Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ültetni bármibe lehet

És tényleg. Bármikor, és bármibe ültethetünk valami szépet, és miért is ne kezdenénk így az újévet? Az alábbi kis összeállítás segítségével szeretném szemléltetni, hogy az, hogy nincsen mibe, nem lehet kifogás. A leglehetetlenebb tárgyak, megunt eszközök segítségével olcsón nagyon jól fel lehet dobni egy párkányt, konyhapultot otthon.

Ha van néhány megunt konyhai cuccod, mint teáscsésze, porcelántál, öreg teáskanna vagy teásdoboz - esetleg merőkanál, máris alkothatsz valami egyedit:  inspiráció dekor

inspiráció dekor

Nagyon szuper a megunt gyerekjátékoknak is új funkciót találni. Jó cserép lehet egy platós kisautó, megviselt dínó vagy építőelem is:  inspiráció dekor

inspiráció dekor

inspiráció dekorSzemélyes kedvenceim mégis a régi bőröndök, fiókok, csorba lavórok, vagy könyvek: inspiráció dekor 

inspiráció dekor


inspiráció dekorHa pedig a szilveszteri buli után még hegyekben állnak az üvegeid, akkor sem kell kétségbe esni, akár önöntözős cserepet is készíthetsz belőlük: 

inspiráció dekor

Nagyobb hely hiányában szerintem néhány csészényi fűszeres kertet hozok majd létre, ami leváltja a karácsonyi dekort, de citrus magokkal, vagy szívósabb pozsgásokkal is lehet próbálkozni. Fontos, hogy ha nem kaspóként, hanem cserépként használjuk ezeket a különleges tárgyakat, figyelnünk kell az öntözésre, nehogy megfulladjanak növényeink. 

A képek forrásáért, több ötletért látogass el pinterest oldalamra: http://www.pinterest.com/BalkonGaz/plant-in-pots/

 0
Tovább

Mangó projekt - reloaded

Mangó. Nem is olyan régen még közepesen súlyos szemrángást kaptam, ha csak megláttam egyet valahol. Vagy akár csak eszembe jutott a mangós csirkesaláta :) talán rosszul viselem a kudarcot?! A fene fudja, de az átok megtörni látszik és lehet, hogy a sok fuccsba ment kísérlet után mégis lesz mangóm?! Ujjak csuriban :) egzotikusok

Nem szoktam olyan könnyen feladni, és ha nem boldogulok, keresek más utat. Lehetőleg legálisat. Most is a külföldi szakirodalmhoz nyúltam, és találtam több jónak tűnő módszert is, amiket ki is próbáltam. 

Visszazárható zacsi - bukó
A módszer első ránézésre logikusnak tűnt ugyan, de nem vált be. A megtisztított mangó magot megnedvesített papírtörlőbe csomagoltam, majd egy lezárható tasakba pottyantottam, sötét helyre (fiókba) tettem, és várakoztam. Néhány nap múlva az egész szépen megpenészedett, így kapóra jött a tasak, azzal együtt hajítottam ki. Felejtős. 

Áztatós módszer - siker
A zacskós metódus után már kezdtem kifogyni az ötletekből, ez az utolsó maradt. A magot alaposan megmostam, majd egy szuflé formába tettem, és annyi vizet öntöttem rá, hogy a mag felét ellepje. Ezután világos helyre, az ablak közelébe tettem, és vártam. Nem is kellett sokat :) kb. egy hét után a gyökér növekedésnek indul, a második héten ugyanazon az oldalon a szár is megered:  egzotikusok

Hetekkel később már a növényre jellemző sötét, fényes levelek is szépen kifejlődnek. Egy jó darabig tarthatjuk így, mert a táplálékot a magból nyeri. Alig várom a folytatást :)
(Ha érdekel a projekt, a mangó megtisztításáról, származásáról, szükségleteiről -és bukásomról- itt olvashatsz bővebben: http://balkongaz.reblog.hu/mango-projekt-01-rip)

 0
Tovább

Decemberben ültetni?

A Jézuska sok szép ajándék mellett néhány különleges tulipánhagymával is meglepett. Igazán személyre szabott ajándék :) de ha már most tavasszal szeretnénk élvezni a pompás virágokat, bizony nem szabad tétlenkedni! Balkonon mély cserépben, szabadföldben, vagy ágysban is pompásan mutatnak.
tulipán hagymások virágok tél

A tavaszi hagymásokat szeptember végétől december végéig ültethetjük, de a városban az enyhébb időjárás miatt ez még egy picit akár ki is tolódhat. Ha már munkához kelett látnom, összeszedtem a crocusokat, illetve minden maradék virághagymát is. Az ünnepek alatt ezeket az ablakban, majd a pincében szoktattam a zordabb, kinti időjáráshoz.

Ahogyan elteltek az ünnepek, őszintén szólva jól is esett egy kis munka, hogy lemozogjak valamennyit a rengeteg bejgliből, amit felfaltam a napokban. Bár mély kaspóban is nagyon szépen fejlődnek balkonon ezek a növények, ezúttal úgy döntöttem, a nemrégen művelés alá vont tetőágyásba kerül a sok hagyma. Imádom a tulipánokat, tavasszal az asztalra vágott virágként nem is tudok igazán jobbat elképzelni – a cserepes verziót viszont nem szeretem levágni, mert az erkélyajtó elé rakva is szépen mutat. Ha minden jól megy, akkor az eldugott ágyásból viszont nem fogom annyira sajnálni, és a lakásba hozhatom majd őket.
 tulipán hagymások virágok tél
Egymástól kb. 8 cm távolságra, 10 cm mélyre kell ültetni a hagymákat; és csoportokban mutatnak a legszebben, ha nem levágásra szánod. A visszavágott zsályák mögé ástam egy kis árkot; szerencsém volt, a föld nem volt átfagyva, sem megdermedve. Bekerültek szépen sorba a hagymák, és már nincs is más dolgom, csak várni a tavaszt :)

Tipp: mivel decemberrel zárul a tavaszi hagymások ültetési ideje, a legtöbb boltban most kedvezményes áron juthattok hozzájuk!

tulipán hagymások virágok tél

 0
Tovább

Boldog karácsonyt!

Mindenkinek békés, boldog ünnepeket kívánunk!

karácsony

 0
Tovább

PET palackból trendi bizsu?!

A BalkonGaz ugyan nem egy klasszikus DIY oldal, de az újrahasznosított praktikákért teljesen odavagyunk, úgy ítéltük meg, hogy ez még belefér :)   DIY ajándék újrahasznosítás

Akár saját repertoárodba, de karácsonyi ajándéknak is szuper lehet egy magad alkotta ékszer. Gondolnád, hogy ezt a szuper karkötőt nettó 20 perc alatt összebarkácsolhatod pet palackból?!

Amire szükség lesz:
     - 1,5 literes ásványvizes palack(ok)
     - Olló, sniccer
     - Vasaló vagy serpenyő
     - Akrilfesték és ecset (vagy körömlakk)

DIY ajándék újrahasznosítás

Így csináld:

Szedd le a palckról a fóliát, mosd le a ragasztót. Ha nagyon makacs, használhatsz körömlakk lemosót is, de csínján, mert egyes műanyagokat megmarhat. Ha megvagy, kezdődhet a szeletelés :)   DIY ajándék újrahasznosítás

Lehetőleg olyan palackot válassz, ami nem anyagában mintás. Ezek a melegítéskor a vékonyítások mentén eldeformálódhatnak, ami nagyon bosszantó, ha már ennyit molyoltál vele.

Ha megvannak a szeleteid, egyengesd el a széleiket ollóval. Fogj egy rossz serpenyőt, tedd a tűzhelyre, 5-6-os fokozatra gyújts alá. Nem teszed tönkre az edényt ne aggódj, de jobb az óvatosság. Ha felmelegedett, tegyél bele egy karikát.   DIY ajándék újrahasznosítás

Gyorsnak kell lenned, hamar megolvad! Döntsd, és forgasd úgy körbe körbe, hogy a széle befelé hajoljon. Ha jónak érzed, fordítsd meg, ismételd meg a másik felével is.

Használhatsz vasalót is, közepes hőmérsékleten, gőz funkció nélkül.
Valahogy így fognak kinézni:  DIY ajándék újrahasznosítás

Az első néhány után már ráérzel ne aggódj, és menni fog. Érdemes egyszerre több alapot csinálni, mert hamar el fog kapni a gépszíj - csak a kezedre vigyázz!

Ha elkészültél, jöhet a látványos része. Körömlakkal, vagy akrilfestékkel fessük ki a karkötő belső felét, majd hagyjuk megszáradni.  DIY ajándék újrahasznosítás

Bizonyos festékeknek egy, más fajtáknak két réteg szükséges. Kb. 30 perc alatt szárad meg egy réteg. Az eredmény elég látványos:    DIY ajándék újrahasznosítás

Különböző színű és vastagságú darabokat kombinálhatunk (az ünnep miatt én egy egyszerűbb arany és fekete kombinációt választottam, de a műveknek csak a fantázia szabhat határt).

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Hasonlókért kövesd az ÉdesOtthon blogot  http://edesotthon.reblog.hu vagy az ÉdesOtthon blog facebook oldalát: https://www.facebook.com/Edesotthonblog/?ref=bookmarks

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)