Tavaszias lámpadísz - csináld magad

Új év, új élet – szokták mondani, és ez az idei évünkre mindenképpen találónak tűnik :) Február végén (most már ember) gyerekkel bővül a család, így minden, ami eddig volt, megváltozni látszik. Elképesztő mennyiségű új inger ér, rengeteg inspirációt merítettem ebből a különleges belső utazásból, így minden bizonnyal a már megszokott témák mellett sok új is felmerül mostantól. Pont egy ilyen kis babaszobai kézműveskedést hoztam, ami azonban bátran elkészíthető gyerek nélkül is a nappaliba, mintegy kis vidámságot, tavaszt csempészve a lakásba. Nézzük hát Hanna pillangós, tavaszi lámpadíszét: babaszoba dekor tavasz DIY

El kell árulnom, hogy az ötlet bármennyire is fáj, nem az én fejemből pattant ki. A neten kutakodva akadt meg a szemem egy hasonló megoldáson a  http://heartlandpaper.typepad.com/ oldalon, és azonnal beleszerettem. Persze nem kell pillangóval operálni, lehet csillag, hold, felhő vagy éppen elefánt is :) Mire lesz szükséged?

  • Papírminta lyukasztó (esetemben lepkés)
  • Színes papírok (én nem túl vastag kartont használtam pink, babarózsaszín és törtfehér)
  • Damil
  • Ízlés szerint gyöngyök
  • Egy kész körkeret, ennek hiányában merevebb drót vagy ha ez sincs, tisztítós vállfa
  • Tüll vagy organza a kerethez (én egy levágott függöny alját használtam fel)
  • Ragasztópisztoly
  • Olló
  • Fogó a kerethajlításhoz

Szerencsére a hobbiboltok egyre jobban felszereltek papírvágó fronton, de mi az enyémet végül online, az e-bay-en vettük még karácsony előtt. Persze ha inkább hajtogatnál lepkéket azt is lehet, lelked rajta. Elsőként kivagdostam a lepkéket. 68x2 db-ra lesz szükség, a színekből én vegyesen használtam, fentről lefelé világosodnak. Szerintem vagy fél órán át vagdostam, de egészen elégedett voltam a végére :) bár ekkor még fogalmam sem volt, hogy a neheze még hátra van. babaszoba dekor tavasz DIY

A koszorú volt a mumusom. Annyira kézenfekvő volt, hogy egy tisztítós vállfából alapot hajlítok, hogy nem is készültem b-tervvel. Hozzáteszem, nyolchónapos terhesen ez izzasztó fizikai munka, de azért csak összejött úgy ahogy: babaszoba dekor tavasz DIY

Vagdoshatjuk, kötözhetjük a karikára az anyagot. Jelentem, ez eltart egy darabig, ha az egészet be akarjuk fedni. Körülbelül egy centi vastag, 8-10 centi hosszú darabokat vagdostam a már említett „jó lesz az még valamire” függönymaradékból, és a második óra magasságában már nagyon szitkozódtam magamban, de kötöztem tovább. Nem számoltam sajnos, hogy mennyi kellett.. de vegyél bőven, hidd el, a maradék biztosan jó lesz még valamire :)  babaszoba dekor tavasz DIY

Elkészült a koszorú, nincs is más dolog, mint rögzíteni. Damilokkal kötöztem fel a lámpára, de előtte rögzítettem egy-egy damilt a karikában a vízszintes és függőleges átmérőben is, ezek később a függők felkötésékez kellenek majd. A lepkesorok függesztésének mintája: babaszoba dekor tavasz DIY

Végre jöhet a látványos rész. 17 db, kb. 60 cm hosszú damilra lesz szükség. Minél vékonyabbat érdemes választani, mert így sokkal könnyedebb látványt nyújt majd. Amíg kimérjük és felvagdossuk, helyezzük áram alá a ragasztópisztolyt. Lehet próbálkozni papírragasztóval is, de nekem ez a módszer bevált.
Minden damilra 4 pár pillangót kell ragasztani az egyik végétől kezdve, úgy 8 cm-re egymástól. A két lepke teste közé kerüljön egy pötty ragasztó és a damil. Minél kevesebb ragasztót érdemes használni, mert a lepkék szárnyai úgy mutatnak szépen, ha kicsit majd széthajtjuk őket. babaszoba dekor tavasz DIYViszonylag sok damilunk marad, de fel is kell majd kötözni a sorokat. Én négyesével-ötösével kötöztem, kellett ennyi változatosság :) és nagyon motiváló is, ahogy folyamatosan szépül a koszorú: babaszoba dekor tavasz DIY

És a végeredmény: 

babaszoba dekor tavasz DIY

Elégedett vagyok :)

 2
Tovább

Egyszer vedd meg - avagy torma a cserépben

A jó nyelvek úgy mondják, vannak olyan növények, amelyeket elegendő egyszer megvásárolnunk, majd azt követően „örökké” termeszthetjük azokat magunknak – persze csak azután, hogy el is fogyasztottuk a termék nagyját. Régóta foglalkoztat ez a kérdés, de elsősorban zöldségekkel, ehető növényekkel kapcsolatban, amiket így szinte az örökkévalóságig termeszthetünk magunknak a körfolyosón is fillérekből, kevés törődéssel.

Bár az első kísérletre mondhatjuk, hogy csak haza estem :) mert a férjem lépett először a tettek mezejére, de mindenképpen egy egész sorozatot szeretnék szentelni a témának. Lássuk most a tormát: konyhakert gyökereztetés torma egyszerveddmeg

Gyerekkoromból emlékszem, milyen egy kiirthatatlan, szapora és csak fáradságos munkával kiásható utálatos, helyigényes és rusnya növény volt a nagyi konyhakertjében :) ugye máris kedvet kapott hozzá mindenki? Szerencsére dézsában vagy zsákban nevelve sokkal könnyebben megzabolázható lesz.
Nagy általánosságban elmondhatom, hogy a torma kiváló C, B6, B1 és B2 vitaminforrás. Kifejezetten igénytelen szerzet, talán ezért is ideális kísérleti alany, gyakran vadon is találkozhatunk vele az utak mentén.

Kiskerti körülmények közt a gyökerek oldalhajtásainak dugványozásával szaporítható. Június végén, július elején szedik fel a gyökereket és választják le, majd ültetik vissza a rizómákat – október végére esik a betakarítás. Télálló, de érdemes kiskertben kiszedni, és sötét, hűvös helyen átteleltetni, ne nyomja el majd következő évben a többi veteményt.

Biztosra veszem, hogy húsvétkor még nem a saját tormánkat reszeljük a sonkához, de ki tudja, talán ősszel már igen. Hogyan láttunk neki? Vettünk egy tormát, és jól megettük :) A tetejét levágtuk, és egy szuflés tálkába raktuk egy kevés vízzel: konyhakert gyökereztetés torma egyszerveddmeg
Fontos, hogy kevés legyen a víz. Így elkerülhetjük, hogy nemes egyszerűséggel megrohadjon az alany, viszont predesztinálja, hogy néhány naponta adjunk neki frisset. Ha kiszárad, bizony oda a tormatermény ;) Kb. másfél hét leforgása alatt a konyhapulton a gyökérhajtások megjelentek, majd a levelek is zöldülni, növekedni kezdtek.

Picit több, mint egy hónap elteltével elérkezettnek láttam az időt, hogy a torma földbe kerüljön, így vigyázva a gyökerekre (és a tisztaságra is, ezúton elnézést kérek a Józsefváros kiadvány szerkesztőitől) egy használaton kívüli cserépbe ültettem. Ötletem sem igazán van, milyen föld lehetett benne, de ha igazam van, szinte mindegy is lesz. Most pedig várakozunk. konyhakert gyökereztetés torma egyszerveddmeg

Ne essék félreértés, nem azt mondom, hogy most mindenki rohanjon a boltba, és kezdjen az ablakpárkányon tormát termeszteni. Ha viszont karácsonyról maradt elfekvőben, egy próbát megér – még mindig jobb, mintha egyenesen a kukában landolna. Tavasszal mindenképpen beszámolok, hogy hogyan áll a kísérlet, addig is a folyamatképeket követhetitek facebook oldalunkon :)

 0
Tovább

Citromot magjáról..

Valahogy ez a citromkérdés vagy a limonádé, vagy a teaszezon közepén merül fel midig. Nyilván nem is csoda, Ilyenkor veszünk legtöbbször citrusféléket a kezünkbe, és persze a legtöbb maggal is most találkozunk. Én a magam részéről már-már gyűjtöm ezeket a növényeket. Nem csak a termésüket élvezzük, de egész évben gyönyörűek a kis fák, a virágaik illata pedig igazán mámorító. citrom magvetés egzotikusokAzon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mostanában érik mindig 1-1 citrom, így kevés vásárlásra szorulunk, de persze a boltival sincsen baj. Nem győzöm persze hangsúlyozni, hogy lehetőleg vegyszermenteset vegyünk, ha pedig erre nincs mód, mossuk meg alaposan. citrom magvetés egzotikusok
De mi is lesz a téma most? Természetesen, ami már sokunk fejében megfordult: lehet-e a magokból citromfácskákat nevelni?
A válaszom leghatározottabban is igen. Hogyan fogjunk neki? Alaposan tisztítsuk meg a magokat folyó víz alatt, majd a kis csücskeiket 1-1 határozott mozdulattal vágjuk le. Ez nagyon fontos mozzanat; a mag köpenye nagyon kemény, így lesz esélye a kis hajtásoknak mielőbb erőre kapni. Persze vigyázzunk, magát a magot ne sértsük meg :)

Tavaly talán olyan február magasságában az első (egyébként sikertelen) gyömbéres kísérletem mellé dugdostam el néhány magot, majd simán el is feledkeztem róluk annak rendje és módja szerint. A besült gyömbért hogy ne is lássam, alkalom adtán száműztem is a teraszra. Már igencsak tavasz derekán jártunk, amikor konstatáltam, hogy minden kínzás ellenére, kommandósokat megszégyenítő módon a magok kicsíráztak, és szépen növekedésnek indultak a növénykék. A hír tehát igaz, az élet utat tör magának :) citrom magvetés egzotikusok
Sokan csészébe ültetik a magokat csoportosan, nagyon mutatós így is: citrom magvetés egzotikusok(a kép forrását pinterest oldalamon megtalálod: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/egzotikusok/)

Mostmár azért nagyobb becsben tartom a citromnövendékeimet, de a teraszon, napvilág mellett nevelkedtek. Télre világos helyre kerültek. citrom magvetés egzotikusokÁltalánosságban mit mondhatok el?

  • Nem fog teremni a nevelt magonc. Ha mégis, biztosan sokára, és nem lesz élvezhető a gyümölcse. Megoldás: egy termő ág visszaoltása a növényre. Szerintem erről tavasszal szót fogunk ejteni :) Ha nem tudod/szeretnéd oltani, akkor is egy nagyon szép dísznövényed lesz, amire igazán büszke lehetsz!
  • Nem nő túl gyorsan, erre azért készüljünk fel!
  • Rendszeres tápoldatozást igényel, illetve ne hagyjuk kiszáradni a földjét
  • Metszenünk is kell majd egy idő után
  • Nyáron remekül elvan kint, de fokozatosan szoktassuk csak a napsütéshez, nehogy megégjen.
  • Télen világos, de mérsékelten meleg helyet igényel – mérsékeltebb öntözéssel
  • A téli kisebb mértékű levélsárgulás és levélhullás normális :)

Vigyázat, a citromtartás addiktív!

 6
Tovább

Szilveszteri üvegezés

Éppen hogy túlvagyunk a karácsonyon, máris itt a szilveszter a nyakunkon. Nem tudom, miért ért váratlanul a dolog, minden évben így szokott ez lenni, de most valahogy mégis felkészületlenül ér. Biztosan csak a babavárás utolsó hónapjai teszik, hogy egy feldagadt porcikám sem kívánja a bulit, így inkább más megközelítésből szemlélem a dolgot idén.

Ha a karácsony az evésről szól nálunk magyaroknál, a szilveszter bizonyára az ivászatról. Biztosan ezért sem vágyom el szórakozni ;) lényeg ami lényeg, hogy elképesztő mennyiségű üres üveget termelünk ezen a napon (mi is, hozzáteszem). Gondolkodtatok már rajta, mit tehetnénk, hogy ez a halom üveg esetleg mégse a szelektív szemetesbe kerüljön? :) Természetesen egy kis barkácsolásra gondolok most is. Hoztam néhány jó ötletet:

1.       Whisky kedvelőknek

Nem igényel valami hatalmas rákészülést és ügyességet a dolog, de egy pasis, vagy csak whisky rajongó háztartásból nem hiányozhat egy ilyen alap darab: DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

2.       Borosok

Talán az üvegek mérete miatt a borosüvegek rejtik a legnagyobb potenciált. Mondhatnám, hogy emiatt vagyunk inkább borosak, de nem :) szerencsés véletlen. Borosüvegből szuper, akár kültéri fénydekorációt is készíthetünk, ha a palackunkat a lebontott karácsonyi izzókkal töltjük meg. DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

Egy nem túl bonyolult manőverrel (fonal, aceton, gyufa és hideg víz) levághatjuk a palack alját, vagy tetejét. Ezzel a kérdéssel sok youtube videó foglalkozik. Nem teljesen veszélytelen a mutatvány, aki kipróbálja, vigyázzon a testi épségére. A kettévágott palack viszont új dimenziókat nyit meg. Gyertyatartók, poharak, csillárok vagy akár önöntözős cserepek is készíthetőek: 

DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

DIY újrahasznosítás üvegek szilveszterDIY újrahasznosítás üvegek szilveszterDIY újrahasznosítás üvegek szilveszterHa ez sem elég, egy kevés fáklyaolaj és egy kanóc segítségével kész is a szuper kültéri világítás: DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

3.       A sörösök se csüggedjenek

Ami legyártható borosból, szinte mind sörösből is. Sőt! Saját pohárkollekciódat is összeállíthatod. DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

4.       Pezsgős üveg szinte mindenkinél lesz

Hogy mihez kezdjünk vele? :) Természetesen nem is mondhatnék mást… Ültessünk bele mini kertet! DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

Zárójelben jegyezném meg, hogy mindegyik üvegbe lehet.. a bizonyítékért, és a képek forrásáért látogasd meg pinterest oldalam: https://hu.pinterest.com/BalkonGaz/bottle-recycling/

Sikerekben és növényekben gazdag, zöldebb újévet kívánok mindenkinek!

 0
Tovább

Lilahagyma lekvár nem csak ajándékba

Abszolút klasszikus magyar család vagyunk, a karácsony nekünk is a nagy evésről szól, nem tagadom :) de idén megfogadtuk, hogy egy kicsit jobban szervezzük a dolgokat, előre megbeszéljük, hogy ki mit készítsen, így elkerülve a mérhetetlen mennyiségű kárba vesző ételt.

Úgy alakult, hogy most ránk csak a közönségkedvenc karácsonyi brownie és valamilyen szósz maradt a többiek által vállalt húsok mellé. Nem kellett sokat tanakodni, már nagyon rég tervben volt, hogy igazi, jóféle lilahagyma lekvárt készítsünk, így idő is maradt rá. gasztro hagyma ajándékMindenkinek ajánlom, még a roppant kritikus nagymamám is elismerően nyilatkozott róla. Gasztroajándék gyanánt is kiváló, mindenesetre rá kell szánni az időt, ezzel számolj. Bár nem igényel folyamatos felügyeletet, de bő két órát biztosan elrotyog.

Amire szükséged lesz:
   - lilahagyma 5-6 fej
   - vöröshagyma 1 fej
   - olivaolaj
   - jóféle vörösbor, 1,5 dl
   - balzsamecet 2,5 evőkanálnyi
   - só
   - bors
   - méz
   - barnacukor
   - kb. 2 dkg vaj
   - kakukkfű (mi kakukkfüves termelői mézet használtunk)

Ha minden megvan, jöhet a sírás. Pucoljuk meg a hagymákat, vágjuk félbe azokat, és hajszálvékonyan szeleteljük fel. Minél vékonyabbak, annál jobb. gasztro hagyma ajándékVegyünk elő egy nagyobb edényt, mint amit eredetileg gondoltunk, mert bizony komoly halom lesz. Mindenképpen tapadásmenteset válasszunk, amit le lehet fedni.

Löttyintsünk némi olivaolajat az edény aljába és forrósítsuk fel. Durván másfél evőkanálnyi elegendő lesz, majd kotorjuk rá a hagymahegyet. Folyamatos kevergetés mellett (mindenféle fűszer vagy só nélkül) pároljuk üvegesre, de ne pirítsuk meg. gasztro hagyma ajándékHa jónak ítéljük, vegyük takarékra a lángot, fedjük le és hagyjuk puhulni. Néha azért érdemes megkeverni, nem szabad lepirítani az alját. Ez a művelet kb 45 percet vesz igénybe, és el is bizonytalanodhatsz – de ne vedd feljebb a hőfokot, dolgozik a meleg a fedő alatt szép lassan. gasztro hagyma ajándék

Ha egész borsot használsz, most van idő azt mozsárban megtörni. Mi fekete és zöldbors kombinációt választottunk, de választhatsz bármilyet. Ha viszont csak feketét, és abból is őröltet használsz, bánj vele kicsit visszafogottabban. Kb 1,5-2 teáskanálnyi egész borsot zúztunk durvára, de ez nem szentírás, mindenki ízlés szerint tehet bele. Ha leketyegett a 45 perc, borsozzunk és sózzunk. A só is megosztó kérdés, már ami a mennyiséget illeti, ráadásul típusonként is máshogy kell kalkulálni. Himalája sóval főzünk, 1 teáskanálnyit használtam. Keverjük alaposan össze, és főzzük el a levét, amit kieresztett.

Jöhet a bor. Egy pohár az ételnek, egy a szakácsnak. A balzsamecet ideje is elérkezett, de ezt nem vámoltuk le.. Közepes lángon 35 percig, lefedve rotyoghat. Valahogy a borral hamarabb eltelt az idő. Ki érti? gasztro hagyma ajándék

Lekerülhet a fedő, ismét főzzük el a leve nagyját, majd jöhet a lényeg. Az aranyló méz adja majd meg (ha kihűlt) az egész főzet lekvár állagát, a barnacukor pedig elmélyíti a színét. 2 evőkanál kakukkfüves méz, 2 evőkanál virágméz és 2 evőkanál barnacukor került a fazékba. Folyamatosan keverjük mostmár. sűrűsödik, zárjuk el a tűzhelyet, hagyjuk kicsit hűlni a lekvárt. Keverjük el benne a vajat, majd szedjük csatosüvegbe. Nekem krétázható befőttes volt csak kéznél: gasztro hagyma ajándék

Kihűthetjük dunsztban is, úgy tovább eláll, de ez az adag már másnap elfogyott. Bátran állíthatom, hogy megérte a könnyeket és a kis macerát! A szilveszteri malacsült mellé is szeretettel ajánlom :)

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (38),konyhakert (30),gasztro (14),magvetés (14),dekor (14),inspiráció (14),fűszer (12),újrahasznosítás (12),tavasz (12),Top5 (10),egzotikusok (10),ajándék (10),gyökereztetés (10),virágok (10),ősz (8),karácsony (8),palánta (7),gyümölcsök (7),balkonláda (6),tél (6),húsvét (5),jelölő (5),gyümölcsfák (5),bazsalikom (4),chili (4),leander (4),szörp (4),bútor (4),függőleges kert (4),eper (4),kertésznapló (4),paradicsom (4),hagymások (4),nagyvilág (4),kúszó növények (4),gyorstipp (3),mérgező (3),citrom (3),gyömbér (3),berendezés (3),szüret (3),csíráztatás (3),áfonya (3),szamóca (3),magfogás (2),citromcirok (2),retek (2),asztal (2),tartósítás (2),kártevők (2),cukkini (2),tök (2),füge (2),érdekesség (2),torma (2),tojáshéj (2),orchidea (2),minikert (2),növényvédelem (2),babaszoba (2),trinidad scorpion (2),táblafesték (2),cserjék (2),barack (2),avokádó (2),vöröshagyma (2),levendula (2),zöldborsó (2),offtopic (2),bodza (2),rozmaring (2),rovarok (2),mangó (2),bakik (2),paprika (2),másodvetés (2),japánkert (1),madáretető (1),pesto (1),öntözés (1),stevia (1),juhar (1),koriander (1),díszfák (1),nyár (1),esővíz (1),kapszula (1),répa (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),baki (1),talaj (1),gyerek (1),diy (1),ananász (1),atka (1),támasz (1),üvegek (1),hagyma (1),teszt (1),szilveszter (1),egyszerveddmeg (1),gyurma (1),festés (1),tea (1),IKEA hack (1),gyerekeknek (1),fokhagyma (1),krizantém (1),pozsgások (1),varjúháj (1),ágyás (1),raklap (1),üvegház (1),szeder (1),tetvek (1),magnólia (1),singer (1),inda (1),liliomfa (1),spenót (1),hőség (1),uborka (1),árvácska (1),narancs (1),inkubáció (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),szőlő (1),létra (1),pult (1),egres (1),szabadföld (1),menta (1),tulipán (1),party (1),fenyő (1),ültetés (1),szerszámok (1),graffiti (1),moha (1),láda (1)