Ami azt illeti, a padlizsánnal nem nyúlik vissza régre a kapcsolatunk, már ami a termesztését illeti. Ha lehetett választani, mindig inkább a cukkini mellett tettem le a voksom, mert jobban szeretek dolgozni vele a konyhában, de idén (egyébként teljesen véletlenül) rányúltam egy tő padlizsánra is. Összefogtam mással. Ez az év most úgy látszik, ilyen.
Eddig a tapasztalataim egyébként nagyon pozitívak, bár nem fűztem vérmes reményeket a sikerhez. Hamar bimbókat hozott a növény, ami egyenesen a zsír új magasított, konyhakerti ágyásba került. padlizsán konyhakert

 

Kifejezetten mutatós, már a virágai miatt is megéri tartani akár cserépben, zsákban vagy ládában is, és ha terem is, az már csúcs. padlizsán konyhakert

Több típus, forma és színváltozat is elérhető, de összességében mindről elmondhatjuk, hogy nap és melegigényes növény. A magok csírázásához körülbelül 20 fok szükséges, ezért tipikusan palántázni való, helybe nem vethető. Ezzel egy picit el is késtünk már, de előnevelt palántákat vásárolhatunk, és kiültethetjük azokat bátran.
A meleg mellett igen magas tápanyagigényűek, ezért jó minőségű, nitrogénben gazdag talajt célszerű választanunk. Ha nem elegendő már a tápanyag a számára, az alsó levelei sárgulásnak indulnak. Némi műtrágyával (vagy nem művel) könnyen orvosolni lehet a problémát. Ha nem ágyásba kerül, nagyobb cserepet nézzünk neki lehetőség szerint, a 8-12 literes az ideális.

A magas tápanyag és hőigény mellett a vizet is nagyon szereti, kiskerti és cserepes körülmények közt mindennapi öntözésre rendezkedjünk be. Ha az idő is kegyes, jól locsoltunk és a föld típusa is megfelelő, a szép virágokból hamarosan takaros kis tojásgyümölcsök fejlődnek: padlizsán konyhakert

Sajnos a kártevők is kedvelik a padlizsánt. A liszteske szerencsére nálunk megkímélte, de a krumplibogár, a meztelen csigák vagy a takácsatkák is előszeretettel vetik rá magukat. Esetemben a csigák. Fujj.  Az elvirágzást követően típusfüggvényében 2-5 hét a gyümölcsök érési ideje. Nagyon várom már, hogy a padlizsánokból és a finom paprikáimból krémet készítsünk! Egy kis pirítóssal az egyik legjobb nyári reggeli, amit el tudok képzelni...