Szuper tippek avokádóőrülteknek

Már korábban más aspektusból érintettem az avokádó témát, de egyre gyakrabban kerül a kezem közé, így mindenképpen úgy érzem, kell róla ismét ejtenünk pár szót. Eleinte nem voltam nagy rajongója, de ahogy az eszemmel megkedveltem, úgy szépen lassan az ízét is megszerettem. Elképesztően gazdag vitaminforrás, így mindenkinek azt javaslom, kövesse a példámat. Az A, C és E-vitaminok mellett folsavban gazdag, kiváló proteinforrás is, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ugyanakkor cukortartalma csekély, így mindenféle diéta alatt is kiváló választás. Némi házi zöldségropogóssal szuper nasi filmnézéshez, pirítósra reggelihez, vagy tésztaszószként vacsora gyanánt is kiváló.

Sokaknak közületek a fentiek többsége nyilván nem újdonság, de hátha azért tudok valami újat mondani :) Vegyük sorra a szupertitkos avokádós trükkjeimet:

1. Melyik a jó?
Az, hogy a boltban nagy betűkkel a gyümölcs fölé írják, hogy érett, és jó drágán árulják, sajnos semmire sem garancia. Jobb, ha mi magunk el tudjuk dönteni, így biztosan nem futunk lukra. Először is egy óvatos nyomkodást javaslok. Ha kőkemény, akkor a felirat erősen kamuszagú, ha pedig vajpuha, az már picit túlérett- bár szerintem ez a kisebbik baj.
Ha mégis tökéletes példányt szeretnénk, a szára alatti bőr színét kell megvizsgálnunk. Ehhez el kell távolítani a kis szárat, és szemrevételezzük a lukat, amit alatta találunk. Ha szép sárga akkor jó. avokádó egzotikusok gyorstipp

2. Ha kőkemény
Akkor sem veszett fejsze nyele a történet, ha betonkemény avokádót találunk, de már meghalunk egy guacamoléért. Ha van időnk, csomagoljuk össze banánnal és almával egy lezárható zacsiba, és a kémia elvégzi a dolgát. Ha viszont sürgős az ehetnék, előmelegített sütőben 10 perc alatt (alufóliába csomagolva héjastul, vagy héj nélkül sütőpapíron) 90 fokon szépen megpuhul. Nem lesz olyan, mint ha fán érett volna, de megteszi.

3. Hogyan pucoljuk meg?
Ez viszonylag egyszerű. Egy könnyed mozdulattal vágjuk hosszanti irányban körbe, majd a két felet ellentétes irányba csavarjuk el. A mag mentén szépen ketté nyílik, innentől egy kanál segítségével lazán kinyerhető a krémes gyümölcshús. Ha nem krémes és nehezen válik el a héjtól, akkor ugorjunk vissza a kettes pontra. 

4. Ha nem kell az egész
Sokszor egy evésre nekem a fele is elég, ha például pirítósra teszem, vagy a gyerek uzsonnájába csempészem. Hamar megbarnul a másik fél, így némi trükközéshez itt is érdemes folyamodni. Attól függ hogy melyiket alkalmazom, hogy mire használom később.
Ha a mag benne marad, tovább eltartható. Ha csak pár óráról van szó, simán csak a magos felét teszem a hűtőbe. Ha másnapig szeretném frissen tartani, vagy összevágott hagymára teszem egy dobozban, vagy vékonyan lekenem olívaolajjal.
Ha már végképp hurutom van tőle, le is lehet fagyasztani. A gyereknek már pépesítve, jégkocka tartóban, de félbevágva, kimagozva is lehet. 

avokádó egzotikusok gyorstipp

5. Cuki kis növény cseperedik belőle
Nem tudok kibújni a bőrömből, így meg kell említenem, hogy kiváló kísérleti alany. Jól hajtatható a mag, a gyerekek is imádni szokták. Nekem 10-ből 10 kikelt, csak idő kérdése :) a részletekért: így hajtass avokádómagotavokádó egzotikusok gyorstipp

A képek forrásait itt megtalálod még több avokádós tipp mellett: FORRÁS

 0
Tovább

Bakancsos családi fesztiválok

Kettőt pislogtam, és kinőttem a piálós, táncolós Szigetelésből, Voltozásból, Soundozásból. Lehet, hogy tulajdonképpen bele se voltam nőve soha? A más jellegű fesztiválok mindig jobban érdekeltek, és most nem is igazán a zenei stílusra gondolok. Néhány csöndesebb, lélekemelőbb rendezvényt ajánlanék figyelmetekbe, amiket érdemes lehet felkeresnetek kicsikkel és nagyokkal egyaránt:

1. Levendula szüret és fesztivál
Bár sokaknak közhelyes, sőt, vannak, akik egyenesen lehúzásnak tartják a Tihanyban hagyományosan megrendezésre kerülő eseményt, én mégis azt mondom, aki nem látta, annak legalább egyszer érdemes ilyenkor elzarándokolni a Balatonhoz. Idén várhatóan június 22-től indul a szüret, a fesztivált pedig június 29- július 1. közt tartják. Részemről csak a szüreten fogok részt venni, a nagy tömeget nehezen viselem. Sosem hagyom ki a kedvenc levendulás kávémat viszont, ezt egyébként évszaktól függetlenül mindig beiktatom, ha arra visz az utam. Csodás város,csodás színek és illatok, Pazar kilátás és egy jó kávé. Kell ennél több?! (A kép forrása a MÁV Nosztalgia Kft. honlapja)

2. Cseresznyevirág ünnep, majd cseresznye vásár Nagykörűn
Ezt a két rendezvényt (bár inkább az elsőt) már tavaly is szerettem volna beiktatni a naptárunkba, de idén sort fogok keríteni legalább az egykre. Hazánk cseresznyés kertjeként is emlegetett városka a Tisza partján, Szolnoktól mintegy 25 km-re található.
A rendezvény tavaly április 15-én volt, de érthető módon a természet az idei virágzás időpontját még nem tűzte ki. A csodálatosan virágzó fák látványáért tehát nem kell Japánig zarándokolnunk, itthon is láthatunk hasonlót. Kisebb, fehérebb - de a miénk! A fagyűző szertartás mellett a település már kezd felkészülni a falusi turizmusra; vendéglátóhelyek, szálláshelyek, helyi kézművesek termékei is elérhetőek a csodás táj mellett. (A képet az agraragazat.hu honlapjáról kölcsönöztem)  

3. Eperfesztivál
Tahitótfalura is érdemes ellátogatni nyáron, immáron huszadik alkalommal kerül megrendezésre az eperfesztivál. A Duna menti település június 8-10. közt tartja idén a rendezvényt, ami az ország egyetlen eperfesztiválja tudomásom szerint; ráadásul díjmentesen látogatható. Az én zenei ízlésemnek kicsit ugyan sok a színpadon felvonultatott mulatós és retro vonal, de a gasztro programok jók, a helyi termelők által felvonultatott kínálat pedig mesébe illő. Kiváló kirándulás, de itt már azért kell egy kisebb tömegre számítanunk. (A kép az infoSzentendre oldalról származik)

4. Nemzetközi Tökfesztivál az Őrségben
Az Őrség egyébként is egy méltatlanul keveset látogatott tájegységünk, itt a remek alkalom, hogy október közepén, aki még nem volt, meglátogassa. Garantálom, hogy tátva marad mindenki szája :) A környék nagyon érdekes, gazdag néprajzi hagyománnyal rendelkezik, csodaszép és rendezett – a fesztivál pedig kifejezetten jópofa; a mókás vetélkedőkön át a tökös ételeken keresztül a töklámpás felvonulásig nagyon sok érdekes programot találunk. (a képet az Antik vendégház honlapjáról tulajdonítottam el)

 0
Tovább

Gyorstipp - így pucold meg a gránátalmát!

Ugyan nem őshonos a gyümölcs, de én nagyon szeretem, és ha tehetem, amilyen gyakran csak tudom, fogyasztom is. Elsősorban azért, mert mint említettem, szeretem :) másodsorban pedig azért, mert roppant egészséges. Magas a vastartalma, alacsony kalóriatartalmú; jótékony hatással van a szív és érrendszerre, illetve daganatos betegségek megelőzésére is javasolják. A fentieken felül magas rosttartalma (és ami engem kevéssé érint) férfi potencianövelő hatása miatt fogyasztják sokan évezredek óta. gránátalma gyorstipp egzotikusok
Sokan idegenkednek tőle, miután egyszer avatatlanul próbálják meg kinyerni belőle az értékes magokat; ugyanis esélyes, hogy a konyha a trancsírozás után egy brutálisabb gyilkossági helyszínre hajazott, mert a leve fog, mint a fene. Nyilván nem véletlenül használták évszázadokon át színezőanyagként – elsősorban fonalak és szőnyegek festésére. Én is több hámozós csodavideót láttam és rengeteget takarítottam, mire kifejlesztettem a saját technikámat; viszont büszkén jelenthetem, hogy 3 perc alatt 0 veszteséggel tudok sok sok gyakorlás után gránátalmát hámozni. Feketeöveseknek persze ehhez fél perc is elegendő.

Hogyan kell hozzálátni? Egy éles késsel le kell választani óvatosan a gyümölcs skalpját. Csak a bőrébe kell vágni, hogy a magok ne sérüljenek. Sajnos nálunk nem olyan friss és érett a gyümölcs mint mondjuk Iránban szüret után, így kicsit óvatosabbnak kell lenni, nem foszlik le a héj olyan simán. Én nem körbe szoktam metszeni, hanem egyenes vonalakat vágok ötszög alakban, aztán leszedem a tetőt: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ezt követően egy kicsit kibővítem a lukat, farigcsálok rajta, hogy lássam, hol fut a 4-6 rekeszfal, így: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ha megvannak a rekeszek, akkor a falak mentén óvatosan végig vágom a gyümölcsöt: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ha mind megvan, könnyen szét lehet nyitni, és a középső falat ki is lehet húzni: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ezután a hártyák is könnyen eltávolíthatók: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Innen megoszlanak a technikák. Egy megoldás azt ajánlja, hogy fordítsuk lefelé a gyümölcsöt, és egy kanállal óvatosan ütögessük ki a magokat belőle egy tálba. Bullshit, minden trutyis lesz, ráadásul a szemek közé kerül némi rekesztörmelék is. Sokan megeszik, én nem szeretem. Jó magyaros módra én inkább mint a kukoricát a csőről, úgy óvatosan lemorzsolom a szemeket a héjról. Elég gyorsan megy, 0 szem veszteséggel: gránátalma gyorstipp egzotikusok

A piros szemekben kis magok vannak, erre érdemes felkészülni :) Engem mondjuk ez nem zavar, főleg ha gyümölcscentrifugába kerül, de salátában, sütikben sem szokott vele gond lenni, kivéve ha a fogam közé szorul.
Az enyhébb teleknek köszönhetően egyébként a fa itthon is megél, én már régóta szeretnék egy saját gránátalmát... Vissza az tart, hogy dézsásként teleltetni szükséges, és már semmi helyünk nincsen. Kiültetve viszont védett helyen szépen megmarad. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében például találunk is egyet :)

 2
Tovább

Superfood a láthatáron! Batátára fel!

Szégyen gyalázat, hogy csak kb. egy éve rendszeresítettem a konyhai alapanyagok közé a batátát, vagy ahogyan itthon gyakrabban találkozunk vele, az édesburgonyát. Fejlődő országokban gyakran kerül az asztalra, nálunk úgy igazán csak az elmúlt években kezdett hódítani. Igen, a sejtés helyes, először a gyereknek főztem én is, de belém hasított a felismerés, hogy ez bizony nekünk is tökéletes lesz.

Csak gyorsan tegyük rendbe: az édesburgonya az a burgonya, amelyik nem burgonya. Gumójáért termesztik ugyan, amely egyébként változatos színű lehet; a fehértől a narancsos árnyalatún át egészen a liláig mindenféle létezik. Talán tényleg van némi hasonlóság, de rendszertanilag nem rokonok, a batáta inkább egy gusztusos hajnalka, mint krumpli. batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert
És hogy miért mondom, hogy superfood? Első sorban alacsony zsír és koleszterin tartalma miatt; tehát cukorbetegek is fogyaszthatják, másodsorban pedig daganatmegelőző hatást tulajdonítanak neki. Minden jót találunk benne; C és E vitamint, B (1,2 és 6) vitaminokat, ezen felül gazdag ásványi anyagokban is (mangán, kálium, réz, kalcium). batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert
Az íze édeskés; inkább kicsit a sütőtökre emlékeztet burgonya állaggal. Püré, tepsis burgonya és gnocci formában is készítjük, de párolható és grillezhető is. Nem olcsó általában, ezt aláírom – ezért fontos, hogy bánjunk vele jól. Ne tartsuk hűtőben, mert a benne található cukor alacsony hőmérsékleten keményítővé bomlik.

Csak most jön viszont az érdekesség; mi lenne, ha magunknak termesztenénk?! Minden jel arra utal, hogy nem olyan nagy kunszt. Amúgy is azt vallom, hogy ami helyben terem, sokkal egészségesebb, mint ami konténerekben távoli országokból érkezik, így egy próbát biztosan megér, ráadásul most jön a csíráztatás ideje: január vége és a február a legjobb időpont, hogy nekiálljunk batátázni. Gyökereztetni és hajtatni kell. Nem mondom, hogy a férjem nagyon lelkes volt, hogy hetekig ezt kell néznie a nappaliban :) de a cél szentesíti az eszközt. A batáta fenekét lógassuk vízbe (avokádó mintára fogpiszkálók segítségével, vagy csak így): batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert

Hamar megjelennek majd a gyökerek, amik rohamtempóban növekednek: batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert

Fontos, hogy néha finoman le kell mosni a gumót, nehogy penészedésnek induljon. Én eddig a kísérlettel itt tartok, de folyamatosan beszámolok majd az eseményekről. Bízom benne, hogy hamarosan megjelennek majd a zöld hajtások, amik a legfontosabbak lesznek. Ha elérik majd a megfelelő méretet, le kell választani azokat, és meggyökereztetni. Ezeket kell majd tavasszal kiültetnünk a szabadba.

 0
Tovább

Egészséges villámnasi

Egész életemben hadilábon álltam az almával, a lányunk se nagyon eszi, de azt mondom, így a harminckettedikhez közeledve, meg kell, hogy kövessem a gyümölcsöt. Történt ugyanis, hogy a nagyim meglepett minket egy nagy szatyor almával még karácsony környékén, amit mindezek ellenére nem volt szívem (se lelkületem) kihajítani. Elhatároztam, hogy addig próbálkozom, amíg el nem fogy ez a tényleg bődületes mennyiség, és láss csodát! Több megoldás is sikert aratott, még nálam is. Lássuk talán a legegyszerűbb, szuperegészséges nasit, amiből nem lehet eleget csinálni: az almachipset. alma nasi gasztro

Bődületes mennyiségű recept terjeng az interneten, és nem kétlem, hogy mind kiváló; de a legtöbb cukorral és fahéjjal kezdődik. A fahéj sajnos szintén közellenség a családban (az enyém), a cukrot pedig a baba miatt egyáltalán nem akartam felhasználni. Gondoltam nyilván ezek nélkül is lehet, és láss csodát! Lehet, szuperebb már nem is lehetne.

Amire szükséged lesz tehát:
  - alma
 
Megpucoltam az almát, egy kiskanállal eltávolítottam a magházat (sokan szőröstül, bőröstül készítik); majd nagyon vékonyra szeleteltem egy zöldségszeletelő segítségével. A szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendeztem, majd 100 fokra előmelegített sütőbe tettem légkeveréssel. Ez eddig kb. nettó 3 perc munkát jelent.

Egy jó 20 perc elteltével az almák már egész kis barnák voltak, meg kell fordítani őket. Először konyhai csipesszel majd villával próbálkoztam, de a legjobb eszköznek a kezem bizonyult. Forgatás után mehetnek vissza száradni. Természetesen szeletvastagság függvénye, hogy milyen gyorsan lesz jó. Amikor már szép barna volt, én bevallom őszintén, érzékszervi vizsgálat alá vetettem (vagyis megtapogattam, és megkóstoltam). Bár tapintásra puhának tűnt, tökéletesen roppant a számban, így kb. 2x20 perc elteltével vettem ki a sütőből.

Nem túlzok talán, ha azt mondom, behabzsoltuk azonnal a tévé előtt. Most összesen egy almát nassoltunk el, de fedeles dobozban friss ropogós marad, így egymás után, vagy akár párhuzamosan érdemes több tepsivel is operálni.
Ínyencek kipróbálhatják a fahéjas cukorba hempergetést sütés előtt, vagy a csokifanok akár olvasztott étcsokival is megbolondíthatják, mikor kiveszik a sütőből – de csak így önmagában is tökéletes!

(Kénytelen leszek újragyártani, mert a folyamatképeket elkevertem valahová – de nem is bánom annyira :))

 1
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (42),konyhakert (36),gasztro (16),újrahasznosítás (15),inspiráció (15),dekor (14),magvetés (14),fűszer (12),tavasz (12),ősz (12),egzotikusok (12),virágok (11),gyökereztetés (11),ajándék (11),karácsony (10),Top5 (10),tél (7),gyorstipp (7),gyümölcsök (7),palánta (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),függőleges kert (5),kertésznapló (4),chili (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),hagymások (4),eper (4),nagyvilág (4),paradicsom (4),bútor (4),leander (4),szörp (4),gyerek (3),mérgező (3),citrom (3),cukkini (3),szüret (3),rovarok (3),gyömbér (3),berendezés (3),szamóca (3),saláta (3),áfonya (3),avokádó (3),csíráztatás (3),bodza (2),mangó (2),bakik (2),babaszoba (2),magfogás (2),füge (2),levendula (2),citromcirok (2),teleltetés (2),asztal (2),torma (2),üvegek (2),minikert (2),orchidea (2),érdekesség (2),szőlő (2),kártevők (2),paprika (2),barack (2),vöröshagyma (2),tök (2),ültetés (2),retek (2),offtopic (2),tojáshéj (2),rozmaring (2),cserjék (2),növényvédelem (2),táblafesték (2),zöldborsó (2),trinidad scorpion (2),másodvetés (2),tartósítás (2),ananász (1),diy (1),talaj (1),festés (1),gyurma (1),kapszula (1),egyszerveddmeg (1),szilveszter (1),támasz (1),atka (1),répa (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),baki (1),alma (1),gránátalma (1),fűszerek (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),rukkola (1),cseresznye (1),padlizsán (1),sóska (1),hortenzia (1),szender (1),hagyma (1),gyertya (1),zamioculcas (1),igénytelen (1),szobanövény (1),összeültetés (1),mini kert (1),virágtartó (1),melegedő (1),csomagolás (1),otthon (1),balkonkertészet (1),tűz (1),gyümölcs (1),party (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),tulipán (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),varjúháj (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),pozsgások (1),liliomfa (1),singer (1),inda (1),menta (1),magnólia (1),szerszámok (1),moha (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),IKEA hack (1),madáretető (1),pesto (1),japánkert (1),nyár (1),tea (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),inkubáció (1),létra (1),láda (1),pult (1),egres (1),teszt (1)