Madarat tolláról, leandert magjáról

Január végén járunk még csak, de már alig várom a tavaszt, hogy heti pár órára visszavonulhassak a saját kis világomba, és megint tegyek vegyek kint a jó levegőn - mert bár számomra is meglepő, a város fölött egész jó a levegő.

Persze télen is vannak teendők, amik miatt azért kicsit lázban égek (és ez nem a leanderek leveleinek egyenként, szappanos vízzel történő átmosása takácsatkák eltűntetése céljából - a blogger), hanem lassan itt az ideje a gondosan, előre eltervezett módon az idei magok elvetésének, palánták, magoncok nevelésének. Látványos és érdekes dolog, biztos vagyok benne, hogy kisgyerekkel is jó muri lehet. Az első paciensem idén is a leander lesz
Bár a növény szaporításának nem a magvetés a leglátványosabb és leggyorsabb módja, mégis egyre népszerűbb, mivel a szárdugványozással ellentétben így az anyanövénytől eltérő tulajdonságú egyedeket kaphatunk. Nem ez lesz az első próbálkozásom, a tavalyi eresztésből néhány telel, sok pedig gyakorlatlanságom áldozatává vált :) így már a korábbi tapasztalatokkal felvértezve vágok bele, bízzunk a legjobbakban!

A hosszúkás magházat még ősszel leválasztottam a növényről, ami a napokban érett be (hasadt fel). Sok sok friss, nagy és egészséges magom van most, amik közül néhányat egy kis üvegtégelybe szórtam, hogy megindítsam a csírázást. A tavalyi magjaim nem voltak ennyire frissek, napokig kellett áztatnom őket, mire megindultak. Ezzel ellentétben idén egy nap alatt kibújtak, szerintem ez jó jel :)


Tavaly megvártam, amíg a kikelt magok lesüllyedtek az üveg aljára, ledobták a házukat, majd két sziklevelet hajtottak - ekkor óvatosan kivettem, és elültettem őket.
Sajnos elég sérülékeny a gyökérke, főleg ha felkunkorodik - így idén másik utat választok. Pár nap múlva elültetem őket, így nem kell megsanyargatnom az érzékeny gyökereket, hanem a saját tempójukban tudnak majd növekedni. Állítólag rögtön földbe is vethetőek (balkonföld és homok keverékét ajánlják; átlátszó, alul lukas műanyag edénybe vessük a magokat kb. 1x1 cm közzel, takarjuk 1-2 mm földdel, fóliázzuk le, tartsuk nedvesen -  meleg, világos helyre célszerű tenni) és elvileg pár napon belül így is kikelnek, de ezúttal tutira megyek. 

Magok a cserépben

Jelentem, eltelt a pár nap - igazából jópár is, a naptár közben februárra fordult, és a dolog nem tűrt már halasztást. A hétvégén szokás szerint jól álltam szabadidővel (kiállítottunk az esküvő kiállításon), de szombaton annyira szépen sütött kint a nap, hogy nem tudtam ellenállni egy kis magozásnak. Nem tartott 20 percnél tovább a manőver, hozzá teszem, idén profin rákészültem a dologra, a szokásos lefóliázós megoldás helyett a karácsonyra kért /és kapott/ műanyag palánta nevelő házakkal és papír nevelőtálcákkal dolgoztam. Ezeknek elméletben az lesz az előnye, hogy a papírkapsznival együtt lesz átültethető a növényke, nem kell a gyökérzetet sanyargatni a műanyagból való eltávolítással. Meglátjuk.

Na, tehát. Teljes harci díszben és a férjem kerti cipőjében kivonultam az erkélyre, kipakoltam mindent jobbhíján (kellene egy munkaasztal?!) a párkányra, és megtöltöttem az edényeket földdel. Szerencsére nem volt fagyott, így elég volt egy kis idő, hogy jól átmelegedjen odabent. Klasszikus leanderföld és tápanyagban gazdag palántaöld keverékét használtam, amit az ujjammal tömörítettem, permetezővel megnedvesítettem. 
A profik ilyenkor még különböző gombaölő szereket is használnak, hogy megelőzzék a leggyakoribb gombák okozta (pl. palántadőlés) betegségeket, de én ezt nem tettem, így csak magamra vethetek majd, ha dőlnek a palántáim jobbra-balra, mert a gombák módszeresen elfogyasztották a gyökereiket :) Bízom a statisztikában, a nagy számok törvénye alapján biztos marad majd valamennyi. Nálunk farkas törvények uralkodnak, így a gyengéknek veszniük kell!!!


Miután a földet előkészítettem, óvatosan kihalásztam a kicsírázott magokat, kiválogattam a legerősebbeket* (a többitől fájó szívvel megváltam). Nagy lesz a jólét, most minden növényke külön kapsznit kapott. Szúrtam egy kis lukat a földbe, hogy így a gyökérkezdeménnyel lefelé tudjam elhelyezni őket - majd pár miliméter földdel elfedtem mindet egyenként, és ismét vízzel permeteztem, most pedig várom az eredményt. Naponta kétszer permetezem őket, viszont a szellőzésre oda kell figyelni, mert ebben a fázisban hajlamosak bepenészedni. 

Kitekintő; albínó leander?

A kicsírázott mag közel sem 100%-ig jelenti azt, hogy a növénykezdeményünk életképes lesz. Bár idén még nem volt rá példa, így most képet nem tudok megosztani, de tavaly néhány kikelt példágy nekem is "albínó" lett. Ez annyit jelent röviden, hogy hiányzott belőlük a zöld színt is adó klorofil. Sajnos ez azt jelenti, hogy a szóban forgó növénykék bizony minden esetben el fognak pusztulni, mert képtelenek a fotoszintetizálásra. Amíg a sziklevelek táplálják őket növekednek, de ezek leszáradása után a növény elenyészik. (Nagyon tudományosnak hangzik, de kábé ötödikes biológia lehet, így próbálok nem elájulni magamtól)

 0
Tovább

Mangó Projekt 01. RIP

Bizobyára találkoztatok már Ti is a hiperek polcain ezzel a nagy, pirosas-sárgás, sűrű húsú, édeskés gyümölccsel. Nem tudom, hogy hogyan vagytok vele, én nagyon szeretem - rengeteg módon felhasználható (kevésbé gourmand látogatóimnak a nyári időszakban kapható BK smoothie-t ajánlom az íz kipróbálásra, mennyei, mégha gyümölcsöt nem is biztos, hogy látott).

De lépjünk is tovább; a neve hallatán is egyértelmű, hogy ez a növény egzotikus, tehát annyi köze lehet kis hazánkhoz, mint Beethoven művészetének Fekete Pákóhoz. Egy meglehetősen méretes, akár 20 m magasra is növő fáról beszélünk. Nem fagytűrő - ez okozhatja az első problémát hazai nevelésnél, illetve türelmetleneknek sem ajánlott - megfelelő körülmények közt tartva is alsó hangon 6 év, mire termővé fordul. Egy próbát minden esetre megér, bízzunk benne, hogy a sok belefektetett energiát egyszer sok szép rózsaszín virágával hálálja meg :)

1. lépés: Végy egy mangót
Én a saját fának valómat egy nagy áruházláncban szereztem be, de ez bizonyára a téma szempontjából teljesen irreleváns. Jó esetben edd meg a gyümölcsöt, vagy készíts belőle valami finomat - a lényeg, hogy a magját amennyire lehet, tisztítsd le. A külső meg egy viszonylag nagy, kagyló alakú, kemény dolog, így némi izommunkára biztosan szükség lesz.
Nekem megvan az ilyen munkákra az emberem, mert hátő.. elég ügyetlen vagyok. A hasonló műveleteket, ahol könnyen megvághatom magam, mindig a férjem hajtja végre. Óvatosan a keskenyebbik felét nyissuk fel késsel vagy ollóval, és óvatosan feszítsük szét annyira, hogy a belső magot sérülésmentesen ki tudjuk szabadítani. Ez is elég nagy, így jókora lukra lesz szükség. A belső mag ha töpörödött és barna, vagy ha megsérült, sajnos új alanyt kell keresni.

2. lépés: Magot a cserépbe
A mangó nem annyira macerás, mint a citrus félék. A közepesen tápanyagdús, de jó vízelvezető földben tökéletesen elvan, vízigénye is csak közepesnek mondható - persze csak ha már megerősödött. egzotikusok mangó magvetés csíráztatás bakikA magot élére állítva helyeztem a földbe, és a jó háromnegyedéig temettem be. Fontos, hogy állandóan melegben legyen  (24 fok alsó hangon) és mindig nedves maradjon a földje. Egy egyszerű műanyagcserepet használtam, amit lefóliáztam, majd naponta szellőztettem pár órát. Jobbaknak már akár 10-12 nap alatt  is kihajthat ideális körülmények közt, nekem ehhez több, mint két hét kellett. Nem biztos, hogy télen célszerű bíbelődni vele :) Lényeg ami lényeg, hogy a kis Alien kidugta a fejét, lassan fölegyenesedik majd, és jöhet a következő lépés.

3. lépés: Kezdjük elölről
Sajnos a mangó projektem a kiteljesedése előtt teljesen zátonyra futott, mondhatni kataklizmikus volt a pusztulás. A diagnózis: módszeres tőzeglégy(lárva) támadás. Hogy megelőzhető lett volna? Abszolút.
Sajnos a vásárolt jó minőségű földekben is találhatóak peték, gombák – nagy valószínűséggel így sikerült behurcolnom a lakásba a tőzeglegyeket is. A kifejlett példány olyan, mint egy kövér kis muslica, inkább csak idegesítő, de már nem okoz pusztítást. Ellenben roppant szapora, és a néhány milliméteres lárvái nem válogatnak. Szeretik a porózus nedves talajt, a magas páratartalmat, és a korhadékokat élik fel a növény gyökereivel egyetemben – egy ázott mag valódi csemege volt nekik. Mit lehet tenni?

  • A virágföld előzetes hőkezelése
  • Vegyszeres irtás 


Nem estem azért annyira kétségbe, minden bizonnyal újra megpróbálom :)

 0
Tovább

Tavaszi hagymások

Egy szelet tavasz

Annyira hiányzik már a tavaszi napsütés, mint a MuzsikaTV hőseinek a légkondi.. Alig várom, hogy végre hosszabbodjanak a nappalok, és ne kelljen 8 réteg ruhába öltözni. Ezen a szokásos várakozással teli kínlódáson a tavaszi hagymások át szoktak lendíteni, de most ősszel valahogy annyira összejöttek a teendőim, hogy nem jutott rájuk időm. Már nagyon bánom a dolgot, mert most bizony hiányoznak azok az ismerős színek és illatok, amik mindig a tél végét szokták jelenteni.

Hajtatásra több módszert is kipróbáltam, több kevesebb sikerrel. Nagyon lelkesen olvastam a neten, és csillogó szemekkel készítettem a színes papírsüvegeket - de rájöttem, a lelkesedés nem mindig elég. Az eredmény inkább a hagymák minőségétől és a hűmérséklettől függ, nem is annyira rajtunk. Ha jó minőségű, minél nagyobb hagymákat választunk, néhány szabályt betartásával, nagy valószínűséggel szép virágaink lesznek. Nálam az alanyok jácintok és crocusok voltak, de megkockáztatom, hogy amarylissel is működhet a módszer.
A hagymákat ősz végén szoktam vásárolni, és pár hetes hideg kezelésnek vetem alá. Nem szabad megfagyasztani, kb. 5-8 fokon kell tárolni őket. Ideális lehet erre a hűtő, de akár egy pince vagy tároló helyiség is tökéletesen megfelel a célnak, ha elég hűvös van.

Ha letelt az idő, kezdődhet is a móka. Választanunk kell hajtató edényt a hagymáink számára. Én klasszikus beszűkülő nyakú üveg hajtatót vettem a neten, de pohárral, vázával, hosszúkás szószos vagy olivabogyós üveggel, (lásd a képen) esetleg mélyebb üvegtállal is működhet a dolog. Minél nagyobb a hajtató edény, annál jobb. A klasszikus megoldásnál nincs is más dolgunk, mint az edényt megtölteni vízzel, és a hagymát a gyökeres felével lefelé bele helyezni. Vigyázat, ha a hagyma beleér, valószínű, hogy bele fog rohadni. 

Tapasztalatból mondom, erre oda kell figyelni, mert az eredmény úgy nem egy illatos tavaszi virág lesz. Másrészről ha nagyon messze van a hagyma alja a víztől, akkor pedig nem biztos, hogy elindul a folyamat, úgy sem lesz belőle semmi. Melyik ujjamba harapjak?

Ha mégis alternatív megoldást választunk, és az edény nyaka szélesebb, mint a hagyma, meg kell akadályozni a közvetlenül vízzel való érintkezést. Ezt tehetjük kavicsokkal, vagy színes nagy üveggyöngyökkel is, a lényeg, hogy ezen álljon meg a virághagyma, és úgy töltsük fel vízzel az edényt. Ha köveket használunk, alaposan mossuk le, égessük ki, ecetezzük át, majd alaposan mossuk le ismét a köveket – az algásodás is megehetősen rontja az összképet, és nem is illatos :)
Ha hagymák a helyükre kerültek, megint hűvösön pihentetés következik, 8-10 fok az ideális. Próbáltam ezt a lépést a konyhaablakban is, kivitelezni kb. 18 fokon, de az eredmény törpe, besült jácint lett. Legalább volt illata, de vizuálisan nem lehetett vele büszkélkedni. Ami fontos: a hűvösön kívül sötétre is szüksége lesz a növénynek. Én a tárolóban egy kartondobozzal szoktam az egészet leborítani és otthagyom, mások a már említett helyes papírsüvegeket használják – amik tényleg nagyon mutatósak tudnak lenni.

A szakirodalom szerint 8-10 hét alatt nő meg ideális méretűre a hajtás, én figyelgetni szoktam – néha amúgy is érdemes rájuk nézni, mert a vizet után kell tölteni. Ha kb. 6-7 cm magasra nőtt a zöld szár, felviszem, és várom a munkám megérdemelt gyümölcsét.

Amíg nem volt nélkülözhető üvegem a célra, jó vízáteresztő, kicsit homokos földbe dugtam a hagymákat 1/3-ig, és úgy pihentettem, Jelentem, így is működött a dolog, de locsolni és szellőztetni kicsit gyakrabban szükséges.

 0
Tovább

Saját balkonládáim

Mindenki szereti a szépet és a jót, ezalól én sem vagyok kivétel. Sajnos a kézügyességem nem feltétlenül tudja követni szárnyaló fantáziámat, de annyi baj legyen.

Előbb vagy utóbb minden balkongazolóban felmerül a kérdés, hogy mibe is ültesse a növényeit. A klasszikus balkonládákkal alapvetően nincsen semmi baj, de én jobban vonzódom a szokatlanabb, újra gondolt felhasználáshoz. Nekem a klasszikus balkonláda kicsit már unalmas, sőt - az új teraszon sok helyen nem is igazán lehet mihez rögzíteni, színekben sincsen olyan nagy választék, a mintákról nem is beszélek - a nem klasszikusok pedig elég drágák tudnak lenni, így maradt a DIY :) jupíí!

Lesz idén több olyan projekt is, amihez a szokásosnál szélesebb, vagy éppen mélyebb edényre lesz szükségem, így amíg nem olyan jó az idő, megtervezem ezeket, és összegyűjtöm a szükséges eszközöket. Ami már biztos, hogy használt boros- és zöldséges ládákból valami lesz. Alapos csiszolás után egy kis színt és dekorációt, majd alapos időjárás elleni kezelést és némi mezőgazdasági fóliát kapnak, ha már nem fagyunk meg odakint. 

A cukkini, hagymák, paradicsomok és fűszernövények reményeim szerint mind ilyen ládákba kerülnek. Nem szeretem emelgetni az ilyen nehéz dolgokat, de óhatatlan néha némi takarítás, így ha nem leszünk lusták, görgővel is felszerelhetjük őket. (azok voltunk, nem lett görgő - a blogger)
Vali kolléganőm is mentett nekem néhány szép példányt, ezúton is köszönöm Neki (és a férjének is, Misinek, aki hajlandó volt megválni tőlük a kedvemért).

A láda szerintem átütő lesz, de a tökfélék jobban kedvelik a mélyebb közeget, így arra gondoltam, egyenesen virágföldes zsákokba ültetek majd minden ilyesmit, és olcsóbb zsákvászonból varrok esztétikusabb külsőt rájuk (akár elnagyoltan kézzel is meg lehet ölteni és úgy talán még rusztikusabb a hatás, de ennyire nem vagyok azért türelmes, marad a gép). Ezekre is kiválóan lehet transzfer technikázni, komoly vintage hangulatú ültető zsákokra számítok :)

 0
Tovább

Világ salátái, egyesüljetek!

Csipogott a viber, Timi írt; "kezdődik a saláta szezon! :)" mindketten mosolygunk, és tudjuk, most nem az önsanyargatásról lesz szó..

Ha egyideális világban élnénk, a csoki sosem fogyna el, mindig sütne a nap, sosem kellene korán kelni, és mindig szombat lenne. Annyi cipőt vehetnénk, amennyit nem szégyellünk, a kedvenc nadrágunk mindig jól állna rajtunk, illetve a kerti virágok is virítanának minden nehézség nélkül. Persze még sorolhatnám, de azért van itt valami..
Mert tényleg van egy növény, ami egyszerűen nagyszerű, és semmit, azaz szinte semmit sem kell tennünk vele ahhoz, hogy virágozzon. Kora tavasztól saláta szerű, zöld pozsgás leveleit csodálhatjuk, augusztus és október közt színes virágaival búcsúztatja a nyarat, majd mindegy mi jön télen, tavasszal a dolog csak úgy elkezdődik előlről. Hogy mi ez a csoda? :) nem más, mint a pompás varjúháj.

A neve ugyan nem túl bizalomgerjesztő, ezt aláírom, talán ezért is becézzük sokan salátának, de minden várakozást felülmúl, ezt garantálom. Ez az alapvetően sziklakerti növény bírja a szárazságot, a tűző napot, a félárnyékot, sőt, a telet is, szinte elpusztíthatatlan. Tökéletesen érzi magát agyag-, vagy műanyag edényben is, tényleg nem válogat :)

Jó vízáteresztő, teljesen átlagos földbe is lehet ültetni, bár alapvetően homokos, kavicsos talajra tervezték. Ezután egyszerűen élvezni kell, hogy fejlődik magától. Ne locsoljuk sokat, erre érzékeny egyedül - a gyökerek rothadása a pangó víztől sajnos megindulhat.


Én az első ilyenemet egy kerek cseréptálba ültettem kövirózsák közé (ennek már vagy 4 éve, és azóta is szép, tavaly tavasszal így nézett ki) de beújítottam nyáron sima cserepes egyedeket is, annyira megkedveltem. Mondtam már, hogy ráadásul nagyon olcsó?
Ennek oka, hogy könnyen szaporíthatod magról vagy tőosztással is. Ha megtetszett, csak arra ügyelj, hogy akár 40-50 cm magasra is nőhet ez a fajta (kb 500 alfaja ismert, amelyek formája és mérete nagyon változatos) illetve jól bebokrosodik, ennek megfelelően nézzünk neki helyet. Az elszáradt szárakat tavasz elején vágjuk le, és csak ki kell várnunk, hogy a semmiből újra kifejlődjön :)

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (37),inspiráció (18),gasztro (18),újrahasznosítás (17),dekor (17),ősz (15),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (13),ajándék (12),tavasz (12),fűszer (12),gyökereztetés (12),virágok (11),Top5 (10),gyorstipp (7),palánta (7),tél (7),gyümölcsök (7),balkonláda (6),gyümölcsfák (6),nagyvilág (5),kertésznapló (5),jelölő (5),bútor (5),függőleges kert (5),húsvét (5),chili (4),bazsalikom (4),eper (4),szörp (4),szüret (4),kúszó növények (4),hagymások (4),paradicsom (4),leander (4),offtopic (3),mérgező (3),citrom (3),saláta (3),berendezés (3),diy (3),gyerek (3),áfonya (3),rovarok (3),avokádó (3),baki (3),csíráztatás (3),szamóca (3),cukkini (3),gyömbér (3),advent (3),érdekesség (2),teleltetés (2),füge (2),levendula (2),minikert (2),orchidea (2),citromcirok (2),tök (2),ültetés (2),édesburgonya (2),asztal (2),trinidad scorpion (2),retek (2),tartósítás (2),program (2),szőlő (2),barack (2),paprika (2),magfogás (2),garzon (2),felújítás (2),datolyaszilva (2),vöröshagyma (2),zöldborsó (2),mangó (2),bakik (2),cserjék (2),babaszoba (2),rozmaring (2),bodza (2),másodvetés (2),kártevők (2),tojáshéj (2),teszt (2),IKEA hack (2),táblafesték (2),torma (2),szilveszter (2),üvegek (2),növényvédelem (2),tárkony (1),zamioculcas (1),virágtartó (1),méhek (1),igénytelen (1),gyümölcs (1),ananász (1),talaj (1),mini kert (1),répa (1),összeültetés (1),gyom (1),szobanövény (1),szender (1),sóska (1),padlizsán (1),hortenzia (1),atka (1),cseresznye (1),tündérkert (1),kréta (1),fenyő (1),itthon (1),magok (1),vetés (1),poén (1),rukkola (1),fűszerek (1),csomagolás (1),gyertya (1),otthon (1),balkonkertészet (1),tűz (1),környezettudatosság (1),alma (1),utazás (1),gránátalma (1),batáta (1),nasi (1),melegedő (1),gyerekeknek (1),fokhagyma (1),ágyás (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),üvegház (1),narancs (1),szerszámok (1),tulipán (1),party (1),fenyő (1),hőség (1),uborka (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),singer (1),inda (1),menta (1),moha (1),graffiti (1),japánkert (1),pesto (1),esővíz (1),koriander (1),juhar (1),madáretető (1),hagyma (1),gyurma (1),festés (1),kapszula (1),egyszerveddmeg (1),díszfák (1),stevia (1),létra (1),inkubáció (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),egres (1),pult (1),öntözés (1),nyár (1),tea (1),láda (1),támasz (1)