Tárkony a terítéken

Az idei év első komoly meglepetése az volt, hogy bár tudtam, hogy évelő, a tárkonyom tényleg át is telelt. Elég marcona fagyok voltak, így még reménykedni se nagyon reménykedtem, de tessék! Még csak április van, és már vissza kellett vágnom. De mit is lehet tudni erről a fűszernövényről?

Először is azt említeném meg, hogy a hazánkba kerülése kapcsán a szakirodalom nem teljesen egységes; az egyik nézet szerint mi, magyarok régóta használjuk, már a honfoglalás korában is a szütyőben figyelt ez a markáns ízű fűszer, mások Erdélyből eredeztetik. Tekintettel, hogy két fajtát különböztetünk meg -a fanyarabb, ma már kevésbé használt orosz, és a jobban elterjedt, kicsit finomabb ízvilágú francia típust – nem is tartom kizártnak, hogy már a Kaukázusban téptek őseink belőle egy csokorral. tárkony fűszer konyhakertMi nagyon szeretjük, elsősorban ragulevesekben, vadakhoz használjuk, de mártásokban, savanyúsághoz, ecetként, ragukban vagy egyszerűbb zöldséglevesekben is megállja a helyét. Ánizsos, savanykás íze mellett gyógyhatása miatt is számon tartják; fájdalomcsillapító és görcsoldó, antibakteriális, gombaölő – emellett étvágyat is gerjeszt és nyugtatóan hat.

Nagyobb dézsában is gond nélkül tartható, de mi kiültettük az ágyásba tavaly a rozmaringok és a szamóca mellé. Közepesen tápanyagigényes fűszernövény, így nem kell különleges földkeverék neki. Napon, illetve félárnyékban is szépen fejlődik, a kiszáradásra és a pangó vízre viszont érzékeny, így mindenképpen ügyeljünk erre. Évelő ugyan a tárkony, mint már említettem is, de néhány év (3-5) elteltével hajlamos elsatnyulni sajnos, így érdemes kicserélni majd. tárkony fűszer konyhakert

A szaporítás. Első körben inkább egy egészséges palánta vásárlását és nevelgetését javaslom, majd ez a megerősödött növény tőosztással szaporítható lesz. Erre a manőverre ősz végén, vagy leginkább tavasz elején kerülhet sor.tárkony fűszer konyhakert A magvetés is egy alternatíva, de csak a kevésbé népszerű orosz fajta esetében. Tapasztalataim szerint egyébként nagyon nem kell szaporítgatni, intenzív íze miatt egy tő egy családnak bőségesen elég ;)

A betakarítás június/júliusban esedékes a virágzás idején, de én igény szerint vágok belőle, ha éppen használjuk, vagy ha túlnő. Jól szárítható, de fagyasztóban is megőrzi aromáját. Javaslom, hogyha többféle fűszernövényt teszünk el, címkézzük fel pontosan a zacskókat. Így elkerülhető a fatális tévedés, mert sajnos a fagyós zacsiban még a szakavatott szemek is simán bekeverik a koriandert a tárkonnyal. Ez bizony tapasztalat :D tárkony fűszer konyhakert

 2
Tovább

Fűszerkert a lakásban

Néha picit kiszúrásnak érzem, hogy a mi klímánk nem teszi lehetővé, hogy egész évben kertészkedhessünk kedvünkre a szabadban. Persze a szép hóesés (ami sajnos már nem túl gyakori) azért kicsit kárpótol ideig óráig :) de mit lehet tenni ilyenkor? Nézzünk körül a lakásban, és próbáljuk meg valamennyire kiélni kisvakond szenvedélyünket a meleg szobában! fűszer inspiráció

Szerintem a legtöbben főzünk – ki kényszerből, ki élvezetből persze – így a leginkább kézenfekvő és hálás feladat a kellemeset a hasznossal elegyíteni, és egy kis fűszerkertet létrehozni. Szuper dolgokat, ötleteket találni a neten, én is hoztam mára néhányat – de életben tartani a flórát odabent, na, inkább az a kihívás!

Amennyiben a lakásunkban van egy szabad párkány, már nyert ügyünk van – a legtöbb széles körben használt fűszernövény bírja ezt a fénymennyiséget. Ha a konyhánk világos, akkor akár az ottani szórt fény is elegendő lehet, de picit nagyobb körültekintéssel kell eljárnunk. fűszer inspiráció

Rögtön két megoldás közül választhatunk: vagy magról vetjük el a növényeinket és magunknak nevelhetjük, vagy a türelmetlenebbek vásárolhatnak előnevelt palántákat is. Ha nem csak az aktuális főzéshez szeretnénk friss fűszereket, azt javaslom, inkább kertészetekből szerezzük be ezeket; sokkal nagyobb eséllyel tarthatjuk életben őket!

Legjobb, ha a kertészetben kifejezetten fűszernövényeknek megfelelő földkeveréket is vásárolunk a munkálatokhoz. A legtöbb fűszernövény gyökere viszonylag sekélyen terül szét, így kiemelten fontos a megfelelő tápanyagellátás. Ezt az öntözésnél is vegyük figyelembe. Általánosságban nem szabad hagynunk, hogy a föld teljesen kiszáradjon, de a pangó víz, a túlzott locsolás is végzetes lehet, a túlgondoskodás könnyen a növények végét jelentheti. fűszer inspiráció
Ami talán a leginkább szembeötlő különbség a kinti kerthez képest, az a hely szűke, így sokkal gyakrabban kell visszacsipkednünk a növényeket. Egyrészről a gyérebb fény miatt hajlamosak a felnyurgulásra, ami nem szép látvány. A gyakori visszavágással új hajtások fejlesztésére, bokrosodásra sarkalljuk a növényt. Ezen felül egy hatalmasra nőtt bokrot egy kis cserép föld nem lesz képes egy idő után tápanyagokkal ellátni, hirtelen pusztulást tapasztalhatunk. Valamint legyünk őszinték na, mi is szeretnénk egy kis fényhez jutni az ablakon keresztül :) 

fűszer inspiráció

A legkönnyebben bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót, mentát és petrezselymet nevelhetünk, de a zsálya, a rozmaring vagy a koriander, a metélőhagyma is elég gyakori.
Ha összeültetést tervezünk, kalkuláljunk a növények különböző igényeivel és méreteivel is! A zsálya és a rozmaring kifejezetten magasra nyúlik, így minél hátrébb ültessük ezeket. A bokrosabb bazsalikom inkább középre vagy előre való, míg a kúszó kakukkfű tökéletesen mutat, ahogy csünghet elől: 

fűszer inspiráció

De hogyan lehet mutatósan egy picike helyen is saját fűszerkertünk fillérekből?  Könnyebben, mint gondolnád: fűszer inspiráció

További inspiráló ötleteket pinterest oldalamon találsz: https://hu.pinterest.com/BalkonGaz/indoor-herb-garden/

 0
Tovább

Saját gyömbért otthon

Egy jó sztori befejezés nélkül még akkor is bosszantó tud lenni, ha nem vagyunk kényszerbetegek… ezt már diákként megtapasztaltam Edgar Allen Poe műveit olvasva - rászaladtam a Világítótorony c. remekműre, ami egészen zseniális, azonban (halála miatt) sajnos félbe maradt – megkérdőjelezhetetlen az ok, de ettől függetlenül roppant sok bosszúságot okozott.
Megfogadtam ekkor, hogy én bizony soha, semmit sem hagyok félbe. Na persze :) de maradjunk annyiban, ha happy end a történet, akkor törekszem a befejezésre. Lássuk tehát, hogy, mi lett a gyömbéres projekttel! (előzmény: http://balkongaz.reblog.hu/sajat-gyomb-er-otthon-csapo-2)

Utoljára arról számoltam be, hogy a rizóma hajtatására a legjobb módszer a konyhafiók+nejlonzacskó+idő trió. Ezt az állítást a mai napig tartom, sőt. Jelentősen felerősödött bennem ez az érzés. gyömbér konyhakert fűszer
Tavasszal elültettem a kihajtott gyökérdarabokat, amik növekedésnek is indultak. Az egyik sajnos a „túlgondoskodásom” áldozata lett a nyár folyamán, tényleg csak minimális öntözésre, melegre és kellemes árnyékra van szüksége. Gyakorlatilag ottfelejtheted a sarokban. 

Ahogy teltek múltak a hetek, szépen megnövekedtek a hajtások, komoly levélzet fejlődött. Mire beköszöntött az ősz, már elég torzonborz lett: gyömbér konyhakert fűszer

A gyömbér a sok víz és az erős napsütés mellett egy dolgot még nem tolerál, az a hideg. Sajnos a szeptember végi, októberi csípős időjárás megviselte a növényt, így a teleltetést buktam. Igazából nem is bánom annyira, mert egyrészről már nagyon kíváncsi voltam, vajon tényleg megnőtt-e, másrészről az UV teljesen megette a cserepet, így nem húzta volna ki jövő évig. Jött tehát a szüret! Óvatosan kiástam a rizómát az atomjaira hulló edényből: gyömbér konyhakert fűszer

Kellett neki egy alapos mosás, maradjunk annyiban, de az eredmény egészen hihetetlen. Komoly méretű, teljes értékű gyömbérnövény fejlődött egy pici hajtásból: gyömbér konyhakert fűszer

Le is választottam a szélső két hajtást, gyorsan visszaültettem egy normális cserépbe, és behoztam. Hátha! gyömbér konyhakert fűszer

Egy valami tuti: ilyen friss gyömbérrel még sosem volt dolgom, megérte a fáradságot! gyömbér konyhakert fűszer

 0
Tovább

Koriander balkonon

Megosztó kérdés ez a koriander dolog, legalábbis ami a levelét illeti, mindenképpen. Hogy őszinte legyek, én sem a felhőtlen rajongók táborába tartozom, de ettől függetlenül egy keveset mindig tartok itthon belőle. Ez az egyik legősibb gyógy –és fűszernövény, évezredek óta használják. Emésztést segítő, szélhajtó; csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást; antibakteriális hatású, ezen felül kiváló C-vitamin, vas, magnézium és fehérje forrás is. A levelek illóolaj tartalma magas, ízük így jellegzetes :) nekem túl intenzív, ahogyan az illata is. balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás

Eredete nem teljesen tisztázott. Egyesek a Földközi tenger partvidékéről származtatják, mások szerint Elő-Ázsiában őshonos. Az biztos, hogy már évezredek óta használjuk – magjaiból Tutanhamon sírjának feltárásakor is találtak.
A koriander a zeller félék családjába tartozik. Nem évelő, szereti a napfényt, a jó vízáteresztő talajt és közepes öntözést igényel. A gyökerétől a levelén át a magjáig minden részét fel lehet használni.

Amennyiben a levele miatt tartjuk, úgy balkonládában és cserépben is megmarad, de jobb neki egy mély dézsa, vagy esetleg a kert; ha nagyobb terveink vannak. Mivel karógyökeret fejleszt, nem árt mélyebb közeget biztosítani neki. Ezt a gyökeret az ázsiai konyha előszeretettel használja (aprítva, vagy pasztaként), akár fokhagyma helyett is megfelel. Szabad földben a növény 50-120 cm magasságig nőhet, így olyan helyet keressünk neki, ahol nem baj, ha fölfelé is nyújtózik.

A magok fejlesztéséhez is szükséges a nagyobb hely. Szabályozott cserepes körülmények közt persze nem kell ilyen óriásokra számítani :) Mindenképpen fogjuk meg a magját is, mert egyrészről vetéssel nagyon jól szaporítható, másrészről a mag fűszernek sem utolsó. balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás
Szabadföldbe márciustól 3-5 cm mélységbe vessük; lakásban akár egész évben kísérletezhetünk vele. Nem viseli jól az átültetést, ezért igyekezzünk a végleges helyére elszórni a magokat. Ha benti termesztés mellett döntünk és inkább a levelére vágyunk, akkor lehetőség függvényében 1-3 cm mélyre helyezzük a magokat, egymástól kb. 5-6 cm távolságra. Néhány hét alatt már ki is hajtanak (nálam 2-4 hét hőmérséklet és fény függvényében).

A levelek eleinte a petrezselyem leveleire hasonlítanak, de később inkább a kapor formájára emlékeztetnek. balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogásMindig nyersen használhatjuk, mert főzés hatására az íz, illetve a jótékony hatások is elvesznek. Ha nagyobb a mennyiség, mint amennyit elhasználnánk, szuperül fagyasztható :) 

Ha nagy meleg van, hamar megnyúlik, és megjelennek rajta a kis fehér virágok (fent). Ha inkább a levélre megyünk, vágjuk vissza ezeket, és tegyünk el egy adagot belőle. Én ilyenkor egy kis csokornyit vágok le, alaposan megmosom, majd egy fagyasztós zacsiban a mélyhűtőbe teszem. Ha viszont szeretnénk magokat, hagyjuk a természetet dolgozni! balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás

A magok nem csak a szaporításra jók, szuper ételízesítők is (a növénynek ezt a részét nagyon szeretem, a friss levéllel ellentétben): egészben savanyúságokhoz, porítva csípős, fűszeres ételekhez (pl ez a méltán híres curry egyik alap fűszere is), mártásokba, pácoláshoz használhatjuk. Sajnos a felmagzás után az anyanövény teljesen elsorvad, erre készüljünk fel : balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás
A magok begyűjtése nem bonyolult; kis szárítás után csak le kell morzsolni, vagy csipkedni őket.

Az első kép a Wikipédiáról való (https://hu.wikipedia.org/wiki/Koriander#/media/File:A_scene_of_Coriander_leaves.JPG), a többi sajátom. 

 0
Tovább

Fűszerszüret

Imádom a nyarat! Nem is lehetne ez másképpen, elvégre is nyári gyerek volnék :) az idei szezonra egyelőre nem nagyon lehet panasz, tombol a strandidő, de felüdülést nyújtanak a kellemesen enyhe éjszakák. Öntöznünk kell ugyan, de csodálatosan terem még most is a szamóca, betakarítottuk a fok- és vöröshagymákat, bőségesen belaktunk áfonyából, zavartalan a chili ellátás, feketedik a szeder és piroslik már a paradicsom is. fűszer tartósítás szüret

A legnagyobb fejtörést számomra most mégis az okozza, hogy a hihetetlen tempóban növekedő fűszernövényekkel mihez lehetne kezdeni. Egyrészről muszáj valamennyire kordában tartanom őket, másrészről igyekszem elkerülni a felmagzást, hogy tovább élvezhessük a friss fűszereket. Ezeket mind folyamatos metszéssel érhetjük el, de azzal sajnos szembesülnöm kellett, hogy ezt a nagy mennyiséget egyszerre nem tudjuk elfogyasztani.
A mostani bőség az időjárás függvényében akár október közepéig is kitarthat, de utána is jó volna a saját nevelésű fűszernövényeinkkel főzni, ízesíteni ételeinket. Mit lehet tenni? :) Szerencsére sok mindent; lássunk néhány egyszerű fortélyt fűszernövényeink feldolgozására, tartósítására:

Fagyasszunk
Talán a fagyasztás az egyik legegyszerűbb módja, hogy tartósítsuk fűszernövényeinket. A legtöbb szerencsére kiválóan viseli :) Többféle metódus is rendelkezésre áll annak függvényében, hogy később mire is szeretnénk felhasználni őket. A legegyszerűbb egy kisebb (megmosott, megtisztított, majd megszárított) mennyiséget nejlonzacskóba csomagolni, és mehet is a fagyasztóba. Lehetőleg írjuk rá, hogy micsoda :) Petrezselymet, koriandert , mentát vagy zeller zöldet gyakran szoktam így eltenni. 

fűszer tartósítás szüret

Ezen felül (első sorban bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű vagy oregano esetében) adagonként összeaprítva, jégkocka tartóba is tehetjük a zöldfűszert, amelyet egy kevés vízzel meglocsolunk, majd készre fagyasztunk:

fűszer tartósítás szüret

Ezt követően zacskóba tegyük, hogy kevesebb helyet foglaljon. Ha télen főzeléket, vagy akár egy gyors bolognai ragut készítünk, csak bele kell pottyantani egy fűszerkockát. 


Divatos a fűszervaj
Folyamatosan változnak az étkezési szokások, ez talán így is van rendjén. Most a háztáji, bio vagy organikus élelmiszerek élik ismét reneszánszukat (amivel teljesen egyet tudok érteni). Elegáns vendégváró, uzsonna, vagy épen reggeli készíthető egy kevés házi vaj, só és friss fűszernövény segítségével. Használhatjuk sült húsokhoz, de egy jóféle BBQ-hoz, grillételekhez is tökéletes. Tényleg igazi kulináris élmény :) 

fűszer tartósítás szüret

A vaj kiválóan veszi fel az ízeket, így kísérletezzük ki a nekünk leginkább tetsző kombinációt. Nem kell túlzásokba esni, és persze az sem mindegy, mire használjuk majd. Szuper erre a célra a fokhagyma, a chili, a metélőhagyma, a petrezselyem és a gyömbér is. Hűtőszekrényben is eláll egy darabig, de mélyhűtőben akár sokáig is.
A puha vajat helyezzük keverőtálba, és keverjük habosra. Adjuk hozzá a fűszereket, dolgozzuk össze, majd a masszát kanalazzuk sütőpapírra, esetleg zacskóba. Formázzunk belőle hengert, és hűtsük le.
Természetesen használhatjuk a jolly joker szilikonos jégkocka tartót is; helyezzük bele a felaprított fűszereket, öntsük fel olvasztott vajjal (vagy akár oliva olajjal), majd hűtsük le. Salátákhoz, sültekhez ez is kiváló :)

fűszer tartósítás szüret


Szárítsuk ki
A leggyakoribb, és legősibb fűszernövény tartósítási forma a szárítás. Bár a növények többségének csak a leveleit használjuk, szerintem könnyebb szárral együtt kiszárítani. Kössünk kisebb laza csokrokat, és akasszuk árnyékos és meleg, de jól szellőző helyre ezeket. 

fűszer tartósítás szüret

Fontos az árnyék, mert a nap kárt tehet a levelekben. Néha forgassuk át a csokrokat száradás közben; akár 10-12 napot is igénybe vehet a szárítás. Ha elkészültünk, szedegessük le a leveleket, morzsolhatjuk is ha szeretnénk, és tegyük őket papírzacskóba, vagy jól záródó, (sötét) edénybe. 

fűszer tartósítás szüret

Természetesen nem muszáj csak a természetre bíznunk a munkát, sütőben is kiszáríthatóak a fűszernövények; a legalacsonyabb hőmérsékleten, légkeverés mellett néhány órára redukálhatjuk a teljes szárítási folyamatot. Résnyire hagyjuk nyitva a sütő ajtaját, és forgassuk a növényeket. 


A képek forrása, további ötletek: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/preserve-herbs/

 0
Tovább
«
123

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (38),konyhakert (30),gasztro (14),magvetés (14),dekor (14),inspiráció (14),tavasz (12),újrahasznosítás (12),fűszer (12),virágok (10),Top5 (10),gyökereztetés (10),egzotikusok (10),ősz (10),ajándék (10),karácsony (8),gyümölcsök (7),palánta (7),balkonláda (6),tél (6),gyümölcsfák (5),jelölő (5),húsvét (5),kertésznapló (4),szörp (4),leander (4),chili (4),bazsalikom (4),hagymások (4),kúszó növények (4),függőleges kert (4),bútor (4),eper (4),paradicsom (4),nagyvilág (4),citrom (3),szamóca (3),gyorstipp (3),szüret (3),csíráztatás (3),berendezés (3),mérgező (3),gyömbér (3),áfonya (3),kártevők (2),asztal (2),minikert (2),magfogás (2),retek (2),tartósítás (2),bodza (2),tök (2),torma (2),gyerek (2),babaszoba (2),levendula (2),rovarok (2),trinidad scorpion (2),érdekesség (2),citromcirok (2),táblafesték (2),szőlő (2),orchidea (2),füge (2),barack (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),offtopic (2),paprika (2),bakik (2),avokádó (2),másodvetés (2),tojáshéj (2),vöröshagyma (2),cukkini (2),cserjék (2),növényvédelem (2),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),üvegek (1),szilveszter (1),árvácska (1),esővíz (1),raklap (1),koriander (1),japánkert (1),pesto (1),IKEA hack (1),madáretető (1),teszt (1),gyurma (1),gyümölcs (1),diy (1),ananász (1),talaj (1),mini kert (1),összeültetés (1),igénytelen (1),zamioculcas (1),szobanövény (1),baki (1),répa (1),varjúháj (1),festés (1),kapszula (1),támasz (1),atka (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),szabadföld (1),pozsgások (1),menta (1),inda (1),singer (1),narancs (1),fenyő (1),ültetés (1),tulipán (1),party (1),üvegház (1),ágyás (1),hőség (1),szeder (1),tetvek (1),krizantém (1),uborka (1),spenót (1),fokhagyma (1),szerszámok (1),moha (1),tea (1),láda (1),pult (1),nyár (1),öntözés (1),díszfák (1),stevia (1),egres (1),létra (1),magnólia (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),tőzegtabletta (1),liliomfa (1),inkubáció (1),bútorápolás (1),juhar (1)