Gyorstipp - így pucold meg a gránátalmát!

Ugyan nem őshonos a gyümölcs, de én nagyon szeretem, és ha tehetem, amilyen gyakran csak tudom, fogyasztom is. Elsősorban azért, mert mint említettem, szeretem :) másodsorban pedig azért, mert roppant egészséges. Magas a vastartalma, alacsony kalóriatartalmú; jótékony hatással van a szív és érrendszerre, illetve daganatos betegségek megelőzésére is javasolják. A fentieken felül magas rosttartalma (és ami engem kevéssé érint) férfi potencianövelő hatása miatt fogyasztják sokan évezredek óta. gránátalma gyorstipp egzotikusok
Sokan idegenkednek tőle, miután egyszer avatatlanul próbálják meg kinyerni belőle az értékes magokat; ugyanis esélyes, hogy a konyha a trancsírozás után egy brutálisabb gyilkossági helyszínre hajazott, mert a leve fog, mint a fene. Nyilván nem véletlenül használták évszázadokon át színezőanyagként – elsősorban fonalak és szőnyegek festésére. Én is több hámozós csodavideót láttam és rengeteget takarítottam, mire kifejlesztettem a saját technikámat; viszont büszkén jelenthetem, hogy 3 perc alatt 0 veszteséggel tudok sok sok gyakorlás után gránátalmát hámozni. Feketeöveseknek persze ehhez fél perc is elegendő.

Hogyan kell hozzálátni? Egy éles késsel le kell választani óvatosan a gyümölcs skalpját. Csak a bőrébe kell vágni, hogy a magok ne sérüljenek. Sajnos nálunk nem olyan friss és érett a gyümölcs mint mondjuk Iránban szüret után, így kicsit óvatosabbnak kell lenni, nem foszlik le a héj olyan simán. Én nem körbe szoktam metszeni, hanem egyenes vonalakat vágok ötszög alakban, aztán leszedem a tetőt: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ezt követően egy kicsit kibővítem a lukat, farigcsálok rajta, hogy lássam, hol fut a 4-6 rekeszfal, így: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ha megvannak a rekeszek, akkor a falak mentén óvatosan végig vágom a gyümölcsöt: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ha mind megvan, könnyen szét lehet nyitni, és a középső falat ki is lehet húzni: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ezután a hártyák is könnyen eltávolíthatók: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Innen megoszlanak a technikák. Egy megoldás azt ajánlja, hogy fordítsuk lefelé a gyümölcsöt, és egy kanállal óvatosan ütögessük ki a magokat belőle egy tálba. Bullshit, minden trutyis lesz, ráadásul a szemek közé kerül némi rekesztörmelék is. Sokan megeszik, én nem szeretem. Jó magyaros módra én inkább mint a kukoricát a csőről, úgy óvatosan lemorzsolom a szemeket a héjról. Elég gyorsan megy, 0 szem veszteséggel: gránátalma gyorstipp egzotikusok

A piros szemekben kis magok vannak, erre érdemes felkészülni :) Engem mondjuk ez nem zavar, főleg ha gyümölcscentrifugába kerül, de salátában, sütikben sem szokott vele gond lenni, kivéve ha a fogam közé szorul.
Az enyhébb teleknek köszönhetően egyébként a fa itthon is megél, én már régóta szeretnék egy saját gránátalmát... Vissza az tart, hogy dézsásként teleltetni szükséges, és már semmi helyünk nincsen. Kiültetve viszont védett helyen szépen megmarad. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében például találunk is egyet :)

 2
Tovább

Superfood a láthatáron! Batátára fel!

Szégyen gyalázat, hogy csak kb. egy éve rendszeresítettem a konyhai alapanyagok közé a batátát, vagy ahogyan itthon gyakrabban találkozunk vele, az édesburgonyát. Fejlődő országokban gyakran kerül az asztalra, nálunk úgy igazán csak az elmúlt években kezdett hódítani. Igen, a sejtés helyes, először a gyereknek főztem én is, de belém hasított a felismerés, hogy ez bizony nekünk is tökéletes lesz.

Csak gyorsan tegyük rendbe: az édesburgonya az a burgonya, amelyik nem burgonya. Gumójáért termesztik ugyan, amely egyébként változatos színű lehet; a fehértől a narancsos árnyalatún át egészen a liláig mindenféle létezik. Talán tényleg van némi hasonlóság, de rendszertanilag nem rokonok, a batáta inkább egy gusztusos hajnalka, mint krumpli. batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert
És hogy miért mondom, hogy superfood? Első sorban alacsony zsír és koleszterin tartalma miatt; tehát cukorbetegek is fogyaszthatják, másodsorban pedig daganatmegelőző hatást tulajdonítanak neki. Minden jót találunk benne; C és E vitamint, B (1,2 és 6) vitaminokat, ezen felül gazdag ásványi anyagokban is (mangán, kálium, réz, kalcium). batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert
Az íze édeskés; inkább kicsit a sütőtökre emlékeztet burgonya állaggal. Püré, tepsis burgonya és gnocci formában is készítjük, de párolható és grillezhető is. Nem olcsó általában, ezt aláírom – ezért fontos, hogy bánjunk vele jól. Ne tartsuk hűtőben, mert a benne található cukor alacsony hőmérsékleten keményítővé bomlik.

Csak most jön viszont az érdekesség; mi lenne, ha magunknak termesztenénk?! Minden jel arra utal, hogy nem olyan nagy kunszt. Amúgy is azt vallom, hogy ami helyben terem, sokkal egészségesebb, mint ami konténerekben távoli országokból érkezik, így egy próbát biztosan megér, ráadásul most jön a csíráztatás ideje: január vége és a február a legjobb időpont, hogy nekiálljunk batátázni. Gyökereztetni és hajtatni kell. Nem mondom, hogy a férjem nagyon lelkes volt, hogy hetekig ezt kell néznie a nappaliban :) de a cél szentesíti az eszközt. A batáta fenekét lógassuk vízbe (avokádó mintára fogpiszkálók segítségével, vagy csak így): batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert

Hamar megjelennek majd a gyökerek, amik rohamtempóban növekednek: batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert

Fontos, hogy néha finoman le kell mosni a gumót, nehogy penészedésnek induljon. Én eddig a kísérlettel itt tartok, de folyamatosan beszámolok majd az eseményekről. Bízom benne, hogy hamarosan megjelennek majd a zöld hajtások, amik a legfontosabbak lesznek. Ha elérik majd a megfelelő méretet, le kell választani azokat, és meggyökereztetni. Ezeket kell majd tavasszal kiültetnünk a szabadba.

 0
Tovább

Egészséges villámnasi

Egész életemben hadilábon álltam az almával, a lányunk se nagyon eszi, de azt mondom, így a harminckettedikhez közeledve, meg kell, hogy kövessem a gyümölcsöt. Történt ugyanis, hogy a nagyim meglepett minket egy nagy szatyor almával még karácsony környékén, amit mindezek ellenére nem volt szívem (se lelkületem) kihajítani. Elhatároztam, hogy addig próbálkozom, amíg el nem fogy ez a tényleg bődületes mennyiség, és láss csodát! Több megoldás is sikert aratott, még nálam is. Lássuk talán a legegyszerűbb, szuperegészséges nasit, amiből nem lehet eleget csinálni: az almachipset. alma nasi gasztro

Bődületes mennyiségű recept terjeng az interneten, és nem kétlem, hogy mind kiváló; de a legtöbb cukorral és fahéjjal kezdődik. A fahéj sajnos szintén közellenség a családban (az enyém), a cukrot pedig a baba miatt egyáltalán nem akartam felhasználni. Gondoltam nyilván ezek nélkül is lehet, és láss csodát! Lehet, szuperebb már nem is lehetne.

Amire szükséged lesz tehát:
  - alma
 
Megpucoltam az almát, egy kiskanállal eltávolítottam a magházat (sokan szőröstül, bőröstül készítik); majd nagyon vékonyra szeleteltem egy zöldségszeletelő segítségével. A szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendeztem, majd 100 fokra előmelegített sütőbe tettem légkeveréssel. Ez eddig kb. nettó 3 perc munkát jelent.

Egy jó 20 perc elteltével az almák már egész kis barnák voltak, meg kell fordítani őket. Először konyhai csipesszel majd villával próbálkoztam, de a legjobb eszköznek a kezem bizonyult. Forgatás után mehetnek vissza száradni. Természetesen szeletvastagság függvénye, hogy milyen gyorsan lesz jó. Amikor már szép barna volt, én bevallom őszintén, érzékszervi vizsgálat alá vetettem (vagyis megtapogattam, és megkóstoltam). Bár tapintásra puhának tűnt, tökéletesen roppant a számban, így kb. 2x20 perc elteltével vettem ki a sütőből.

Nem túlzok talán, ha azt mondom, behabzsoltuk azonnal a tévé előtt. Most összesen egy almát nassoltunk el, de fedeles dobozban friss ropogós marad, így egymás után, vagy akár párhuzamosan érdemes több tepsivel is operálni.
Ínyencek kipróbálhatják a fahéjas cukorba hempergetést sütés előtt, vagy a csokifanok akár olvasztott étcsokival is megbolondíthatják, mikor kiveszik a sütőből – de csak így önmagában is tökéletes!

(Kénytelen leszek újragyártani, mert a folyamatképeket elkevertem valahová – de nem is bánom annyira :))

 1
Tovább

Check list az újévre

Szinte minden évben volt újévi fogadalmam. Nem kell nagyon vigyorogni, természetesen én is azzal a közhelyessel kezdtem, hogy majd az újévben leteszem a cigit. Jelentem, sokadik nekifutásra ugyan, de sikerült - és ez se ma volt. Az évek múlásával ráadásul egyre értelmesebb dolgokat találtam, amiket érdemes volt betartani. Idén sem törtem meg a hagyományt, és titeket is arra bíztatlak, csatlakozzatok :) Idéntől minimalizálni szeretném a szemetünket, amivel terheljük környezetünket.

Egy döbbenetes adattal kezdem, hogy érezze mindenki a helyzet komolyságát: az ország lakosai (NEM HÁZTARTÁSAI, LAKOSAI) éves szinten átlagosan 350 kg háztartási hulladékot termelnek a Vízügyi Minisztérium adatai szerint. Ez elképesztően sok, ráadásul ennek mindössze 15%-a kerül újrahasznosításra. Tarthatatlan állapot.

Természetesen azért hiú ábrándjaim nincsenek, de egy kis tudatossággal úgy gondolom, nagyon sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük ezt a borzalmasan magas számot. Mik az elképzeléseim? Lássuk az akciótervet:

1. Továbbra is szelektíven gyűjtünk 
Szerencsére már sok társasházon belül (nálunk is) működik egyfajta szelektív kezelés, de mindenhol elérhető közelségben van egy lerakó/hulladékudvar, vagy szelektív konténer állomás. Igen, 5 kukánk van, és ez így is van jól.

2. Amit lehet, újrahasznosítok 
Nem kell kidobni a befőttes vagy bébiételes üvegeket; rendeltetésszerű „újrahasználatukon” felül kiválóan lehet ezeket tárolásra alkalmazni a konyhában vagy a gyerekszobában, de a fürdőszobai piperék is sokkal rendezettebbek bennük.
A cserepeimet ameddig lehet, használom – így ugyan nem a legesztétikusabb a portám, de mindenképpen elégedettebb vagyok. Palántaneveléshez is többnyire papírt, kiürült gyümölcsleves dobozokat, tojáshéjakat és egyéb hasonlókat használok.

3. Leszokunk a PET palackról
A növényeimnek a legjobbat akarom, így vízzel öntözöm őket. Miért lenne ez másképpen magunkkal; így az esetek nagy többségében mi is vizet iszunk. A palackos megoldás helyett csatos üvegben kerül a víz a hűtőnkbe! Ezen felül környezetbarát, többször használatos palackot rendszeresítek a pelenkázó táskába is a sétához, valamint egy elviteles kávésbögrét is mellé: 

4. Nem használok szívószálat
Vendéglátós vagyok, így vannak fenntartásaim a dolog kapcsán :D de majd igyekszem olyan egységeket látogatni, ahol a megfelelő higiénia nem kérdéses. Vesszen a szívószálak mellett a sok műanyag pohár is! De ezekből is van ám többször használatos otthonra: 

5. Csomagolás
A legnagyobb problémát a csomagolóanyagok jelentik. Ciki vagy nem, már régóta textil szatyorral járok vásárolni, a nejlonokat igyekszem teljesen elhagyni - még a zöldségeknél, gyümölcsöknél is. 
Feltérképezem, hol lehet csomagolás nélküli (vagy lebomló csomagolású) termékeket vásárolni, és előnyben fogom részesíteni ezeket a helyeket. Ezen felül beszerzek egy sokszor használható, méhviaszos csomagolót alufólia és folpack helyett.

6. Ésszerűbben vásárolok
Többször rendelek online – így elkerülöm a meglátom és megveszem effektust. Próbálok csak olyan dolgokat venni, amikre tényleg szükségünk van. Ideális esetben megesszük, hordjuk, használjuk. Ennek az égiszében igyekezni fogok a használtcikk piacon is nézelődni, illetve a még jól használható, de fölösleges dolgainknak is új gazdát keresek majd.

7. Konyhai hulladékkezelés 
Tök jó lenne komposztálni, de erre sajnos jelenleg nem igazán van lehetőségem. Vannak már (sajnos ez a Zera a képen még nem jelent meg, de bíztató) megoldások a dologra, hasonlók egyébként elérhetőek, de drágák - bizakodom, hogy hamarosan ez a probléma is megoldódik. Addig is próbálok mindent felhasználni, amit csak lehet.

A képek forrásáért keresd fel pinterest oldalam: forrás

 4
Tovább

Gyorstipp - Last Minute ajándék

 Vannak olyan helyzetek, amikor bizony elfelejtődik egy ajándék, vagy csak szeretnénk a biztonság kedvéért tartani valami tartalékot a szekrényben – ezekre a helyzetekre szuper megoldás ez a pofonegyszerű díszgyertya; bár megmondom őszintén én magunknak csináltam. Ha kicsit kreatívabbak vagyunk, egészen pofás, személyre szabott meglepetést is készíthetünk, rádásul nagy kézügyességre sem lesz szükség.

Szinte minden akadhat otthon elfekvőben, de ami kell:
- fehér tömbgyertya
- fehér selyempapír
-  nyomtató, a4-es papír
- cellux, olló
- hajszárító (esetleg konyharuha a hő ellen)

Válasszunk egy szimpatikus képet a gépen (én egy egyszerű szarvas sziluettet választottam, de akár színes fotó is lehet). Szerkesszük úgy, hogy a kép nyomtatást követően pont akkora legyen, amekkorát a gyertyánkra tervezünk. Nem kell a szöveget tükrözni sem, mert nem hagyományos transzferről lesz szó - inkább amolyan decoupage féle. Ezt követően (mivel a legtöbb nyomtató nem viszi simán) egy nyomtatópapírra kell ragasztanunk a vékony selyempapírt. Én egy fél centivel kisebbre vágtam, négy helyen odaragasztottam, de láttam olyat is, aki nagyobbat vág és visszahajtja, majd hátul ragasztja: DIY karácsony ajándék gyorstipp gyertya

Jöhet is a nyomtatás. Figyelj, hogy a selyempapírra kerüljön a minta, ha már ennyit bűvészkedtél vele! Szerencsére most fogyott ki a festék a gépből, ezrt kicsit halovány a szarvasom, de szarvas. Óvatosan válasszuk le a selyempapírt, majd a felesleget vágjuk le róla. Ha bonyolult az alakzat, akkor óvatosan vágjuk is körbe; de elég csak elnagyoltan is, majd illesszük a gyertyára:DIY karácsony ajándék gyorstipp gyertya

Most egy fedőcsíkra lesz szükség a maradék selyempapírból, ami bőven át kell, hogy érje a gyertyát, és teljesen le kell fednie a mintát is. Jó szorosan kell majd tartani, fogjuk össze a két végét így: DIY karácsony ajándék gyorstipp gyertya

Most jön a varázslat. Kezdjük a hajszárítóval melegíteni a mintát körkörös mozdulatokkal. Óvatosan, mert elég meleg lesz! Sajnos nem volt harmadik kezem ezt a lépést lefotózni, de nem ördöngösség :) Ahogy olvad a viasz, a minta élénkebb színre vált. Addig melegítsük, amíg mindenhol egyenletesen fényes nem lesz. Ezt követően tegyük le a hajszárítót, és várjunk egy pár másodpercet. Le is vehetjük a fedést; csiribí, csiribá: DIY karácsony ajándék gyorstipp gyertya

Nem zseniális ötlet?

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (36),dekor (17),gasztro (16),inspiráció (15),újrahasznosítás (15),ősz (14),magvetés (14),egzotikusok (12),fűszer (12),tavasz (12),virágok (11),ajándék (11),gyökereztetés (11),Top5 (10),karácsony (10),gyorstipp (7),palánta (7),tél (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),függőleges kert (5),kertésznapló (4),bazsalikom (4),chili (4),szörp (4),bútor (4),kúszó növények (4),nagyvilág (4),eper (4),paradicsom (4),leander (4),hagymások (4),szüret (3),mérgező (3),gyömbér (3),berendezés (3),citrom (3),offtopic (3),áfonya (3),gyerek (3),csíráztatás (3),avokádó (3),szamóca (3),cukkini (3),rovarok (3),saláta (3),teleltetés (2),diy (2),minikert (2),füge (2),babaszoba (2),orchidea (2),érdekesség (2),üvegek (2),trinidad scorpion (2),levendula (2),szőlő (2),citromcirok (2),magfogás (2),bodza (2),asztal (2),retek (2),tök (2),tartósítás (2),torma (2),ültetés (2),rozmaring (2),cserjék (2),tojáshéj (2),barack (2),paprika (2),vöröshagyma (2),zöldborsó (2),bakik (2),másodvetés (2),táblafesték (2),kártevők (2),növényvédelem (2),mangó (2),összeültetés (1),gyümölcs (1),szobanövény (1),mini kert (1),zamioculcas (1),igénytelen (1),kapszula (1),festés (1),gyurma (1),árvácska (1),támasz (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),répa (1),baki (1),atka (1),ananász (1),talaj (1),raklap (1),tűz (1),szender (1),hortenzia (1),cseresznye (1),rukkola (1),szabadföld (1),sóska (1),padlizsán (1),garzon (1),kréta (1),felújítás (1),tündérkert (1),fűszerek (1),gránátalma (1),otthon (1),balkonkertészet (1),varjúháj (1),melegedő (1),csomagolás (1),gyertya (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),virágtartó (1),IKEA hack (1),graffiti (1),moha (1),szerszámok (1),tulipán (1),gyerekeknek (1),singer (1),bútorápolás (1),menta (1),inda (1),tőzegtabletta (1),party (1),fenyő (1),tetvek (1),ágyás (1),szeder (1),krizantém (1),üvegház (1),hőség (1),narancs (1),spenót (1),uborka (1),inkubáció (1),létra (1),pesto (1),japánkert (1),esővíz (1),liliomfa (1),madáretető (1),fokhagyma (1),pozsgások (1),szilveszter (1),hagyma (1),teszt (1),koriander (1),juhar (1),magnólia (1),láda (1),pult (1),egres (1),tea (1),nyár (1),díszfák (1),stevia (1),öntözés (1),egyszerveddmeg (1)