Citromot magjáról..

Valahogy ez a citromkérdés vagy a limonádé, vagy a teaszezon közepén merül fel midig. Nyilván nem is csoda, Ilyenkor veszünk legtöbbször citrusféléket a kezünkbe, és persze a legtöbb maggal is most találkozunk. Én a magam részéről már-már gyűjtöm ezeket a növényeket. Nem csak a termésüket élvezzük, de egész évben gyönyörűek a kis fák, a virágaik illata pedig igazán mámorító. citrom magvetés egzotikusokAzon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mostanában érik mindig 1-1 citrom, így kevés vásárlásra szorulunk, de persze a boltival sincsen baj. Nem győzöm persze hangsúlyozni, hogy lehetőleg vegyszermenteset vegyünk, ha pedig erre nincs mód, mossuk meg alaposan. citrom magvetés egzotikusok
De mi is lesz a téma most? Természetesen, ami már sokunk fejében megfordult: lehet-e a magokból citromfácskákat nevelni?
A válaszom leghatározottabban is igen. Hogyan fogjunk neki? Alaposan tisztítsuk meg a magokat folyó víz alatt, majd a kis csücskeiket 1-1 határozott mozdulattal vágjuk le. Ez nagyon fontos mozzanat; a mag köpenye nagyon kemény, így lesz esélye a kis hajtásoknak mielőbb erőre kapni. Persze vigyázzunk, magát a magot ne sértsük meg :)

Tavaly talán olyan február magasságában az első (egyébként sikertelen) gyömbéres kísérletem mellé dugdostam el néhány magot, majd simán el is feledkeztem róluk annak rendje és módja szerint. A besült gyömbért hogy ne is lássam, alkalom adtán száműztem is a teraszra. Már igencsak tavasz derekán jártunk, amikor konstatáltam, hogy minden kínzás ellenére, kommandósokat megszégyenítő módon a magok kicsíráztak, és szépen növekedésnek indultak a növénykék. A hír tehát igaz, az élet utat tör magának :) citrom magvetés egzotikusok
Sokan csészébe ültetik a magokat csoportosan, nagyon mutatós így is: citrom magvetés egzotikusok(a kép forrását pinterest oldalamon megtalálod: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/egzotikusok/)

Mostmár azért nagyobb becsben tartom a citromnövendékeimet, de a teraszon, napvilág mellett nevelkedtek. Télre világos helyre kerültek. citrom magvetés egzotikusokÁltalánosságban mit mondhatok el?

  • Nem fog teremni a nevelt magonc. Ha mégis, biztosan sokára, és nem lesz élvezhető a gyümölcse. Megoldás: egy termő ág visszaoltása a növényre. Szerintem erről tavasszal szót fogunk ejteni :) Ha nem tudod/szeretnéd oltani, akkor is egy nagyon szép dísznövényed lesz, amire igazán büszke lehetsz!
  • Nem nő túl gyorsan, erre azért készüljünk fel!
  • Rendszeres tápoldatozást igényel, illetve ne hagyjuk kiszáradni a földjét
  • Metszenünk is kell majd egy idő után
  • Nyáron remekül elvan kint, de fokozatosan szoktassuk csak a napsütéshez, nehogy megégjen.
  • Télen világos, de mérsékelten meleg helyet igényel – mérsékeltebb öntözéssel
  • A téli kisebb mértékű levélsárgulás és levélhullás normális :)

Vigyázat, a citromtartás addiktív!

 6
Tovább

Hogy is volt Ez? A thai citromfű

Frissítsük fel kicsit az emlékeinket :) tavasszal már ódákat zengtem, mennyire sokoldalú fűszer és gyógynövényről beszélünk (http://balkongaz.reblog.hu/egy-cserep-azsia). Annyi biztos, hogy legalább annyira sokoldalúan használható fel a növény, mint ahány elnevezése él a köznyelvben (sereh, thai citromfű, citromcirok, lemon grass…); de működik-e itthon, balkonkörülmények közt a citromcirok nevelése? Bár a siker nem 100%, azt kell mondanom, egy kis odafigyeléssel igen!

Kétféle módszert is kipróbáltam:

#1. bolti, fűszernek szánt, vágott növény gyökereztetése
Működött-e? Mi az, hogy! Legalábbis egyszer sikerült. Világos helyre, egy vízzel töltött befőttesüvegbe állítottam a szárat. Kellett egy kis idő neki, mire összeszedte magát. A súlya többszörösére nőtt, sok vizet vett fel. Sajnos hajlamos a nyálkásodásra, így rendszeres öblítést, vízcserét igényelt, de viszonylag hamar, 1-2 hét alatt jöttek az első bíztató jelek: citromcirok egzotikusok gyökereztetés magvetés
Megjelentek a gyökerek, amik ezután elég gyorsan fejlődtek. Májusra már kellemesen meleg volt, így elérkezettnek láttam az időt, hogy kiköltöztessem egy cserépbe, ekkorra szép bojtos lett a gyökérzet is. citromcirok egzotikusok gyökereztetés magvetés
Volt időszak, amikor kicsit aggódtam érte, mert a külső levelei száradásnak indultak – de hamar rájöttem, csak az új, friss hajtásoknak adták át a helyüket. citromcirok egzotikusok gyökereztetés magvetés
Hogy meg tudom-e mutatni most? :) Nem. Sajnos a japán kirándulásunk alatt feladta a küzdelmet, nyugodjék békében.

#2.Citromcirok magról nevelése
Működött? Sikeresnek könyvelem ezt a kísérletet is, bár összesen három nyeszlett tövet tudtam teleltetésre behozni. Pont hárommal többet mondjuk, mint a hajtatott verzióból :) citromcirok egzotikusok gyökereztetés magvetés
Ezek a növények még elég kis gyengék, de végül is nem vártam, hogy rögtön bebokrosodjanak. A magokat külföldről rendeltem, egy átlátszó fedeles ételelviteles dobozba, kevés földre szórtam, megspricceltem, letakartam és vártam. A rájuk írt csírázási idő töredéke alatt hajtani kezdtek, így nagyon fellelkesültem. A kezdeti lelkesedésem persze a tavasz és nyárelő beköszöntével alább hagyott, és a sok más kinti (látványosabb) teendő mellett bevallom, totál elhanyagoltam a citromcirok palántákat. Ha gondosabb vagyok velük, vagy legalább veszem a fáradságot és átültetem őket, most bizonyára sokkal több is lehetne, vagy erősebbek lennének de még így, 0 gondoskodás mellett is megmaradtak - igazán szívós kis balkonrambók. citromcirok egzotikusok gyökereztetés magvetés

Akármelyik módszert választjuk, láthatjuk: van esélyünk a sikerre. Ami biztos, hogy a növény ráadásul évelő, de kicsit sem fagytűrő; 18-38 fokon, magas páratartalom mellett fejlődik csak szépen. Cserépbe vagy dézsába ültessük, hogy be tudjuk hozni, ha csípősre fordul az idő. Ha kint marad, sajnos elbúcsúzhatunk tőle. Kíváncsi vagyok, áttelelnek-e; ha igen, jövőre ismét megmutatom őket! 

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp - citromos fűszersó

Karácsonykor egy egész sorozatnyi filléres ajándékötlet közt például a narancsos cukrommal is foglalkoztunk egy rövidke írás erejéig. Akkor az apropó egy zsák bionarancs volt, amelynek a héját sajnáltuk kidobni – így felhasználtuk, hozzá teszem, azóta is többször nyúltunk hozzá süti ízesítés kapcsán. Nézzünk most valami hasonlóan izgalmasat:citrom gasztro ajándék rozmaring

Egyrészről a saját citromjaink is érnek, másrészről biocitrom is volt a piacon :) Mutatok egy egyszerű módszert a citrom héjának tartósítására, felhasználására akár saját magunknak, de ajándék gyanánt is megállja a helyét, ha picit felcicomázzuk.

Közeleg a grillezős szezon, így egy friss és illatos, első sorban hal vagy csirkesült (vagy akár pikáns zöldségek) elkészítéséhez ajánlom ezt a szuper fűszersót. Előre bocsájtom, hogy nyugodtan használjatok citromból kevesebbet – mi az átlagoshoz képest nagyon kevés sót fogyasztunk (ezért a több citrom, hogy kiérződjön az íze).

Amire szükség lesz:
- 150 g nagyobb szemű himalájai só
- 2 db biocitrom lereszelt héjja
- 3 szál rozmaring
- 6 szem durvára tört feketebors
- sütőpapír, jól záródó üvegcse vagy visszazárható zacsi

Első lépésként nyírtam egy kis rozmaringot a sajátból, mert ugye az sokkal finomabb :)citrom gasztro ajándék rozmaring Persze ha nem áll rendelkezésre saját, akkor a bolti is megteszi. Megmostam, megszárítottam, majd lecsipegettem a leveleit, mert a szárára most nem lesz szükség. citrom gasztro ajándék rozmaring

Ez alatt a férjem kislyukú reszelőn lereszelte a citromok héját. Vigyázni kell, hogy a keserű fehér részt ne reszeljük bele, mert nem valami finom. Sőt, igen csak rossz :)
Kimértem a sót, és a citromra öntöttem. Ezt követően jöhet hozzá a tört bors, illetve a rozmaringok levelei is, és alaposan össze kell dolgozni:citrom gasztro ajándék rozmaring
Mivel az összetevők egy része még nedves, egy sütőpapírra terítettem, és szárítottam egy egész napig:   citrom gasztro ajándék rozmaring

Ezt követően az egészet jól záródó edénybe tettem, és várom, hogy összeérjenek az ízek az első össznépi grillezésig :) citrom gasztro ajándék rozmaring

 0
Tovább

Egy cserép Ázsia

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, mi a részünkről rajongunk a minőségi ázsiai konyháért. A férjem gyakran készít mindenféle finomságot wokban, de az utóbbi években a különböző thai levesekkel sem lehet már zavarba hozni: fűszer egzotikusok konyhakert magvetés palánta 
Van egy olyan fűszernövény, ami nélkül lehetetlen nekiállni egy igazán autentikus ázsiai fogásnak; ez a sereh. Nem mond így sokat, ugye? Pedig a legtöbben biztosan találkoztatok már vele: fűszer egzotikusok konyhakert magvetés palánta
Angol nevén már biztosan ismerősebb; lemon grass - szép magyarosan pedig úgy hívjuk, hogy illatos citromcirok. Nagyobb bevásárlóközpontokban „frissen” is hozzá lehet jutni, de porított formában is beszerezhető. Kellemes citromos aromájú és illatú fűféle, amely megjelenésében kicsit talán hajaz az újhagymára; Indiában és Ázsiában honos, de az Egyesült Államoktól kezdve Afrikáig termesztik. fűszer egzotikusok konyhakert magvetés palánta
A sereh amellett, hogy kiváló fűszernövény, gyógynövényként is számon tartják. Antibakteriális hatású; penészgombák ellen, vagy akár lábgomba kezelésére is ajánlják, emellett lázcsillapító és hasmenést csökkentő hatást tulajdonítanak neki, sőt, állítólag szúnyogűző is. Szóval csodanövény :)

A legutóbbi nagybevásárláskor is a kosarunkba került, de nagyot nyeltem, amikor az árára pillantottam – elhatároztam, hogy megpróbálom inkább megtermelni itthon, így kicsit jobban utánajártam a dolognak. Szerencsére komoly szakirodalom áll rendelkezésre, a szaporításnak rögtön két lehetséges módszerét írják le. Most mindkettővel megpróbálkozom itthon, és győzzön a jobbik!

1. Gyökereztetés
fűszer egzotikusok konyhakert magvetés palántaA módszer lényegesen gyorsabbnak tűnik a másiknál; a növényt egy pohár vízbe kell helyezni, és várni kell, hogy meggyökeresedjen. A leírások szerint ez a folyamat gyorsan beindul, mindössze néhány hetet kell várnunk, majd ültethetjük is. Az enyém 3 napja ázik, de még nem csinált semmit :)  

fűszer egzotikusok konyhakert magvetés palántaA növény szereti az állandó nedvességet, a jó tápanyagtartalmat – de a legkevésbé sem fagytűrő; mivel évelő növényről beszélünk, így mindenképpen fagymentes helyen szükséges teleltetni.

Hozzá tartozik a gyökereztetős módszerhez, hogy mivel meg kell vásárolnunk drága pénzért a növényt; így nem biztos, hogy ez a legköltséghatékonyabb megoldás, ráadásul szerintem nem is szaporodik gyorsan. Mi lehet a megoldás? Természetesen a magvetés :

2. Magvetés
   fűszer egzotikusok konyhakert magvetés palántaBiztos vagyok benne, hogy lényegesen időigényesebb és kényesebb maga a folyamat, de ha már rászánjuk magunkat, és sikerrel is járunk, biztosan el tudjuk látni a fél családot elegendő citromcirokkal. E-bay által gyorsan jöttek a magok :) Egy elviteles dobozba szórtam el őket, egy vékony földréteggel fedtem, megpermeteztem és lezártam.  fűszer egzotikusok konyhakert magvetés palánta

A gyártó leírása szerint a csírázás 21-45 nap.. Ehhez képest ma reggelre kihajtottak.    Lehet, hogy mégis sok lesz?! Nem baj, mert a növény egyébként kiválóan viseli a fagyasztást is. 

Hogy biztosítsam az ideális körülményeket, a végelgyengülésben elhunyt kaméleonunk terráriumában alakítotok ki palántanevelőt, ahol elég meleget, fényt és páratartalmat tudok biztosítani a kis palántáknak a fejlődéshez.

Reményeim szerint május környékére szépen megerősödnek majd, és kiültethetem őket napos, de szélvédett helyre :)
fűszer egzotikusok konyhakert magvetés palánta

Nem saját képeim forrását Pinterest oldalamon találod: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/egzotikusok/

 0
Tovább

Gyümölcsfák balkonon - citrom

Sokszor panaszkodtam már a boltban kapható, agyonvegyszerezett citromok miatt, ami hatványozottan fontos téma a limonádé szezon kellős közepén. A déli gyümölcsöket sajnos többnyire gombaölő szerekkel (bifenil (E230), orto-fenil-fenol (E231), és nátrium-orto-fenil-fenolát (E232)) kezelik, hogy egyrészről kibírják a szállítást, másrészről tovább szépek maradjanak a boltok polcain. Természetesen elérhető vegyszermentes gyümölcs is, de alaposan utána kell járnunk, és mélyebben a zsebünkbe is kell nyúlni, ha ilyet választunk.

Ezeket a szereket nem könnyű eltávolítani. Több percnyi, forró víz alatt sikálás sem teljesen elegendő, de nagyban hozzájárul egészségünkhöz. A tuti a hámozás, de valljuk be, sokszor ez nem megfelelő megoldás, mert éppen pont a gyümölcs héjára van szükség. Jó megoldás lehet viszont, ha saját citromfát nevelünk. Ebben az esetben pontosan tudni fogjuk, milyen szerekkel kezeljük a saját gyümölcsünket, és valljuk be- még jobban is esik :)

Citromfa a balkonon

Bár nem olcsóak a kertészetekben kapható fák, de kitartó gondoskodás mellett hamar megtérül a befektetés, ráadásul az egészségünk biztosan megfizethetetlen. Ha ez nem lenne elég indok, egy igazán illatos és dekoratív kedvencre tehetünk szert. Sokáig kerestem az igazit, de nemrég rám kacsintott, és már a balkont díszíti. Fontos a választásnál figyelembe vennünk, hogy a citrom déli növény, (Kelet-Indiából származik, de már időszámításunk előtt a görögök is lecsaptak rá) éghajlatunkon nem viseli el a telet, ezért ha az idő hűvösre fordul, beltéren kell gondoskodnunk róla tovább. Olyat válasszunk, amely mellett kényelmesen elférünk otthonunkban, és nem keseríti meg majd mindennapjainkat.

Csodálatos örökzöld növényről beszélünk, amely egyszerre hozhatja illatos fehéres-rózsaszínes-lilás virágait, de már termést is érlelhet közben. Isteni az illata, egyszerűen nem tudok betelni vele :)

Balkonon citromA fák átültetési ideje tavasszal, még az új hajtások fejlesztését megelőzően esedékes (fiatal növényeket évente, idősebbeket 2-3 évente szükséges átültetni). 
Válasszunk kifejezetten citrusfélék nevelésére alkalmas földet. Növényünket szükséges metszeni is; 7 leveles hajtásokból 4 leveles visszametszése az, amely korábban (mandarin fánknál) már bevált. Emellett az idősebb fák átültetésekor célszerű 2-3 cm hosszan a gyökérlabdát is visszavágni.

Nyáron napos, szélvédett helyet kedvel, és a gyakori öntözést igényli, de kerüljük a pangó vizet. Mindenképpen alul lukas cserépbe ültessük, a termőföld alá pedig zúzott téglát, köveket javaslok tenni a jobb vízelvezetés elősegítésére.

A teleltetést kétféle módon végezhetjük: vagy meleg szobában, világos helyet választunk számára – és gyakran öntözzük, vagy 6-8 fokon, száraz és világos helyen mérsékelt öntözés mellett teleltetjük. Az utóbbi volna a kedvezőbb, de nyilván kevesen tudjuk ezt biztosítani növényünk részére, így sokunknak az örök nyár imitálása marad. Sose tegyük a növényt fűtőtest közelébe, valamint fokozottan ügyeljünk a különböző kártevők megjelenésére is. Ha ügyesek vagyunk, szinte folyamatosan szüretelhetünk saját, vegyszermentes citromot.

Szaporítható a citrom magról. Nem árulok el ezzel sem nagy titkot :) Laza szerkezetű, folyamatosan nedves környezetben a magok többsége kicsírázik, de a kelésük időtartama nagyon eltérő, érdemes ezért külön ültetni őket. Ha megerősödtek a kis hajtások, akkor erősebb összetételű citrus földbe ültethetjük őket, és meleg, napos helyre kerülhetnek. 
Az ilyen módon szaporított növények is nagyon szépre nőhetnek, de sajnos nem fognak termőre fordulni. Ehhez 1-2 éves fácskáinknak szakszerű oltásra lesz szüksége, amelyhez célszerű lesz szakember segítségét igénybe venni. 

Terem a citrom balkonon

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (41),konyhakert (30),inspiráció (15),újrahasznosítás (14),magvetés (14),gasztro (14),dekor (14),fűszer (12),tavasz (12),ősz (12),ajándék (11),Top5 (10),egzotikusok (10),virágok (10),gyökereztetés (10),karácsony (10),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),balkonláda (6),húsvét (5),jelölő (5),gyorstipp (5),függőleges kert (5),gyümölcsfák (5),paradicsom (4),kertésznapló (4),chili (4),bazsalikom (4),szörp (4),leander (4),kúszó növények (4),nagyvilág (4),hagymások (4),bútor (4),eper (4),szamóca (3),szüret (3),citrom (3),áfonya (3),csíráztatás (3),berendezés (3),gyömbér (3),mérgező (3),minikert (2),magfogás (2),füge (2),orchidea (2),asztal (2),szőlő (2),tök (2),tartósítás (2),üvegek (2),torma (2),gyerek (2),babaszoba (2),bodza (2),levendula (2),citromcirok (2),trinidad scorpion (2),retek (2),kártevők (2),rovarok (2),ültetés (2),érdekesség (2),vöröshagyma (2),cukkini (2),offtopic (2),barack (2),zöldborsó (2),cserjék (2),tojáshéj (2),mangó (2),bakik (2),avokádó (2),rozmaring (2),paprika (2),táblafesték (2),növényvédelem (2),másodvetés (2),kapszula (1),csomagolás (1),festés (1),gyurma (1),támasz (1),szabadföld (1),atka (1),egyszerveddmeg (1),IKEA hack (1),raklap (1),madáretető (1),teszt (1),hagyma (1),gyertya (1),szilveszter (1),árvácska (1),méhek (1),otthon (1),összeültetés (1),mini kert (1),gyümölcs (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),teleltetés (1),igénytelen (1),virágtartó (1),melegedő (1),diy (1),balkonkertészet (1),répa (1),gyom (1),tűz (1),baki (1),ananász (1),talaj (1),pesto (1),tárkony (1),stevia (1),party (1),fenyő (1),narancs (1),tulipán (1),menta (1),graffiti (1),moha (1),szerszámok (1),inda (1),singer (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),hőség (1),uborka (1),üvegház (1),spenót (1),ágyás (1),gyerekeknek (1),tőzegtabletta (1),díszfák (1),tetvek (1),öntözés (1),juhar (1),pozsgások (1),esővíz (1),varjúháj (1),koriander (1),nyár (1),tea (1),inkubáció (1),bútorápolás (1),magnólia (1),liliomfa (1),létra (1),láda (1),pult (1),egres (1),japánkert (1)