Egy szelet tavasz

Annyira hiányzik már a tavaszi napsütés, mint a MuzsikaTV hőseinek a légkondi.. Alig várom, hogy végre hosszabbodjanak a nappalok, és ne kelljen 8 réteg ruhába öltözni. Ezen a szokásos várakozással teli kínlódáson a tavaszi hagymások át szoktak lendíteni, de most ősszel valahogy annyira összejöttek a teendőim, hogy nem jutott rájuk időm. Már nagyon bánom a dolgot, mert most bizony hiányoznak azok az ismerős színek és illatok, amik mindig a tél végét szokták jelenteni.

Hajtatásra több módszert is kipróbáltam, több kevesebb sikerrel. Nagyon lelkesen olvastam a neten, és csillogó szemekkel készítettem a színes papírsüvegeket - de rájöttem, a lelkesedés nem mindig elég. Az eredmény inkább a hagymák minőségétől és a hűmérséklettől függ, nem is annyira rajtunk. Ha jó minőségű, minél nagyobb hagymákat választunk, néhány szabályt betartásával, nagy valószínűséggel szép virágaink lesznek. Nálam az alanyok jácintok és crocusok voltak, de megkockáztatom, hogy amarylissel is működhet a módszer.
A hagymákat ősz végén szoktam vásárolni, és pár hetes hideg kezelésnek vetem alá. Nem szabad megfagyasztani, kb. 5-8 fokon kell tárolni őket. Ideális lehet erre a hűtő, de akár egy pince vagy tároló helyiség is tökéletesen megfelel a célnak, ha elég hűvös van.

Ha letelt az idő, kezdődhet is a móka. Választanunk kell hajtató edényt a hagymáink számára. Én klasszikus beszűkülő nyakú üveg hajtatót vettem a neten, de pohárral, vázával, hosszúkás szószos vagy olivabogyós üveggel, (lásd a képen) esetleg mélyebb üvegtállal is működhet a dolog. Minél nagyobb a hajtató edény, annál jobb. A klasszikus megoldásnál nincs is más dolgunk, mint az edényt megtölteni vízzel, és a hagymát a gyökeres felével lefelé bele helyezni. Vigyázat, ha a hagyma beleér, valószínű, hogy bele fog rohadni. 

Tapasztalatból mondom, erre oda kell figyelni, mert az eredmény úgy nem egy illatos tavaszi virág lesz. Másrészről ha nagyon messze van a hagyma alja a víztől, akkor pedig nem biztos, hogy elindul a folyamat, úgy sem lesz belőle semmi. Melyik ujjamba harapjak?

Ha mégis alternatív megoldást választunk, és az edény nyaka szélesebb, mint a hagyma, meg kell akadályozni a közvetlenül vízzel való érintkezést. Ezt tehetjük kavicsokkal, vagy színes nagy üveggyöngyökkel is, a lényeg, hogy ezen álljon meg a virághagyma, és úgy töltsük fel vízzel az edényt. Ha köveket használunk, alaposan mossuk le, égessük ki, ecetezzük át, majd alaposan mossuk le ismét a köveket – az algásodás is megehetősen rontja az összképet, és nem is illatos :)
Ha hagymák a helyükre kerültek, megint hűvösön pihentetés következik, 8-10 fok az ideális. Próbáltam ezt a lépést a konyhaablakban is, kivitelezni kb. 18 fokon, de az eredmény törpe, besült jácint lett. Legalább volt illata, de vizuálisan nem lehetett vele büszkélkedni. Ami fontos: a hűvösön kívül sötétre is szüksége lesz a növénynek. Én a tárolóban egy kartondobozzal szoktam az egészet leborítani és otthagyom, mások a már említett helyes papírsüvegeket használják – amik tényleg nagyon mutatósak tudnak lenni.

A szakirodalom szerint 8-10 hét alatt nő meg ideális méretűre a hajtás, én figyelgetni szoktam – néha amúgy is érdemes rájuk nézni, mert a vizet után kell tölteni. Ha kb. 6-7 cm magasra nőtt a zöld szár, felviszem, és várom a munkám megérdemelt gyümölcsét.

Amíg nem volt nélkülözhető üvegem a célra, jó vízáteresztő, kicsit homokos földbe dugtam a hagymákat 1/3-ig, és úgy pihentettem, Jelentem, így is működött a dolog, de locsolni és szellőztetni kicsit gyakrabban szükséges.