Variációk cukkinire

És csak nem bírom ki, hogy ne cukkinizzek egy jóízűt így a padlizsán után, a naptár ugyanis lassan június közepére fordult, ami azt jelenti, hogy a nyár sztárja bizony már érik. Jómagam már szüreteltem is, de biztosra veszem, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

cukkini gasztro

 0
Tovább

Gyorstipp - így pucold meg a gránátalmát!

Ugyan nem őshonos a gyümölcs, de én nagyon szeretem, és ha tehetem, amilyen gyakran csak tudom, fogyasztom is. Elsősorban azért, mert mint említettem, szeretem :) másodsorban pedig azért, mert roppant egészséges. Magas a vastartalma, alacsony kalóriatartalmú; jótékony hatással van a szív és érrendszerre, illetve daganatos betegségek megelőzésére is javasolják. A fentieken felül magas rosttartalma (és ami engem kevéssé érint) férfi potencianövelő hatása miatt fogyasztják sokan évezredek óta. gránátalma gyorstipp egzotikusok

 2
Tovább

Egészséges villámnasi

Egész életemben hadilábon álltam az almával, a lányunk se nagyon eszi, de azt mondom, így a harminckettedikhez közeledve, meg kell, hogy kövessem a gyümölcsöt. Történt ugyanis, hogy a nagyim meglepett minket egy nagy szatyor almával még karácsony környékén, amit mindezek ellenére nem volt szívem (se lelkületem) kihajítani. Elhatároztam, hogy addig próbálkozom, amíg el nem fogy ez a tényleg bődületes mennyiség, és láss csodát! Több megoldás is sikert aratott, még nálam is. Lássuk talán a legegyszerűbb, szuperegészséges nasit, amiből nem lehet eleget csinálni: az almachipset. alma nasi gasztro

 1
Tovább

Levendula a terítéken

Korábban már hangot adtam a felháborodásomnak, amiért sokan még mindig csak a nagyi szekrényére asszociálnak, ha szóba kerül a levendula. Persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy azért javulgat az ázsiója, de még mindig inkább kerüli a fiatalabb generáció, pedig nem csak divat dolog, tényleg jó. gasztro szörp levendula

Tavaly még óvatos voltam, nem mertem tisztán csak levendula szirupot főzni, nehogy aztán egy életre leírjam a család előtt, így egy kis bodza került bele akkor. Egy szuper balatoni kirándulás alkalmával viszont rászaladtunk egy igazán kiváló bodzás limonádéra, így idén zöld utat kaptam. Ahogy kinyíltak az első virágaim, már vágtam is. gasztro szörp levendulaHogy mire lesz szükség?

  • 70g friss levendulavirág (szárítottból 50g)
  • 6 citrom leve, 1 héja (ha vegyszermentes)
  • 2-3 szál menta
  • 1,5 kg cukor (most kristálycukrot használtam)
  • 1,5 l víz

A metódus nem sokban változott; a cukrot a vízzel fel kell főzni, hogy egy jó erős cukorszirupot kapjunk. Rotyogtassuk egy kicsit, úgy 5 percet. Majd vegyük le a lapról. Nyomkodjuk bele a citromok levét. Ízlés szerint zöldcitrommal is lehet próbálkozni, de abból kb feleannyi is elegendő. Ha a citromokkal megvagyunk, mehet a meleg lébe a levendula és a menta is. gasztro szörp levendula
Keverjük át, és fedjük le úgy, hogy szellőzzön. Lehet muszlinnal, de nekem bevált ez a fröcsögésgátló fedő (erre a célra legalábbis). Fontos a takarás, mert enélkül mindenféle olyan nemkívánatos hozzávaló is hamar belekerül, aminek szárnya van és zümmög.gasztro szörp levendula

Legalább egy napot pihentessük, és keverjünk rajta néha egyet. Érdemes kóstolgatni, és ha jónak ítéljük, két lehetőség közül választhatunk.
Ha gyorsan elfogyasztjuk, csak szűrjük tiszta, kifertőtlenített üvegekbe, és tegyük a szörpöt a hűtőbe. gasztro szörp levendula
Ha még télen is szeretnénk rájárni, vegyük ki a nagyobb darabokat, és forraljuk fel a szirupot, majd ezt követően szűrjük a palackokba. Zárjuk le azokat, 5 percre állítsuk fejre, majd ágynemű közt hűtsük ki pár nap alatt. Ebben az esetben egy picit veszít a gyönyörű színéből, de az ízélmény garantáltan változatlan marad :) gasztro szörp levendula

Tapasztalataim szerint a jó limonádéhoz egy picit több szirup szükséges, mint a bodzásból ;) 

 0
Tovább

Húsvét margójára

Én igazán szerettem volna, de nem nőtt hozzám ez a húsvét dolog. Persze ne essék félreértés, jólesik a hosszú hétvége, de ez a kötelező rokonjárás meg locsolkodás, sonkaevés egy évről évre visszatérő, picit uncsi motívum. Bár tulajdonképpen a családi összejöveteleket szeretem, meg a sonkát is. Lehet, hogy csak a locsolkodással van baj?! Az is lehet, hogy most csak azért viszolygok, mert az idő idén kicsit nyomorult, nem esik jól kint kapirgálni sem. Vagy mert megfogadtam, hogy idén tényleg készülni fogok, de még egy nyamvadt nyulat vagy tojást sem pakoltam elő, nemhogy festettem volna?!

A férjem a minap hazahozott egy jó nagy tormát, hogy mégiscsak legyen valami, ami legalább picit emlékeztet az ünnepre, ha felcsapom a hűtőt. Hurrá, ezt is meg kellene csinálni :) Arra viszont tökéletes, hogy eszembe juttatta a félbemaradt tormaültetős  projektet (már ami a beszámolót illeti, persze).
Lássuk gyorsan az előzményeket; a tézis szerint ha levágjuk az elfogyasztott torma tetejét és vízbe rakjuk, abból teljes értékű, ismét fogyasztható növényt nevelhetünk – röviden a torma egy „egyszerveddmeg” növény. Levágtuk, beáztattuk, kigyökerezett – és el is ültettük cserépbe: torma gasztro húsvét

Ahogyan sejtettem, ez a január magasságában cserépbe került tormavég nem egy varázsbab, így húsvétkor újabb tormát kellett vételezni (hurrá, megint eszembe jutott, hogy neki kellene állni annak, ami a hűtőben van).

Lassan de biztosan növöget a növény, legalábbis ami a levélzetét illeti. A kezdetleges kis levélkék után megjelentek a növényre jellemző hatalmas levelek, roham tempóval szépen egymás után, így a napokban elhatároztam, megérett a helyzet a kiültetésre: torma gasztro húsvét

Kivételesen nem zsákba vagy cserépbe ültettem, hanem a kész ágyásba, de így is két napba telt :) (Na persze nem az ügy bonyolultsága miatt, csupán az idő egy hathetes baba mellett véges, már ha énidőről van szó)
Június végén, július elején derül majd ki, hogy vajon sikeres lesz-e a torma projekt, de én rá mernék tenni egy nagyobb summát hogy igen. Persze úrinő ugye nem fogad ;) 

Húsvét margójára pedig nekiállunk azért majd két alvás közt a házi ecetes tormánknak. De mi is kell hozzá?

  • kis befőttes üveg
  • 10%-os ételecet
  • víz
  • cukor
  • friss tormagyökér
  • papírzsepi/gázálarc/búvárszemüveg​ igény szerint

torma gasztro húsvétElőször elkészítjük a salátalét a kis üvegben. Ízlés szerint 1,5-2 dl vízhez keverjünk 2 evőkanál ecetet, 1 púpos evőkanál kristálycukrot (mi barnacukrot használunk), egy kávéskanál sót. Keverjük vadul, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá sót, cukrot még – ha jónak ítéljük, tegyük hűtőbe.
Jöhet az orrfacsaró sirató része (ehhez kellhet a búvármaszk :)) persze az is sokat segíthet, ha mondjuk kültéren csináljuk. Mossuk le, és hámozzuk meg a tormát, majd kislyukú reszelőn reszeljük le. Ha nem szeretitek csípősen, akkor langyos vízben átöblíthetitek, csak jól nyomkodjátok ki utána – mi bírjuk, tehát ezt a lépést kihagyva kivesszük a hideg lét, és belekanalazzuk a reszeléket. Jó sok belefér az üvegbe, csak alaposan le kell nyomkodni. Jó tanács – ne szagoljatok közelről bele, tapasztalat!

(az ecetes tormáról korábban az édesotthon.reblog.hu-n értekeztem már)

 0
Tovább
«
1234

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (37),dekor (17),gasztro (17),újrahasznosítás (16),inspiráció (15),ősz (15),magvetés (14),tavasz (12),egzotikusok (12),fűszer (12),gyökereztetés (12),ajándék (11),virágok (11),Top5 (10),karácsony (10),palánta (7),gyorstipp (7),gyümölcsök (7),tél (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),függőleges kert (5),jelölő (5),húsvét (5),kertésznapló (5),kúszó növények (4),chili (4),bazsalikom (4),eper (4),leander (4),paradicsom (4),hagymások (4),nagyvilág (4),bútor (4),szörp (4),offtopic (3),baki (3),berendezés (3),rovarok (3),gyömbér (3),szüret (3),citrom (3),gyerek (3),mérgező (3),saláta (3),avokádó (3),szamóca (3),áfonya (3),cukkini (3),csíráztatás (3),mangó (2),garzon (2),érdekesség (2),orchidea (2),tök (2),édesburgonya (2),minikert (2),ültetés (2),asztal (2),bodza (2),tojáshéj (2),teleltetés (2),levendula (2),szőlő (2),retek (2),bakik (2),diy (2),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tartósítás (2),füge (2),IKEA hack (2),felújítás (2),zöldborsó (2),szilveszter (2),torma (2),cserjék (2),babaszoba (2),barack (2),másodvetés (2),rozmaring (2),vöröshagyma (2),növényvédelem (2),teszt (2),magfogás (2),kártevők (2),üvegek (2),táblafesték (2),paprika (2),támasz (1),összeültetés (1),atka (1),szobanövény (1),ananász (1),gyom (1),tárkony (1),zamioculcas (1),répa (1),talaj (1),gyümölcs (1),méhek (1),magok (1),mini kert (1),csomagolás (1),utazás (1),fűszerek (1),program (1),gránátalma (1),kréta (1),gyurma (1),rukkola (1),hortenzia (1),padlizsán (1),tündérkert (1),szender (1),cseresznye (1),batáta (1),nasi (1),balkonkertészet (1),vetés (1),tűz (1),melegedő (1),virágtartó (1),otthon (1),poén (1),alma (1),környezettudatosság (1),gyertya (1),sóska (1),igénytelen (1),graffiti (1),krizantém (1),fokhagyma (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),ágyás (1),üvegház (1),tulipán (1),party (1),fenyő (1),narancs (1),uborka (1),spenót (1),varjúháj (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),pozsgások (1),liliomfa (1),singer (1),inda (1),menta (1),magnólia (1),szerszámok (1),moha (1),esővíz (1),koriander (1),juhar (1),díszfák (1),japánkert (1),pesto (1),kapszula (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),stevia (1),öntözés (1),inkubáció (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),gyerekeknek (1),létra (1),egres (1),nyár (1),tea (1),láda (1),pult (1),festés (1)