Variációk cukkinire

És csak nem bírom ki, hogy ne cukkinizzek egy jóízűt így a padlizsán után, a naptár ugyanis lassan június közepére fordult, ami azt jelenti, hogy a nyár sztárja bizony már érik. Jómagam már szüreteltem is, de biztosra veszem, hogy ezzel nem vagyok egyedül. cukkini gasztro

Sokakban felmerül a kérdés, hogy tök jó ez a balkonkertészkedés meg minden, de mégis mihez lehet kezdeni a kevéske terméssel - mert ugye egy-egy nyüzüge kis cukkini (még ha a miénk is) legyünk őszinték, a család fél fogára sem elég. Jelentem, csak egy kis kreativitás kérdése, hogy jóllakjon belőle mindenki. Három gyors kedvencemet hoztam, hogy nektek ne kelljen már gondolkodni a fenti kérdésen:

1. Cukkini reggelire
Kevés menőbb dolgot tudok elképzelni reggel a tányéromon, mint egy zsenge cukkinivel megbolondított sajtos omlettet. A legjobb, ha saját zöldfűszerekkel készítjük, és frissen szedett paradicsommal tálaljuk. A recept nem bonyolult; a cukkinit mossuk meg, és kedvünk szerint reszeljük le, vagy vágjuk fel. Én részemről julienne-re vágom, de ez ízlés dolga. Kevés olívaolajon pirítsuk meg, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zöldfűszereket.
Amíg sül, törjük fel a tojásokat, verjük fel alaposan, majd adjunk hozzá kevés tejet és sajtot ízlés szerint. Ha csak a gyerekkel reggelizünk 2, ha mind a hárman, akkor 3-4 tojásból szoktam készíteni. Amikor a cukkini jónak tűnik, öntsük rá a tojást, és fedő alatt süssük meg. Tálalni kockázott paradicsommal, friss bazsalikommal és bagettel ajánlom. Bruttó negyed óra, és pont akkora cukkinit kell rakni bele, amekkorát szedtél magadnak. cukkini gasztro

2. Ebédre is cukkini
A nyár slágerzöldségéből sohasem elég alapon ebédre is simán fel lehet dolgozni az 1 db cukkinit. Én a minap 20 perc alatt tonhalas-cukkinis tésztát készítettem magunknak, de pestoval és csirkemellel is gyakran kombináljuk össze.
Amíg a tészta vize felforr és megfő, addig el lehet készíteni a mártást. A tonhal konzerv olaján kevés fokhagymával, zöldfűszerekkel, sóval és borssal megpirítottam az ismét julienre vágott cukkinit, majd hozzá adtam a halat is. Fél doboz (kicsi) tejföllel összekevertem, és félre tettem.
Amikor megfőtt a tészta, egy evőkanálnyit hozzátettem a főzővízből és összekevertem az egészet. Kis parmezánnal meg lehet bolondítani, én nem igényeltem. Az elkészítésnél csak megenni gyorsabb! cukkini gasztro

3. Könnyű vacsi cukkiniből
Talán ez a legmacerásabb, de mindenképpen érdemes kipróbálni a cukkinifasírtot a családon. Az a helyzet, hogy nem bő olajban sül, nem büdösít, mégis elég nehezen lehet az evését abbahagyni. Főzelék feltétnek, mártogatósnak vagy alternatívának hús helyett is szuper, a kölykök is úgy eszik, mintha muszáj lenne. Megéri kicsit pepecselni vele. cukkini gasztro
Reszeljük le a cukkínit (vagy cukkíniket), sózzuk meg és hagyjuk állni 10-15 percet. Ezt követően nyomkodjuk ki a levét alaposan. Keverjünk hozzá cukkininként 1 tojást, 1 kanál zsemlemorzsát, 5-10 dkg reszelt mozzarellát, 1 gerezd fokhagymát, ízlés szerint zöldfűszert (kakukkfű, koriander, petrezselyem..), kevés borsot és még egy kis sót, ha szükséges. Ezek után formázzunk kis pogácsákat a masszából, és hempergessük meg azokat zsemlemorzsában.
Helyezzük picit beolajozott sütőpapírra, és 20 perc alatt kb. 200 fokon süssük meg. Kb. 12 perc elteltével fordítsunk egyet rajtuk. Isteni, én édesburgonya pürével vagy salátával tálalom (a gyereknek így):cukkini gasztro

 0
Tovább

Egészséges villámnasi

Egész életemben hadilábon álltam az almával, a lányunk se nagyon eszi, de azt mondom, így a harminckettedikhez közeledve, meg kell, hogy kövessem a gyümölcsöt. Történt ugyanis, hogy a nagyim meglepett minket egy nagy szatyor almával még karácsony környékén, amit mindezek ellenére nem volt szívem (se lelkületem) kihajítani. Elhatároztam, hogy addig próbálkozom, amíg el nem fogy ez a tényleg bődületes mennyiség, és láss csodát! Több megoldás is sikert aratott, még nálam is. Lássuk talán a legegyszerűbb, szuperegészséges nasit, amiből nem lehet eleget csinálni: az almachipset. alma nasi gasztro

Bődületes mennyiségű recept terjeng az interneten, és nem kétlem, hogy mind kiváló; de a legtöbb cukorral és fahéjjal kezdődik. A fahéj sajnos szintén közellenség a családban (az enyém), a cukrot pedig a baba miatt egyáltalán nem akartam felhasználni. Gondoltam nyilván ezek nélkül is lehet, és láss csodát! Lehet, szuperebb már nem is lehetne.

Amire szükséged lesz tehát:
  - alma
 
Megpucoltam az almát, egy kiskanállal eltávolítottam a magházat (sokan szőröstül, bőröstül készítik); majd nagyon vékonyra szeleteltem egy zöldségszeletelő segítségével. A szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendeztem, majd 100 fokra előmelegített sütőbe tettem légkeveréssel. Ez eddig kb. nettó 3 perc munkát jelent.

Egy jó 20 perc elteltével az almák már egész kis barnák voltak, meg kell fordítani őket. Először konyhai csipesszel majd villával próbálkoztam, de a legjobb eszköznek a kezem bizonyult. Forgatás után mehetnek vissza száradni. Természetesen szeletvastagság függvénye, hogy milyen gyorsan lesz jó. Amikor már szép barna volt, én bevallom őszintén, érzékszervi vizsgálat alá vetettem (vagyis megtapogattam, és megkóstoltam). Bár tapintásra puhának tűnt, tökéletesen roppant a számban, így kb. 2x20 perc elteltével vettem ki a sütőből.

Nem túlzok talán, ha azt mondom, behabzsoltuk azonnal a tévé előtt. Most összesen egy almát nassoltunk el, de fedeles dobozban friss ropogós marad, így egymás után, vagy akár párhuzamosan érdemes több tepsivel is operálni.
Ínyencek kipróbálhatják a fahéjas cukorba hempergetést sütés előtt, vagy a csokifanok akár olvasztott étcsokival is megbolondíthatják, mikor kiveszik a sütőből – de csak így önmagában is tökéletes!

(Kénytelen leszek újragyártani, mert a folyamatképeket elkevertem valahová – de nem is bánom annyira :))

 1
Tovább

Levendula a terítéken

Korábban már hangot adtam a felháborodásomnak, amiért sokan még mindig csak a nagyi szekrényére asszociálnak, ha szóba kerül a levendula. Persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy azért javulgat az ázsiója, de még mindig inkább kerüli a fiatalabb generáció, pedig nem csak divat dolog, tényleg jó. gasztro szörp levendula

Tavaly még óvatos voltam, nem mertem tisztán csak levendula szirupot főzni, nehogy aztán egy életre leírjam a család előtt, így egy kis bodza került bele akkor. Egy szuper balatoni kirándulás alkalmával viszont rászaladtunk egy igazán kiváló bodzás limonádéra, így idén zöld utat kaptam. Ahogy kinyíltak az első virágaim, már vágtam is. gasztro szörp levendulaHogy mire lesz szükség?

  • 70g friss levendulavirág (szárítottból 50g)
  • 6 citrom leve, 1 héja (ha vegyszermentes)
  • 2-3 szál menta
  • 1,5 kg cukor (most kristálycukrot használtam)
  • 1,5 l víz

A metódus nem sokban változott; a cukrot a vízzel fel kell főzni, hogy egy jó erős cukorszirupot kapjunk. Rotyogtassuk egy kicsit, úgy 5 percet. Majd vegyük le a lapról. Nyomkodjuk bele a citromok levét. Ízlés szerint zöldcitrommal is lehet próbálkozni, de abból kb feleannyi is elegendő. Ha a citromokkal megvagyunk, mehet a meleg lébe a levendula és a menta is. gasztro szörp levendula
Keverjük át, és fedjük le úgy, hogy szellőzzön. Lehet muszlinnal, de nekem bevált ez a fröcsögésgátló fedő (erre a célra legalábbis). Fontos a takarás, mert enélkül mindenféle olyan nemkívánatos hozzávaló is hamar belekerül, aminek szárnya van és zümmög.gasztro szörp levendula

Legalább egy napot pihentessük, és keverjünk rajta néha egyet. Érdemes kóstolgatni, és ha jónak ítéljük, két lehetőség közül választhatunk.
Ha gyorsan elfogyasztjuk, csak szűrjük tiszta, kifertőtlenített üvegekbe, és tegyük a szörpöt a hűtőbe. gasztro szörp levendula
Ha még télen is szeretnénk rájárni, vegyük ki a nagyobb darabokat, és forraljuk fel a szirupot, majd ezt követően szűrjük a palackokba. Zárjuk le azokat, 5 percre állítsuk fejre, majd ágynemű közt hűtsük ki pár nap alatt. Ebben az esetben egy picit veszít a gyönyörű színéből, de az ízélmény garantáltan változatlan marad :) gasztro szörp levendula

Tapasztalataim szerint a jó limonádéhoz egy picit több szirup szükséges, mint a bodzásból ;) 

 0
Tovább

Húsvét margójára

Én igazán szerettem volna, de nem nőtt hozzám ez a húsvét dolog. Persze ne essék félreértés, jólesik a hosszú hétvége, de ez a kötelező rokonjárás meg locsolkodás, sonkaevés egy évről évre visszatérő, picit uncsi motívum. Bár tulajdonképpen a családi összejöveteleket szeretem, meg a sonkát is. Lehet, hogy csak a locsolkodással van baj?! Az is lehet, hogy most csak azért viszolygok, mert az idő idén kicsit nyomorult, nem esik jól kint kapirgálni sem. Vagy mert megfogadtam, hogy idén tényleg készülni fogok, de még egy nyamvadt nyulat vagy tojást sem pakoltam elő, nemhogy festettem volna?!

A férjem a minap hazahozott egy jó nagy tormát, hogy mégiscsak legyen valami, ami legalább picit emlékeztet az ünnepre, ha felcsapom a hűtőt. Hurrá, ezt is meg kellene csinálni :) Arra viszont tökéletes, hogy eszembe juttatta a félbemaradt tormaültetős  projektet (már ami a beszámolót illeti, persze).
Lássuk gyorsan az előzményeket; a tézis szerint ha levágjuk az elfogyasztott torma tetejét és vízbe rakjuk, abból teljes értékű, ismét fogyasztható növényt nevelhetünk – röviden a torma egy „egyszerveddmeg” növény. Levágtuk, beáztattuk, kigyökerezett – és el is ültettük cserépbe: torma gasztro húsvét

Ahogyan sejtettem, ez a január magasságában cserépbe került tormavég nem egy varázsbab, így húsvétkor újabb tormát kellett vételezni (hurrá, megint eszembe jutott, hogy neki kellene állni annak, ami a hűtőben van).

Lassan de biztosan növöget a növény, legalábbis ami a levélzetét illeti. A kezdetleges kis levélkék után megjelentek a növényre jellemző hatalmas levelek, roham tempóval szépen egymás után, így a napokban elhatároztam, megérett a helyzet a kiültetésre: torma gasztro húsvét

Kivételesen nem zsákba vagy cserépbe ültettem, hanem a kész ágyásba, de így is két napba telt :) (Na persze nem az ügy bonyolultsága miatt, csupán az idő egy hathetes baba mellett véges, már ha énidőről van szó)
Június végén, július elején derül majd ki, hogy vajon sikeres lesz-e a torma projekt, de én rá mernék tenni egy nagyobb summát hogy igen. Persze úrinő ugye nem fogad ;) 

Húsvét margójára pedig nekiállunk azért majd két alvás közt a házi ecetes tormánknak. De mi is kell hozzá?

  • kis befőttes üveg
  • 10%-os ételecet
  • víz
  • cukor
  • friss tormagyökér
  • papírzsepi/gázálarc/búvárszemüveg​ igény szerint

torma gasztro húsvétElőször elkészítjük a salátalét a kis üvegben. Ízlés szerint 1,5-2 dl vízhez keverjünk 2 evőkanál ecetet, 1 púpos evőkanál kristálycukrot (mi barnacukrot használunk), egy kávéskanál sót. Keverjük vadul, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá sót, cukrot még – ha jónak ítéljük, tegyük hűtőbe.
Jöhet az orrfacsaró sirató része (ehhez kellhet a búvármaszk :)) persze az is sokat segíthet, ha mondjuk kültéren csináljuk. Mossuk le, és hámozzuk meg a tormát, majd kislyukú reszelőn reszeljük le. Ha nem szeretitek csípősen, akkor langyos vízben átöblíthetitek, csak jól nyomkodjátok ki utána – mi bírjuk, tehát ezt a lépést kihagyva kivesszük a hideg lét, és belekanalazzuk a reszeléket. Jó sok belefér az üvegbe, csak alaposan le kell nyomkodni. Jó tanács – ne szagoljatok közelről bele, tapasztalat!

(az ecetes tormáról korábban az édesotthon.reblog.hu-n értekeztem már)

 0
Tovább

Lilahagyma lekvár nem csak ajándékba

Abszolút klasszikus magyar család vagyunk, a karácsony nekünk is a nagy evésről szól, nem tagadom :) de idén megfogadtuk, hogy egy kicsit jobban szervezzük a dolgokat, előre megbeszéljük, hogy ki mit készítsen, így elkerülve a mérhetetlen mennyiségű kárba vesző ételt.

Úgy alakult, hogy most ránk csak a közönségkedvenc karácsonyi brownie és valamilyen szósz maradt a többiek által vállalt húsok mellé. Nem kellett sokat tanakodni, már nagyon rég tervben volt, hogy igazi, jóféle lilahagyma lekvárt készítsünk, így idő is maradt rá. gasztro hagyma ajándékMindenkinek ajánlom, még a roppant kritikus nagymamám is elismerően nyilatkozott róla. Gasztroajándék gyanánt is kiváló, mindenesetre rá kell szánni az időt, ezzel számolj. Bár nem igényel folyamatos felügyeletet, de bő két órát biztosan elrotyog.

Amire szükséged lesz:
   - lilahagyma 5-6 fej
   - vöröshagyma 1 fej
   - olivaolaj
   - jóféle vörösbor, 1,5 dl
   - balzsamecet 2,5 evőkanálnyi
   - só
   - bors
   - méz
   - barnacukor
   - kb. 2 dkg vaj
   - kakukkfű (mi kakukkfüves termelői mézet használtunk)

Ha minden megvan, jöhet a sírás. Pucoljuk meg a hagymákat, vágjuk félbe azokat, és hajszálvékonyan szeleteljük fel. Minél vékonyabbak, annál jobb. gasztro hagyma ajándékVegyünk elő egy nagyobb edényt, mint amit eredetileg gondoltunk, mert bizony komoly halom lesz. Mindenképpen tapadásmenteset válasszunk, amit le lehet fedni.

Löttyintsünk némi olivaolajat az edény aljába és forrósítsuk fel. Durván másfél evőkanálnyi elegendő lesz, majd kotorjuk rá a hagymahegyet. Folyamatos kevergetés mellett (mindenféle fűszer vagy só nélkül) pároljuk üvegesre, de ne pirítsuk meg. gasztro hagyma ajándékHa jónak ítéljük, vegyük takarékra a lángot, fedjük le és hagyjuk puhulni. Néha azért érdemes megkeverni, nem szabad lepirítani az alját. Ez a művelet kb 45 percet vesz igénybe, és el is bizonytalanodhatsz – de ne vedd feljebb a hőfokot, dolgozik a meleg a fedő alatt szép lassan. gasztro hagyma ajándék

Ha egész borsot használsz, most van idő azt mozsárban megtörni. Mi fekete és zöldbors kombinációt választottunk, de választhatsz bármilyet. Ha viszont csak feketét, és abból is őröltet használsz, bánj vele kicsit visszafogottabban. Kb 1,5-2 teáskanálnyi egész borsot zúztunk durvára, de ez nem szentírás, mindenki ízlés szerint tehet bele. Ha leketyegett a 45 perc, borsozzunk és sózzunk. A só is megosztó kérdés, már ami a mennyiséget illeti, ráadásul típusonként is máshogy kell kalkulálni. Himalája sóval főzünk, 1 teáskanálnyit használtam. Keverjük alaposan össze, és főzzük el a levét, amit kieresztett.

Jöhet a bor. Egy pohár az ételnek, egy a szakácsnak. A balzsamecet ideje is elérkezett, de ezt nem vámoltuk le.. Közepes lángon 35 percig, lefedve rotyoghat. Valahogy a borral hamarabb eltelt az idő. Ki érti? gasztro hagyma ajándék

Lekerülhet a fedő, ismét főzzük el a leve nagyját, majd jöhet a lényeg. Az aranyló méz adja majd meg (ha kihűlt) az egész főzet lekvár állagát, a barnacukor pedig elmélyíti a színét. 2 evőkanál kakukkfüves méz, 2 evőkanál virágméz és 2 evőkanál barnacukor került a fazékba. Folyamatosan keverjük mostmár. sűrűsödik, zárjuk el a tűzhelyet, hagyjuk kicsit hűlni a lekvárt. Keverjük el benne a vajat, majd szedjük csatosüvegbe. Nekem krétázható befőttes volt csak kéznél: gasztro hagyma ajándék

Kihűthetjük dunsztban is, úgy tovább eláll, de ez az adag már másnap elfogyott. Bátran állíthatom, hogy megérte a könnyeket és a kis macerát! A szilveszteri malacsült mellé is szeretettel ajánlom :)

 0
Tovább
«
1234

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (42),konyhakert (36),gasztro (16),újrahasznosítás (15),inspiráció (15),dekor (14),magvetés (14),fűszer (12),tavasz (12),ősz (12),egzotikusok (12),virágok (11),gyökereztetés (11),ajándék (11),karácsony (10),Top5 (10),tél (7),gyorstipp (7),gyümölcsök (7),palánta (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),függőleges kert (5),kertésznapló (4),chili (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),hagymások (4),eper (4),nagyvilág (4),paradicsom (4),bútor (4),leander (4),szörp (4),gyerek (3),mérgező (3),citrom (3),cukkini (3),szüret (3),rovarok (3),gyömbér (3),berendezés (3),szamóca (3),saláta (3),áfonya (3),avokádó (3),csíráztatás (3),bodza (2),mangó (2),bakik (2),babaszoba (2),magfogás (2),füge (2),levendula (2),citromcirok (2),teleltetés (2),asztal (2),torma (2),üvegek (2),minikert (2),orchidea (2),érdekesség (2),szőlő (2),kártevők (2),paprika (2),barack (2),vöröshagyma (2),tök (2),ültetés (2),retek (2),offtopic (2),tojáshéj (2),rozmaring (2),cserjék (2),növényvédelem (2),táblafesték (2),zöldborsó (2),trinidad scorpion (2),másodvetés (2),tartósítás (2),ananász (1),diy (1),talaj (1),festés (1),gyurma (1),kapszula (1),egyszerveddmeg (1),szilveszter (1),támasz (1),atka (1),répa (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),baki (1),alma (1),gránátalma (1),fűszerek (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),rukkola (1),cseresznye (1),padlizsán (1),sóska (1),hortenzia (1),szender (1),hagyma (1),gyertya (1),zamioculcas (1),igénytelen (1),szobanövény (1),összeültetés (1),mini kert (1),virágtartó (1),melegedő (1),csomagolás (1),otthon (1),balkonkertészet (1),tűz (1),gyümölcs (1),party (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),tulipán (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),varjúháj (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),pozsgások (1),liliomfa (1),singer (1),inda (1),menta (1),magnólia (1),szerszámok (1),moha (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),IKEA hack (1),madáretető (1),pesto (1),japánkert (1),nyár (1),tea (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),inkubáció (1),létra (1),láda (1),pult (1),egres (1),teszt (1)