Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nyaralásból agyvérzés?

Lassan ránk zuhant a nyári szezon :) Imádok utazni, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül - viszont minden évben egy kisebb gyomorgörcs kíséri végig a nyaralást, mert tudom, hogy mire hazajövünk, a növényállomány gyérülni fog. Nem elvárható senkitől, hogy 1-2 alkalomnál többször ugorjon fel körbe nézni, amíg távol vagyunk, de a komolyabban szeles, perzselő napokon olykor a napi kétszeri öntözés is kevés.
Idén ráadásul egy picit hosszabb eltávra készülünk, így már egy ideje törjük a fejünket, mi legyen a megoldás, hogy visszatértünkkor ne hordjak ki egy kisebb sztrókot állva. Hoztam pár tippet, hogy Ti is örömmel térhessetek haza a jól megérdemelt pihenésről:

1, Önöntözős kaspók
Az abszolút előrelátás tanúbizonysága, ha az érzékenyebb növényeinket önöntözős kaspókba ültetjük. Hibiszkuszokhoz kifejezetten ajánlom, nekem teljesen bevált, de kültéren is teljesen jól alkalmazhatóak.nyár növényvédelem Top5 öntözés Sokféle kapható kereskedelmi forgalomban, de saját magunknak is építhetünk. Nem kell feltétlenül nagyon szofisztikált dolgokra gondolni, fűszernövényeinket ilyen jópofa önöntözős üvegekbe is ültethetjük. nyár növényvédelem Top5 öntözés

2, A kültéri profi megoldás
Az időzíthető öntözőrendszer telepítése talán a legmegnyugtatóbb, bár korántsem mindenhol kivitelezhető, és nem is olcsó mulatság, ennek ellenére, ha lehetőség van rá, mindenképpen ajánlom. Többféle rendszer és márka elérhető a piacon, de a működési mechanizmus nagyon is hasonló. Mivel az egészségem mindkettőnknek fontos, nálunk jelenleg tesztüzemben van a csöpögtető rendszer a nagy utazás előtt. Ujjak csuriban  :) nyár növényvédelem Top5 öntözés

3, A PET palack mindenre jó
Növényünk és kaspójának méretéhez igazodva válasszunk egy műanyag palackot, aminek kupakja is van. Mossuk ki alaposan, a kupakot és a nyakat néhány helyen lukasszuk ki. Töltsük meg vízzel, és ássuk a földbe – annyira mélyen, hogy megálljon.
Már akár az ültetéskor is gondolhatunk erre a víztartályos megoldásra, akkor fel sem merülhet, hogy megsértjük a növény gyökereit. 

nyár növényvédelem Top5 öntözés

4, A sörös vagy borosüvegeket se dobjuk ki
Fúrjunk lyukat egy dugóba (akár csavarral), hogy szűkítsük az átfolyót. A tiszta borosüvegbe töltsünk vizet, dugózzuk le, és állítsuk fejjel lefelé a virágládába. A víz szépen lassan adagolódik majd, így megóvhatjuk kedvenceinket a teljes pusztulástól.
Sörösüveggel hasonló a metódus; applikáljuk vissza rá a kupakot, amit kilyukasztunk. nyár növényvédelem Top5 öntözés

5. Beltéri megoldás
Annak sem kell aggódni, akinek bent maradnak a növényei, erre is van gyógyír - egy kis fizika :) emlékeztek még a hajszálcsövességre? Használjuk ki! Egy kevés spárgára, illetve egy üvegre/edényre lesz szükség. Emeljük a víz szintjét (az edényt) a locsolandó növényeink fölé, ez lesz a mi önöntöző víztornyunk. A spárga egyik felét ássuk sekélyen a növények földjébe a tő köré, a másikat pedig lógassuk a vízbe, és már meg is nyugodhatunk: nyár növényvédelem Top5 öntözés

A nem saját képek forrása, illetve további ötletek:
http://www.pinterest.com/BalkonGaz/self-watering/

 0
Tovább

Hőguta a cserépben

Most aztán tényleg befűtöttek. Tartósan perzsel a hőség, és előre láthatóan kitart a hét végéig, de utána enyhülés jöhet. A kánikula viszont nem csak ránk nézve veszélyes, kókadnak a növények, extrém esetben lepotyoghat a termés, de el is pusztulhatnak a dédelgetett kedvencek. Pár apró óvintézkedéssel segíthetünk nekik is átvészelni a meleg napokat, lássuk mik is ezek:

- TalajtakarásMulcsozás krizantém alatt
A leglátványosabb talán, hogy ilyenkor nagyon kiszárad, ki is repedezik a növények földje. Ez akár a gyökerek komolyabb sérüléséhez is vezethet, így jobb megelőzni a bajt. Főleg cserepeseket, de gyakorlatilag mindent érint most a veszély. Érdemes takarnunk a talajt, hogy ezzel a párolgást valamelyest megfékezzük, amire a fakéreg (vagy mulcs) pont ideális.

- Locsolás 
Esőztetve locsoljunk a nagy melegbenBizony indokolttá vált naponta kétszer is locsolni, reggel és este ajánlott. Bőségesen öntözzünk, lehetőleg esőztetővel (vagy azzal a kis soklukas csőrrel, ami a kannára rögzíthető - mint a képen). Ha tehetjük, permetezzük este párásítóval is a növényeket – persze csak azokat, amelyek levelei és virágai nem kifejezetten érzékenyek erre. Az sem árthat, ha kicsit fellocsoljuk a talajt/padlót is, ezzel átmenetileg mi is egy kis enyhüléshez juthatunk.

- Árnyék 
Bár nem vagyok híve a növények mozgatásának, de ebben az esetben biztosan nem fognak megharagudni érte. Ami nap végére nagyon lekókad, érdemes egy nagyobb növény árnyékába húzni, de akár textilből, hálóból ideiglenes árnyékolókat is készíthetünk.

- Sötét kaspók, cserepek
Ha tehetem, amúgy is kerülöm ezeket, mert a napsütés hatására nagyon át tudnak melegedni, ami nem tesz jót sem a gyökérzetnek, sem a talajnak. Ha mégis ilyennel rendelkezünk, világos anyaggal, papírral borítsuk körbe a kaspót, már ez is nagy segítség lehet a tűző nap ellen.

- Ha oda a kertész, oda a kert.

Magadat is védd!Fontos, hogy a gondoskodás közben saját magunkról se feledkezzünk meg; banálisnak tűnhet, de ha napos időben dolgozunk, egy sapkát vagy kalapot tegyünk a fejünkre, használjunk naptejet és igyunk rengeteg folyadékot! Még ha mostanra ütemeztük is be, akkor se most fogjunk neki növényeink átültetésének, várjuk meg ezekkel a munkálatokkal az enyhébb időjárást, mindenki jobban jár :)

Kitartást mindenkinek!

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)