És csak nem bírom ki, hogy ne cukkinizzek egy jóízűt így a padlizsán után, a naptár ugyanis lassan június közepére fordult, ami azt jelenti, hogy a nyár sztárja bizony már érik. Jómagam már szüreteltem is, de biztosra veszem, hogy ezzel nem vagyok egyedül. 

cukkini gasztro

 

Sokakban felmerül a kérdés, hogy tök jó ez a balkonkertészkedés meg minden, de mégis mihez lehet kezdeni a kevéske terméssel - mert ugye egy-egy nyüzüge kis cukkini (még ha a miénk is) legyünk őszinték, a család fél fogára sem elég. Jelentem, csak egy kis kreativitás kérdése, hogy jóllakjon belőle mindenki. Három gyors kedvencemet hoztam, hogy nektek ne kelljen már gondolkodni a fenti kérdésen:

1. Cukkini reggelire
Kevés menőbb dolgot tudok elképzelni reggel a tányéromon, mint egy zsenge cukkinivel megbolondított sajtos omlettet. A legjobb, ha saját zöldfűszerekkel készítjük, és frissen szedett paradicsommal tálaljuk. A recept nem bonyolult; a cukkinit mossuk meg, és kedvünk szerint reszeljük le, vagy vágjuk fel. Én részemről julienne-re vágom, de ez ízlés dolga. Kevés olívaolajon pirítsuk meg, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zöldfűszereket.
Amíg sül, törjük fel a tojásokat, verjük fel alaposan, majd adjunk hozzá kevés tejet és sajtot ízlés szerint. Ha csak a gyerekkel reggelizünk 2, ha mind a hárman, akkor 3-4 tojásból szoktam készíteni. Amikor a cukkini jónak tűnik, öntsük rá a tojást, és fedő alatt süssük meg. Tálalni kockázott paradicsommal, friss bazsalikommal és bagettel ajánlom. Bruttó negyed óra, és pont akkora cukkinit kell rakni bele, amekkorát szedtél magadnak. cukkini gasztro

2. Ebédre is cukkini
A nyár slágerzöldségéből sohasem elég alapon ebédre is simán fel lehet dolgozni az 1 db cukkinit. Én a minap 20 perc alatt tonhalas-cukkinis tésztát készítettem magunknak, de pestoval és csirkemellel is gyakran kombináljuk össze.
Amíg a tészta vize felforr és megfő, addig el lehet készíteni a mártást. A tonhal konzerv olaján kevés fokhagymával, zöldfűszerekkel, sóval és borssal megpirítottam az ismét julienre vágott cukkinit, majd hozzá adtam a halat is. Fél doboz (kicsi) tejföllel összekevertem, és félre tettem.
Amikor megfőtt a tészta, egy evőkanálnyit hozzátettem a főzővízből és összekevertem az egészet. Kis parmezánnal meg lehet bolondítani, én nem igényeltem. Az elkészítésnél csak megenni gyorsabb! cukkini gasztro

3. Könnyű vacsi cukkiniből
Talán ez a legmacerásabb, de mindenképpen érdemes kipróbálni a cukkinifasírtot a családon. Az a helyzet, hogy nem bő olajban sül, nem büdösít, mégis elég nehezen lehet az evését abbahagyni. Főzelék feltétnek, mártogatósnak vagy alternatívának hús helyett is szuper, a kölykök is úgy eszik, mintha muszáj lenne. Megéri kicsit pepecselni vele. cukkini gasztro
Reszeljük le a cukkínit (vagy cukkíniket), sózzuk meg és hagyjuk állni 10-15 percet. Ezt követően nyomkodjuk ki a levét alaposan. Keverjünk hozzá cukkininként 1 tojást, 1 kanál zsemlemorzsát, 5-10 dkg reszelt mozzarellát, 1 gerezd fokhagymát, ízlés szerint zöldfűszert (kakukkfű, koriander, petrezselyem..), kevés borsot és még egy kis sót, ha szükséges. Ezek után formázzunk kis pogácsákat a masszából, és hempergessük meg azokat zsemlemorzsában.
Helyezzük picit beolajozott sütőpapírra, és 20 perc alatt kb. 200 fokon süssük meg. Kb. 12 perc elteltével fordítsunk egyet rajtuk. Isteni, én édesburgonya pürével vagy salátával tálalom (a gyereknek így):cukkini gasztro