel rögzíteni őket: 

függőleges kert DIY inspiráció

Nem kell azonnal barkácsáruházakba szaladnunk sem, valamelyik barátnál vagy rokonnál biztosan lesz elfekvőben egy leselejtezett darab. Ha nincsen mégsem, jöhetnek előbb az aukciós és apróhirdetési oldalak, vagy ami sokkal jobb :) a FreeCycle network. (A FreeCycle egy nemzetközi közösség, amelynek van már budapesti tagozata is. Ide feltöltheted, ha kidobnál valamit, és ha bárkinek éppen kapóra jön a cuccod, ingyen elviheti – és Te is az övét: https://groups.yahoo.com/neo/groups/budapest-mindeningyen/info )


A képek forrása: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/vertical-gardens/