Szedd magad sali, harmadik felvonás - a mostoha

Megmondom őszintén, a spenótról szerettem volna értekezni, de mivel korábban, mint másodvetésről megemlékeztem róla, (itt) gyors újratervezés következett. A sors fintora, hogy most pont spenót helyett írok majd a sóskáról :) de nézzük ebben az esetben a mostohagyerekemet. 

sóska konyhakert

Kapcsolatunk elég régre nyúlik vissza, és a románc nem indult valami jól – ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Mióta az eszemet tudom, utáltam a sóskát, ezt bizonyára két dolognak köszönhetem; az egyik a menzás trutymó, a másik a nagyszüleim sóskalevese, ami hetente egyszer biztosan műsoron volt.

A sors tört már borsot az orrom alá sóska ügyben - ezt a szerencsétlen pár tövet két éve véletlenül vettem, amikor beütött nálam a terhességi agyzsugor. Érthetetlen, de természetesen spenót helyett sikerült, amit gyakorlatilag két pofára zabáltam gyakorta fogyasztottam akkoriban. Gondolom, mondanom sem kell, hogy milyen csalódott voltam, és azt sem, hogy szerencsétlen férjem mennyire az volt, amikor visszaugrasztottam igazi spenótért. Ez idő alatt kínomban elültettem a palántákat, mert ugye már kifizettem, na. Megvettem, enyém. Utána se néztem, mire van szükségük, hová is kellene tenni a ládát, meg úgy nagyon rájuk se pillantottam ezután tulajdonképpen. Elültettem becsülettel, otthagytam pont.

Az első meglepetés következő tavasszal ért; még semmi más nem zöldellt, de ez a kis sunyi dög már bokrot növesztett, vagy lehet, hogy el se halt úgy igazán a télen. Fogalmam nem volt róla hogy évelő, de mindig tanul valamit az ember. Elvégre is logikus. Véletlenül megveszed egyszer, többet nem követed el ugyanezt a hibát, de valahogy fenn kell maradjon mégis :) sóska konyhakert
Majd úgy hozta az élet, hogy ismét elfogyott a spenóterdőm, így egyszer élünk alapon gondoltam, csak jó lesz az a sóska is, elvégre nem halt még bele talán senki, kipróbálom. Téptem pár levéllel és a szokásos módon megpároltam, majd a tésztaszószhoz tettem. Fanyarabb volt ugyan, de korántsem fogott el az a régi méla undor, így legközelebb már bátrabban nyúltam hozzá. Nyersen, zelleres salátába is első osztályú volt.

Vannak további szimpatikus tulajdonságai is a sóskának. Először is növényként lényegesen mutatósabb, mint a menzán. A szaga is jobb, ebben biztos vagyok. Emellett a helyzet az, hogy a kutyának sem kell. Minden más levélzöldséget falnak a kártevők nálam; a spenótot tövig rágták a tetvek, a salátáimon híztak el a meztelen csigák; a sóskát viszont olyan nagyívben kerülik el mind, hogy tanítani kellene. Ott a pont. (Az alábbi hangulatképen a sóska a gyönyörű saláta, rukkola, spenót mögött látható – mert még arra se vettem a fáradságot, hogy csináljak róla egy portrét.) sóska konyhakert
Sok különleges tanáccsal tehát nem tudok sóska ügyben szolgálni; még én is csak tanulom, hogy szeressem. Süsse a nap, verje az eső. Az biztos, hogy speciális igényei nincsenek, ahol megmaradnak a zöldségek, ott ezzel sem lehet probléma.
Néhány tő biztosan nem árt egy konyhakertbe; mert ahogyan a nagyim is mondta mindig – abban van a vitamin! És lehet is benne valami, szeretnék én majd az ő korában ilyen fitt lenni! 

 0
Tovább

Szedd magad sali, csapó kettő

Fura ez az elnevezés, hogy saláta.. paradicsomból is készül, amiben ráadásul nyomokban sincsen saláta, de a dolog mélyebb etimológiája most nem is annyira fontos. Alig várom, hogy megmutassam a legtutibb salátát :) Sokat kísérleteztem, mire megtaláltam azt a fajtát, ami a legmegfelelőbb a számunkra, tehát egy nagyvárosi erkély párkányán is tökéletesen helytáll. A szempontjaim ezúttal elég szigorúak voltak: legyen finom, praktikus, változatos, könnyen nevelhető, sokáig eltartható – és mindenekelőtt mutatós is. Jelentem, találtam.

Sosem szoktam megemlíteni konkrét termelőt vagy márkát (jelezném, hogy ez sem egy fizetett reklám), de ezúttal megosztom veletek, annyira elégedett vagyok. Ha szeretnétek tényleg jó salit nevelni, érdemes keresni a Rijk Zwaan által forgalmazott ’Salanova’ salátának mind az öt típusát. Én szeretettel ajánlom, bár én is csak most ismerkedem velük, és csak hármat választottam. saláta konyhakert
A Salanova már első ránézésre is gyönyörű, ezt szerintem elvitatni nem lehet, ráadásul nagyon praktikusan lehet bánni vele a cserépben és a konyhában is. Napos párkányon pici cserépben is szépen fejlődnek, csak nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a földjük - hamar lekókadnak. Könnyen téphetőek a levelek, de egészben is felszedhető. Nagyüzemi szinten is termesztik, géppel is tökéletesen betakarítható.
A levelek mérete megegyezik, laikusok számára is totálisan könnyen, egyformára vághatóak, de a fő esztétikát is ez adja a gyönyörű zöld és piros színek mellett. Ízre is remek mind, amit kóstoltam, abszolút hozzák a fajtajegyeket, le a kalappal. Balkonsalátának szerintem ez a legjobb választás. Vetőmagként, előnevelt palántaként is elérhető a nagyobb kertészetekben.

Természetesen azért nem bíztam a véletlenre a salátakérdést, a konyhakertben vetettünk egy sort, ha mégsem válna be a szuperzöld :) Ezek is szépen növekednek, bár lassan egy ritkítás nagyon ráférne az állományra. saláta konyhakertSajnos ez sem egy kifejezett magyar fajta, olasz cikória. Tapasztalataim szerint sokkal jobban viseli a májusi magas uv-t, mint bármilyen más fajta, amivel eddig próbálkoztam. Kifejezetten világosabb erezetű, lágyabb ízvilágú típus lesz, nem a klasszikus kesernyés.
Nem sok dolgunk van vele; kell ásnunk egy sekély sort, beleszórni a magokat, betemetni, locsolni és várni. Roppant kényelmes, és a saláták esetében nagyon hatékony is, ráadásul a helybe vetésnek megvan az az előnye, hogy nem kell palántaneveléssel, kiszoktatással bajlódni - csak egyelni ritkítani a sorokat. 
Gyorsan növekednek a növények, körülbelül 8 hét alatt már szüretelhetünk is.

Természetesen nem csak tépősalátával vagy speciális fajtákkal érdemes próbálkozni, a klasszikus fejessel is bátran lehet. Ha előrelátóak vagyunk, 2-3 hetente vessünk egy-egy  cserépbe, úgy egész nyáron lesz zöld a nokedlihez is :)

 3
Tovább

Szedd magad sali az asztalra - első fejezet

Lassan bekúszik a nyár a városba, még ha most kicsit borongósabbra is kapcsolt az időjárás. Nem kell azért csüggedni, minden rosszban van valami jó, ültetni vagy vetni sokkal szerencsésebb árnyékosabb helyen, vagy felhős időben. Na, nem csak azért mert fejbe csap a jóféle házi, a növényeknek lényegesen kevésbé megterhelő így a dolog. De amúgy fejbe csap a jóféle házi is. Szerencsére a hétvégén tökéletes ültető időnk lesz, egyenes sorokra számíthatunk. Had ajánljak ismét valami szépet és ehetőt! Készítsetek mutatós, és hasznos salátáskertet magatoknak, nálunk nagyon bevált a dolog.

Nem voltunk különösebben nagy zöldevők korábban, de ahogy az évek múlnak (jézusom, a bemutatkozómat már megint frissíthetem néhány évvel) a tivornyákat lassan szörpfőzésre, a sültkrumplit salátára cseréltük. Nyáron a nagy melegben a grillezéshez ráadásul praktikus egy gyorsan összedobható saláta, főleg ha le sem kell szaladni miatta a boltba, mert minden kéznél van, friss és szép. Ugye milyen menő?
A menőség mellett térjünk arra is vissza, hogy kifejezetten mutatós a salátáskert, és ami külön jó, nem is valami igényes. konyhakert saláta rukkola
Ha nem ennénk, akkor is szívesen raknám virágládába, összeültetésbe. Két dolog kritikus csak: a sok napfény és a folyamatos, de mérsékelt öntözés. Ez minden ilyen típusú növényben közös. Az elkövetkező napokban sorra veszem, mik kerülnek (nálunk) a párkányról szedett "tépős" zöldsalátába a teljesség igénye nélkül. Kezdjük az egyik személyes kedvencemmel, a rukkolával. Ő volna az:konyhakert saláta rukkola

Picit lehet, hogy megosztó, mert az íze igen markáns, de kis mennyiségben (vagy sokban, mint nekem) mindenképpen egy üde színfolt a tányéron, és a cserépben is. Az olasz konyha egyik elmaradhatatlan fűszere, de természetesen gyógyhatását is számon tartják. Magas C-, és D-vitamin forrás, segíti az anyagcserét.

Ami az ízét illeti mustáros, borsos, kissé kesernyés (a kesernyés íz fokozódik, ahogyan öregszik a levél). Olasz pizzán már biztosan találkoztál vele, de tésztákhoz, esetleg salátákban is kiváló; sőt! Pesto is készíthető belőle, ha elburjánzik. Jó hír, hogy a kertészetekben gyakran hozzá lehet jutni palántákhoz (szégyenszemre én is előneveltet vettem), de áprilistól gyakorlatilag folyamatosan vethető balkonládába, cserépbe is.
Egyéves növény, így sajnos minden tavasszal újra kell foglalkoznunk vele, de biztos vagyok benne, hogy a bazsalikom mellett nálunk folyamatosan lesz helye a párkányon. Napos, félárnyékos helyet keressünk neki, és ne hagyjuk kiszáradni. Ennyi a teendőnk, na meg folyamatosan csipegetni. Nekem ebben a 14 hónapos is segít, folyamatosan tépkedi. A virághajtások eltávolítására figyeljünk, mert a felmagzott növny teljesen elsatnyul. A virága egyébként ilyen helyes kis sárga: konyhakert saláta rukkola

Fontos, hogy nem áll el sokáig a hűtőben, így mindig csak annyit szedjünk róla, amennyire szükségünk van. 3-4 db tőlevélrózsa (mert ilyet növeszt, nem fejesedik) egy kéttagú vagy kisgyerekes család étkezésére akár elég is lehet, így nem feltétlenül érdemes egyszerre ennél többet tartani; hacsaknem azért, mert jól mutat, vagy kifejezetten pestora gyúrunk. Mi gyúrunk. De csak a pestora ;)

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (42),konyhakert (36),gasztro (16),újrahasznosítás (15),inspiráció (15),dekor (14),magvetés (14),fűszer (12),tavasz (12),ősz (12),egzotikusok (12),virágok (11),gyökereztetés (11),ajándék (11),karácsony (10),Top5 (10),tél (7),gyorstipp (7),gyümölcsök (7),palánta (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),függőleges kert (5),kertésznapló (4),chili (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),hagymások (4),eper (4),nagyvilág (4),paradicsom (4),bútor (4),leander (4),szörp (4),gyerek (3),mérgező (3),citrom (3),cukkini (3),szüret (3),rovarok (3),gyömbér (3),berendezés (3),szamóca (3),saláta (3),áfonya (3),avokádó (3),csíráztatás (3),bodza (2),mangó (2),bakik (2),babaszoba (2),magfogás (2),füge (2),levendula (2),citromcirok (2),teleltetés (2),asztal (2),torma (2),üvegek (2),minikert (2),orchidea (2),érdekesség (2),szőlő (2),kártevők (2),paprika (2),barack (2),vöröshagyma (2),tök (2),ültetés (2),retek (2),offtopic (2),tojáshéj (2),rozmaring (2),cserjék (2),növényvédelem (2),táblafesték (2),zöldborsó (2),trinidad scorpion (2),másodvetés (2),tartósítás (2),ananász (1),diy (1),talaj (1),festés (1),gyurma (1),kapszula (1),egyszerveddmeg (1),szilveszter (1),támasz (1),atka (1),répa (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),baki (1),alma (1),gránátalma (1),fűszerek (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),rukkola (1),cseresznye (1),padlizsán (1),sóska (1),hortenzia (1),szender (1),hagyma (1),gyertya (1),zamioculcas (1),igénytelen (1),szobanövény (1),összeültetés (1),mini kert (1),virágtartó (1),melegedő (1),csomagolás (1),otthon (1),balkonkertészet (1),tűz (1),gyümölcs (1),party (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),tulipán (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),varjúháj (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),pozsgások (1),liliomfa (1),singer (1),inda (1),menta (1),magnólia (1),szerszámok (1),moha (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),IKEA hack (1),madáretető (1),pesto (1),japánkert (1),nyár (1),tea (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),inkubáció (1),létra (1),láda (1),pult (1),egres (1),teszt (1)