Variációk cukkinire

És csak nem bírom ki, hogy ne cukkinizzek egy jóízűt így a padlizsán után, a naptár ugyanis lassan június közepére fordult, ami azt jelenti, hogy a nyár sztárja bizony már érik. Jómagam már szüreteltem is, de biztosra veszem, hogy ezzel nem vagyok egyedül. cukkini gasztro

Sokakban felmerül a kérdés, hogy tök jó ez a balkonkertészkedés meg minden, de mégis mihez lehet kezdeni a kevéske terméssel - mert ugye egy-egy nyüzüge kis cukkini (még ha a miénk is) legyünk őszinték, a család fél fogára sem elég. Jelentem, csak egy kis kreativitás kérdése, hogy jóllakjon belőle mindenki. Három gyors kedvencemet hoztam, hogy nektek ne kelljen már gondolkodni a fenti kérdésen:

1. Cukkini reggelire
Kevés menőbb dolgot tudok elképzelni reggel a tányéromon, mint egy zsenge cukkinivel megbolondított sajtos omlettet. A legjobb, ha saját zöldfűszerekkel készítjük, és frissen szedett paradicsommal tálaljuk. A recept nem bonyolult; a cukkinit mossuk meg, és kedvünk szerint reszeljük le, vagy vágjuk fel. Én részemről julienne-re vágom, de ez ízlés dolga. Kevés olívaolajon pirítsuk meg, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zöldfűszereket.
Amíg sül, törjük fel a tojásokat, verjük fel alaposan, majd adjunk hozzá kevés tejet és sajtot ízlés szerint. Ha csak a gyerekkel reggelizünk 2, ha mind a hárman, akkor 3-4 tojásból szoktam készíteni. Amikor a cukkini jónak tűnik, öntsük rá a tojást, és fedő alatt süssük meg. Tálalni kockázott paradicsommal, friss bazsalikommal és bagettel ajánlom. Bruttó negyed óra, és pont akkora cukkinit kell rakni bele, amekkorát szedtél magadnak. cukkini gasztro

2. Ebédre is cukkini
A nyár slágerzöldségéből sohasem elég alapon ebédre is simán fel lehet dolgozni az 1 db cukkinit. Én a minap 20 perc alatt tonhalas-cukkinis tésztát készítettem magunknak, de pestoval és csirkemellel is gyakran kombináljuk össze.
Amíg a tészta vize felforr és megfő, addig el lehet készíteni a mártást. A tonhal konzerv olaján kevés fokhagymával, zöldfűszerekkel, sóval és borssal megpirítottam az ismét julienre vágott cukkinit, majd hozzá adtam a halat is. Fél doboz (kicsi) tejföllel összekevertem, és félre tettem.
Amikor megfőtt a tészta, egy evőkanálnyit hozzátettem a főzővízből és összekevertem az egészet. Kis parmezánnal meg lehet bolondítani, én nem igényeltem. Az elkészítésnél csak megenni gyorsabb! cukkini gasztro

3. Könnyű vacsi cukkiniből
Talán ez a legmacerásabb, de mindenképpen érdemes kipróbálni a cukkinifasírtot a családon. Az a helyzet, hogy nem bő olajban sül, nem büdösít, mégis elég nehezen lehet az evését abbahagyni. Főzelék feltétnek, mártogatósnak vagy alternatívának hús helyett is szuper, a kölykök is úgy eszik, mintha muszáj lenne. Megéri kicsit pepecselni vele. cukkini gasztro
Reszeljük le a cukkínit (vagy cukkíniket), sózzuk meg és hagyjuk állni 10-15 percet. Ezt követően nyomkodjuk ki a levét alaposan. Keverjünk hozzá cukkininként 1 tojást, 1 kanál zsemlemorzsát, 5-10 dkg reszelt mozzarellát, 1 gerezd fokhagymát, ízlés szerint zöldfűszert (kakukkfű, koriander, petrezselyem..), kevés borsot és még egy kis sót, ha szükséges. Ezek után formázzunk kis pogácsákat a masszából, és hempergessük meg azokat zsemlemorzsában.
Helyezzük picit beolajozott sütőpapírra, és 20 perc alatt kb. 200 fokon süssük meg. Kb. 12 perc elteltével fordítsunk egyet rajtuk. Isteni, én édesburgonya pürével vagy salátával tálalom (a gyereknek így):cukkini gasztro

 0
Tovább

100=101?! Tökös matek.

Az év 100. napjával, április tizedikével eljött a tökfélék ültetési ideje. De ácsi, számoljunk csak kicsit utána :) Idén az év jeles századik napja úgy néz ki, már a százegyedik! Lehetséges ez egyáltalán? Igen, de csak szökőévente egyszer :) bizonyám, szökőév van, de ettől függetlenül bátran ültessünk tökféléket.

Válasszunk fajtát attól függően, melyiket szeretjük, és mennyi helyünk van. Az mindben közös, hogy rettentő gyorsan fejlődnek. Kiválóan árnyékolhat a dísztök pergolára futtatva, de nem mindegyik fut, egy nagyobb ládában például helyes kis cukkini bokrokat is nevelhetünk. cukkini tavasz magvetés konyhakert

Fajtától függetlenül vessük a tökünket helybe, nem kell bíbelődni palántanevelgetéssel. Ha többet tervezünk egymás mellé, kényelmesen hagyjunk helyet nekik. Kövessük a vetőmagtermelő előírásait, de a jó vízáteresztő, tápanyagdús földdel nem foghatunk mellé - általánosságban ilyenbe, kb. 2 cm mélyre ültetendőek a magok. 
Mindenképpen javasolt legalább párban tökölni. Hogy miért? Mert az ilyen tökféléken általában találunk női, és hímnemű virágokat is. Könnyű megkülönböztetni őket; a cukkini esetében a lányok szára kicsi cukkini formájú, a fiúké normális, keskeny: cukkini tavasz magvetés konyhakert

A növény maga általában nem egyivarú, ez csak a virágokra vonatkozik, de teljesen rendszertelenül nőnek. A nőnemű virág megtermékenyítéséhez viszont gondolom nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hímnemű is kell - illetve a csak hímekből sosem lesz termés, tehát a több mindenképpen jobb :) 
Ha valamiért megviccel a természet, akkor is mutathatunk fityiszt - a virágok (spenót módjára) kiválóak mártásokba tésztához, sőt- akár meg is lehet tölteni őket, így ne keseredjünk el, ha mégis csak egyneműek vannak.

Alapvetően nem túl igényesek, de figyelnünk kell az öntözésre. Egyrészről hihetetlen mennyiségű vizet igényel a növény, ráadásul ha egyszer kiszárad, fújhatjuk a termést; másrészről a bokros fajták kifejezetten érzékenyek a különböző gombás betegségekre (pl. liszthatmat). Kerüljük a fentről, levelekről történő öntözést, inkább a töveket célozzuk.
Ja. És ha bárki azt hiszi, hogy erkélyen nem lehet normális méretű, csak mini zöldségeket termelni - hát bizony el kell, hogy keserítsem :D cukkini tavasz magvetés konyhakert

Egészen gigászi egyedek is előfordulnak, de az a tapasztalatom, hogy a bébi cukkinik a legfinomabbak. Az érzés viszont, hogy frissen szakítod le a város kellős közepén a saját, vegyszermentes zöldséged, lazán a grillre dobod, majd felszolgálod a családnak -én mondom, mérettől és formától függetlenül megfizethetetlen. Egészséges, finom, jó.. A mas**card tehet egy szívességet ;)

 5
Tovább

Cukkinit a balkonra!

A cukkini nagyon sokoldalú jószág, nyersen salátában, grillezve vagy rántva is fogyasztható. Egy-egy darab mindig van otthon elfekvőben, mert ha nincsen kedvem főzni, vagy csak magamról kell gondoskodnom, nagyon egyszerűen és gyorsan el tudom készíteni. Felkarikázom, kicsit megsózom, kisütöm és csókolom :) Ne is beszéljünk a nyári grillezésekről, ahol mint köret, sokszor mindent visz, így a tények ismeretében nem is volt kérdés; megpróbálkozunk vele.

Ültessünk cukkinit balkonládábaMikor jön el a vetés ideje? Áprilisban. Az április 10 egy bűvös dátum, több szempontból is. Ez az év 100. napja, ráadásul az időjárásra való tekintettel ettől a naptól lehet a tökféléket vetni is. Ha kiskerted van, már nyugodtan szabadföldbe is vetheted a patisszon, a cukkini, a sütőtök, uborka vagy a dísztök magjait, ha erkélyed/teraszod van, akkor elő lehet venni a cserepeket vagy balkonládákat.

Első jótanács:
Tekintettel, hogy a tökfélék szinte kivétel nélkül nagyon szapora és termékeny növények, jól meg kell választanunk, hogy milyen fajtát is szeretnénk. Ha kicsi helyünk van, mindenképpen olyan fajtát válasszunk, ami nem fut (a patisszon, cukkini terebélyes kis bokrocska marad, a sütőtök, uborka vagy a dísztök viszont több méteres lesz) különben pillanatok alatt elfoglal mindent, amit csak elér. A futó fajták viszont tökéletesek, mint természetes árnyékolók, térelválasztók. Én a nem túl szép kerítések befuttatására, elfedésére fogom használni ezeket, erre is kiválóan alkalmasak.

Második:
A tökféléket, így a cukkinit is ha nem palántázzuk, próbáljuk lehetőség szerint oda vetni, ahol/amiben majd nevelgetni szeretnénk, ellenkező esetben szinte majd naponta ültethetjük át, nagyon gyorsan nőnek – ráadásul egyre nagyobb eséllyel teszünk kárt a gyökerekben is.

Harmadik:
Mindegyik fajta magja pont olyan, mint a klasszik tökmag. Igazából, ha több típust is elültetünk egyszerre, mindenképpen jelöljük, melyik cserépbe mi került. Én ezt elpuskáztam kicsit, sajnos a terasztúrás munkálatai közben jól össze is keverték nekem a cserepeket a munkások :) így majd biztos érni fognak meglepetések!

Nem szaporítom tovább a szót, térjünk a lényegre; mostmár tényleg ültessünk cukkinit.
Aki tutira akar menni, márciusban palántázásba foghat, a teendősorozat a szokásos, lásd mondjuk shishito. Én most úgy ítéltem meg, hogy elég meleg van, a naturista utat választottam, egyenesen kint, cserepekbe vetettem. Tápanyag dús kerti zöldségföldbe, 2 cm mélyre kerültek a magok, és nagyon hamar, már körülbelül 1,5 hét alatt növekedésnek is indultak a kis növények.
Fontos, hogy tápanyagban gazdag földet használjunk, ültetés előtt egy kis marhatrágyával bátran fel lehet turbózni a földet, ha jobb eredményt szeretnénk elérni. A cukkini szép nagy bokorrá fog fejlődni hamar, így nagyobb cserepet válasszunk, ha lehet, és egyesével ültessük. Ha minden jól megy, nyár közepén már szüretelhetünk is :)

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (42),konyhakert (36),gasztro (16),újrahasznosítás (15),inspiráció (15),dekor (14),magvetés (14),fűszer (12),tavasz (12),ősz (12),egzotikusok (12),virágok (11),gyökereztetés (11),ajándék (11),karácsony (10),Top5 (10),tél (7),gyorstipp (7),gyümölcsök (7),palánta (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),függőleges kert (5),kertésznapló (4),chili (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),hagymások (4),eper (4),nagyvilág (4),paradicsom (4),bútor (4),leander (4),szörp (4),gyerek (3),mérgező (3),citrom (3),cukkini (3),szüret (3),rovarok (3),gyömbér (3),berendezés (3),szamóca (3),saláta (3),áfonya (3),avokádó (3),csíráztatás (3),bodza (2),mangó (2),bakik (2),babaszoba (2),magfogás (2),füge (2),levendula (2),citromcirok (2),teleltetés (2),asztal (2),torma (2),üvegek (2),minikert (2),orchidea (2),érdekesség (2),szőlő (2),kártevők (2),paprika (2),barack (2),vöröshagyma (2),tök (2),ültetés (2),retek (2),offtopic (2),tojáshéj (2),rozmaring (2),cserjék (2),növényvédelem (2),táblafesték (2),zöldborsó (2),trinidad scorpion (2),másodvetés (2),tartósítás (2),ananász (1),diy (1),talaj (1),festés (1),gyurma (1),kapszula (1),egyszerveddmeg (1),szilveszter (1),támasz (1),atka (1),répa (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),baki (1),alma (1),gránátalma (1),fűszerek (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),rukkola (1),cseresznye (1),padlizsán (1),sóska (1),hortenzia (1),szender (1),hagyma (1),gyertya (1),zamioculcas (1),igénytelen (1),szobanövény (1),összeültetés (1),mini kert (1),virágtartó (1),melegedő (1),csomagolás (1),otthon (1),balkonkertészet (1),tűz (1),gyümölcs (1),party (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),tulipán (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),varjúháj (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),pozsgások (1),liliomfa (1),singer (1),inda (1),menta (1),magnólia (1),szerszámok (1),moha (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),IKEA hack (1),madáretető (1),pesto (1),japánkert (1),nyár (1),tea (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),inkubáció (1),létra (1),láda (1),pult (1),egres (1),teszt (1)