Szuper tippek avokádóőrülteknek

Már korábban más aspektusból érintettem az avokádó témát, de egyre gyakrabban kerül a kezem közé, így mindenképpen úgy érzem, kell róla ismét ejtenünk pár szót. Eleinte nem voltam nagy rajongója, de ahogy az eszemmel megkedveltem, úgy szépen lassan az ízét is megszerettem. Elképesztően gazdag vitaminforrás, így mindenkinek azt javaslom, kövesse a példámat. Az A, C és E-vitaminok mellett folsavban gazdag, kiváló proteinforrás is, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ugyanakkor cukortartalma csekély, így mindenféle diéta alatt is kiváló választás. Némi házi zöldségropogóssal szuper nasi filmnézéshez, pirítósra reggelihez, vagy tésztaszószként vacsora gyanánt is kiváló.

Sokaknak közületek a fentiek többsége nyilván nem újdonság, de hátha azért tudok valami újat mondani :) Vegyük sorra a szupertitkos avokádós trükkjeimet:

1. Melyik a jó?
Az, hogy a boltban nagy betűkkel a gyümölcs fölé írják, hogy érett, és jó drágán árulják, sajnos semmire sem garancia. Jobb, ha mi magunk el tudjuk dönteni, így biztosan nem futunk lukra. Először is egy óvatos nyomkodást javaslok. Ha kőkemény, akkor a felirat erősen kamuszagú, ha pedig vajpuha, az már picit túlérett- bár szerintem ez a kisebbik baj.
Ha mégis tökéletes példányt szeretnénk, a szára alatti bőr színét kell megvizsgálnunk. Ehhez el kell távolítani a kis szárat, és szemrevételezzük a lukat, amit alatta találunk. Ha szép sárga akkor jó. avokádó egzotikusok gyorstipp

2. Ha kőkemény
Akkor sem veszett fejsze nyele a történet, ha betonkemény avokádót találunk, de már meghalunk egy guacamoléért. Ha van időnk, csomagoljuk össze banánnal és almával egy lezárható zacsiba, és a kémia elvégzi a dolgát. Ha viszont sürgős az ehetnék, előmelegített sütőben 10 perc alatt (alufóliába csomagolva héjastul, vagy héj nélkül sütőpapíron) 90 fokon szépen megpuhul. Nem lesz olyan, mint ha fán érett volna, de megteszi.

3. Hogyan pucoljuk meg?
Ez viszonylag egyszerű. Egy könnyed mozdulattal vágjuk hosszanti irányban körbe, majd a két felet ellentétes irányba csavarjuk el. A mag mentén szépen ketté nyílik, innentől egy kanál segítségével lazán kinyerhető a krémes gyümölcshús. Ha nem krémes és nehezen válik el a héjtól, akkor ugorjunk vissza a kettes pontra. 

4. Ha nem kell az egész
Sokszor egy evésre nekem a fele is elég, ha például pirítósra teszem, vagy a gyerek uzsonnájába csempészem. Hamar megbarnul a másik fél, így némi trükközéshez itt is érdemes folyamodni. Attól függ hogy melyiket alkalmazom, hogy mire használom később.
Ha a mag benne marad, tovább eltartható. Ha csak pár óráról van szó, simán csak a magos felét teszem a hűtőbe. Ha másnapig szeretném frissen tartani, vagy összevágott hagymára teszem egy dobozban, vagy vékonyan lekenem olívaolajjal.
Ha már végképp hurutom van tőle, le is lehet fagyasztani. A gyereknek már pépesítve, jégkocka tartóban, de félbevágva, kimagozva is lehet. 

avokádó egzotikusok gyorstipp

5. Cuki kis növény cseperedik belőle
Nem tudok kibújni a bőrömből, így meg kell említenem, hogy kiváló kísérleti alany. Jól hajtatható a mag, a gyerekek is imádni szokták. Nekem 10-ből 10 kikelt, csak idő kérdése :) a részletekért: így hajtass avokádómagotavokádó egzotikusok gyorstipp

A képek forrásait itt megtalálod még több avokádós tipp mellett: FORRÁS

 0
Tovább

Gyorstipp - így pucold meg a gránátalmát!

Ugyan nem őshonos a gyümölcs, de én nagyon szeretem, és ha tehetem, amilyen gyakran csak tudom, fogyasztom is. Elsősorban azért, mert mint említettem, szeretem :) másodsorban pedig azért, mert roppant egészséges. Magas a vastartalma, alacsony kalóriatartalmú; jótékony hatással van a szív és érrendszerre, illetve daganatos betegségek megelőzésére is javasolják. A fentieken felül magas rosttartalma (és ami engem kevéssé érint) férfi potencianövelő hatása miatt fogyasztják sokan évezredek óta. gránátalma gyorstipp egzotikusok
Sokan idegenkednek tőle, miután egyszer avatatlanul próbálják meg kinyerni belőle az értékes magokat; ugyanis esélyes, hogy a konyha a trancsírozás után egy brutálisabb gyilkossági helyszínre hajazott, mert a leve fog, mint a fene. Nyilván nem véletlenül használták évszázadokon át színezőanyagként – elsősorban fonalak és szőnyegek festésére. Én is több hámozós csodavideót láttam és rengeteget takarítottam, mire kifejlesztettem a saját technikámat; viszont büszkén jelenthetem, hogy 3 perc alatt 0 veszteséggel tudok sok sok gyakorlás után gránátalmát hámozni. Feketeöveseknek persze ehhez fél perc is elegendő.

Hogyan kell hozzálátni? Egy éles késsel le kell választani óvatosan a gyümölcs skalpját. Csak a bőrébe kell vágni, hogy a magok ne sérüljenek. Sajnos nálunk nem olyan friss és érett a gyümölcs mint mondjuk Iránban szüret után, így kicsit óvatosabbnak kell lenni, nem foszlik le a héj olyan simán. Én nem körbe szoktam metszeni, hanem egyenes vonalakat vágok ötszög alakban, aztán leszedem a tetőt: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ezt követően egy kicsit kibővítem a lukat, farigcsálok rajta, hogy lássam, hol fut a 4-6 rekeszfal, így: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ha megvannak a rekeszek, akkor a falak mentén óvatosan végig vágom a gyümölcsöt: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ha mind megvan, könnyen szét lehet nyitni, és a középső falat ki is lehet húzni: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ezután a hártyák is könnyen eltávolíthatók: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Innen megoszlanak a technikák. Egy megoldás azt ajánlja, hogy fordítsuk lefelé a gyümölcsöt, és egy kanállal óvatosan ütögessük ki a magokat belőle egy tálba. Bullshit, minden trutyis lesz, ráadásul a szemek közé kerül némi rekesztörmelék is. Sokan megeszik, én nem szeretem. Jó magyaros módra én inkább mint a kukoricát a csőről, úgy óvatosan lemorzsolom a szemeket a héjról. Elég gyorsan megy, 0 szem veszteséggel: gránátalma gyorstipp egzotikusok

A piros szemekben kis magok vannak, erre érdemes felkészülni :) Engem mondjuk ez nem zavar, főleg ha gyümölcscentrifugába kerül, de salátában, sütikben sem szokott vele gond lenni, kivéve ha a fogam közé szorul.
Az enyhébb teleknek köszönhetően egyébként a fa itthon is megél, én már régóta szeretnék egy saját gránátalmát... Vissza az tart, hogy dézsásként teleltetni szükséges, és már semmi helyünk nincsen. Kiültetve viszont védett helyen szépen megmarad. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében például találunk is egyet :)

 2
Tovább

Ananász a korláton

Először is mea culpáznom kell, tőlem szokatlanul sokáig hallgattam. Egy kis örökmozgó, a nyaralás és nagyobb munkák itthon tartottak fel, semmi rendhagyó. :) napokig a gépemet sem találtam, nemhogy a fejemet.. De lassan rendeződnek a dolgok, így most egy kis könnyű nyári finomságot hoztam, vagyis ananászt. (lesz majd ez még szebb is..)


ananász gyökereztetés egzotikusok

Szinte be is költözhetnénk lassan valamelyik barkácsáruházba, annyit járunk mostanában, így viszonylag kezdek képbe kerülni a kínálattal. Ami persze nem is baj, mert szinte mindig rászaladok, hogy helyinek néznek a vásárlók. Ilyenkor ha tudok segíteni, nem is kérem ki magamnak, inkább segítek szó nélkül - elég, ha csak nekem ciki a helyzet :) Egyszer a dolog annyira elfajult, hogy komoly kis sor keletkezett előttem, a mimikrim ráadásul olyan szuper volt, hogy a „kollégák” ekkor biccentettek, hogy kimennek cigizni (azóta nem veszek fel sehová sárga pólót, oda meg végképp nem).

Egy kicsit elkalandoztam. Bár most nem növényesítés zajlik nálunk, minden alkalommal így is elsurranok, végignézem a kínálatot. Szeretem az egzotikusokat, így sokszor szemeztem már a szebbnél szebb termő ananászokkal, de horror drágák mindig, most is.. inkább kísérletbe fogtam. Szaporítható-e az ananász itthoni körülmények közt? Szkeptikus voltam a sokadik kudarcba fulladt répacsúcsom után, de belecsaptam a lecsóba.

Spoilerezni fogok, a válaszom a május óta zajló kísérlet alapján az, hogy működik. Az ananász csúcsa gond nélkül hajtatható. Hogy szép-e? :) egyelőre nem igazán, sőt, azt se tudom, hogy valaha teremni fog-e vagy szép lesz-e, de egy próbát mindenképpen megér, nem került semmibe.
Miből indultam ki? Hogy a friss ananász finom, százszor jobb, mint a konzerves – így nagyritkán ha találkozom tényleg érett példánnyal, inkább csak akkor eszünk.
Hogy honnan tudom, hogy érett-e az ananász? Friss állapotában a legbelső levele nagyon pici húzásra is lejön. Ha cibálni kell, akkor kérem éretlen. A mi példányunk szépen átment a vizsgán, de sajnos csak pár nap múlva került feldolgozásra, így barnulni kezdtek a levelei. Ergo nem szép :)

A gyümölcs hatékony pucolása önállóan is megér egy misét, most nem is megyek bele, szorítkozzunk a kísérletre. A tetejét a rutinosak ki szokták csavarni. Nos nem tudom az ő kezük miből van; ha nem vagy T1000-res terminátor (vagy újabb modell) szerintem vágd le, ahogyan én is tettem, mert marhára szúr:

ananász gyökereztetés egzotikusok

Ezek után a zöld alatti gyümölcshúst kézzel törtem le a tönkről a mosogató felett. Jó alaposan meg kell tisztogatni, nehogy rothadásnak induljon az alany. Adja magát, ott válik el, ahol kell:

ananász gyökereztetés egzotikusok

Ezek után az alsó néhány sor levelet le kell tépkedni a gazdag szakirodalom szerint, hogy innen is könnyebben törhessenek majd elő a gyökerek. Ha most állnék neki, biztos többet szednék le:

ananász gyökereztetés egzotikusok

Ezek után dőzsölhetünk a lehetőségekben, ugyanis rögtön kettő is adódik: a lekopaszított torzót (avokádó mintára) gyökereztethetjük vízben, vagy akár rögtön földben is. Mivel májusban már meleg volt, az utóbbi mellett döntöttem.
Savanyú földet kell használnunk, mert az ananász broméliaféle, ezt kedveli a leginkább. Annyira nem válogatós azért, de fontos, hogy laza szerkezetűt válaszunk. A művelet egyszerű, ássunk egy kis gödröt, és nyomjuk bele a tönköt (zöld résszel felfelé :D)

ananász gyökereztetés egzotikusok

Ezek után már csak locsolni szükséges. Lehet nyugodtan a leveleket öntözni, szépen levezeti a vizet oda, ahol kell. Nem kell eláztatni, mérsékelt öntözést igényel. Napfényből azonban annál többet. Teltek múltak a hetek, és szépen növekedésnek is indult középen:

ananász gyökereztetés egzotikusok
Kíváncsi vagyok meddig jutunk, de gondolom nagy meglepetést nem árulok el azzal, hogy télire ne maradjon kint :) világos párkányra tesszük majd a nappaliban. Természetesen a folytatásról is beszámolok, de ha a kulisszatitkok is érdekelnek, csatlakozz facebook közösségünkhöz ;) 

 0
Tovább

Citromot magjáról..

Valahogy ez a citromkérdés vagy a limonádé, vagy a teaszezon közepén merül fel midig. Nyilván nem is csoda, Ilyenkor veszünk legtöbbször citrusféléket a kezünkbe, és persze a legtöbb maggal is most találkozunk. Én a magam részéről már-már gyűjtöm ezeket a növényeket. Nem csak a termésüket élvezzük, de egész évben gyönyörűek a kis fák, a virágaik illata pedig igazán mámorító. citrom magvetés egzotikusokAzon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mostanában érik mindig 1-1 citrom, így kevés vásárlásra szorulunk, de persze a boltival sincsen baj. Nem győzöm persze hangsúlyozni, hogy lehetőleg vegyszermenteset vegyünk, ha pedig erre nincs mód, mossuk meg alaposan. citrom magvetés egzotikusok
De mi is lesz a téma most? Természetesen, ami már sokunk fejében megfordult: lehet-e a magokból citromfácskákat nevelni?
A válaszom leghatározottabban is igen. Hogyan fogjunk neki? Alaposan tisztítsuk meg a magokat folyó víz alatt, majd a kis csücskeiket 1-1 határozott mozdulattal vágjuk le. Ez nagyon fontos mozzanat; a mag köpenye nagyon kemény, így lesz esélye a kis hajtásoknak mielőbb erőre kapni. Persze vigyázzunk, magát a magot ne sértsük meg :)

Tavaly talán olyan február magasságában az első (egyébként sikertelen) gyömbéres kísérletem mellé dugdostam el néhány magot, majd simán el is feledkeztem róluk annak rendje és módja szerint. A besült gyömbért hogy ne is lássam, alkalom adtán száműztem is a teraszra. Már igencsak tavasz derekán jártunk, amikor konstatáltam, hogy minden kínzás ellenére, kommandósokat megszégyenítő módon a magok kicsíráztak, és szépen növekedésnek indultak a növénykék. A hír tehát igaz, az élet utat tör magának :) citrom magvetés egzotikusok
Sokan csészébe ültetik a magokat csoportosan, nagyon mutatós így is: citrom magvetés egzotikusok(a kép forrását pinterest oldalamon megtalálod: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/egzotikusok/)

Mostmár azért nagyobb becsben tartom a citromnövendékeimet, de a teraszon, napvilág mellett nevelkedtek. Télre világos helyre kerültek. citrom magvetés egzotikusokÁltalánosságban mit mondhatok el?

  • Nem fog teremni a nevelt magonc. Ha mégis, biztosan sokára, és nem lesz élvezhető a gyümölcse. Megoldás: egy termő ág visszaoltása a növényre. Szerintem erről tavasszal szót fogunk ejteni :) Ha nem tudod/szeretnéd oltani, akkor is egy nagyon szép dísznövényed lesz, amire igazán büszke lehetsz!
  • Nem nő túl gyorsan, erre azért készüljünk fel!
  • Rendszeres tápoldatozást igényel, illetve ne hagyjuk kiszáradni a földjét
  • Metszenünk is kell majd egy idő után
  • Nyáron remekül elvan kint, de fokozatosan szoktassuk csak a napsütéshez, nehogy megégjen.
  • Télen világos, de mérsékelten meleg helyet igényel – mérsékeltebb öntözéssel
  • A téli kisebb mértékű levélsárgulás és levélhullás normális :)

Vigyázat, a citromtartás addiktív!

 6
Tovább

Hogy is volt Ez? A thai citromfű

Frissítsük fel kicsit az emlékeinket :) tavasszal már ódákat zengtem, mennyire sokoldalú fűszer és gyógynövényről beszélünk (http://balkongaz.reblog.hu/egy-cserep-azsia). Annyi biztos, hogy legalább annyira sokoldalúan használható fel a növény, mint ahány elnevezése él a köznyelvben (sereh, thai citromfű, citromcirok, lemon grass…); de működik-e itthon, balkonkörülmények közt a citromcirok nevelése? Bár a siker nem 100%, azt kell mondanom, egy kis odafigyeléssel igen!

Kétféle módszert is kipróbáltam:

#1. bolti, fűszernek szánt, vágott növény gyökereztetése
Működött-e? Mi az, hogy! Legalábbis egyszer sikerült. Világos helyre, egy vízzel töltött befőttesüvegbe állítottam a szárat. Kellett egy kis idő neki, mire összeszedte magát. A súlya többszörösére nőtt, sok vizet vett fel. Sajnos hajlamos a nyálkásodásra, így rendszeres öblítést, vízcserét igényelt, de viszonylag hamar, 1-2 hét alatt jöttek az első bíztató jelek: citromcirok egzotikusok gyökereztetés magvetés
Megjelentek a gyökerek, amik ezután elég gyorsan fejlődtek. Májusra már kellemesen meleg volt, így elérkezettnek láttam az időt, hogy kiköltöztessem egy cserépbe, ekkorra szép bojtos lett a gyökérzet is. citromcirok egzotikusok gyökereztetés magvetés
Volt időszak, amikor kicsit aggódtam érte, mert a külső levelei száradásnak indultak – de hamar rájöttem, csak az új, friss hajtásoknak adták át a helyüket. citromcirok egzotikusok gyökereztetés magvetés
Hogy meg tudom-e mutatni most? :) Nem. Sajnos a japán kirándulásunk alatt feladta a küzdelmet, nyugodjék békében.

#2.Citromcirok magról nevelése
Működött? Sikeresnek könyvelem ezt a kísérletet is, bár összesen három nyeszlett tövet tudtam teleltetésre behozni. Pont hárommal többet mondjuk, mint a hajtatott verzióból :) citromcirok egzotikusok gyökereztetés magvetés
Ezek a növények még elég kis gyengék, de végül is nem vártam, hogy rögtön bebokrosodjanak. A magokat külföldről rendeltem, egy átlátszó fedeles ételelviteles dobozba, kevés földre szórtam, megspricceltem, letakartam és vártam. A rájuk írt csírázási idő töredéke alatt hajtani kezdtek, így nagyon fellelkesültem. A kezdeti lelkesedésem persze a tavasz és nyárelő beköszöntével alább hagyott, és a sok más kinti (látványosabb) teendő mellett bevallom, totál elhanyagoltam a citromcirok palántákat. Ha gondosabb vagyok velük, vagy legalább veszem a fáradságot és átültetem őket, most bizonyára sokkal több is lehetne, vagy erősebbek lennének de még így, 0 gondoskodás mellett is megmaradtak - igazán szívós kis balkonrambók. citromcirok egzotikusok gyökereztetés magvetés

Akármelyik módszert választjuk, láthatjuk: van esélyünk a sikerre. Ami biztos, hogy a növény ráadásul évelő, de kicsit sem fagytűrő; 18-38 fokon, magas páratartalom mellett fejlődik csak szépen. Cserépbe vagy dézsába ültessük, hogy be tudjuk hozni, ha csípősre fordul az idő. Ha kint marad, sajnos elbúcsúzhatunk tőle. Kíváncsi vagyok, áttelelnek-e; ha igen, jövőre ismét megmutatom őket! 

 0
Tovább
«
123

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (41),konyhakert (31),gasztro (15),inspiráció (15),dekor (14),újrahasznosítás (14),magvetés (14),egzotikusok (12),tavasz (12),ősz (12),fűszer (12),ajándék (11),gyökereztetés (11),Top5 (10),virágok (10),karácsony (10),gyümölcsök (7),gyorstipp (7),palánta (7),tél (7),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),gyümölcsfák (5),függőleges kert (5),bútor (4),szörp (4),bazsalikom (4),eper (4),hagymások (4),paradicsom (4),nagyvilág (4),kúszó növények (4),chili (4),kertésznapló (4),leander (4),avokádó (3),mérgező (3),berendezés (3),szüret (3),citrom (3),gyömbér (3),csíráztatás (3),áfonya (3),szamóca (3),magfogás (2),vöröshagyma (2),ültetés (2),retek (2),kártevők (2),levendula (2),mangó (2),tök (2),füge (2),asztal (2),tojáshéj (2),szőlő (2),trinidad scorpion (2),érdekesség (2),táblafesték (2),minikert (2),orchidea (2),rovarok (2),növényvédelem (2),torma (2),tartósítás (2),barack (2),offtopic (2),cserjék (2),citromcirok (2),cukkini (2),üvegek (2),gyerek (2),másodvetés (2),bakik (2),rozmaring (2),babaszoba (2),paprika (2),bodza (2),zöldborsó (2),méhek (1),atka (1),tárkony (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),teszt (1),IKEA hack (1),szilveszter (1),kapszula (1),gyurma (1),festés (1),támasz (1),igénytelen (1),otthon (1),csomagolás (1),balkonkertészet (1),tűz (1),melegedő (1),gyertya (1),alma (1),gránátalma (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),virágtartó (1),teleltetés (1),ananász (1),diy (1),talaj (1),baki (1),répa (1),gyümölcs (1),mini kert (1),madáretető (1),zamioculcas (1),szobanövény (1),összeültetés (1),gyom (1),moha (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),liliomfa (1),pozsgások (1),varjúháj (1),raklap (1),magnólia (1),menta (1),singer (1),inda (1),szabadföld (1),party (1),tulipán (1),stevia (1),öntözés (1),nyár (1),tea (1),díszfák (1),juhar (1),japánkert (1),esővíz (1),koriander (1),láda (1),pult (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),árvácska (1),szerszámok (1),tőzegtabletta (1),bútorápolás (1),egres (1),létra (1),inkubáció (1),pesto (1)