Bodzavirág tea házilag?

Hétvégén egyenesen Soltvadkertről érkezett a konyhámba az idei nagyüzemű szörpözéshez a (fekete) bodzavirág – hála Tildának és Gyulának, ezúton is nagyon szépen köszönjük!
Bár Tildával megbeszéltük, hogy annak, amit gondol, csak a felét hozza – joggal merül fel bennem a kérdés, mégis mennyit kaptam volna, ha nem limitálok?! :) 6 liter szörp készült és érik, a virágok durván 15%-a még így is megmaradt. A rövid találkozás alkalmával szerencsére elcsíptem néhány információ morzsát, amelyek igencsak hasznosnak bizonyultak a maradék felhasználásakor. bodza gasztro tea

Tilda gyakorló háziasszony, de nem éppen kispályás – nagyüzemi főző, befőző, eltevő, szárító, újító, akinek csapatát férje, Gyula az ezermester, termelő, borkészítő és bográcsszakértő nem kis mértékben erősíti. Van hová fejlődni mindenkinek, na :) Tehát megtudtam, hogy ők nem olyan nagy szörpőrültek mint mi, a bodzavirágot inkább kiszárítják, és tea formájában fogyasztják. Meglehetősen felkeltette a dolog az érdeklődésem (főleg, miután még egy népesebb családnak is elegendő friss virág maradt), így még helyben kifaggattam, majd otthon kutatni is kezdtem a témában.

Hamar rájöttem, hogy a bodzavirág tea csak nekem újdonság. Kikerekedett szemmel olvastam millióféle hatását, elkészítési módjait, alkalmazását. Nem volt visszaút. Fogtam egy mélyebb tepsit, és elkezdtem egyenként szemezni a virágokat. bodza gasztro tea
Eleinte elég kilátástalannak tűnt a meló, mert csak és kizárólag az apró virágokat kell felhasználni zöld rész nélkül. Hamar rákaptam viszont az ízére (és az illatára), már-már sajnáltam is, amikor a végére értem. Jó alapos kézmosás szükséges utána, mert a kezem olyan sárga lett, mintha krétaporban matattam volna :)   bodza gasztro tea

Jómagam a munkát innentől a természetre bízom, a tepsit egy napos sarokba tettem a konyhában, és átforgatom a virágokat néha egy fakanállal. Ha az időjárás nem kedvez, a sütőben is 60-70 fokon elvégezhető a művelet. Ha szépen bebarnultak és kiszáradtak a virágaink, teásdobozba, aromazáró zacskóba, kis textilzsákba, vagy papírtasakba csomagolhatjuk az eredményt. bodza gasztro tea
Egy 2,5 dl-es bögrényi teához 3-5 gramm szárított virágot ajánl a szakirodalom; főzni pedig 10-15 percig szükséges. És mire jó? Inkább az a kérdés, hogy mire nem :) Első sorban megfázásra és influenzára ajánlják, mert izzasztó, láz- és és köhögéscsillapító hatású. Emellett segíti az emésztést, fertőtlenít, valamint enyhén has –és vízhajtó is.

Az első kép forrása a http://www.livestrong.com, a többi a sajátom.

 1
Tovább

Bodzás levendulaszörp mentával - tartósítószer nélkül

Sokan méltatlanul a levendula szó hallatán csak a nagyi szekrényének az illatára asszociálnak, sőt, még egy gunyoros mosoly is kiül az arcukra. De kérem szépen, ez a növény ennél bizony sokkal, de sokkal többet tud! Bár a vintage stílus elterjedésével a levendula népszerűségi indexe is javult, még messze nem foglalja el az őt megillető helyet a virágok örökranglistáján. levendula gasztro szörp bodza

Én a részemről teljesen odavagyok érte, ezért is érleltem már egy ideje a gondolatot, hogy felhasználom a saját levendula virágaimat az idei szörpgyártáshoz. Bár persze csak módjával és nem is önállóan, mert a családban én vagyok az egyedüli fan, de megpróbáltam egy gyors imázs javító szörpöt készíteni. Minden túlzás nélkül sikerült! Mivel a főzet csak kísérleti jellegű volt, ezért kis adagot készítettem, azt is a romlandó, de tartósítószer mentes megoldással. Szerencsére az eredmény tényleg magáért beszél, sokáig nem fogjuk tárolni :) 

Amire szükséged lesz:
- egy fazék
- üvegek (én csatosat használok) amibe a kész szörp kerül (ennyiből kb. 1,2 l lesz)
- néhány bodzavirág (én 4-et használtam)
- 4 citrom
- 4 szál menta
- kb. 20-22 fej levendula virág (szár nélkül)
- 1 kg cukor
- 1 l víz

Szívem szerint bodzavirágot még tettem volna bele, de sajnos a pici tő még csak ennyit termett :) remélem, jövőre kicsit erősebb és nagyobb lesz, és több finomságot készíthetek belőle. Leszüreteltem tehát a levendulát (igyekeztem olyan virágokat választani, amik még felkeltették a méhek érdeklődését is), a bodzát, és a mentát. Nem vegyszerezünk otthon, így nem mostam meg a hozzávalókat; a víz sajnos kimossa az értékes virágport, emiatt eső után sem célszerű virágot gyűjteni ilyen célokra. levendula gasztro szörp bodza
A cukor negyedét karamellizáltam, majd a megbarnult ragadós masszát felöntöttem a vízzel – amikor feloldódott, hozzákevertem a többi cukrot is, és összeforraltam ismét, majd kikapcsoltam a főzőlapot. Ezután egy citromot alaposan lemostam, majd felvágtam héjastul. Sajnos nem érett még be a termésem maradéka, és biocitomot sem kaptam – maradt az alapos sikamika. A három maradék citrom levét kifacsartam, és a cukorszirupba töltöttem. Belenyomkodtam a daraboltakat is, majd beledobáltam a darabok héjait is. Ezután beleszórtam minden más növényi hozzávalót, és alaposan összekevertem. Fontos, hogy ekkorra már csak langyos legyen a cukorszirup, mert 80 fok fölötti hőmérséklet esetén a levendula színe elveszik! levendula gasztro szörp bodza

Itt teszünk egy kis kitérőt, mert ugye levendula és levendula közt is van különbség, egy azonban fontos: mindegyik fogyasztható, de az ízük közt van bőven eltérés. A két legismertebb az Angol levendula (néhol Franciának is hívják, de nagy a kavarodás nevek terén) a képen balra, és a Spanyol típus a képen jobbra: levendula gasztro szörp bodza

A bal oldali tehát a Tihanyban is termő klasszikus nemesített verzió, ami lágyabb ízű, így akár édességekben is sokszor visszaköszön. Mindenképpen a felhasználás terén ez az elterjedtebb.
A jobb oldali kicsit ősibb eredetű, már az ókorban is ismerték és használták, bár inkább illata miatt. Sajnos kicsit kényesebb és érzékenyebb a fagyra ez a szép bóbitás fajta, ráadásul az íze is kicsit kesernyésebb, így elsősorban sültekhez ajánlják, már ha fogyasztani szeretnénk. Én kb. 50-50%-ban használtam a kettőt a szörpben.

Így, hogy az alapokat már tudjuk, folytathatjuk is a főzöcskét. Nem szeretem teljesen lefedni az érő szörpöt, mert tapasztalatom szerint hamar penészedésnek indul a lőre, így egy lukacsos szűrőt tettem rá, hogy távol tartsam a bogarakat :) naponta 2-3 alkalommal megkeverem, és 3 napig pihentetem. levendula gasztro szörp bodza

Az első 24 óra elteltével már halványlilás színt nyer a keverék, illetve szépen sűrűsödni is kezd. Nem diétás a történet, de amikor kevergetem, a szemrevételezés mellett egy ujjhegynyit mindig meg is szoktam kóstolni. Elképesztően finom :)

Ha győztük kivárni az érési időt, le is palackozhatjuk tiszta, steril üvegekbe. Nincs más dolgunk, mint leszűrni a szirupot, üvegekbe tölteni, és mehet a hűtőbe! (ez a kép borzasztó lett, elnézést kérek érte :D) levendula gasztro szörp bodza

Sajnos ahogyan említettem, ilyen formában nem áll el annyira sokáig -bár nálunk nem jósolok túl hosszú időt neki-, így kisebb mennyiségeket készítsünk akár többször. levendula gasztro szörp bodza
Ha mégis tartósítani szeretnénk a szörpöt, a palackozás után lezárt állapotban egy nagyobb lábasba állítva felfőzhetjük az üvegeket, majd száraz dunsztban hűtsük ki azokat. Ekkor sajnos a szörpünk lilás színe kopni fog, de az élvezeti értékéből semmit sem fog veszíteni :) levendula gasztro szörp bodza

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (38),konyhakert (30),gasztro (14),magvetés (14),dekor (14),inspiráció (14),tavasz (12),újrahasznosítás (12),fűszer (12),virágok (10),Top5 (10),gyökereztetés (10),egzotikusok (10),ősz (10),ajándék (10),karácsony (8),gyümölcsök (7),palánta (7),balkonláda (6),tél (6),gyümölcsfák (5),jelölő (5),húsvét (5),kertésznapló (4),szörp (4),leander (4),chili (4),bazsalikom (4),hagymások (4),kúszó növények (4),függőleges kert (4),bútor (4),eper (4),paradicsom (4),nagyvilág (4),citrom (3),szamóca (3),gyorstipp (3),szüret (3),csíráztatás (3),berendezés (3),mérgező (3),gyömbér (3),áfonya (3),kártevők (2),asztal (2),minikert (2),magfogás (2),retek (2),tartósítás (2),bodza (2),tök (2),torma (2),gyerek (2),babaszoba (2),levendula (2),rovarok (2),trinidad scorpion (2),érdekesség (2),citromcirok (2),táblafesték (2),szőlő (2),orchidea (2),füge (2),barack (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),offtopic (2),paprika (2),bakik (2),avokádó (2),másodvetés (2),tojáshéj (2),vöröshagyma (2),cukkini (2),cserjék (2),növényvédelem (2),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),üvegek (1),szilveszter (1),árvácska (1),esővíz (1),raklap (1),koriander (1),japánkert (1),pesto (1),IKEA hack (1),madáretető (1),teszt (1),gyurma (1),gyümölcs (1),diy (1),ananász (1),talaj (1),mini kert (1),összeültetés (1),igénytelen (1),zamioculcas (1),szobanövény (1),baki (1),répa (1),varjúháj (1),festés (1),kapszula (1),támasz (1),atka (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),szabadföld (1),pozsgások (1),menta (1),inda (1),singer (1),narancs (1),fenyő (1),ültetés (1),tulipán (1),party (1),üvegház (1),ágyás (1),hőség (1),szeder (1),tetvek (1),krizantém (1),uborka (1),spenót (1),fokhagyma (1),szerszámok (1),moha (1),tea (1),láda (1),pult (1),nyár (1),öntözés (1),díszfák (1),stevia (1),egres (1),létra (1),magnólia (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),tőzegtabletta (1),liliomfa (1),inkubáció (1),bútorápolás (1),juhar (1)