Évelő fűszernövények az erkélyemen

Lassan ha listáznom kellene a nevelt növényfajok számát, talán már háromjegyű lenne az eredmény - de csak a gazokkal együtt :)- ami azért nem olyan rossz teljesítmény. A többség ehető, ezen belül is talán a fűszernövények vannak most túlsúlyban. Nem is csoda, szeretjük a hasunkat, amihez elengedhetetlenek a friss fűszerek. Összegyűjtöttem a kedvenceim közül néhányat a teljesség igénye nélkül, amik ha ügyesek vagyunk, egyszeri beruházást igényelnek csak, szépen áttelelnek, hasznosak és még mutatósak is: fűszerek konyhakert

 0
Tovább

Tárkony a terítéken

Az idei év első komoly meglepetése az volt, hogy bár tudtam, hogy évelő, a tárkonyom tényleg át is telelt. Elég marcona fagyok voltak, így még reménykedni se nagyon reménykedtem, de tessék! Még csak április van, és már vissza kellett vágnom. De mit is lehet tudni erről a fűszernövényről?

tárkony fűszer konyhakert

 2
Tovább

Fűszerkert a lakásban

Néha picit kiszúrásnak érzem, hogy a mi klímánk nem teszi lehetővé, hogy egész évben kertészkedhessünk kedvünkre a szabadban. Persze a szép hóesés (ami sajnos már nem túl gyakori) azért kicsit kárpótol ideig óráig :) de mit lehet tenni ilyenkor? Nézzünk körül a lakásban, és próbáljuk meg valamennyire kiélni kisvakond szenvedélyünket a meleg szobában! fűszer inspiráció

 0
Tovább

Saját gyömbért otthon

Egy jó sztori befejezés nélkül még akkor is bosszantó tud lenni, ha nem vagyunk kényszerbetegek… ezt már diákként megtapasztaltam Edgar Allen Poe műveit olvasva - rászaladtam a Világítótorony c. remekműre, ami egészen zseniális, azonban (halála miatt) sajnos félbe maradt – megkérdőjelezhetetlen az ok, de ettől függetlenül roppant sok bosszúságot okozott.
Megfogadtam ekkor, hogy én bizony soha, semmit sem hagyok félbe. Na persze :) de maradjunk annyiban, ha happy end a történet, akkor törekszem a befejezésre. Lássuk tehát, hogy, mi lett a gyömbéres projekttel! (előzmény: http://balkongaz.reblog.hu/sajat-gyomb-er-otthon-csapo-2)

Utoljára arról számoltam be, hogy a rizóma hajtatására a legjobb módszer a konyhafiók+nejlonzacskó+idő trió. Ezt az állítást a mai napig tartom, sőt. Jelentősen felerősödött bennem ez az érzés. gyömbér konyhakert fűszer
Tavasszal elültettem a kihajtott gyökérdarabokat, amik növekedésnek is indultak. Az egyik sajnos a „túlgondoskodásom” áldozata lett a nyár folyamán, tényleg csak minimális öntözésre, melegre és kellemes árnyékra van szüksége. Gyakorlatilag ottfelejtheted a sarokban. 

Ahogy teltek múltak a hetek, szépen megnövekedtek a hajtások, komoly levélzet fejlődött. Mire beköszöntött az ősz, már elég torzonborz lett: gyömbér konyhakert fűszer

A gyömbér a sok víz és az erős napsütés mellett egy dolgot még nem tolerál, az a hideg. Sajnos a szeptember végi, októberi csípős időjárás megviselte a növényt, így a teleltetést buktam. Igazából nem is bánom annyira, mert egyrészről már nagyon kíváncsi voltam, vajon tényleg megnőtt-e, másrészről az UV teljesen megette a cserepet, így nem húzta volna ki jövő évig. Jött tehát a szüret! Óvatosan kiástam a rizómát az atomjaira hulló edényből: gyömbér konyhakert fűszer

Kellett neki egy alapos mosás, maradjunk annyiban, de az eredmény egészen hihetetlen. Komoly méretű, teljes értékű gyömbérnövény fejlődött egy pici hajtásból: gyömbér konyhakert fűszer

Le is választottam a szélső két hajtást, gyorsan visszaültettem egy normális cserépbe, és behoztam. Hátha! gyömbér konyhakert fűszer

Egy valami tuti: ilyen friss gyömbérrel még sosem volt dolgom, megérte a fáradságot! gyömbér konyhakert fűszer

 0
Tovább

Koriander balkonon

Megosztó kérdés ez a koriander dolog, legalábbis ami a levelét illeti, mindenképpen. Hogy őszinte legyek, én sem a felhőtlen rajongók táborába tartozom, de ettől függetlenül egy keveset mindig tartok itthon belőle. Ez az egyik legősibb gyógy –és fűszernövény, évezredek óta használják. Emésztést segítő, szélhajtó; csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást; antibakteriális hatású, ezen felül kiváló C-vitamin, vas, magnézium és fehérje forrás is. A levelek illóolaj tartalma magas, ízük így jellegzetes :) nekem túl intenzív, ahogyan az illata is. balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás

Eredete nem teljesen tisztázott. Egyesek a Földközi tenger partvidékéről származtatják, mások szerint Elő-Ázsiában őshonos. Az biztos, hogy már évezredek óta használjuk – magjaiból Tutanhamon sírjának feltárásakor is találtak.
A koriander a zeller félék családjába tartozik. Nem évelő, szereti a napfényt, a jó vízáteresztő talajt és közepes öntözést igényel. A gyökerétől a levelén át a magjáig minden részét fel lehet használni.

Amennyiben a levele miatt tartjuk, úgy balkonládában és cserépben is megmarad, de jobb neki egy mély dézsa, vagy esetleg a kert; ha nagyobb terveink vannak. Mivel karógyökeret fejleszt, nem árt mélyebb közeget biztosítani neki. Ezt a gyökeret az ázsiai konyha előszeretettel használja (aprítva, vagy pasztaként), akár fokhagyma helyett is megfelel. Szabad földben a növény 50-120 cm magasságig nőhet, így olyan helyet keressünk neki, ahol nem baj, ha fölfelé is nyújtózik.

A magok fejlesztéséhez is szükséges a nagyobb hely. Szabályozott cserepes körülmények közt persze nem kell ilyen óriásokra számítani :) Mindenképpen fogjuk meg a magját is, mert egyrészről vetéssel nagyon jól szaporítható, másrészről a mag fűszernek sem utolsó. balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás
Szabadföldbe márciustól 3-5 cm mélységbe vessük; lakásban akár egész évben kísérletezhetünk vele. Nem viseli jól az átültetést, ezért igyekezzünk a végleges helyére elszórni a magokat. Ha benti termesztés mellett döntünk és inkább a levelére vágyunk, akkor lehetőség függvényében 1-3 cm mélyre helyezzük a magokat, egymástól kb. 5-6 cm távolságra. Néhány hét alatt már ki is hajtanak (nálam 2-4 hét hőmérséklet és fény függvényében).

A levelek eleinte a petrezselyem leveleire hasonlítanak, de később inkább a kapor formájára emlékeztetnek. balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogásMindig nyersen használhatjuk, mert főzés hatására az íz, illetve a jótékony hatások is elvesznek. Ha nagyobb a mennyiség, mint amennyit elhasználnánk, szuperül fagyasztható :) 

Ha nagy meleg van, hamar megnyúlik, és megjelennek rajta a kis fehér virágok (fent). Ha inkább a levélre megyünk, vágjuk vissza ezeket, és tegyünk el egy adagot belőle. Én ilyenkor egy kis csokornyit vágok le, alaposan megmosom, majd egy fagyasztós zacsiban a mélyhűtőbe teszem. Ha viszont szeretnénk magokat, hagyjuk a természetet dolgozni! balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás

A magok nem csak a szaporításra jók, szuper ételízesítők is (a növénynek ezt a részét nagyon szeretem, a friss levéllel ellentétben): egészben savanyúságokhoz, porítva csípős, fűszeres ételekhez (pl ez a méltán híres curry egyik alap fűszere is), mártásokba, pácoláshoz használhatjuk. Sajnos a felmagzás után az anyanövény teljesen elsorvad, erre készüljünk fel : balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás
A magok begyűjtése nem bonyolult; kis szárítás után csak le kell morzsolni, vagy csipkedni őket.

Az első kép a Wikipédiáról való (https://hu.wikipedia.org/wiki/Koriander#/media/File:A_scene_of_Coriander_leaves.JPG), a többi sajátom. 

 0
Tovább
«
123

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (37),inspiráció (18),gasztro (18),újrahasznosítás (17),dekor (17),ősz (15),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (13),ajándék (12),tavasz (12),fűszer (12),gyökereztetés (12),virágok (11),Top5 (10),gyorstipp (7),palánta (7),tél (7),gyümölcsök (7),balkonláda (6),gyümölcsfák (6),nagyvilág (5),kertésznapló (5),jelölő (5),bútor (5),függőleges kert (5),húsvét (5),chili (4),bazsalikom (4),eper (4),szörp (4),szüret (4),kúszó növények (4),hagymások (4),paradicsom (4),leander (4),offtopic (3),mérgező (3),citrom (3),saláta (3),berendezés (3),diy (3),gyerek (3),áfonya (3),rovarok (3),avokádó (3),baki (3),csíráztatás (3),szamóca (3),cukkini (3),gyömbér (3),advent (3),érdekesség (2),teleltetés (2),füge (2),levendula (2),minikert (2),orchidea (2),citromcirok (2),tök (2),ültetés (2),édesburgonya (2),asztal (2),trinidad scorpion (2),retek (2),tartósítás (2),program (2),szőlő (2),barack (2),paprika (2),magfogás (2),garzon (2),felújítás (2),datolyaszilva (2),vöröshagyma (2),zöldborsó (2),mangó (2),bakik (2),cserjék (2),babaszoba (2),rozmaring (2),bodza (2),másodvetés (2),kártevők (2),tojáshéj (2),teszt (2),IKEA hack (2),táblafesték (2),torma (2),szilveszter (2),üvegek (2),növényvédelem (2),tárkony (1),zamioculcas (1),virágtartó (1),méhek (1),igénytelen (1),gyümölcs (1),ananász (1),talaj (1),mini kert (1),répa (1),összeültetés (1),gyom (1),szobanövény (1),szender (1),sóska (1),padlizsán (1),hortenzia (1),atka (1),cseresznye (1),tündérkert (1),kréta (1),fenyő (1),itthon (1),magok (1),vetés (1),poén (1),rukkola (1),fűszerek (1),csomagolás (1),gyertya (1),otthon (1),balkonkertészet (1),tűz (1),környezettudatosság (1),alma (1),utazás (1),gránátalma (1),batáta (1),nasi (1),melegedő (1),gyerekeknek (1),fokhagyma (1),ágyás (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),üvegház (1),narancs (1),szerszámok (1),tulipán (1),party (1),fenyő (1),hőség (1),uborka (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),singer (1),inda (1),menta (1),moha (1),graffiti (1),japánkert (1),pesto (1),esővíz (1),koriander (1),juhar (1),madáretető (1),hagyma (1),gyurma (1),festés (1),kapszula (1),egyszerveddmeg (1),díszfák (1),stevia (1),létra (1),inkubáció (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),egres (1),pult (1),öntözés (1),nyár (1),tea (1),láda (1),támasz (1)