Sajnos egy városi erkélyen is hamar megjelennek a nem kívánt vendégek. Közülük is van egy, ami különösen bosszantó tud lenni, a zöld vándorpoloska. Bár viszonylag új hazánkban, csak a 2000-res évek elején jegyezték fel, de ez a rövid idő is elegendő volt, hogy a méltán rossz híre elterjedjen (az alábbi kép forrása a Wikipedia)
A növények (első sorban zöldségek) nedvének szívogatásával hihetetlen károkat okoznak, rengeteg borsot törnek a mezőgazdászok és kertészek orra alá. Ezt akár szó szerint is érthetjük, szívogatásuk mellett büdös váladékkal is élvezhetetlenné tesznek mindent. Sajnos a magunkfajta hobbikertészeket sem kímélik; a ládában tartott paprikák (chili is), paradicsomok, az uborka, de még a díszfák is veszélyben vannak tőlük.

Szörnyen szapora jószágok. Nálunk évente kettő, de melegebb éghajlaton akár 4 generációjuk is fejlődik. Barna vagy fekete tojásaikat telepekben rakják a levelek fonákrészére (egyszerre 30-130 db-ot is): 
A leghatékonyabb, legolcsóbb és legvegyszermentesebb védekezés még ilyenkor megszabadulni tőlük (levelestől), de nagyobb termény esetében kevés az esély rá, hogy időben kiszúrjuk.

Melegben akár már 5 nap is elegendő, hogy kikeljen a díszes társaság – általában néhány napig ezután még nem táplálkoznak, és együtt is maradnak a telepen, de utána.. kicsik, feketék, fürgék és éhesek, gyakorlatilag esélyünk sincs elkapkodni őket.  Legalábbis eddig azt hittem, hogy nincsen :) Nem picit tett boldoggá a hír, hogy bizony fel lehet venni a kis dögökkel a harcot.
A napokban bukkantam Nagy Norbert módszerére és képére egy chilis facebook oldalon (köszönöm a publikáláshoz való hozzájárulást Neki ezúton is, meghajlunk nagyságod előtt :). Nagyon izgatott vagyok, mert ez egy igazán hiánypótló felfedezés, amit szeretnék közkinccsé tenni. Íme, a Szent Grál:

Igen, maszkolószalag! Ennyire egyszerű :) Hogy ez nekem nem jutott eszembe!