Évelő fűszernövények az erkélyemen

Lassan ha listáznom kellene a nevelt növényfajok számát, talán már háromjegyű lenne az eredmény - de csak a gazokkal együtt :)-  ami azért nem olyan rossz teljesítmény. A többség ehető, ezen belül is talán a fűszernövények vannak most túlsúlyban. Nem is csoda, szeretjük a hasunkat, amihez elengedhetetlenek a friss fűszerek. Összegyűjtöttem a kedvenceim közül néhányat a teljesség igénye nélkül, amik ha ügyesek vagyunk, egyszeri beruházást igényelnek csak, szépen áttelelnek, hasznosak és még mutatósak is:

Menta
A menta is ki lett már vesézve korábban, a gyökereztetését szemléltettem akkor. Azt kell mondjam ez a projekt kicsit kinőtte magát; kínomban annak idején egy nagy növény alá dugdostam be 8-10 szálat, amit már nem volt energiám elültetni. A nagy növény eltávozott, a menta maradt. Menta gyökereztetése 

Mindenkinek ajánlom, mert tényleg zord körülmények közt is szépen megmarad. Folyamatosan vissza kell csipkedni, akkor szép bokros marad, és nem satnyul el alul. Ez a limonádé szezonban nem igazán jelenthet problémát senkinek :)
 

Rozmaring
Rögtön egy kakukktojás. Nem tartom kizártnak, hogy egy nagy dézsában megmarad, de cserépben én totális kudarcba fulladtam, írtam is már korábban erről: Rozmaringos kudarcom bővebben

Évekig a mumusom volt tehát a rozmaring, az istennek se sikerült életben tartanom, nemhogy átteleltetnem. A megoldást végül az ágyásba kiültetés jelentette, azóta is köszöni, nagyon jól van – és ennek már 3 éve. Szépen nő, valóban igénytelen, még télen is csíptem ágat róla a konyhába.

Így már elfogadom, hogy kezdő kertészeknek is ajánlja a szakirodalom, de ne csüggedjen, akinek eddig elmaradt a siker, a hiba nem a mi készülékünkben van – ki kell ültetni és kész. Nem kényes a talajra, szereti a tűző napsütést, de félárnyékban is szépen fejlődik, mérsékelten szükséges csak locsolni.
 

Zsálya
A zsálya korábban hiányzott a repertoáromból, de az ágyás megöröklésével hatalmas, túlnőtt és elhanyagolt, tetves tövekre is szert tettem. Hurrá. Az első gondolatom az volt, hogy felgyújtom és behintem sóval az egészet, de aztán megesett rajtuk a szívem. Néhány kegyetlen visszavágás, kis törődés után összekapták magukat, a méhek ma már nagyon hálásan gyűjtik a virágok nektárját: 

A méhek mellett én is elégedett vagyok, mert szépek, a levelekkel pedig első sorban a sülteket fűszerezzük; bár nem annyira gyakran használom, mint amilyen erdővel rendelkezünk.
Szárazságtűrő, kibírja (sőt, szereti) a tűző napot, így ha valahol minden növényed kiégett, az a hely tökéletes lesz neki. Nagon jól elvan cserépben is, a magjai pedig nagyon csírázóképesek - ajánlom ültetni.


Medvehagyma
Bár a medvehagyma nálunk friss lakónak számít, az a filozófiám, hogy ha kellően körültekintőek és tájékozottak vagyunk, szinte minden növényt életben lehet tartani. Bízom benne, hogy a medvehagyma is a nagyobbik kalapba tartozik, és nem fog ki rajtam. Tisztában vagyok vele, hogy erdei aljnövény, így a félárnyékos, árnyékos helyeket kedveli, a helyét is ennek megfelelően kell kiválasztani. A gumós növények viszonylag jól tarthatók cserépben, csak a megfelelő öntözésre és tápanyag utánpótlásra kell figyelmet fektetni. 
Már többször ettünk belőle, néhány konklúzió:
      - Finom. Mindig hagyj meg azért 3-4 levelet, hogy a növény túléljen
      - Virágzás után egyre „fokhagymásabb” ízűek a levelek, amit én egyébként annyira nem bánok                   
      - Elvirágzás után fokozatosan elszáradtak a levelek, nem kell megijedni (lásd a képen is)
      - A teljes leszáradást követően visszavágás után sötét, védett helyen várakozzanak a hagymák jövő évig

Tárkony
Szintén terítéken volt már a tárkony, azóta azért eltelt némi idő; a növény jelentem, továbbra is remekül hozza a formáját. Idén már másodszor vágtam vissza, nem győzzük szárítani, fagyasztani az ínségesebb időkre. Kaptam pár ecetezős tippet is, mindenképpen ki fogom próbálni úgy is eltenni.
Jól lehet, hogy a tárkony nem a legszebb növény, de legalább zöld, és tök igénytelen. Cserépben szerintem maximum 2-3 szezont bír ki, túlnő és megfojtják egymást a gyökerek. Ha még hajt, érdemes megpróbálni szétültetni (amit egyébként nem igazán szeret) vagy újat is lehet persze vetni/venni. Egy tő fedezi a család éves adagját, akár a másod és harmadunokatestvérekig is. Brutális, de mégsem hiányozhat a konyhából.

Oregánó
Nagyon szeretem az oregánót mindenféle szempontból. Enni is, nézni is :) Viszonylag alacsonyabb a vízigénye, ezért sziklakertbe is jó választás lehet,  de cserépben, vagy akár balkonládában is mutatós, mert sokáig virágzik. Nálunk most az ágyásban csücsülnek. 
Pech, hogy az enyém még pont nem virágzik. Jól vethető tavasszal magról, ezért nem muszáj feltétlenül a növényt megvásárolni, de természetesen megvenni is ér! Ha balkonládába kerül, a kevés földréteg nem biztos, hogy megvédi a fagytól, ezért mindenképpen valami védettebb sarokba érdemes pakolni a ládát télre, és egy kis takarás sem árt neki.

 0
Tovább

Tárkony a terítéken

Az idei év első komoly meglepetése az volt, hogy bár tudtam, hogy évelő, a tárkonyom tényleg át is telelt. Elég marcona fagyok voltak, így még reménykedni se nagyon reménykedtem, de tessék! Még csak április van, és már vissza kellett vágnom. De mit is lehet tudni erről a fűszernövényről?

Először is azt említeném meg, hogy a hazánkba kerülése kapcsán a szakirodalom nem teljesen egységes; az egyik nézet szerint mi, magyarok régóta használjuk, már a honfoglalás korában is a szütyőben figyelt ez a markáns ízű fűszer, mások Erdélyből eredeztetik. Tekintettel, hogy két fajtát különböztetünk meg -a fanyarabb, ma már kevésbé használt orosz, és a jobban elterjedt, kicsit finomabb ízvilágú francia típust – nem is tartom kizártnak, hogy már a Kaukázusban téptek őseink belőle egy csokorral. tárkony fűszer konyhakertMi nagyon szeretjük, elsősorban ragulevesekben, vadakhoz használjuk, de mártásokban, savanyúsághoz, ecetként, ragukban vagy egyszerűbb zöldséglevesekben is megállja a helyét. Ánizsos, savanykás íze mellett gyógyhatása miatt is számon tartják; fájdalomcsillapító és görcsoldó, antibakteriális, gombaölő – emellett étvágyat is gerjeszt és nyugtatóan hat.

Nagyobb dézsában is gond nélkül tartható, de mi kiültettük az ágyásba tavaly a rozmaringok és a szamóca mellé. Közepesen tápanyagigényes fűszernövény, így nem kell különleges földkeverék neki. Napon, illetve félárnyékban is szépen fejlődik, a kiszáradásra és a pangó vízre viszont érzékeny, így mindenképpen ügyeljünk erre. Évelő ugyan a tárkony, mint már említettem is, de néhány év (3-5) elteltével hajlamos elsatnyulni sajnos, így érdemes kicserélni majd. tárkony fűszer konyhakert

A szaporítás. Első körben inkább egy egészséges palánta vásárlását és nevelgetését javaslom, majd ez a megerősödött növény tőosztással szaporítható lesz. Erre a manőverre ősz végén, vagy leginkább tavasz elején kerülhet sor.tárkony fűszer konyhakert A magvetés is egy alternatíva, de csak a kevésbé népszerű orosz fajta esetében. Tapasztalataim szerint egyébként nagyon nem kell szaporítgatni, intenzív íze miatt egy tő egy családnak bőségesen elég ;)

A betakarítás június/júliusban esedékes a virágzás idején, de én igény szerint vágok belőle, ha éppen használjuk, vagy ha túlnő. Jól szárítható, de fagyasztóban is megőrzi aromáját. Javaslom, hogyha többféle fűszernövényt teszünk el, címkézzük fel pontosan a zacskókat. Így elkerülhető a fatális tévedés, mert sajnos a fagyós zacsiban még a szakavatott szemek is simán bekeverik a koriandert a tárkonnyal. Ez bizony tapasztalat :D tárkony fűszer konyhakert

 2
Tovább

Fűszerkert a lakásban

Néha picit kiszúrásnak érzem, hogy a mi klímánk nem teszi lehetővé, hogy egész évben kertészkedhessünk kedvünkre a szabadban. Persze a szép hóesés (ami sajnos már nem túl gyakori) azért kicsit kárpótol ideig óráig :) de mit lehet tenni ilyenkor? Nézzünk körül a lakásban, és próbáljuk meg valamennyire kiélni kisvakond szenvedélyünket a meleg szobában! fűszer inspiráció

Szerintem a legtöbben főzünk – ki kényszerből, ki élvezetből persze – így a leginkább kézenfekvő és hálás feladat a kellemeset a hasznossal elegyíteni, és egy kis fűszerkertet létrehozni. Szuper dolgokat, ötleteket találni a neten, én is hoztam mára néhányat – de életben tartani a flórát odabent, na, inkább az a kihívás!

Amennyiben a lakásunkban van egy szabad párkány, már nyert ügyünk van – a legtöbb széles körben használt fűszernövény bírja ezt a fénymennyiséget. Ha a konyhánk világos, akkor akár az ottani szórt fény is elegendő lehet, de picit nagyobb körültekintéssel kell eljárnunk. fűszer inspiráció

Rögtön két megoldás közül választhatunk: vagy magról vetjük el a növényeinket és magunknak nevelhetjük, vagy a türelmetlenebbek vásárolhatnak előnevelt palántákat is. Ha nem csak az aktuális főzéshez szeretnénk friss fűszereket, azt javaslom, inkább kertészetekből szerezzük be ezeket; sokkal nagyobb eséllyel tarthatjuk életben őket!

Legjobb, ha a kertészetben kifejezetten fűszernövényeknek megfelelő földkeveréket is vásárolunk a munkálatokhoz. A legtöbb fűszernövény gyökere viszonylag sekélyen terül szét, így kiemelten fontos a megfelelő tápanyagellátás. Ezt az öntözésnél is vegyük figyelembe. Általánosságban nem szabad hagynunk, hogy a föld teljesen kiszáradjon, de a pangó víz, a túlzott locsolás is végzetes lehet, a túlgondoskodás könnyen a növények végét jelentheti. fűszer inspiráció
Ami talán a leginkább szembeötlő különbség a kinti kerthez képest, az a hely szűke, így sokkal gyakrabban kell visszacsipkednünk a növényeket. Egyrészről a gyérebb fény miatt hajlamosak a felnyurgulásra, ami nem szép látvány. A gyakori visszavágással új hajtások fejlesztésére, bokrosodásra sarkalljuk a növényt. Ezen felül egy hatalmasra nőtt bokrot egy kis cserép föld nem lesz képes egy idő után tápanyagokkal ellátni, hirtelen pusztulást tapasztalhatunk. Valamint legyünk őszinték na, mi is szeretnénk egy kis fényhez jutni az ablakon keresztül :) 

fűszer inspiráció

A legkönnyebben bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót, mentát és petrezselymet nevelhetünk, de a zsálya, a rozmaring vagy a koriander, a metélőhagyma is elég gyakori.
Ha összeültetést tervezünk, kalkuláljunk a növények különböző igényeivel és méreteivel is! A zsálya és a rozmaring kifejezetten magasra nyúlik, így minél hátrébb ültessük ezeket. A bokrosabb bazsalikom inkább középre vagy előre való, míg a kúszó kakukkfű tökéletesen mutat, ahogy csünghet elől: 

fűszer inspiráció

De hogyan lehet mutatósan egy picike helyen is saját fűszerkertünk fillérekből?  Könnyebben, mint gondolnád: fűszer inspiráció

További inspiráló ötleteket pinterest oldalamon találsz: https://hu.pinterest.com/BalkonGaz/indoor-herb-garden/

 0
Tovább

Saját gyömbért otthon

Egy jó sztori befejezés nélkül még akkor is bosszantó tud lenni, ha nem vagyunk kényszerbetegek… ezt már diákként megtapasztaltam Edgar Allen Poe műveit olvasva - rászaladtam a Világítótorony c. remekműre, ami egészen zseniális, azonban (halála miatt) sajnos félbe maradt – megkérdőjelezhetetlen az ok, de ettől függetlenül roppant sok bosszúságot okozott.
Megfogadtam ekkor, hogy én bizony soha, semmit sem hagyok félbe. Na persze :) de maradjunk annyiban, ha happy end a történet, akkor törekszem a befejezésre. Lássuk tehát, hogy, mi lett a gyömbéres projekttel! (előzmény: http://balkongaz.reblog.hu/sajat-gyomb-er-otthon-csapo-2)

Utoljára arról számoltam be, hogy a rizóma hajtatására a legjobb módszer a konyhafiók+nejlonzacskó+idő trió. Ezt az állítást a mai napig tartom, sőt. Jelentősen felerősödött bennem ez az érzés. gyömbér konyhakert fűszer
Tavasszal elültettem a kihajtott gyökérdarabokat, amik növekedésnek is indultak. Az egyik sajnos a „túlgondoskodásom” áldozata lett a nyár folyamán, tényleg csak minimális öntözésre, melegre és kellemes árnyékra van szüksége. Gyakorlatilag ottfelejtheted a sarokban. 

Ahogy teltek múltak a hetek, szépen megnövekedtek a hajtások, komoly levélzet fejlődött. Mire beköszöntött az ősz, már elég torzonborz lett: gyömbér konyhakert fűszer

A gyömbér a sok víz és az erős napsütés mellett egy dolgot még nem tolerál, az a hideg. Sajnos a szeptember végi, októberi csípős időjárás megviselte a növényt, így a teleltetést buktam. Igazából nem is bánom annyira, mert egyrészről már nagyon kíváncsi voltam, vajon tényleg megnőtt-e, másrészről az UV teljesen megette a cserepet, így nem húzta volna ki jövő évig. Jött tehát a szüret! Óvatosan kiástam a rizómát az atomjaira hulló edényből: gyömbér konyhakert fűszer

Kellett neki egy alapos mosás, maradjunk annyiban, de az eredmény egészen hihetetlen. Komoly méretű, teljes értékű gyömbérnövény fejlődött egy pici hajtásból: gyömbér konyhakert fűszer

Le is választottam a szélső két hajtást, gyorsan visszaültettem egy normális cserépbe, és behoztam. Hátha! gyömbér konyhakert fűszer

Egy valami tuti: ilyen friss gyömbérrel még sosem volt dolgom, megérte a fáradságot! gyömbér konyhakert fűszer

 0
Tovább

Koriander balkonon

Megosztó kérdés ez a koriander dolog, legalábbis ami a levelét illeti, mindenképpen. Hogy őszinte legyek, én sem a felhőtlen rajongók táborába tartozom, de ettől függetlenül egy keveset mindig tartok itthon belőle. Ez az egyik legősibb gyógy –és fűszernövény, évezredek óta használják. Emésztést segítő, szélhajtó; csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást; antibakteriális hatású, ezen felül kiváló C-vitamin, vas, magnézium és fehérje forrás is. A levelek illóolaj tartalma magas, ízük így jellegzetes :) nekem túl intenzív, ahogyan az illata is. balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás

Eredete nem teljesen tisztázott. Egyesek a Földközi tenger partvidékéről származtatják, mások szerint Elő-Ázsiában őshonos. Az biztos, hogy már évezredek óta használjuk – magjaiból Tutanhamon sírjának feltárásakor is találtak.
A koriander a zeller félék családjába tartozik. Nem évelő, szereti a napfényt, a jó vízáteresztő talajt és közepes öntözést igényel. A gyökerétől a levelén át a magjáig minden részét fel lehet használni.

Amennyiben a levele miatt tartjuk, úgy balkonládában és cserépben is megmarad, de jobb neki egy mély dézsa, vagy esetleg a kert; ha nagyobb terveink vannak. Mivel karógyökeret fejleszt, nem árt mélyebb közeget biztosítani neki. Ezt a gyökeret az ázsiai konyha előszeretettel használja (aprítva, vagy pasztaként), akár fokhagyma helyett is megfelel. Szabad földben a növény 50-120 cm magasságig nőhet, így olyan helyet keressünk neki, ahol nem baj, ha fölfelé is nyújtózik.

A magok fejlesztéséhez is szükséges a nagyobb hely. Szabályozott cserepes körülmények közt persze nem kell ilyen óriásokra számítani :) Mindenképpen fogjuk meg a magját is, mert egyrészről vetéssel nagyon jól szaporítható, másrészről a mag fűszernek sem utolsó. balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás
Szabadföldbe márciustól 3-5 cm mélységbe vessük; lakásban akár egész évben kísérletezhetünk vele. Nem viseli jól az átültetést, ezért igyekezzünk a végleges helyére elszórni a magokat. Ha benti termesztés mellett döntünk és inkább a levelére vágyunk, akkor lehetőség függvényében 1-3 cm mélyre helyezzük a magokat, egymástól kb. 5-6 cm távolságra. Néhány hét alatt már ki is hajtanak (nálam 2-4 hét hőmérséklet és fény függvényében).

A levelek eleinte a petrezselyem leveleire hasonlítanak, de később inkább a kapor formájára emlékeztetnek. balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogásMindig nyersen használhatjuk, mert főzés hatására az íz, illetve a jótékony hatások is elvesznek. Ha nagyobb a mennyiség, mint amennyit elhasználnánk, szuperül fagyasztható :) 

Ha nagy meleg van, hamar megnyúlik, és megjelennek rajta a kis fehér virágok (fent). Ha inkább a levélre megyünk, vágjuk vissza ezeket, és tegyünk el egy adagot belőle. Én ilyenkor egy kis csokornyit vágok le, alaposan megmosom, majd egy fagyasztós zacsiban a mélyhűtőbe teszem. Ha viszont szeretnénk magokat, hagyjuk a természetet dolgozni! balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás

A magok nem csak a szaporításra jók, szuper ételízesítők is (a növénynek ezt a részét nagyon szeretem, a friss levéllel ellentétben): egészben savanyúságokhoz, porítva csípős, fűszeres ételekhez (pl ez a méltán híres curry egyik alap fűszere is), mártásokba, pácoláshoz használhatjuk. Sajnos a felmagzás után az anyanövény teljesen elsorvad, erre készüljünk fel : balkonkertészet otthon koriander fűszer magfogás
A magok begyűjtése nem bonyolult; kis szárítás után csak le kell morzsolni, vagy csipkedni őket.

Az első kép a Wikipédiáról való (https://hu.wikipedia.org/wiki/Koriander#/media/File:A_scene_of_Coriander_leaves.JPG), a többi sajátom. 

 0
Tovább
«
123

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (42),konyhakert (36),gasztro (16),újrahasznosítás (15),inspiráció (15),dekor (14),magvetés (14),fűszer (12),tavasz (12),ősz (12),egzotikusok (12),virágok (11),gyökereztetés (11),ajándék (11),karácsony (10),Top5 (10),tél (7),gyorstipp (7),gyümölcsök (7),palánta (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),függőleges kert (5),kertésznapló (4),chili (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),hagymások (4),eper (4),nagyvilág (4),paradicsom (4),bútor (4),leander (4),szörp (4),gyerek (3),mérgező (3),citrom (3),cukkini (3),szüret (3),rovarok (3),gyömbér (3),berendezés (3),szamóca (3),saláta (3),áfonya (3),avokádó (3),csíráztatás (3),bodza (2),mangó (2),bakik (2),babaszoba (2),magfogás (2),füge (2),levendula (2),citromcirok (2),teleltetés (2),asztal (2),torma (2),üvegek (2),minikert (2),orchidea (2),érdekesség (2),szőlő (2),kártevők (2),paprika (2),barack (2),vöröshagyma (2),tök (2),ültetés (2),retek (2),offtopic (2),tojáshéj (2),rozmaring (2),cserjék (2),növényvédelem (2),táblafesték (2),zöldborsó (2),trinidad scorpion (2),másodvetés (2),tartósítás (2),ananász (1),diy (1),talaj (1),festés (1),gyurma (1),kapszula (1),egyszerveddmeg (1),szilveszter (1),támasz (1),atka (1),répa (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),baki (1),alma (1),gránátalma (1),fűszerek (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),rukkola (1),cseresznye (1),padlizsán (1),sóska (1),hortenzia (1),szender (1),hagyma (1),gyertya (1),zamioculcas (1),igénytelen (1),szobanövény (1),összeültetés (1),mini kert (1),virágtartó (1),melegedő (1),csomagolás (1),otthon (1),balkonkertészet (1),tűz (1),gyümölcs (1),party (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),tulipán (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),varjúháj (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),pozsgások (1),liliomfa (1),singer (1),inda (1),menta (1),magnólia (1),szerszámok (1),moha (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),IKEA hack (1),madáretető (1),pesto (1),japánkert (1),nyár (1),tea (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),inkubáció (1),létra (1),láda (1),pult (1),egres (1),teszt (1)