Szedd magad sali, csapó kettő

Fura ez az elnevezés, hogy saláta.. paradicsomból is készül, amiben ráadásul nyomokban sincsen saláta, de a dolog mélyebb etimológiája most nem is annyira fontos. Alig várom, hogy megmutassam a legtutibb salátát :) Sokat kísérleteztem, mire megtaláltam azt a fajtát, ami a legmegfelelőbb a számunkra, tehát egy nagyvárosi erkély párkányán is tökéletesen helytáll. A szempontjaim ezúttal elég szigorúak voltak: legyen finom, praktikus, változatos, könnyen nevelhető, sokáig eltartható – és mindenekelőtt mutatós is. Jelentem, találtam.

Sosem szoktam megemlíteni konkrét termelőt vagy márkát (jelezném, hogy ez sem egy fizetett reklám), de ezúttal megosztom veletek, annyira elégedett vagyok. Ha szeretnétek tényleg jó salit nevelni, érdemes keresni a Rijk Zwaan által forgalmazott ’Salanova’ salátának mind az öt típusát. Én szeretettel ajánlom, bár én is csak most ismerkedem velük, és csak hármat választottam. saláta konyhakert
A Salanova már első ránézésre is gyönyörű, ezt szerintem elvitatni nem lehet, ráadásul nagyon praktikusan lehet bánni vele a cserépben és a konyhában is. Napos párkányon pici cserépben is szépen fejlődnek, csak nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a földjük - hamar lekókadnak. Könnyen téphetőek a levelek, de egészben is felszedhető. Nagyüzemi szinten is termesztik, géppel is tökéletesen betakarítható.
A levelek mérete megegyezik, laikusok számára is totálisan könnyen, egyformára vághatóak, de a fő esztétikát is ez adja a gyönyörű zöld és piros színek mellett. Ízre is remek mind, amit kóstoltam, abszolút hozzák a fajtajegyeket, le a kalappal. Balkonsalátának szerintem ez a legjobb választás. Vetőmagként, előnevelt palántaként is elérhető a nagyobb kertészetekben.

Természetesen azért nem bíztam a véletlenre a salátakérdést, a konyhakertben vetettünk egy sort, ha mégsem válna be a szuperzöld :) Ezek is szépen növekednek, bár lassan egy ritkítás nagyon ráférne az állományra. saláta konyhakertSajnos ez sem egy kifejezett magyar fajta, olasz cikória. Tapasztalataim szerint sokkal jobban viseli a májusi magas uv-t, mint bármilyen más fajta, amivel eddig próbálkoztam. Kifejezetten világosabb erezetű, lágyabb ízvilágú típus lesz, nem a klasszikus kesernyés.
Nem sok dolgunk van vele; kell ásnunk egy sekély sort, beleszórni a magokat, betemetni, locsolni és várni. Roppant kényelmes, és a saláták esetében nagyon hatékony is, ráadásul a helybe vetésnek megvan az az előnye, hogy nem kell palántaneveléssel, kiszoktatással bajlódni - csak egyelni ritkítani a sorokat. 
Gyorsan növekednek a növények, körülbelül 8 hét alatt már szüretelhetünk is.

Természetesen nem csak tépősalátával vagy speciális fajtákkal érdemes próbálkozni, a klasszikus fejessel is bátran lehet. Ha előrelátóak vagyunk, 2-3 hetente vessünk egy-egy  cserépbe, úgy egész nyáron lesz zöld a nokedlihez is :)

 3
Tovább

Szedd magad sali az asztalra - első fejezet

Lassan bekúszik a nyár a városba, még ha most kicsit borongósabbra is kapcsolt az időjárás. Nem kell azért csüggedni, minden rosszban van valami jó, ültetni vagy vetni sokkal szerencsésebb árnyékosabb helyen, vagy felhős időben. Na, nem csak azért mert fejbe csap a jóféle házi, a növényeknek lényegesen kevésbé megterhelő így a dolog. De amúgy fejbe csap a jóféle házi is. Szerencsére a hétvégén tökéletes ültető időnk lesz, egyenes sorokra számíthatunk. Had ajánljak ismét valami szépet és ehetőt! Készítsetek mutatós, és hasznos salátáskertet magatoknak, nálunk nagyon bevált a dolog.

Nem voltunk különösebben nagy zöldevők korábban, de ahogy az évek múlnak (jézusom, a bemutatkozómat már megint frissíthetem néhány évvel) a tivornyákat lassan szörpfőzésre, a sültkrumplit salátára cseréltük. Nyáron a nagy melegben a grillezéshez ráadásul praktikus egy gyorsan összedobható saláta, főleg ha le sem kell szaladni miatta a boltba, mert minden kéznél van, friss és szép. Ugye milyen menő?
A menőség mellett térjünk arra is vissza, hogy kifejezetten mutatós a salátáskert, és ami külön jó, nem is valami igényes. konyhakert saláta rukkola
Ha nem ennénk, akkor is szívesen raknám virágládába, összeültetésbe. Két dolog kritikus csak: a sok napfény és a folyamatos, de mérsékelt öntözés. Ez minden ilyen típusú növényben közös. Az elkövetkező napokban sorra veszem, mik kerülnek (nálunk) a párkányról szedett "tépős" zöldsalátába a teljesség igénye nélkül. Kezdjük az egyik személyes kedvencemmel, a rukkolával. Ő volna az:konyhakert saláta rukkola

Picit lehet, hogy megosztó, mert az íze igen markáns, de kis mennyiségben (vagy sokban, mint nekem) mindenképpen egy üde színfolt a tányéron, és a cserépben is. Az olasz konyha egyik elmaradhatatlan fűszere, de természetesen gyógyhatását is számon tartják. Magas C-, és D-vitamin forrás, segíti az anyagcserét.

Ami az ízét illeti mustáros, borsos, kissé kesernyés (a kesernyés íz fokozódik, ahogyan öregszik a levél). Olasz pizzán már biztosan találkoztál vele, de tésztákhoz, esetleg salátákban is kiváló; sőt! Pesto is készíthető belőle, ha elburjánzik. Jó hír, hogy a kertészetekben gyakran hozzá lehet jutni palántákhoz (szégyenszemre én is előneveltet vettem), de áprilistól gyakorlatilag folyamatosan vethető balkonládába, cserépbe is.
Egyéves növény, így sajnos minden tavasszal újra kell foglalkoznunk vele, de biztos vagyok benne, hogy a bazsalikom mellett nálunk folyamatosan lesz helye a párkányon. Napos, félárnyékos helyet keressünk neki, és ne hagyjuk kiszáradni. Ennyi a teendőnk, na meg folyamatosan csipegetni. Nekem ebben a 14 hónapos is segít, folyamatosan tépkedi. A virághajtások eltávolítására figyeljünk, mert a felmagzott növny teljesen elsatnyul. A virága egyébként ilyen helyes kis sárga: konyhakert saláta rukkola

Fontos, hogy nem áll el sokáig a hűtőben, így mindig csak annyit szedjünk róla, amennyire szükségünk van. 3-4 db tőlevélrózsa (mert ilyet növeszt, nem fejesedik) egy kéttagú vagy kisgyerekes család étkezésére akár elég is lehet, így nem feltétlenül érdemes egyszerre ennél többet tartani; hacsaknem azért, mert jól mutat, vagy kifejezetten pestora gyúrunk. Mi gyúrunk. De csak a pestora ;)

 0
Tovább

Évelő fűszernövények az erkélyemen

Lassan ha listáznom kellene a nevelt növényfajok számát, talán már háromjegyű lenne az eredmény - de csak a gazokkal együtt :)-  ami azért nem olyan rossz teljesítmény. A többség ehető, ezen belül is talán a fűszernövények vannak most túlsúlyban. Nem is csoda, szeretjük a hasunkat, amihez elengedhetetlenek a friss fűszerek. Összegyűjtöttem a kedvenceim közül néhányat a teljesség igénye nélkül, amik ha ügyesek vagyunk, egyszeri beruházást igényelnek csak, szépen áttelelnek, hasznosak és még mutatósak is:

Menta
A menta is ki lett már vesézve korábban, a gyökereztetését szemléltettem akkor. Azt kell mondjam ez a projekt kicsit kinőtte magát; kínomban annak idején egy nagy növény alá dugdostam be 8-10 szálat, amit már nem volt energiám elültetni. A nagy növény eltávozott, a menta maradt. Menta gyökereztetése 

Mindenkinek ajánlom, mert tényleg zord körülmények közt is szépen megmarad. Folyamatosan vissza kell csipkedni, akkor szép bokros marad, és nem satnyul el alul. Ez a limonádé szezonban nem igazán jelenthet problémát senkinek :)
 

Rozmaring
Rögtön egy kakukktojás. Nem tartom kizártnak, hogy egy nagy dézsában megmarad, de cserépben én totális kudarcba fulladtam, írtam is már korábban erről: Rozmaringos kudarcom bővebben

Évekig a mumusom volt tehát a rozmaring, az istennek se sikerült életben tartanom, nemhogy átteleltetnem. A megoldást végül az ágyásba kiültetés jelentette, azóta is köszöni, nagyon jól van – és ennek már 3 éve. Szépen nő, valóban igénytelen, még télen is csíptem ágat róla a konyhába.

Így már elfogadom, hogy kezdő kertészeknek is ajánlja a szakirodalom, de ne csüggedjen, akinek eddig elmaradt a siker, a hiba nem a mi készülékünkben van – ki kell ültetni és kész. Nem kényes a talajra, szereti a tűző napsütést, de félárnyékban is szépen fejlődik, mérsékelten szükséges csak locsolni.
 

Zsálya
A zsálya korábban hiányzott a repertoáromból, de az ágyás megöröklésével hatalmas, túlnőtt és elhanyagolt, tetves tövekre is szert tettem. Hurrá. Az első gondolatom az volt, hogy felgyújtom és behintem sóval az egészet, de aztán megesett rajtuk a szívem. Néhány kegyetlen visszavágás, kis törődés után összekapták magukat, a méhek ma már nagyon hálásan gyűjtik a virágok nektárját: 

A méhek mellett én is elégedett vagyok, mert szépek, a levelekkel pedig első sorban a sülteket fűszerezzük; bár nem annyira gyakran használom, mint amilyen erdővel rendelkezünk.
Szárazságtűrő, kibírja (sőt, szereti) a tűző napot, így ha valahol minden növényed kiégett, az a hely tökéletes lesz neki. Nagon jól elvan cserépben is, a magjai pedig nagyon csírázóképesek - ajánlom ültetni.


Medvehagyma
Bár a medvehagyma nálunk friss lakónak számít, az a filozófiám, hogy ha kellően körültekintőek és tájékozottak vagyunk, szinte minden növényt életben lehet tartani. Bízom benne, hogy a medvehagyma is a nagyobbik kalapba tartozik, és nem fog ki rajtam. Tisztában vagyok vele, hogy erdei aljnövény, így a félárnyékos, árnyékos helyeket kedveli, a helyét is ennek megfelelően kell kiválasztani. A gumós növények viszonylag jól tarthatók cserépben, csak a megfelelő öntözésre és tápanyag utánpótlásra kell figyelmet fektetni. 
Már többször ettünk belőle, néhány konklúzió:
      - Finom. Mindig hagyj meg azért 3-4 levelet, hogy a növény túléljen
      - Virágzás után egyre „fokhagymásabb” ízűek a levelek, amit én egyébként annyira nem bánok                   
      - Elvirágzás után fokozatosan elszáradtak a levelek, nem kell megijedni (lásd a képen is)
      - A teljes leszáradást követően visszavágás után sötét, védett helyen várakozzanak a hagymák jövő évig

Tárkony
Szintén terítéken volt már a tárkony, azóta azért eltelt némi idő; a növény jelentem, továbbra is remekül hozza a formáját. Idén már másodszor vágtam vissza, nem győzzük szárítani, fagyasztani az ínségesebb időkre. Kaptam pár ecetezős tippet is, mindenképpen ki fogom próbálni úgy is eltenni.
Jól lehet, hogy a tárkony nem a legszebb növény, de legalább zöld, és tök igénytelen. Cserépben szerintem maximum 2-3 szezont bír ki, túlnő és megfojtják egymást a gyökerek. Ha még hajt, érdemes megpróbálni szétültetni (amit egyébként nem igazán szeret) vagy újat is lehet persze vetni/venni. Egy tő fedezi a család éves adagját, akár a másod és harmadunokatestvérekig is. Brutális, de mégsem hiányozhat a konyhából.

Oregánó
Nagyon szeretem az oregánót mindenféle szempontból. Enni is, nézni is :) Viszonylag alacsonyabb a vízigénye, ezért sziklakertbe is jó választás lehet,  de cserépben, vagy akár balkonládában is mutatós, mert sokáig virágzik. Nálunk most az ágyásban csücsülnek. 
Pech, hogy az enyém még pont nem virágzik. Jól vethető tavasszal magról, ezért nem muszáj feltétlenül a növényt megvásárolni, de természetesen megvenni is ér! Ha balkonládába kerül, a kevés földréteg nem biztos, hogy megvédi a fagytól, ezért mindenképpen valami védettebb sarokba érdemes pakolni a ládát télre, és egy kis takarás sem árt neki.

 0
Tovább

Szuper tippek avokádóőrülteknek

Már korábban más aspektusból érintettem az avokádó témát, de egyre gyakrabban kerül a kezem közé, így mindenképpen úgy érzem, kell róla ismét ejtenünk pár szót. Eleinte nem voltam nagy rajongója, de ahogy az eszemmel megkedveltem, úgy szépen lassan az ízét is megszerettem. Elképesztően gazdag vitaminforrás, így mindenkinek azt javaslom, kövesse a példámat. Az A, C és E-vitaminok mellett folsavban gazdag, kiváló proteinforrás is, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ugyanakkor cukortartalma csekély, így mindenféle diéta alatt is kiváló választás. Némi házi zöldségropogóssal szuper nasi filmnézéshez, pirítósra reggelihez, vagy tésztaszószként vacsora gyanánt is kiváló.

Sokaknak közületek a fentiek többsége nyilván nem újdonság, de hátha azért tudok valami újat mondani :) Vegyük sorra a szupertitkos avokádós trükkjeimet:

1. Melyik a jó?
Az, hogy a boltban nagy betűkkel a gyümölcs fölé írják, hogy érett, és jó drágán árulják, sajnos semmire sem garancia. Jobb, ha mi magunk el tudjuk dönteni, így biztosan nem futunk lukra. Először is egy óvatos nyomkodást javaslok. Ha kőkemény, akkor a felirat erősen kamuszagú, ha pedig vajpuha, az már picit túlérett- bár szerintem ez a kisebbik baj.
Ha mégis tökéletes példányt szeretnénk, a szára alatti bőr színét kell megvizsgálnunk. Ehhez el kell távolítani a kis szárat, és szemrevételezzük a lukat, amit alatta találunk. Ha szép sárga akkor jó. avokádó egzotikusok gyorstipp

2. Ha kőkemény
Akkor sem veszett fejsze nyele a történet, ha betonkemény avokádót találunk, de már meghalunk egy guacamoléért. Ha van időnk, csomagoljuk össze banánnal és almával egy lezárható zacsiba, és a kémia elvégzi a dolgát. Ha viszont sürgős az ehetnék, előmelegített sütőben 10 perc alatt (alufóliába csomagolva héjastul, vagy héj nélkül sütőpapíron) 90 fokon szépen megpuhul. Nem lesz olyan, mint ha fán érett volna, de megteszi.

3. Hogyan pucoljuk meg?
Ez viszonylag egyszerű. Egy könnyed mozdulattal vágjuk hosszanti irányban körbe, majd a két felet ellentétes irányba csavarjuk el. A mag mentén szépen ketté nyílik, innentől egy kanál segítségével lazán kinyerhető a krémes gyümölcshús. Ha nem krémes és nehezen válik el a héjtól, akkor ugorjunk vissza a kettes pontra. 

4. Ha nem kell az egész
Sokszor egy evésre nekem a fele is elég, ha például pirítósra teszem, vagy a gyerek uzsonnájába csempészem. Hamar megbarnul a másik fél, így némi trükközéshez itt is érdemes folyamodni. Attól függ hogy melyiket alkalmazom, hogy mire használom később.
Ha a mag benne marad, tovább eltartható. Ha csak pár óráról van szó, simán csak a magos felét teszem a hűtőbe. Ha másnapig szeretném frissen tartani, vagy összevágott hagymára teszem egy dobozban, vagy vékonyan lekenem olívaolajjal.
Ha már végképp hurutom van tőle, le is lehet fagyasztani. A gyereknek már pépesítve, jégkocka tartóban, de félbevágva, kimagozva is lehet. 

avokádó egzotikusok gyorstipp

5. Cuki kis növény cseperedik belőle
Nem tudok kibújni a bőrömből, így meg kell említenem, hogy kiváló kísérleti alany. Jól hajtatható a mag, a gyerekek is imádni szokták. Nekem 10-ből 10 kikelt, csak idő kérdése :) a részletekért: így hajtass avokádómagotavokádó egzotikusok gyorstipp

A képek forrásait itt megtalálod még több avokádós tipp mellett: FORRÁS

 0
Tovább

Bakancsos családi fesztiválok

Kettőt pislogtam, és kinőttem a piálós, táncolós Szigetelésből, Voltozásból, Soundozásból. Lehet, hogy tulajdonképpen bele se voltam nőve soha? A más jellegű fesztiválok mindig jobban érdekeltek, és most nem is igazán a zenei stílusra gondolok. Néhány csöndesebb, lélekemelőbb rendezvényt ajánlanék figyelmetekbe, amiket érdemes lehet felkeresnetek kicsikkel és nagyokkal egyaránt:

1. Levendula szüret és fesztivál
Bár sokaknak közhelyes, sőt, vannak, akik egyenesen lehúzásnak tartják a Tihanyban hagyományosan megrendezésre kerülő eseményt, én mégis azt mondom, aki nem látta, annak legalább egyszer érdemes ilyenkor elzarándokolni a Balatonhoz. Idén várhatóan június 22-től indul a szüret, a fesztivált pedig június 29- július 1. közt tartják. Részemről csak a szüreten fogok részt venni, a nagy tömeget nehezen viselem. Sosem hagyom ki a kedvenc levendulás kávémat viszont, ezt egyébként évszaktól függetlenül mindig beiktatom, ha arra visz az utam. Csodás város,csodás színek és illatok, Pazar kilátás és egy jó kávé. Kell ennél több?! (A kép forrása a MÁV Nosztalgia Kft. honlapja)

2. Cseresznyevirág ünnep, majd cseresznye vásár Nagykörűn
Ezt a két rendezvényt (bár inkább az elsőt) már tavaly is szerettem volna beiktatni a naptárunkba, de idén sort fogok keríteni legalább az egykre. Hazánk cseresznyés kertjeként is emlegetett városka a Tisza partján, Szolnoktól mintegy 25 km-re található.
A rendezvény tavaly április 15-én volt, de érthető módon a természet az idei virágzás időpontját még nem tűzte ki. A csodálatosan virágzó fák látványáért tehát nem kell Japánig zarándokolnunk, itthon is láthatunk hasonlót. Kisebb, fehérebb - de a miénk! A fagyűző szertartás mellett a település már kezd felkészülni a falusi turizmusra; vendéglátóhelyek, szálláshelyek, helyi kézművesek termékei is elérhetőek a csodás táj mellett. (A képet az agraragazat.hu honlapjáról kölcsönöztem)  

3. Eperfesztivál
Tahitótfalura is érdemes ellátogatni nyáron, immáron huszadik alkalommal kerül megrendezésre az eperfesztivál. A Duna menti település június 8-10. közt tartja idén a rendezvényt, ami az ország egyetlen eperfesztiválja tudomásom szerint; ráadásul díjmentesen látogatható. Az én zenei ízlésemnek kicsit ugyan sok a színpadon felvonultatott mulatós és retro vonal, de a gasztro programok jók, a helyi termelők által felvonultatott kínálat pedig mesébe illő. Kiváló kirándulás, de itt már azért kell egy kisebb tömegre számítanunk. (A kép az infoSzentendre oldalról származik)

4. Nemzetközi Tökfesztivál az Őrségben
Az Őrség egyébként is egy méltatlanul keveset látogatott tájegységünk, itt a remek alkalom, hogy október közepén, aki még nem volt, meglátogassa. Garantálom, hogy tátva marad mindenki szája :) A környék nagyon érdekes, gazdag néprajzi hagyománnyal rendelkezik, csodaszép és rendezett – a fesztivál pedig kifejezetten jópofa; a mókás vetélkedőkön át a tökös ételeken keresztül a töklámpás felvonulásig nagyon sok érdekes programot találunk. (a képet az Antik vendégház honlapjáról tulajdonítottam el)

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (36),dekor (17),gasztro (16),inspiráció (15),újrahasznosítás (15),ősz (14),magvetés (14),egzotikusok (12),fűszer (12),tavasz (12),virágok (11),ajándék (11),gyökereztetés (11),Top5 (10),karácsony (10),gyorstipp (7),palánta (7),tél (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),függőleges kert (5),kertésznapló (4),bazsalikom (4),chili (4),szörp (4),bútor (4),kúszó növények (4),nagyvilág (4),eper (4),paradicsom (4),leander (4),hagymások (4),szüret (3),mérgező (3),gyömbér (3),berendezés (3),citrom (3),offtopic (3),áfonya (3),gyerek (3),csíráztatás (3),avokádó (3),szamóca (3),cukkini (3),rovarok (3),saláta (3),teleltetés (2),diy (2),minikert (2),füge (2),babaszoba (2),orchidea (2),érdekesség (2),üvegek (2),trinidad scorpion (2),levendula (2),szőlő (2),citromcirok (2),magfogás (2),bodza (2),asztal (2),retek (2),tök (2),tartósítás (2),torma (2),ültetés (2),rozmaring (2),cserjék (2),tojáshéj (2),barack (2),paprika (2),vöröshagyma (2),zöldborsó (2),bakik (2),másodvetés (2),táblafesték (2),kártevők (2),növényvédelem (2),mangó (2),összeültetés (1),gyümölcs (1),szobanövény (1),mini kert (1),zamioculcas (1),igénytelen (1),kapszula (1),festés (1),gyurma (1),árvácska (1),támasz (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),répa (1),baki (1),atka (1),ananász (1),talaj (1),raklap (1),tűz (1),szender (1),hortenzia (1),cseresznye (1),rukkola (1),szabadföld (1),sóska (1),padlizsán (1),garzon (1),kréta (1),felújítás (1),tündérkert (1),fűszerek (1),gránátalma (1),otthon (1),balkonkertészet (1),varjúháj (1),melegedő (1),csomagolás (1),gyertya (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),virágtartó (1),IKEA hack (1),graffiti (1),moha (1),szerszámok (1),tulipán (1),gyerekeknek (1),singer (1),bútorápolás (1),menta (1),inda (1),tőzegtabletta (1),party (1),fenyő (1),tetvek (1),ágyás (1),szeder (1),krizantém (1),üvegház (1),hőség (1),narancs (1),spenót (1),uborka (1),inkubáció (1),létra (1),pesto (1),japánkert (1),esővíz (1),liliomfa (1),madáretető (1),fokhagyma (1),pozsgások (1),szilveszter (1),hagyma (1),teszt (1),koriander (1),juhar (1),magnólia (1),láda (1),pult (1),egres (1),tea (1),nyár (1),díszfák (1),stevia (1),öntözés (1),egyszerveddmeg (1)