Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Téli kerti party? Hmm.

Ki a fene mondta azt, hogy télen nem jó buli az erkély, vagy a kert?! Jómagam elég fázós vagyok, így inkább azoknak a táborát erősítem, akiknek kellemesebbnek tűnhet bentről, a melegből bekuckózva nézni a kinti világot, ha szerencsénk van, hóesést. Nincs ez másképpen most sem, de kedvet kaptam – a hideg pedig valljuk be, csak kifogás. Tőlünk északabbra nagy hagyománya van a téli outdoor sütögetéseknek, így egy csapadékmentes, szélcsendes napon (nem ilyen vacak időben, mint ma) talán érdemes lehet nekünk is kipróbálni :) akár az ünnepek alatt is.

Dekoráljunk, legyen kint is ünnep az ünnep!  tél party
Égősorokkal, kis téli dekorral vagy mécsesekkel nagyon hangulatossá lehet tenni az erkélyt, még akkor is, ha csak egy kis kilépőről beszélünk. 
A kiürült balkonládákba kerülhetnek girlandok, az örökzöldekre karácsonyi díszek vagy égők. Elő lehetne venni néhány befőttes üveget is mécsesekkel, mert ugye a befőttes mindig hasznos :)
Lógathatunk az árnyékolókra hópelyheket, égőket, de egy kerti létrát is befoghatunk erre a célra. Álló üres kaspókat is elhelyezhetünk ízlésesen egy kis téli dekorral, vagy bambuszfáklyákkal.

Persze ha bőven van hely, vagy ha nyáron esetleg hozzátok daruzták be a jacuzzit, nem is nagyon van miről beszélni, csak időpontot kell egyeztetnünk egy látogatásra ;).   tél party
Ami a legfontosabb, vegyük elő a meleg párnákat, és a takarókat is, ami nem csak hangulatfokozó, de meg is védenek a hidegtől.  

tél partyA kerti party pedig nem is igazi egy kis kültéri fogadás nélkül. Kedveskedhetünk forró italokkal vagy akár bögrés krémlevessel is, de akár grillezni is lehet egy jót (ínyenceknek gesztenyét, vagy mályvacukrot).   tél party

Szélvédett helyeken működhet a faszenes megoldás akár húsokkal vagy virslivel, de nagy mínuszokban a gázüzemű vagy elektromos megoldások bizony megbízhatóbbak! 

Ha a kedvcsináló fogadásnál hosszabb időtartamra tervezünk odakint, érdemes mobil melegen tartóval, vagy hő kandeláberrel készülni:  tél party
Én egészen kedvet kaptam :)
 
Képek forrása: http://www.pinterest.com/BalkonGaz/xmas-outdoor/
 

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp 04.

Jesszum pepi, máris a negyedik ajándék?! Pikk pakk elrepült az idő, jövő héten pedig jön a Jézuska :) Hoztam a negyedik tippet, amit akár urak részére is elkészíthetünk, ráadásul még pont lesz is időnk befejezni. Rugaszkodjunk el ezúttal is kicsit a gasztronómiától, de persze maradjunk továbbra is a természetesség mezején.

Relaxáló ajándék  DIY ajándék karácsony
Bár a kilencvenes években élte forradalmát itthon a fürdősó, és legtöbbünknek nincsenek jó emlékei róla (mert neonszínű, pacsuli szagú mindenféle borzalmak voltak) mégis nagyon jó tud lenni egy hosszú, fárasztó nap után egy pihentető otthoni wellness.
Néhány gyertya mellett magam is szeretek elnyúlni a kádban, zenét hallgatva, de kiváló közös esti tevékenység is, ha az ember párja is hasonló beállítottságú. Tehát: készítsünk fürdősót ajándékba!

Mire lesz szükséged?

Szép üvegcse, vagy kémcsövek
Egy befőttes üveg a keveréshez, érleléshez (mindenhez kell befőttes üveg)
Nagy szemű, durva só
Illóolaj
Szárított gyógynövény, fűszer vagy virág
Esetleg kevés szódabikarbóna; de ez akár ki is hagyható.   DIY ajándék karácsony

Hogyan láss neki?
1. Töltsd a sót (100 g) a befőttes üvegbe. Én javaslom a himalájai verziót – ami bár drágább, de kellemes, rózsaszínes árnyalata van, és nem kell színezéket használni, magában is mutatós. Ha mégis színeznénk, sárgarépa olajat, vagy kozmetikai pigmentet (esetleg ételfestéket) használhatunk. Akár színes akár nem, ne legyen tele az üveg, úgy könnyebb lesz keverni!

2. Tegyél hozzá 1,5 teáskanál szódabikarbónát, és keverd el. A szódabikarbónától kicsit felpezseg majd, ha a vízbe teszed :)

3. Csepegtess 4-5 csepp illóolajat a sóra, és óvatosan keverd össze.  DIY ajándék karácsony

4. Add hozzá a választott, szárított komponenst (a citrus, a rozmaring és a menta élénkít, a levendula és a rózsa ellazít, de vigyázat, pl. a bazsalikom, bors vagy a karácsonyi fűszerek viszketést, kiütést okozhatnak, szóval csínján) keverd, rázd össze.

5. Mehet rá a kupak, pár napig sötétben, hűvös helyen tároljuk, amíg "elkészül". Ezt követően még finomítható lesz az illat egy két csepp olajjal, de ha elégedettek vagyunk, tehetjük is kisebb üvegcsékbe, és légmentesen zárjuk le. DIY ajándék karácsony

Ha megvagyunk, készítsünk egy kis leírást a fürdősónk összetevőiről és a használatról, illetve egy mérőkanalat is csomagolhatunk hozzá díszítésként. Egy normál kádba a sóból kb 2 evőkanálnyi mennyiség tökéletesen elegendő egyszerre :)

További szuper ötletekért, és a képek eredeti forrásáért látogass el pinterest oldalamra:  https://www.pinterest.com/BalkonGaz/fill%C3%A9res-aj%C3%A1nd%C3%A9kok/

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp 03.

Hihetetlen tempóban telik az idő, kettőt pislogunk, és máris faraghatjuk a fát a talpba. Részemről nem is bánom annyira, mert nagyon besűrűsödött az év vége, jó lenne már túl lenni rajta. 
Minden hétre ígértem egy gyors és low budget ajándék tippet a hozzám hasonlóan időhiánnyal küszködőknek. Lássuk az aktuálisat!

Természetes illatokat a lakásba!
Szerintem a legtöbben örömmel vesszük, ha az otthonunk üde, és diszkréten illatozik. Millió egy kemikália kapható a boltokban, de van természetes megoldás - ami nem utolsó sorban mutatós is. Én szívesen kapnék ilyesmit ajándékba :)

Szódabikarbónás illatosító
A szódabikarbóna nagyon sokoldalúan használható. Szuper porcelángyurmát készíthetünk belőle, de köztudottan felveszi a versenyt a kellemetlen szagokkal, például a hűtőt is hamar helyre rakja :) Helyes kis szobai illatosítót is készíthetünk belőle:  DIY ajándék karácsony

Tegyünk egy kis üvegcsébe 3-4 cm magasságban szódabikarbónát, tetszés szerint szárított gyógy-vagy fűszernövényeket, majd csepegtessünk a keverékre ízlésünk szerinti illóolajat (6-10 csepp bőven elég). Natúr vászonnal, textillel fedjük a tetejét, és kész is vagyunk.


Olajos-hurkapálcás
Egy elkeskenyedő szájú üvegbe tölts babaolajat, majd ízlés szerint csöpögtess bele illóolajat (nálam most a citrusok és a jázmin a favorit). Állítsd bele a pálcikákat, és kész :) a komponenseket ízlésesen összecsomagolva, de akár egyben is szívesen elfogadnám :)  DIY ajándék karácsony


Főzős verzió
Narancsot, szegfűszeget, ánizst tegyünk fel lábasba, és kezdjük el melegíteni. Felemelegedés után hagyjuk kihűlni, és töltsük befőttes üvegekbe. Ha szükséges, kevés vízzel utántölthető. Meg lehet bolondítani egy úszógyertyával is, így a nappaliban nem csak illatosít. Díszít is majd! Természetesen az illatok kedv szerint variálhatóak; narancs/gyömbér, citrom/lime/rozmaring kombinációt is el tudok képzelni :) DIY ajándék karácsony

A képek forrása: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/fill%C3%A9res-aj%C3%A1nd%C3%A9kok/

 0
Tovább

Saját fenyő karácsonyra? Megérhet egy próbát!

Közelednek az ünnepek, és úton útfélen trendi karácsonyfa díszítő ötletekbe, vagy éppen alternatív dekorációs megoldásokba botlunk. Ez mind szép és jó, de álljunk meg egy pillanatra. Elgondolkodtatok már rajta, hogy hogyan „készül” az igazi, hamisítatlan karácsonyfa? Vagy mondok vadabbat :) akár nevelhető is lenne saját fenyő magról?  

fenyő karácsony

Kutakodtam egy kicsit, és erősen meglepett, hogy hazánkban hozzávetőlegesen mindössze 2.000 hektáron termelnek karácsonyi fenyőket – Vas, Zala és Somogy megyékben első sorban (Magyar Díszkertészek Szövetsége, 2014). A többségük ráadásul kisebb, családi gazdaság – tehát ha hazai fát vásárolunk, nagy eséllyel igazi kézműves termékre teszünk szert :)
Következik ebből, hogy a termelés nem túl rentábilis, és valószínűleg komoly szakértelmet is igényel. Mire a magból a nappali ünnepi dísze lesz, bizony 5-10 gondoskodással teli év múlik el – így belegondolva meg kell emelnem a kalapom a fenyőtermelők előtt. Persze a fák nagy részét szárdugványozással vagy oltással szaporítják, de a magozás mégis érdekesebb számomra. Tavasszal teszek egy próbát magam is, hátha pár év múlva saját fával büszkélkedhetünk.  

Hogyan lássunk neki, ha kedvet kaptunk?
Menjünk el kirándulni, és keressünk tobozokat, lehetőleg szép és erős anyanövényét válasszuk. A tobozok rejtik a magokat, amiket ki kell piszkálnunk.   

fenyő karácsonyEgyet-kettőt fel kell majd áldoznunk a kíváncsiság oltárán, hogy megbizonyosodhassunk csírázóképességükről. Nemes egyszerűséggel Vágjunk ketté párat. Ha finom fenyőillatúak és nedvesek belül, akkor alkalmasak lehetnek, de csak ez még nem kulcs a sikerhez. 
Természetesen fenyőmagot vásárolhatunk boltban, vagy akár webshopokban is, de kár lenne kihagyni egy jó kis téli kirándulást.fenyő karácsony
A magok elvetésének ideje február végén, március elején lesz majd esedékes, és ha minden jól megy, 2-4 hét alatt csíráznak ki.  

Talaj tekintetében enyhén savanyút igényelnek, illetve folyamatosan nedves környezetet. Mindenképpen megpróbálom, és időben szólni fogok, ha neki kell látni :)

Ha pedig nem ültetni szeretnénk (bár itthon nem annyira elterjedt a fogyasztása) egyes fenyőfélék (mint a mandula, vagy diófenyők) magja fogyasztható. 

fenyő karácsonyOroszországban például tapasztaltam, hogy ősszel kereset kiegészítés gyanánt egész családok gyűjtik, kézzel kifejtik és pirítják nagy tételben a fenyőmagokat, majd a helyi piacon kis zsákokban árusítják azokat. Hoztunk is haza :) Érdemes megkóstolni, ha még nem tette valaki; kellemes ízű és állagú, salátákba is kiváló. Gazdag magnézium, E-vitamin és káliumforrás, de magas zsírtartalmú, így hajlamos az avasodásra – és jó magas a kalóriatartalma is.

A képek forrása: pinenut.com, 

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp 02.

Túl vagyunk az első hóesésen, és a boltokban is tombol már a karácsonyi láz. Úton útfélen fenyőfák és mikulások tobzódnak – de ez így is van rendjén, ma végül is legalább már decembert írunk :)
Ahogyan megígértem, olyan ajándékötletekkel jelentkezem most hetente karácsonyig, amelyeket könnyedén bárki elkészíthet, és nem kell ráadásul egy zsák pénzt az áruházakban hagynunk. Múlt héten megvizsgáltuk, mit lehet befőttes üvegekbe zárni, most pedig nézzünk valami mást!

Édes ajándék ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél
A minap a férjem vásárolt be, és a piacról egy nagy kosár vegyszermentes, gyönyörű BIO naranccsal érkezett haza. Nagyon megörültem neki, de tudnunk kell, a sok előnye mellett a vegyszermentesség gyorsabb romlással is jár, így hamar fel kell dolgozni a terméket.
Nálunk a narancsból hamar lé lett, de sajnáltam a sok jó héjat simán a kukába dobni. Mit is kezdhetünk vele? Készítsünk belőle ajándékot! Esetünkben narancsos cukrot, amely süteményekhez, vagy akár forralt borhoz is kiválóan használható a téli szezonban:

1. Mossuk meg a narancsokat, és finom reszelővel reszeljük le a héjukat. Vigyázzunk, lehetőleg a keserű fehér részből minél kevesebb kerüljön bele. ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél

2. Aprítóba helyezzünk narancsonként 5-6 evőkanál cukrot (én barna cukrot használtam), majd tegyük rá a héjat, és alaposan dolgozzuk össze. Ínyencek egy kevés vaníliával, vagy egy lehelletnyi fahéjjal is megbolondíthatják, esetleg karácsonyi fűszerkeverékkel is.

3. Szedjük át egy befőttes üvegbe, és pihentessük egy éjszakán át.

4. Tegyünk egy tálba sütőpapírt, és öntsük rá a keveréket, oszlassuk el, néha megkevergetve szárítsuk ki. ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél

5. Jól záródó üvegbe, vagy kis csatos palackba töltsük, és kedvünk szerint díszítsük. Kész is az ajándék, és ezerszer jobb, mint a bolti! Az illata is mennyei :) Az enyém ilyen:ajándék DIY narancs karácsony gasztro tél

Csak zárójelben jegyzem meg, természetesen a sima mezei narancs is megteszi, de ebben az esetben nagyon alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg reszelés előtt. 

Az utolsó két kép saját, az első kettő forrása: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/fill%C3%A9res-aj%C3%A1nd%C3%A9kok/

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)