Superfood a láthatáron! Batátára fel!

Szégyen gyalázat, hogy csak kb. egy éve rendszeresítettem a konyhai alapanyagok közé a batátát, vagy ahogyan itthon gyakrabban találkozunk vele, az édesburgonyát. Fejlődő országokban gyakran kerül az asztalra, nálunk úgy igazán csak az elmúlt években kezdett hódítani. Igen, a sejtés helyes, először a gyereknek főztem én is, de belém hasított a felismerés, hogy ez bizony nekünk is tökéletes lesz.

Csak gyorsan tegyük rendbe: az édesburgonya az a burgonya, amelyik nem burgonya. Gumójáért termesztik ugyan, amely egyébként változatos színű lehet; a fehértől a narancsos árnyalatún át egészen a liláig mindenféle létezik. Talán tényleg van némi hasonlóság, de rendszertanilag nem rokonok, a batáta inkább egy gusztusos hajnalka, mint krumpli. batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert
És hogy miért mondom, hogy superfood? Első sorban alacsony zsír és koleszterin tartalma miatt; tehát cukorbetegek is fogyaszthatják, másodsorban pedig daganatmegelőző hatást tulajdonítanak neki. Minden jót találunk benne; C és E vitamint, B (1,2 és 6) vitaminokat, ezen felül gazdag ásványi anyagokban is (mangán, kálium, réz, kalcium). batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert
Az íze édeskés; inkább kicsit a sütőtökre emlékeztet burgonya állaggal. Püré, tepsis burgonya és gnocci formában is készítjük, de párolható és grillezhető is. Nem olcsó általában, ezt aláírom – ezért fontos, hogy bánjunk vele jól. Ne tartsuk hűtőben, mert a benne található cukor alacsony hőmérsékleten keményítővé bomlik.

Csak most jön viszont az érdekesség; mi lenne, ha magunknak termesztenénk?! Minden jel arra utal, hogy nem olyan nagy kunszt. Amúgy is azt vallom, hogy ami helyben terem, sokkal egészségesebb, mint ami konténerekben távoli országokból érkezik, így egy próbát biztosan megér, ráadásul most jön a csíráztatás ideje: január vége és a február a legjobb időpont, hogy nekiálljunk batátázni. Gyökereztetni és hajtatni kell. Nem mondom, hogy a férjem nagyon lelkes volt, hogy hetekig ezt kell néznie a nappaliban :) de a cél szentesíti az eszközt. A batáta fenekét lógassuk vízbe (avokádó mintára fogpiszkálók segítségével, vagy csak így): batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert

Hamar megjelennek majd a gyökerek, amik rohamtempóban növekednek: batáta édesburgonya gyökereztetés konyhakert

Fontos, hogy néha finoman le kell mosni a gumót, nehogy penészedésnek induljon. Én eddig a kísérlettel itt tartok, de folyamatosan beszámolok majd az eseményekről. Bízom benne, hogy hamarosan megjelennek majd a zöld hajtások, amik a legfontosabbak lesznek. Ha elérik majd a megfelelő méretet, le kell választani azokat, és meggyökereztetni. Ezeket kell majd tavasszal kiültetnünk a szabadba.

 0
Tovább

Tárkony a terítéken

Az idei év első komoly meglepetése az volt, hogy bár tudtam, hogy évelő, a tárkonyom tényleg át is telelt. Elég marcona fagyok voltak, így még reménykedni se nagyon reménykedtem, de tessék! Még csak április van, és már vissza kellett vágnom. De mit is lehet tudni erről a fűszernövényről?

Először is azt említeném meg, hogy a hazánkba kerülése kapcsán a szakirodalom nem teljesen egységes; az egyik nézet szerint mi, magyarok régóta használjuk, már a honfoglalás korában is a szütyőben figyelt ez a markáns ízű fűszer, mások Erdélyből eredeztetik. Tekintettel, hogy két fajtát különböztetünk meg -a fanyarabb, ma már kevésbé használt orosz, és a jobban elterjedt, kicsit finomabb ízvilágú francia típust – nem is tartom kizártnak, hogy már a Kaukázusban téptek őseink belőle egy csokorral. tárkony fűszer konyhakertMi nagyon szeretjük, elsősorban ragulevesekben, vadakhoz használjuk, de mártásokban, savanyúsághoz, ecetként, ragukban vagy egyszerűbb zöldséglevesekben is megállja a helyét. Ánizsos, savanykás íze mellett gyógyhatása miatt is számon tartják; fájdalomcsillapító és görcsoldó, antibakteriális, gombaölő – emellett étvágyat is gerjeszt és nyugtatóan hat.

Nagyobb dézsában is gond nélkül tartható, de mi kiültettük az ágyásba tavaly a rozmaringok és a szamóca mellé. Közepesen tápanyagigényes fűszernövény, így nem kell különleges földkeverék neki. Napon, illetve félárnyékban is szépen fejlődik, a kiszáradásra és a pangó vízre viszont érzékeny, így mindenképpen ügyeljünk erre. Évelő ugyan a tárkony, mint már említettem is, de néhány év (3-5) elteltével hajlamos elsatnyulni sajnos, így érdemes kicserélni majd. tárkony fűszer konyhakert

A szaporítás. Első körben inkább egy egészséges palánta vásárlását és nevelgetését javaslom, majd ez a megerősödött növény tőosztással szaporítható lesz. Erre a manőverre ősz végén, vagy leginkább tavasz elején kerülhet sor.tárkony fűszer konyhakert A magvetés is egy alternatíva, de csak a kevésbé népszerű orosz fajta esetében. Tapasztalataim szerint egyébként nagyon nem kell szaporítgatni, intenzív íze miatt egy tő egy családnak bőségesen elég ;)

A betakarítás június/júliusban esedékes a virágzás idején, de én igény szerint vágok belőle, ha éppen használjuk, vagy ha túlnő. Jól szárítható, de fagyasztóban is megőrzi aromáját. Javaslom, hogyha többféle fűszernövényt teszünk el, címkézzük fel pontosan a zacskókat. Így elkerülhető a fatális tévedés, mert sajnos a fagyós zacsiban még a szakavatott szemek is simán bekeverik a koriandert a tárkonnyal. Ez bizony tapasztalat :D tárkony fűszer konyhakert

 2
Tovább

Kerti támasz

Hát (amivel nem kezdünk ugyebár mondatot) egy újszülött mellett tényleg kihívás még rendszeresen letusolni is, nemhogy kertet rendezni. Ezúton is némán (és mosdatlanul) fejet hajtok minden anyuka előtt :) persze édes teher ez a gyereknevelés, csak jöhetne lassan az édes része is.
Egy ismét hosszúra nyúlt éjszaka után reggel volt egy kis időm (amit most nem a tisztálkodásra fordítottam), és mivel legnagyobb meglepetésemre szépen kisütött a nap, elkezdtem gondolkozni, mivel tudnék kicsit előre dolgozni. A reakcióidőm most nem olyan villámgyors ugyebár, picit megfontoltabbnak kell lennem, na.

Tavaly például ismét szembesülnöm kellett azzal, hogy a zöldborsó elképesztő tempóban növekszik. Most elszórom a magokat, de pikk-pakk támasz után kapkodnak majd, és persze látom a lelki szemeimmel, hogy totál felkészületlenül ér a dolog :) szokás szerint. zöldborsó konyhakert támasz

Idén szépen megterveztem mindent, figyeltem a fajtaválasztásra is. A tavalyelőtti óvatlanságból kiindulva idén is a Rajnai Törpe lesz a befutó, nem nő majd a fejemre. Egy alacsonyabb támrendszer is elegendő lesz, de ilyen kevéske borsó miatt idén sem ruházok be apácarácsra, vagy bármi más, menő dologra. Tavaly is improvizálnom kellett, mert persze pont egy szép vasárnap vált égetővé a dolog, de a boltzár akkor megnehezítette a dolgomat.  Egy darabig vakartam a fejem, aztán természetesen megkérdeztem a férfit a házban, hogy mitévő legyek ;) zöldborsó konyhakert támasz
Azt tanácsolta, nézzünk körül itthon, használjuk fel, amink van. Jó terv, idén is ehhez tartom magam. Sőt! Csak picit megerősítem a tavalyi támaszt, amit akkor maradék vékony bambuszkarókból, és mentett, visszaszedett drótdarabokból rögtönöztem. 
Szépen felaprítottam a drótokat, amik nagyon sokoldalúan felhasználhatóak. Mondhatni a drót a kertész tépszalagja: zöldborsó konyhakert támaszIlletve a bambuszkaró is nélkülözhetetlen eszköz. Természetes anyag, így nem szennyezi a talajt; jól brja az időjárás viszontagságait, elég masszív, olcsó és nem megy tönkre olyan gyorsan:zöldborsó konyhakert támaszVálasztottam néhány hosszabb, masszívabb bambuszt és neki is láttam. A hosszabb karókat a borsósorok közé szúrtam, majd ezeket mintegy összekötve, alulról fölfelé egymás után vízszintesen rájuk drótoztam a vékonyka pálcákat. zöldborsó konyhakert támasz

A végére egy egészen pofás, és meglepően stabil rácsot kaptam: zöldborsó konyhakert támaszA tavaly előttihez képest mindenképpen esztétikusabbnak mondanám, és nem elhanyagolhatóan 0 Ft ráfordítással készült ;)
Miután letermett a borsó, tavaly akkurátusan szétszedtem a rácsot, elraktam, és idén újra megépítem ebben a szép időben, mégha ma kicsit büdös is maradok.

 0
Tovább

Egyedi növényjelölők

Napok óta pechem van az idővel. Ahányszor kidugom az orrom, mindig elkezd csöpögni az eső, így visszakényszerülök a lakásba. Már nagyon tennék-vennék, de picit már tényleg korlátozva vagyok a mozgásban, így idén lemondtam a palántanevelésről is, de na. Valamit akkor is csinálnom kell, így kutatni kezdtem itthon. És mit találtam a hűtőben? Egy kis maradék házi porcelángyurmát :) Meg is szállt az ihlet, növényjelölőket fogok készíteni. Mert bár palántákat nem fogok nevelni, de tavasszal a magvetésben nem állíthat majd meg semmi! 

jelölő DIY gyurma konyhakert

Kicsit több, mint egy éve készítettem az első adag házi gyurmát, és írtam is róla részletesen itt: http://edesotthon.reblog.hu/szuper-sutheto-gyurma-hazilag Ha érdekel a pontos recept és az elkészítés módja, kattints át, szabadon használhatod :) Nem kell sok csillivilli drága anyag hozzá, csak egy kis kukoricakeményítő, szódabikarbóna és víz – tényleg marha jó! jelölő DIY gyurma konyhakertJól gyúrjuk át a gombócot használat előtt, főleg ha már állt is a hűtőben, majd jöhet is a szobrászkodás. Én egy drótra felakasztható verziót választottam ezúttal, mert a festés ellenére úgy érzem, ha a földbe szúrnám, a folyamatos nedvességben lassan feloldódna a jelölő. Bár némely növénynek jót is tesznek ezek az anyagok, mégsem szeretnék feleslegesen dolgozni.
jelölő DIY gyurma konyhakert
Kis lapokat formáztam, amiket felül kilukasztottam. A táblácskák egy részére rányomdáztam a betűket – ehhez keksznyomdát, vagy akár ilyen betű pecsétet is lehet használni, mint a fenti képen - kinek melyik van.
 jelölő DIY gyurma konyhakert

Ha egyik sincsen kéznél, száradás után simán fel is festhetjük a betűket, de akár táblafestéket is használhatunk:
jelölő DIY gyurma konyhakert

Én is maradék táblafestéket tervezek felhasználni, de mivel kint hamar lemossa az írást az eső, kellett a maradandó nyomott szöveg, amit majd csak egy kis krétával teszek kontrasztosabbá. A lapkákat a kis luknál fogom majd felakasztani, mint itt: 
jelölő DIY gyurma konyhakert

Az ékezeteket fogpiszkálóval nyomkodtam, így ha valaki ügyesebb, akár a rajzolással is megpróbálkozhat :) Vagy ha a szöveg nem fér ki, mint ahogy nekem a paradicsom nem fért rá a lapra, meg is formázhatja:jelölő DIY gyurma konyhakert

Én maradok a nyomdánál :) vért izzadtam a paradicsommal!

A nem saját képek forrásért és több hasonló ötletért kattints ide: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/jel%C3%B6l%C5%91k/

 0
Tovább

Egyszer vedd meg - avagy torma a cserépben

A jó nyelvek úgy mondják, vannak olyan növények, amelyeket elegendő egyszer megvásárolnunk, majd azt követően „örökké” termeszthetjük azokat magunknak – persze csak azután, hogy el is fogyasztottuk a termék nagyját. Régóta foglalkoztat ez a kérdés, de elsősorban zöldségekkel, ehető növényekkel kapcsolatban, amiket így szinte az örökkévalóságig termeszthetünk magunknak a körfolyosón is fillérekből, kevés törődéssel.

Bár az első kísérletre mondhatjuk, hogy csak haza estem :) mert a férjem lépett először a tettek mezejére, de mindenképpen egy egész sorozatot szeretnék szentelni a témának. Lássuk most a tormát: konyhakert gyökereztetés torma egyszerveddmeg

Gyerekkoromból emlékszem, milyen egy kiirthatatlan, szapora és csak fáradságos munkával kiásható utálatos, helyigényes és rusnya növény volt a nagyi konyhakertjében :) ugye máris kedvet kapott hozzá mindenki? Szerencsére dézsában vagy zsákban nevelve sokkal könnyebben megzabolázható lesz.
Nagy általánosságban elmondhatom, hogy a torma kiváló C, B6, B1 és B2 vitaminforrás. Kifejezetten igénytelen szerzet, talán ezért is ideális kísérleti alany, gyakran vadon is találkozhatunk vele az utak mentén.

Kiskerti körülmények közt a gyökerek oldalhajtásainak dugványozásával szaporítható. Június végén, július elején szedik fel a gyökereket és választják le, majd ültetik vissza a rizómákat – október végére esik a betakarítás. Télálló, de érdemes kiskertben kiszedni, és sötét, hűvös helyen átteleltetni, ne nyomja el majd következő évben a többi veteményt.

Biztosra veszem, hogy húsvétkor még nem a saját tormánkat reszeljük a sonkához, de ki tudja, talán ősszel már igen. Hogyan láttunk neki? Vettünk egy tormát, és jól megettük :) A tetejét levágtuk, és egy szuflés tálkába raktuk egy kevés vízzel: konyhakert gyökereztetés torma egyszerveddmeg
Fontos, hogy kevés legyen a víz. Így elkerülhetjük, hogy nemes egyszerűséggel megrohadjon az alany, viszont predesztinálja, hogy néhány naponta adjunk neki frisset. Ha kiszárad, bizony oda a tormatermény ;) Kb. másfél hét leforgása alatt a konyhapulton a gyökérhajtások megjelentek, majd a levelek is zöldülni, növekedni kezdtek.

Picit több, mint egy hónap elteltével elérkezettnek láttam az időt, hogy a torma földbe kerüljön, így vigyázva a gyökerekre (és a tisztaságra is, ezúton elnézést kérek a Józsefváros kiadvány szerkesztőitől) egy használaton kívüli cserépbe ültettem. Ötletem sem igazán van, milyen föld lehetett benne, de ha igazam van, szinte mindegy is lesz. Most pedig várakozunk. konyhakert gyökereztetés torma egyszerveddmeg

Ne essék félreértés, nem azt mondom, hogy most mindenki rohanjon a boltba, és kezdjen az ablakpárkányon tormát termeszteni. Ha viszont karácsonyról maradt elfekvőben, egy próbát megér – még mindig jobb, mintha egyenesen a kukában landolna. Tavasszal mindenképpen beszámolok, hogy hogyan áll a kísérlet, addig is a folyamatképeket követhetitek facebook oldalunkon :)

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (41),konyhakert (31),gasztro (15),inspiráció (15),dekor (14),újrahasznosítás (14),magvetés (14),egzotikusok (12),tavasz (12),ősz (12),fűszer (12),ajándék (11),gyökereztetés (11),Top5 (10),virágok (10),karácsony (10),gyümölcsök (7),gyorstipp (7),palánta (7),tél (7),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),gyümölcsfák (5),függőleges kert (5),bútor (4),szörp (4),bazsalikom (4),eper (4),hagymások (4),paradicsom (4),nagyvilág (4),kúszó növények (4),chili (4),kertésznapló (4),leander (4),avokádó (3),mérgező (3),berendezés (3),szüret (3),citrom (3),gyömbér (3),csíráztatás (3),áfonya (3),szamóca (3),magfogás (2),vöröshagyma (2),ültetés (2),retek (2),kártevők (2),levendula (2),mangó (2),tök (2),füge (2),asztal (2),tojáshéj (2),szőlő (2),trinidad scorpion (2),érdekesség (2),táblafesték (2),minikert (2),orchidea (2),rovarok (2),növényvédelem (2),torma (2),tartósítás (2),barack (2),offtopic (2),cserjék (2),citromcirok (2),cukkini (2),üvegek (2),gyerek (2),másodvetés (2),bakik (2),rozmaring (2),babaszoba (2),paprika (2),bodza (2),zöldborsó (2),méhek (1),atka (1),tárkony (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),teszt (1),IKEA hack (1),szilveszter (1),kapszula (1),gyurma (1),festés (1),támasz (1),igénytelen (1),otthon (1),csomagolás (1),balkonkertészet (1),tűz (1),melegedő (1),gyertya (1),alma (1),gránátalma (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),virágtartó (1),teleltetés (1),ananász (1),diy (1),talaj (1),baki (1),répa (1),gyümölcs (1),mini kert (1),madáretető (1),zamioculcas (1),szobanövény (1),összeültetés (1),gyom (1),moha (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),liliomfa (1),pozsgások (1),varjúháj (1),raklap (1),magnólia (1),menta (1),singer (1),inda (1),szabadföld (1),party (1),tulipán (1),stevia (1),öntözés (1),nyár (1),tea (1),díszfák (1),juhar (1),japánkert (1),esővíz (1),koriander (1),láda (1),pult (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),árvácska (1),szerszámok (1),tőzegtabletta (1),bútorápolás (1),egres (1),létra (1),inkubáció (1),pesto (1)