Padlizsánt erkélyen? Nyugodtan!

Ami azt illeti, a padlizsánnal nem nyúlik vissza régre a kapcsolatunk, már ami a termesztését illeti. Ha lehetett választani, mindig inkább a cukkini mellett tettem le a voksom, mert jobban szeretek dolgozni vele a konyhában, de idén (egyébként teljesen véletlenül) rányúltam egy tő padlizsánra is. Összefogtam mással. Ez az év most úgy látszik, ilyen.

Eddig a tapasztalataim egyébként nagyon pozitívak, bár nem fűztem vérmes reményeket a sikerhez. Hamar bimbókat hozott a növény, ami egyenesen a zsír új magasított, konyhakerti ágyásba került. padlizsán konyhakert
Kifejezetten mutatós, már a virágai miatt is megéri tartani akár cserépben, zsákban vagy ládában is, és ha terem is, az már csúcs. padlizsán konyhakert

Több típus, forma és színváltozat is elérhető, de összességében mindről elmondhatjuk, hogy nap és melegigényes növény. A magok csírázásához körülbelül 20 fok szükséges, ezért tipikusan palántázni való, helybe nem vethető. Ezzel egy picit el is késtünk már, de előnevelt palántákat vásárolhatunk, és kiültethetjük azokat bátran.
A meleg mellett igen magas tápanyagigényűek, ezért jó minőségű, nitrogénben gazdag talajt célszerű választanunk. Ha nem elegendő már a tápanyag a számára, az alsó levelei sárgulásnak indulnak. Némi műtrágyával (vagy nem művel) könnyen orvosolni lehet a problémát. Ha nem ágyásba kerül, nagyobb cserepet nézzünk neki lehetőség szerint, a 8-12 literes az ideális.

A magas tápanyag és hőigény mellett a vizet is nagyon szereti, kiskerti és cserepes körülmények közt mindennapi öntözésre rendezkedjünk be. Ha az idő is kegyes, jól locsoltunk és a föld típusa is megfelelő, a szép virágokból hamarosan takaros kis tojásgyümölcsök fejlődnek: padlizsán konyhakert

Sajnos a kártevők is kedvelik a padlizsánt. A liszteske szerencsére nálunk megkímélte, de a krumplibogár, a meztelen csigák vagy a takácsatkák is előszeretettel vetik rá magukat. Esetemben a csigák. Fujj.  Az elvirágzást követően típusfüggvényében 2-5 hét a gyümölcsök érési ideje. Nagyon várom már, hogy a padlizsánokból és a finom paprikáimból krémet készítsünk! Egy kis pirítóssal az egyik legjobb nyári reggeli, amit el tudok képzelni...

 0
Tovább

Szedd magad sali, harmadik felvonás - a mostoha

Megmondom őszintén, a spenótról szerettem volna értekezni, de mivel korábban, mint másodvetésről megemlékeztem róla, (itt) gyors újratervezés következett. A sors fintora, hogy most pont spenót helyett írok majd a sóskáról :) de nézzük ebben az esetben a mostohagyerekemet. 

sóska konyhakert

Kapcsolatunk elég régre nyúlik vissza, és a románc nem indult valami jól – ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Mióta az eszemet tudom, utáltam a sóskát, ezt bizonyára két dolognak köszönhetem; az egyik a menzás trutymó, a másik a nagyszüleim sóskalevese, ami hetente egyszer biztosan műsoron volt.

A sors tört már borsot az orrom alá sóska ügyben - ezt a szerencsétlen pár tövet két éve véletlenül vettem, amikor beütött nálam a terhességi agyzsugor. Érthetetlen, de természetesen spenót helyett sikerült, amit gyakorlatilag két pofára zabáltam gyakorta fogyasztottam akkoriban. Gondolom, mondanom sem kell, hogy milyen csalódott voltam, és azt sem, hogy szerencsétlen férjem mennyire az volt, amikor visszaugrasztottam igazi spenótért. Ez idő alatt kínomban elültettem a palántákat, mert ugye már kifizettem, na. Megvettem, enyém. Utána se néztem, mire van szükségük, hová is kellene tenni a ládát, meg úgy nagyon rájuk se pillantottam ezután tulajdonképpen. Elültettem becsülettel, otthagytam pont.

Az első meglepetés következő tavasszal ért; még semmi más nem zöldellt, de ez a kis sunyi dög már bokrot növesztett, vagy lehet, hogy el se halt úgy igazán a télen. Fogalmam nem volt róla hogy évelő, de mindig tanul valamit az ember. Elvégre is logikus. Véletlenül megveszed egyszer, többet nem követed el ugyanezt a hibát, de valahogy fenn kell maradjon mégis :) sóska konyhakert
Majd úgy hozta az élet, hogy ismét elfogyott a spenóterdőm, így egyszer élünk alapon gondoltam, csak jó lesz az a sóska is, elvégre nem halt még bele talán senki, kipróbálom. Téptem pár levéllel és a szokásos módon megpároltam, majd a tésztaszószhoz tettem. Fanyarabb volt ugyan, de korántsem fogott el az a régi méla undor, így legközelebb már bátrabban nyúltam hozzá. Nyersen, zelleres salátába is első osztályú volt.

Vannak további szimpatikus tulajdonságai is a sóskának. Először is növényként lényegesen mutatósabb, mint a menzán. A szaga is jobb, ebben biztos vagyok. Emellett a helyzet az, hogy a kutyának sem kell. Minden más levélzöldséget falnak a kártevők nálam; a spenótot tövig rágták a tetvek, a salátáimon híztak el a meztelen csigák; a sóskát viszont olyan nagyívben kerülik el mind, hogy tanítani kellene. Ott a pont. (Az alábbi hangulatképen a sóska a gyönyörű saláta, rukkola, spenót mögött látható – mert még arra se vettem a fáradságot, hogy csináljak róla egy portrét.) sóska konyhakert
Sok különleges tanáccsal tehát nem tudok sóska ügyben szolgálni; még én is csak tanulom, hogy szeressem. Süsse a nap, verje az eső. Az biztos, hogy speciális igényei nincsenek, ahol megmaradnak a zöldségek, ott ezzel sem lehet probléma.
Néhány tő biztosan nem árt egy konyhakertbe; mert ahogyan a nagyim is mondta mindig – abban van a vitamin! És lehet is benne valami, szeretnék én majd az ő korában ilyen fitt lenni! 

 0
Tovább

Szedd magad sali, csapó kettő

Fura ez az elnevezés, hogy saláta.. paradicsomból is készül, amiben ráadásul nyomokban sincsen saláta, de a dolog mélyebb etimológiája most nem is annyira fontos. Alig várom, hogy megmutassam a legtutibb salátát :) Sokat kísérleteztem, mire megtaláltam azt a fajtát, ami a legmegfelelőbb a számunkra, tehát egy nagyvárosi erkély párkányán is tökéletesen helytáll. A szempontjaim ezúttal elég szigorúak voltak: legyen finom, praktikus, változatos, könnyen nevelhető, sokáig eltartható – és mindenekelőtt mutatós is. Jelentem, találtam.

Sosem szoktam megemlíteni konkrét termelőt vagy márkát (jelezném, hogy ez sem egy fizetett reklám), de ezúttal megosztom veletek, annyira elégedett vagyok. Ha szeretnétek tényleg jó salit nevelni, érdemes keresni a Rijk Zwaan által forgalmazott ’Salanova’ salátának mind az öt típusát. Én szeretettel ajánlom, bár én is csak most ismerkedem velük, és csak hármat választottam. saláta konyhakert
A Salanova már első ránézésre is gyönyörű, ezt szerintem elvitatni nem lehet, ráadásul nagyon praktikusan lehet bánni vele a cserépben és a konyhában is. Napos párkányon pici cserépben is szépen fejlődnek, csak nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a földjük - hamar lekókadnak. Könnyen téphetőek a levelek, de egészben is felszedhető. Nagyüzemi szinten is termesztik, géppel is tökéletesen betakarítható.
A levelek mérete megegyezik, laikusok számára is totálisan könnyen, egyformára vághatóak, de a fő esztétikát is ez adja a gyönyörű zöld és piros színek mellett. Ízre is remek mind, amit kóstoltam, abszolút hozzák a fajtajegyeket, le a kalappal. Balkonsalátának szerintem ez a legjobb választás. Vetőmagként, előnevelt palántaként is elérhető a nagyobb kertészetekben.

Természetesen azért nem bíztam a véletlenre a salátakérdést, a konyhakertben vetettünk egy sort, ha mégsem válna be a szuperzöld :) Ezek is szépen növekednek, bár lassan egy ritkítás nagyon ráférne az állományra. saláta konyhakertSajnos ez sem egy kifejezett magyar fajta, olasz cikória. Tapasztalataim szerint sokkal jobban viseli a májusi magas uv-t, mint bármilyen más fajta, amivel eddig próbálkoztam. Kifejezetten világosabb erezetű, lágyabb ízvilágú típus lesz, nem a klasszikus kesernyés.
Nem sok dolgunk van vele; kell ásnunk egy sekély sort, beleszórni a magokat, betemetni, locsolni és várni. Roppant kényelmes, és a saláták esetében nagyon hatékony is, ráadásul a helybe vetésnek megvan az az előnye, hogy nem kell palántaneveléssel, kiszoktatással bajlódni - csak egyelni ritkítani a sorokat. 
Gyorsan növekednek a növények, körülbelül 8 hét alatt már szüretelhetünk is.

Természetesen nem csak tépősalátával vagy speciális fajtákkal érdemes próbálkozni, a klasszikus fejessel is bátran lehet. Ha előrelátóak vagyunk, 2-3 hetente vessünk egy-egy  cserépbe, úgy egész nyáron lesz zöld a nokedlihez is :)

 3
Tovább

Szedd magad sali az asztalra - első fejezet

Lassan bekúszik a nyár a városba, még ha most kicsit borongósabbra is kapcsolt az időjárás. Nem kell azért csüggedni, minden rosszban van valami jó, ültetni vagy vetni sokkal szerencsésebb árnyékosabb helyen, vagy felhős időben. Na, nem csak azért mert fejbe csap a jóféle házi, a növényeknek lényegesen kevésbé megterhelő így a dolog. De amúgy fejbe csap a jóféle házi is. Szerencsére a hétvégén tökéletes ültető időnk lesz, egyenes sorokra számíthatunk. Had ajánljak ismét valami szépet és ehetőt! Készítsetek mutatós, és hasznos salátáskertet magatoknak, nálunk nagyon bevált a dolog.

Nem voltunk különösebben nagy zöldevők korábban, de ahogy az évek múlnak (jézusom, a bemutatkozómat már megint frissíthetem néhány évvel) a tivornyákat lassan szörpfőzésre, a sültkrumplit salátára cseréltük. Nyáron a nagy melegben a grillezéshez ráadásul praktikus egy gyorsan összedobható saláta, főleg ha le sem kell szaladni miatta a boltba, mert minden kéznél van, friss és szép. Ugye milyen menő?
A menőség mellett térjünk arra is vissza, hogy kifejezetten mutatós a salátáskert, és ami külön jó, nem is valami igényes. konyhakert saláta rukkola
Ha nem ennénk, akkor is szívesen raknám virágládába, összeültetésbe. Két dolog kritikus csak: a sok napfény és a folyamatos, de mérsékelt öntözés. Ez minden ilyen típusú növényben közös. Az elkövetkező napokban sorra veszem, mik kerülnek (nálunk) a párkányról szedett "tépős" zöldsalátába a teljesség igénye nélkül. Kezdjük az egyik személyes kedvencemmel, a rukkolával. Ő volna az:konyhakert saláta rukkola

Picit lehet, hogy megosztó, mert az íze igen markáns, de kis mennyiségben (vagy sokban, mint nekem) mindenképpen egy üde színfolt a tányéron, és a cserépben is. Az olasz konyha egyik elmaradhatatlan fűszere, de természetesen gyógyhatását is számon tartják. Magas C-, és D-vitamin forrás, segíti az anyagcserét.

Ami az ízét illeti mustáros, borsos, kissé kesernyés (a kesernyés íz fokozódik, ahogyan öregszik a levél). Olasz pizzán már biztosan találkoztál vele, de tésztákhoz, esetleg salátákban is kiváló; sőt! Pesto is készíthető belőle, ha elburjánzik. Jó hír, hogy a kertészetekben gyakran hozzá lehet jutni palántákhoz (szégyenszemre én is előneveltet vettem), de áprilistól gyakorlatilag folyamatosan vethető balkonládába, cserépbe is.
Egyéves növény, így sajnos minden tavasszal újra kell foglalkoznunk vele, de biztos vagyok benne, hogy a bazsalikom mellett nálunk folyamatosan lesz helye a párkányon. Napos, félárnyékos helyet keressünk neki, és ne hagyjuk kiszáradni. Ennyi a teendőnk, na meg folyamatosan csipegetni. Nekem ebben a 14 hónapos is segít, folyamatosan tépkedi. A virághajtások eltávolítására figyeljünk, mert a felmagzott növny teljesen elsatnyul. A virága egyébként ilyen helyes kis sárga: konyhakert saláta rukkola

Fontos, hogy nem áll el sokáig a hűtőben, így mindig csak annyit szedjünk róla, amennyire szükségünk van. 3-4 db tőlevélrózsa (mert ilyet növeszt, nem fejesedik) egy kéttagú vagy kisgyerekes család étkezésére akár elég is lehet, így nem feltétlenül érdemes egyszerre ennél többet tartani; hacsaknem azért, mert jól mutat, vagy kifejezetten pestora gyúrunk. Mi gyúrunk. De csak a pestora ;)

 0
Tovább

Évelő fűszernövények az erkélyemen

Lassan ha listáznom kellene a nevelt növényfajok számát, talán már háromjegyű lenne az eredmény - de csak a gazokkal együtt :)-  ami azért nem olyan rossz teljesítmény. A többség ehető, ezen belül is talán a fűszernövények vannak most túlsúlyban. Nem is csoda, szeretjük a hasunkat, amihez elengedhetetlenek a friss fűszerek. Összegyűjtöttem a kedvenceim közül néhányat a teljesség igénye nélkül, amik ha ügyesek vagyunk, egyszeri beruházást igényelnek csak, szépen áttelelnek, hasznosak és még mutatósak is:

Menta
A menta is ki lett már vesézve korábban, a gyökereztetését szemléltettem akkor. Azt kell mondjam ez a projekt kicsit kinőtte magát; kínomban annak idején egy nagy növény alá dugdostam be 8-10 szálat, amit már nem volt energiám elültetni. A nagy növény eltávozott, a menta maradt. Menta gyökereztetése 

Mindenkinek ajánlom, mert tényleg zord körülmények közt is szépen megmarad. Folyamatosan vissza kell csipkedni, akkor szép bokros marad, és nem satnyul el alul. Ez a limonádé szezonban nem igazán jelenthet problémát senkinek :)
 

Rozmaring
Rögtön egy kakukktojás. Nem tartom kizártnak, hogy egy nagy dézsában megmarad, de cserépben én totális kudarcba fulladtam, írtam is már korábban erről: Rozmaringos kudarcom bővebben

Évekig a mumusom volt tehát a rozmaring, az istennek se sikerült életben tartanom, nemhogy átteleltetnem. A megoldást végül az ágyásba kiültetés jelentette, azóta is köszöni, nagyon jól van – és ennek már 3 éve. Szépen nő, valóban igénytelen, még télen is csíptem ágat róla a konyhába.

Így már elfogadom, hogy kezdő kertészeknek is ajánlja a szakirodalom, de ne csüggedjen, akinek eddig elmaradt a siker, a hiba nem a mi készülékünkben van – ki kell ültetni és kész. Nem kényes a talajra, szereti a tűző napsütést, de félárnyékban is szépen fejlődik, mérsékelten szükséges csak locsolni.
 

Zsálya
A zsálya korábban hiányzott a repertoáromból, de az ágyás megöröklésével hatalmas, túlnőtt és elhanyagolt, tetves tövekre is szert tettem. Hurrá. Az első gondolatom az volt, hogy felgyújtom és behintem sóval az egészet, de aztán megesett rajtuk a szívem. Néhány kegyetlen visszavágás, kis törődés után összekapták magukat, a méhek ma már nagyon hálásan gyűjtik a virágok nektárját: 

A méhek mellett én is elégedett vagyok, mert szépek, a levelekkel pedig első sorban a sülteket fűszerezzük; bár nem annyira gyakran használom, mint amilyen erdővel rendelkezünk.
Szárazságtűrő, kibírja (sőt, szereti) a tűző napot, így ha valahol minden növényed kiégett, az a hely tökéletes lesz neki. Nagon jól elvan cserépben is, a magjai pedig nagyon csírázóképesek - ajánlom ültetni.


Medvehagyma
Bár a medvehagyma nálunk friss lakónak számít, az a filozófiám, hogy ha kellően körültekintőek és tájékozottak vagyunk, szinte minden növényt életben lehet tartani. Bízom benne, hogy a medvehagyma is a nagyobbik kalapba tartozik, és nem fog ki rajtam. Tisztában vagyok vele, hogy erdei aljnövény, így a félárnyékos, árnyékos helyeket kedveli, a helyét is ennek megfelelően kell kiválasztani. A gumós növények viszonylag jól tarthatók cserépben, csak a megfelelő öntözésre és tápanyag utánpótlásra kell figyelmet fektetni. 
Már többször ettünk belőle, néhány konklúzió:
      - Finom. Mindig hagyj meg azért 3-4 levelet, hogy a növény túléljen
      - Virágzás után egyre „fokhagymásabb” ízűek a levelek, amit én egyébként annyira nem bánok                   
      - Elvirágzás után fokozatosan elszáradtak a levelek, nem kell megijedni (lásd a képen is)
      - A teljes leszáradást követően visszavágás után sötét, védett helyen várakozzanak a hagymák jövő évig

Tárkony
Szintén terítéken volt már a tárkony, azóta azért eltelt némi idő; a növény jelentem, továbbra is remekül hozza a formáját. Idén már másodszor vágtam vissza, nem győzzük szárítani, fagyasztani az ínségesebb időkre. Kaptam pár ecetezős tippet is, mindenképpen ki fogom próbálni úgy is eltenni.
Jól lehet, hogy a tárkony nem a legszebb növény, de legalább zöld, és tök igénytelen. Cserépben szerintem maximum 2-3 szezont bír ki, túlnő és megfojtják egymást a gyökerek. Ha még hajt, érdemes megpróbálni szétültetni (amit egyébként nem igazán szeret) vagy újat is lehet persze vetni/venni. Egy tő fedezi a család éves adagját, akár a másod és harmadunokatestvérekig is. Brutális, de mégsem hiányozhat a konyhából.

Oregánó
Nagyon szeretem az oregánót mindenféle szempontból. Enni is, nézni is :) Viszonylag alacsonyabb a vízigénye, ezért sziklakertbe is jó választás lehet,  de cserépben, vagy akár balkonládában is mutatós, mert sokáig virágzik. Nálunk most az ágyásban csücsülnek. 
Pech, hogy az enyém még pont nem virágzik. Jól vethető tavasszal magról, ezért nem muszáj feltétlenül a növényt megvásárolni, de természetesen megvenni is ér! Ha balkonládába kerül, a kevés földréteg nem biztos, hogy megvédi a fagytól, ezért mindenképpen valami védettebb sarokba érdemes pakolni a ládát télre, és egy kis takarás sem árt neki.

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (42),konyhakert (36),gasztro (16),újrahasznosítás (15),inspiráció (15),dekor (14),magvetés (14),fűszer (12),tavasz (12),ősz (12),egzotikusok (12),virágok (11),gyökereztetés (11),ajándék (11),karácsony (10),Top5 (10),tél (7),gyorstipp (7),gyümölcsök (7),palánta (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),függőleges kert (5),kertésznapló (4),chili (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),hagymások (4),eper (4),nagyvilág (4),paradicsom (4),bútor (4),leander (4),szörp (4),gyerek (3),mérgező (3),citrom (3),cukkini (3),szüret (3),rovarok (3),gyömbér (3),berendezés (3),szamóca (3),saláta (3),áfonya (3),avokádó (3),csíráztatás (3),bodza (2),mangó (2),bakik (2),babaszoba (2),magfogás (2),füge (2),levendula (2),citromcirok (2),teleltetés (2),asztal (2),torma (2),üvegek (2),minikert (2),orchidea (2),érdekesség (2),szőlő (2),kártevők (2),paprika (2),barack (2),vöröshagyma (2),tök (2),ültetés (2),retek (2),offtopic (2),tojáshéj (2),rozmaring (2),cserjék (2),növényvédelem (2),táblafesték (2),zöldborsó (2),trinidad scorpion (2),másodvetés (2),tartósítás (2),ananász (1),diy (1),talaj (1),festés (1),gyurma (1),kapszula (1),egyszerveddmeg (1),szilveszter (1),támasz (1),atka (1),répa (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),baki (1),alma (1),gránátalma (1),fűszerek (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),rukkola (1),cseresznye (1),padlizsán (1),sóska (1),hortenzia (1),szender (1),hagyma (1),gyertya (1),zamioculcas (1),igénytelen (1),szobanövény (1),összeültetés (1),mini kert (1),virágtartó (1),melegedő (1),csomagolás (1),otthon (1),balkonkertészet (1),tűz (1),gyümölcs (1),party (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),tulipán (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),varjúháj (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),pozsgások (1),liliomfa (1),singer (1),inda (1),menta (1),magnólia (1),szerszámok (1),moha (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),IKEA hack (1),madáretető (1),pesto (1),japánkert (1),nyár (1),tea (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),inkubáció (1),létra (1),láda (1),pult (1),egres (1),teszt (1)