Szuper tippek avokádóőrülteknek

Már korábban más aspektusból érintettem az avokádó témát, de egyre gyakrabban kerül a kezem közé, így mindenképpen úgy érzem, kell róla ismét ejtenünk pár szót. Eleinte nem voltam nagy rajongója, de ahogy az eszemmel megkedveltem, úgy szépen lassan az ízét is megszerettem. Elképesztően gazdag vitaminforrás, így mindenkinek azt javaslom, kövesse a példámat. Az A, C és E-vitaminok mellett folsavban gazdag, kiváló proteinforrás is, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ugyanakkor cukortartalma csekély, így mindenféle diéta alatt is kiváló választás. Némi házi zöldségropogóssal szuper nasi filmnézéshez, pirítósra reggelihez, vagy tésztaszószként vacsora gyanánt is kiváló.

Sokaknak közületek a fentiek többsége nyilván nem újdonság, de hátha azért tudok valami újat mondani :) Vegyük sorra a szupertitkos avokádós trükkjeimet:

1. Melyik a jó?
Az, hogy a boltban nagy betűkkel a gyümölcs fölé írják, hogy érett, és jó drágán árulják, sajnos semmire sem garancia. Jobb, ha mi magunk el tudjuk dönteni, így biztosan nem futunk lukra. Először is egy óvatos nyomkodást javaslok. Ha kőkemény, akkor a felirat erősen kamuszagú, ha pedig vajpuha, az már picit túlérett- bár szerintem ez a kisebbik baj.
Ha mégis tökéletes példányt szeretnénk, a szára alatti bőr színét kell megvizsgálnunk. Ehhez el kell távolítani a kis szárat, és szemrevételezzük a lukat, amit alatta találunk. Ha szép sárga akkor jó. avokádó egzotikusok gyorstipp

2. Ha kőkemény
Akkor sem veszett fejsze nyele a történet, ha betonkemény avokádót találunk, de már meghalunk egy guacamoléért. Ha van időnk, csomagoljuk össze banánnal és almával egy lezárható zacsiba, és a kémia elvégzi a dolgát. Ha viszont sürgős az ehetnék, előmelegített sütőben 10 perc alatt (alufóliába csomagolva héjastul, vagy héj nélkül sütőpapíron) 90 fokon szépen megpuhul. Nem lesz olyan, mint ha fán érett volna, de megteszi.

3. Hogyan pucoljuk meg?
Ez viszonylag egyszerű. Egy könnyed mozdulattal vágjuk hosszanti irányban körbe, majd a két felet ellentétes irányba csavarjuk el. A mag mentén szépen ketté nyílik, innentől egy kanál segítségével lazán kinyerhető a krémes gyümölcshús. Ha nem krémes és nehezen válik el a héjtól, akkor ugorjunk vissza a kettes pontra. 

4. Ha nem kell az egész
Sokszor egy evésre nekem a fele is elég, ha például pirítósra teszem, vagy a gyerek uzsonnájába csempészem. Hamar megbarnul a másik fél, így némi trükközéshez itt is érdemes folyamodni. Attól függ hogy melyiket alkalmazom, hogy mire használom később.
Ha a mag benne marad, tovább eltartható. Ha csak pár óráról van szó, simán csak a magos felét teszem a hűtőbe. Ha másnapig szeretném frissen tartani, vagy összevágott hagymára teszem egy dobozban, vagy vékonyan lekenem olívaolajjal.
Ha már végképp hurutom van tőle, le is lehet fagyasztani. A gyereknek már pépesítve, jégkocka tartóban, de félbevágva, kimagozva is lehet. 

avokádó egzotikusok gyorstipp

5. Cuki kis növény cseperedik belőle
Nem tudok kibújni a bőrömből, így meg kell említenem, hogy kiváló kísérleti alany. Jól hajtatható a mag, a gyerekek is imádni szokták. Nekem 10-ből 10 kikelt, csak idő kérdése :) a részletekért: így hajtass avokádómagotavokádó egzotikusok gyorstipp

A képek forrásait itt megtalálod még több avokádós tipp mellett: FORRÁS

 0
Tovább

Gyorstipp - így pucold meg a gránátalmát!

Ugyan nem őshonos a gyümölcs, de én nagyon szeretem, és ha tehetem, amilyen gyakran csak tudom, fogyasztom is. Elsősorban azért, mert mint említettem, szeretem :) másodsorban pedig azért, mert roppant egészséges. Magas a vastartalma, alacsony kalóriatartalmú; jótékony hatással van a szív és érrendszerre, illetve daganatos betegségek megelőzésére is javasolják. A fentieken felül magas rosttartalma (és ami engem kevéssé érint) férfi potencianövelő hatása miatt fogyasztják sokan évezredek óta. gránátalma gyorstipp egzotikusok
Sokan idegenkednek tőle, miután egyszer avatatlanul próbálják meg kinyerni belőle az értékes magokat; ugyanis esélyes, hogy a konyha a trancsírozás után egy brutálisabb gyilkossági helyszínre hajazott, mert a leve fog, mint a fene. Nyilván nem véletlenül használták évszázadokon át színezőanyagként – elsősorban fonalak és szőnyegek festésére. Én is több hámozós csodavideót láttam és rengeteget takarítottam, mire kifejlesztettem a saját technikámat; viszont büszkén jelenthetem, hogy 3 perc alatt 0 veszteséggel tudok sok sok gyakorlás után gránátalmát hámozni. Feketeöveseknek persze ehhez fél perc is elegendő.

Hogyan kell hozzálátni? Egy éles késsel le kell választani óvatosan a gyümölcs skalpját. Csak a bőrébe kell vágni, hogy a magok ne sérüljenek. Sajnos nálunk nem olyan friss és érett a gyümölcs mint mondjuk Iránban szüret után, így kicsit óvatosabbnak kell lenni, nem foszlik le a héj olyan simán. Én nem körbe szoktam metszeni, hanem egyenes vonalakat vágok ötszög alakban, aztán leszedem a tetőt: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ezt követően egy kicsit kibővítem a lukat, farigcsálok rajta, hogy lássam, hol fut a 4-6 rekeszfal, így: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ha megvannak a rekeszek, akkor a falak mentén óvatosan végig vágom a gyümölcsöt: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ha mind megvan, könnyen szét lehet nyitni, és a középső falat ki is lehet húzni: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Ezután a hártyák is könnyen eltávolíthatók: gránátalma gyorstipp egzotikusok

Innen megoszlanak a technikák. Egy megoldás azt ajánlja, hogy fordítsuk lefelé a gyümölcsöt, és egy kanállal óvatosan ütögessük ki a magokat belőle egy tálba. Bullshit, minden trutyis lesz, ráadásul a szemek közé kerül némi rekesztörmelék is. Sokan megeszik, én nem szeretem. Jó magyaros módra én inkább mint a kukoricát a csőről, úgy óvatosan lemorzsolom a szemeket a héjról. Elég gyorsan megy, 0 szem veszteséggel: gránátalma gyorstipp egzotikusok

A piros szemekben kis magok vannak, erre érdemes felkészülni :) Engem mondjuk ez nem zavar, főleg ha gyümölcscentrifugába kerül, de salátában, sütikben sem szokott vele gond lenni, kivéve ha a fogam közé szorul.
Az enyhébb teleknek köszönhetően egyébként a fa itthon is megél, én már régóta szeretnék egy saját gránátalmát... Vissza az tart, hogy dézsásként teleltetni szükséges, és már semmi helyünk nincsen. Kiültetve viszont védett helyen szépen megmarad. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében például találunk is egyet :)

 2
Tovább

Gyorstipp - Last Minute ajándék

 Vannak olyan helyzetek, amikor bizony elfelejtődik egy ajándék, vagy csak szeretnénk a biztonság kedvéért tartani valami tartalékot a szekrényben – ezekre a helyzetekre szuper megoldás ez a pofonegyszerű díszgyertya; bár megmondom őszintén én magunknak csináltam. Ha kicsit kreatívabbak vagyunk, egészen pofás, személyre szabott meglepetést is készíthetünk, rádásul nagy kézügyességre sem lesz szükség.

Szinte minden akadhat otthon elfekvőben, de ami kell:
- fehér tömbgyertya
- fehér selyempapír
-  nyomtató, a4-es papír
- cellux, olló
- hajszárító (esetleg konyharuha a hő ellen)

Válasszunk egy szimpatikus képet a gépen (én egy egyszerű szarvas sziluettet választottam, de akár színes fotó is lehet). Szerkesszük úgy, hogy a kép nyomtatást követően pont akkora legyen, amekkorát a gyertyánkra tervezünk. Nem kell a szöveget tükrözni sem, mert nem hagyományos transzferről lesz szó - inkább amolyan decoupage féle. Ezt követően (mivel a legtöbb nyomtató nem viszi simán) egy nyomtatópapírra kell ragasztanunk a vékony selyempapírt. Én egy fél centivel kisebbre vágtam, négy helyen odaragasztottam, de láttam olyat is, aki nagyobbat vág és visszahajtja, majd hátul ragasztja: DIY karácsony ajándék gyorstipp gyertya

Jöhet is a nyomtatás. Figyelj, hogy a selyempapírra kerüljön a minta, ha már ennyit bűvészkedtél vele! Szerencsére most fogyott ki a festék a gépből, ezrt kicsit halovány a szarvasom, de szarvas. Óvatosan válasszuk le a selyempapírt, majd a felesleget vágjuk le róla. Ha bonyolult az alakzat, akkor óvatosan vágjuk is körbe; de elég csak elnagyoltan is, majd illesszük a gyertyára:DIY karácsony ajándék gyorstipp gyertya

Most egy fedőcsíkra lesz szükség a maradék selyempapírból, ami bőven át kell, hogy érje a gyertyát, és teljesen le kell fednie a mintát is. Jó szorosan kell majd tartani, fogjuk össze a két végét így: DIY karácsony ajándék gyorstipp gyertya

Most jön a varázslat. Kezdjük a hajszárítóval melegíteni a mintát körkörös mozdulatokkal. Óvatosan, mert elég meleg lesz! Sajnos nem volt harmadik kezem ezt a lépést lefotózni, de nem ördöngösség :) Ahogy olvad a viasz, a minta élénkebb színre vált. Addig melegítsük, amíg mindenhol egyenletesen fényes nem lesz. Ezt követően tegyük le a hajszárítót, és várjunk egy pár másodpercet. Le is vehetjük a fedést; csiribí, csiribá: DIY karácsony ajándék gyorstipp gyertya

Nem zseniális ötlet?

 0
Tovább

Gyorstipp amorf ajándékhoz

Szerencsétlen férjem sokszor tanácstalan, amiért néha értelmetlennek tűnő cuccokat gyűjtögetek, és nem is könnyítem meg a dolgát, mert nem mindig árulom el a miértjét – na mert bár elképzelésem van, mihez szeretnék kezdeni ezekkel, a projekt kimenetelében nem vagyok mindig biztos. Most is így volt ez, amikor különböző méretű papírgurigákkal találkozott szegény a lakás legváratlanabb pontjain. Eleinte csak kidobta őket, aztán szóvá tette, majd belenyugodott.
Drágám, jó hírem van :) vége a gurigázásnak. 

Lassan hagyomány, hogy karácsony közeledtével hétről hétre apró ajándékötletekkel állok elő. Idén  sem rugaszkodom el nagyon ettől, de egy kicsit szeretnék reformálni; a töltelék helyett most csomagolási tippeket hozok majd. Nem vagyok túl ügyes kezű, és időmilliomos sem – hozzáteszem, nem is szeretek sokat babrálni a papírral, bár pontosan tudom, hogy a tálalás sokszor mennyit tud dobni egy kommersz ajándékon is. Idén se időm, se ötleteim – így egy picit magamba szállok, és keresem a látványosabb megoldásokat a csomagolásra. A gurigákkal már tudatosan erre készültem, csak nem tudtam, melyik méret lesz a befutó. balkonkertészet otthon DIY karácsony csomagolás újrahasznosítás gyorstipp

A probléma adott volt: nem szeretnénk a századik kenyérsütővel meglepni költöző barátainkat, idén biztosan kártya kerül nekik a fa alá, de azért illene valahogy pofásabban becsomagolni – erre kellettek a gurigák. Hogy ne csigázzam a kedélyeket, a konklúzió: a konyhai papírtörlő gurigája a legjobb; abba széltében és hosszában befér a kártya. Persze más, kisebb méretű ajándékot, pl. saját készítésű ékszert, fényképekkel megpúpozott pendrive-ot a klasszikus wc-papír gurigából készített dobozkába is tökéletesen be lehet csomagolni. Nézzük a módszert:

Lapítás; méretre vágás; behajtogatás; díszítés. És kész :D
balkonkertészet otthon DIY karácsony csomagolás újrahasznosítás gyorstipp

Én ezúttal dekor tapaszt használtam, mert ez a leggyorsabb, de biztosra veszem, hogy szalvéta technikával, vagy festékkel sokkal csinosabb díszdobozok készíthetőek. Sőt, hogy tovább menjek, jövőre azt hiszem, ilyen kis dobozkákból készítek majd adventi naptárat a gyereknek ;) balkonkertészet otthon DIY karácsony csomagolás újrahasznosítás gyorstipp

 0
Tovább

Talajos trükk

Sok helyen találkozhatunk olyan zavarba ejtő jótanácsokkal, minthogy „savanyú talajon virít” vagy „a meszes talajt kedveli”, de sokunknak ez amolyan nesze semmi, fogd meg jól információ. Vagy abba ültetjük a növényt, ami éppen kéznél van, vagy éppenséggel fogalmunk nincsen, milyen a kerti talaj, mert nem rendelkezünk méregdrága műszerekkel vagy tesztcsíkokkal és csak próbálkozunk. Egy gyors házi praktikát hoztam, amivel viszonylag egyszerűen megállapíthatjuk, milyen típusú talajunk van, ezáltal sok pénzt megspórolhatunk, ha csak olyan növényeket veszünk, amik jól is érzik majd magukat benne.

Egy kis összefoglaló:
A talaj kémhatását pH értékben fejezzük ki. A 4,0-6,8 tartomány savanyú, 6,8-7,2 közömbös, míg 7,2-től lúgos (meszes) talajról beszélünk. A talajok kémhatása viszonylag állandó, így tehát érdemes a „javítás” helyett a talajnak megfelelő növényeket választani, de egy költségesebb talajcserével persze minden megoldható :) Erkély körülmények közt azért minden sokkal jobban szabályozható.

Én egy régi, gazos balkonláda földjét vettem górcső alá most, vagyis tettem pohárba. talaj gyorstippA vizsgálathoz mindössze két pohárra, kis ecetre, szódabikarbónára és desztillált vízre lesz szükség. A desztvíz benzinkúton, barkácsboltban kapható, de akinek pl. szárítógépe van otthon, könnyebben hozzájuthat. 
A kísérlet igen egyszerű. Helyezzünk 1 kanál földet a pohárba, majd öntsük fel fél deci vízzel, és alaposan keverjük el. Ha feloldódott, az egyikbe löttyintsünk egy evőkanál ecetet, a másikba egy teáskanálnyi szódabikarbónát, kicsit rázzuk össze és figyeljük, mi történik: talaj gyorstipp

Esetemben a szódabikarbónás oldat pezsegni kezdett. Mit is jelent mindez? Mivel a szódabikarbóna lúgos kémhatású (pH 8,4-es), így savas környezetben reakcióba lép, tehát pezseg – ebből tudom, hogy az oldatom kémhatása savas, tehát a földem savanyú. Amennyiben az ecetes megoldás pezseg fel, úgy lúgos, vagyis meszes talajról beszélünk.

Természetesen ez a megoldás nem ad teljesen pontos képet a talaj pH értékéről, de mindenképpen jó kiindulásként szolgálhat.

 0
Tovább
«
12

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (41),konyhakert (31),gasztro (15),inspiráció (15),dekor (14),újrahasznosítás (14),magvetés (14),egzotikusok (12),tavasz (12),ősz (12),fűszer (12),ajándék (11),gyökereztetés (11),Top5 (10),virágok (10),karácsony (10),gyümölcsök (7),gyorstipp (7),palánta (7),tél (7),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),gyümölcsfák (5),függőleges kert (5),bútor (4),szörp (4),bazsalikom (4),eper (4),hagymások (4),paradicsom (4),nagyvilág (4),kúszó növények (4),chili (4),kertésznapló (4),leander (4),avokádó (3),mérgező (3),berendezés (3),szüret (3),citrom (3),gyömbér (3),csíráztatás (3),áfonya (3),szamóca (3),magfogás (2),vöröshagyma (2),ültetés (2),retek (2),kártevők (2),levendula (2),mangó (2),tök (2),füge (2),asztal (2),tojáshéj (2),szőlő (2),trinidad scorpion (2),érdekesség (2),táblafesték (2),minikert (2),orchidea (2),rovarok (2),növényvédelem (2),torma (2),tartósítás (2),barack (2),offtopic (2),cserjék (2),citromcirok (2),cukkini (2),üvegek (2),gyerek (2),másodvetés (2),bakik (2),rozmaring (2),babaszoba (2),paprika (2),bodza (2),zöldborsó (2),méhek (1),atka (1),tárkony (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),teszt (1),IKEA hack (1),szilveszter (1),kapszula (1),gyurma (1),festés (1),támasz (1),igénytelen (1),otthon (1),csomagolás (1),balkonkertészet (1),tűz (1),melegedő (1),gyertya (1),alma (1),gránátalma (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),virágtartó (1),teleltetés (1),ananász (1),diy (1),talaj (1),baki (1),répa (1),gyümölcs (1),mini kert (1),madáretető (1),zamioculcas (1),szobanövény (1),összeültetés (1),gyom (1),moha (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),liliomfa (1),pozsgások (1),varjúháj (1),raklap (1),magnólia (1),menta (1),singer (1),inda (1),szabadföld (1),party (1),tulipán (1),stevia (1),öntözés (1),nyár (1),tea (1),díszfák (1),juhar (1),japánkert (1),esővíz (1),koriander (1),láda (1),pult (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),árvácska (1),szerszámok (1),tőzegtabletta (1),bútorápolás (1),egres (1),létra (1),inkubáció (1),pesto (1)