Levendula a terítéken

Korábban már hangot adtam a felháborodásomnak, amiért sokan még mindig csak a nagyi szekrényére asszociálnak, ha szóba kerül a levendula. Persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy azért javulgat az ázsiója, de még mindig inkább kerüli a fiatalabb generáció, pedig nem csak divat dolog, tényleg jó. gasztro szörp levendula

Tavaly még óvatos voltam, nem mertem tisztán csak levendula szirupot főzni, nehogy aztán egy életre leírjam a család előtt, így egy kis bodza került bele akkor. Egy szuper balatoni kirándulás alkalmával viszont rászaladtunk egy igazán kiváló bodzás limonádéra, így idén zöld utat kaptam. Ahogy kinyíltak az első virágaim, már vágtam is. gasztro szörp levendulaHogy mire lesz szükség?

  • 70g friss levendulavirág (szárítottból 50g)
  • 6 citrom leve, 1 héja (ha vegyszermentes)
  • 2-3 szál menta
  • 1,5 kg cukor (most kristálycukrot használtam)
  • 1,5 l víz

A metódus nem sokban változott; a cukrot a vízzel fel kell főzni, hogy egy jó erős cukorszirupot kapjunk. Rotyogtassuk egy kicsit, úgy 5 percet. Majd vegyük le a lapról. Nyomkodjuk bele a citromok levét. Ízlés szerint zöldcitrommal is lehet próbálkozni, de abból kb feleannyi is elegendő. Ha a citromokkal megvagyunk, mehet a meleg lébe a levendula és a menta is. gasztro szörp levendula
Keverjük át, és fedjük le úgy, hogy szellőzzön. Lehet muszlinnal, de nekem bevált ez a fröcsögésgátló fedő (erre a célra legalábbis). Fontos a takarás, mert enélkül mindenféle olyan nemkívánatos hozzávaló is hamar belekerül, aminek szárnya van és zümmög.gasztro szörp levendula

Legalább egy napot pihentessük, és keverjünk rajta néha egyet. Érdemes kóstolgatni, és ha jónak ítéljük, két lehetőség közül választhatunk.
Ha gyorsan elfogyasztjuk, csak szűrjük tiszta, kifertőtlenített üvegekbe, és tegyük a szörpöt a hűtőbe. gasztro szörp levendula
Ha még télen is szeretnénk rájárni, vegyük ki a nagyobb darabokat, és forraljuk fel a szirupot, majd ezt követően szűrjük a palackokba. Zárjuk le azokat, 5 percre állítsuk fejre, majd ágynemű közt hűtsük ki pár nap alatt. Ebben az esetben egy picit veszít a gyönyörű színéből, de az ízélmény garantáltan változatlan marad :) gasztro szörp levendula

Tapasztalataim szerint a jó limonádéhoz egy picit több szirup szükséges, mint a bodzásból ;) 

 0
Tovább

Bodzás levendulaszörp mentával - tartósítószer nélkül

Sokan méltatlanul a levendula szó hallatán csak a nagyi szekrényének az illatára asszociálnak, sőt, még egy gunyoros mosoly is kiül az arcukra. De kérem szépen, ez a növény ennél bizony sokkal, de sokkal többet tud! Bár a vintage stílus elterjedésével a levendula népszerűségi indexe is javult, még messze nem foglalja el az őt megillető helyet a virágok örökranglistáján. levendula gasztro szörp bodza

Én a részemről teljesen odavagyok érte, ezért is érleltem már egy ideje a gondolatot, hogy felhasználom a saját levendula virágaimat az idei szörpgyártáshoz. Bár persze csak módjával és nem is önállóan, mert a családban én vagyok az egyedüli fan, de megpróbáltam egy gyors imázs javító szörpöt készíteni. Minden túlzás nélkül sikerült! Mivel a főzet csak kísérleti jellegű volt, ezért kis adagot készítettem, azt is a romlandó, de tartósítószer mentes megoldással. Szerencsére az eredmény tényleg magáért beszél, sokáig nem fogjuk tárolni :) 

Amire szükséged lesz:
- egy fazék
- üvegek (én csatosat használok) amibe a kész szörp kerül (ennyiből kb. 1,2 l lesz)
- néhány bodzavirág (én 4-et használtam)
- 4 citrom
- 4 szál menta
- kb. 20-22 fej levendula virág (szár nélkül)
- 1 kg cukor
- 1 l víz

Szívem szerint bodzavirágot még tettem volna bele, de sajnos a pici tő még csak ennyit termett :) remélem, jövőre kicsit erősebb és nagyobb lesz, és több finomságot készíthetek belőle. Leszüreteltem tehát a levendulát (igyekeztem olyan virágokat választani, amik még felkeltették a méhek érdeklődését is), a bodzát, és a mentát. Nem vegyszerezünk otthon, így nem mostam meg a hozzávalókat; a víz sajnos kimossa az értékes virágport, emiatt eső után sem célszerű virágot gyűjteni ilyen célokra. levendula gasztro szörp bodza
A cukor negyedét karamellizáltam, majd a megbarnult ragadós masszát felöntöttem a vízzel – amikor feloldódott, hozzákevertem a többi cukrot is, és összeforraltam ismét, majd kikapcsoltam a főzőlapot. Ezután egy citromot alaposan lemostam, majd felvágtam héjastul. Sajnos nem érett még be a termésem maradéka, és biocitomot sem kaptam – maradt az alapos sikamika. A három maradék citrom levét kifacsartam, és a cukorszirupba töltöttem. Belenyomkodtam a daraboltakat is, majd beledobáltam a darabok héjait is. Ezután beleszórtam minden más növényi hozzávalót, és alaposan összekevertem. Fontos, hogy ekkorra már csak langyos legyen a cukorszirup, mert 80 fok fölötti hőmérséklet esetén a levendula színe elveszik! levendula gasztro szörp bodza

Itt teszünk egy kis kitérőt, mert ugye levendula és levendula közt is van különbség, egy azonban fontos: mindegyik fogyasztható, de az ízük közt van bőven eltérés. A két legismertebb az Angol levendula (néhol Franciának is hívják, de nagy a kavarodás nevek terén) a képen balra, és a Spanyol típus a képen jobbra: levendula gasztro szörp bodza

A bal oldali tehát a Tihanyban is termő klasszikus nemesített verzió, ami lágyabb ízű, így akár édességekben is sokszor visszaköszön. Mindenképpen a felhasználás terén ez az elterjedtebb.
A jobb oldali kicsit ősibb eredetű, már az ókorban is ismerték és használták, bár inkább illata miatt. Sajnos kicsit kényesebb és érzékenyebb a fagyra ez a szép bóbitás fajta, ráadásul az íze is kicsit kesernyésebb, így elsősorban sültekhez ajánlják, már ha fogyasztani szeretnénk. Én kb. 50-50%-ban használtam a kettőt a szörpben.

Így, hogy az alapokat már tudjuk, folytathatjuk is a főzöcskét. Nem szeretem teljesen lefedni az érő szörpöt, mert tapasztalatom szerint hamar penészedésnek indul a lőre, így egy lukacsos szűrőt tettem rá, hogy távol tartsam a bogarakat :) naponta 2-3 alkalommal megkeverem, és 3 napig pihentetem. levendula gasztro szörp bodza

Az első 24 óra elteltével már halványlilás színt nyer a keverék, illetve szépen sűrűsödni is kezd. Nem diétás a történet, de amikor kevergetem, a szemrevételezés mellett egy ujjhegynyit mindig meg is szoktam kóstolni. Elképesztően finom :)

Ha győztük kivárni az érési időt, le is palackozhatjuk tiszta, steril üvegekbe. Nincs más dolgunk, mint leszűrni a szirupot, üvegekbe tölteni, és mehet a hűtőbe! (ez a kép borzasztó lett, elnézést kérek érte :D) levendula gasztro szörp bodza

Sajnos ahogyan említettem, ilyen formában nem áll el annyira sokáig -bár nálunk nem jósolok túl hosszú időt neki-, így kisebb mennyiségeket készítsünk akár többször. levendula gasztro szörp bodza
Ha mégis tartósítani szeretnénk a szörpöt, a palackozás után lezárt állapotban egy nagyobb lábasba állítva felfőzhetjük az üvegeket, majd száraz dunsztban hűtsük ki azokat. Ekkor sajnos a szörpünk lilás színe kopni fog, de az élvezeti értékéből semmit sem fog veszíteni :) levendula gasztro szörp bodza

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (38),konyhakert (30),gasztro (14),magvetés (14),dekor (14),inspiráció (14),tavasz (12),újrahasznosítás (12),fűszer (12),virágok (10),Top5 (10),gyökereztetés (10),egzotikusok (10),ősz (10),ajándék (10),karácsony (8),gyümölcsök (7),palánta (7),balkonláda (6),tél (6),gyümölcsfák (5),jelölő (5),húsvét (5),kertésznapló (4),szörp (4),leander (4),chili (4),bazsalikom (4),hagymások (4),kúszó növények (4),függőleges kert (4),bútor (4),eper (4),paradicsom (4),nagyvilág (4),citrom (3),szamóca (3),gyorstipp (3),szüret (3),csíráztatás (3),berendezés (3),mérgező (3),gyömbér (3),áfonya (3),kártevők (2),asztal (2),minikert (2),magfogás (2),retek (2),tartósítás (2),bodza (2),tök (2),torma (2),gyerek (2),babaszoba (2),levendula (2),rovarok (2),trinidad scorpion (2),érdekesség (2),citromcirok (2),táblafesték (2),szőlő (2),orchidea (2),füge (2),barack (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),offtopic (2),paprika (2),bakik (2),avokádó (2),másodvetés (2),tojáshéj (2),vöröshagyma (2),cukkini (2),cserjék (2),növényvédelem (2),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),üvegek (1),szilveszter (1),árvácska (1),esővíz (1),raklap (1),koriander (1),japánkert (1),pesto (1),IKEA hack (1),madáretető (1),teszt (1),gyurma (1),gyümölcs (1),diy (1),ananász (1),talaj (1),mini kert (1),összeültetés (1),igénytelen (1),zamioculcas (1),szobanövény (1),baki (1),répa (1),varjúháj (1),festés (1),kapszula (1),támasz (1),atka (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),szabadföld (1),pozsgások (1),menta (1),inda (1),singer (1),narancs (1),fenyő (1),ültetés (1),tulipán (1),party (1),üvegház (1),ágyás (1),hőség (1),szeder (1),tetvek (1),krizantém (1),uborka (1),spenót (1),fokhagyma (1),szerszámok (1),moha (1),tea (1),láda (1),pult (1),nyár (1),öntözés (1),díszfák (1),stevia (1),egres (1),létra (1),magnólia (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),tőzegtabletta (1),liliomfa (1),inkubáció (1),bútorápolás (1),juhar (1)