Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tündérkertek

Akik közelebbről ismernek, tudják, hogy sosem voltam az a tipikus „rózsaszín kislány”. Midig sebes volt a térdem és kócos a hajam, már ha éppen volt hajam- mert akkor pont nem estem neki ollóval fodrászolósat játszva. Nem volt ez ráadásul erős oldalam, nem véletlenül nem lettem fodrász :) Kislányom születésével mostanában mégis felébredt bennem valami nagyon mélyen lapuló pink, ezzel pedig újabb inspirációt kaptam kint, a kertben is.

Bár a mini kertek eddig sem álltak távol tőlem, többet is készítettem, sőt egy rövid bejegyzést is szenteltem már nekik, de ezúttal kicsit mégis másfelől közelítettünk - tündérkertet építettünk :)
Hallottatok már erről a műfajról? Talán itthon kevésbé menő, de külföldön évek óta nagyon trendi, külön iparág épül rá. Nem is csoda, tulajdonképpen nagyon látványosak és változatosak – ami pedig külön szuper, hogy igazán pici helyen is elférnek:minikert dekor

Nálunk persze az ötletet most is a szükség szülte, és csak utólag címkéztem fel, hogy tündérkertünk lett. A pici fűzfánkról, amit két éve Gigitől kaptam, eddig nem sok említés esett, de ettől függetlenül van, és imádom :) Nagyon szépen gyarapszik, tavaly már egy nagy dézsát kapott, pedig két éve egy tejfölös vödörben érkezett. Hogy őszinte legyek, nem mutatott valami jól tavasszal a vékonyka törzse azzal a kevéske zölddel ebben a hatalmas hodályban, így hiányérzetünk támadt. Sajnos ez annyira nem volt erős, hogy tervezetten kezdjünk valamit vele. Egy kertészeti portya után viszont néhány nagyon szép évelőnek már nem találtam jó helyet, férjem javaslatára beültettem ezeket a fűzfa köré.
Az ötlet remek volt, de nem éreztem egésznek a dolgot, elveszett a 4 kis virág – gondolkodni kezdtem. Először még néhány kallódó árvácskát ültettem be, majd a dédelgetett kockás liliomomat is. A liliomról pedig valahogy belém hasított, hogy itt már nem lehet megállni :) minikert dekor

Kagylókból és fehér kövekből kis ösvényt építettem, hogy a képzeletbeli tündérek sétálgathassanak a ligetes-fás kertben, amit készítettem. Gondoltam idővel drótból kis padot és kerti szerszámokat ácsolok, ezzel is kiegészítve a kertecskét (valami ilyesmit): minikert dekor

De sajnos (vagy szerencsére) erőteljesen megeredtek a virágok, benőve ezzel az ösvényt. Nyilván lehetne metszegetni, de ha az egész előre eszembe jut, természetesen inkább lassabban növő fajtákat választok, mint a kövirózsák, apró tuják, fenyők vagy ciprusok, pázsitszegfű, mohák, szakállbromélia, puszpáng, délvirág, alacsony sziklakertiek, mint pl. a fehér varjúháj stb..minikert dekor

Hihetetlen jópofa kiegészítőket készíthetünk, de nagyobb kertészetekben akár vásárolhatunk is: minikert dekor

És persze nem csak a fák dézsáit érdemes dekorálni, akár a lakásba, mi több az irodába is készíthetünk ilyen hangulatos, akár tematikus összeállításokat:minikert dekor

A képek forrásáért és több témába vágó inspiráló ötletért katt: https://hu.pinterest.com/BalkonGaz/mini-kertek/

 2
Tovább

DIY mini kert bent, a melegben

Ahogy hűl odakinn az idő, még a magamfajta fanatikusok is egyre kevesebb kedvvel mozdulnak ki kapirgálni. A részemről megpróbálok ilyenkor inkább egy kis hangulatot varázsolni a lakásba. Természetesen kerti hangulatra gondolok :)

Egy időben teljesen rákattantam a mini üvegházakra, és az igazat megvallva nem is tudom, miért álltam le velük. Talán a hely hiánya miatt?! Most, hogy nézegetem a saját régi fotóimat, illetve azokat, amelyeket inspirációként gyűjtöttem, rájöttem, hogy megint készítek majd néhányat. Igazából sok hozzávalóért nem kell most sem elmennünk otthonról, lehet olyanokkal dolgozni, amik amúgy is vannak – de persze rá is készülhetünk. Garantálom, a beszerzés és keresgélés tovább tart, mint az érdemi munka.

Ami szükséges: kavicsok, termőföld a növény igényei szerint, növények, némi dekoráció (kagylók, moha, ágak, kavicsok) és egy tartály. A tartály lehet vásárolható üvegház, gyertyatartó lámpás, vagy akár befőttes üveg is. Egyszerűbb, ha az üveg száján befér a kezünk, de haladók szép dolgokat művelhetnek keskenyebb szájú tartályokkal is. (nem én)

Tisztítsuk meg az üvegünket, tegyük bele a kavicsokat – ez felfogja majd a vizet, így védi növényünk gyökérzetét. Mehet a föld, a növény. kicsit locsoljuk/permetezzük, és mehet rá a moha, vagy a dekoráció.
A különböző pozsgásokat ajánlom első sorban, de orchideák, vagy akár húsevő növények otthona is lehet a terrárium. Nézzük a képeket:

 DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

Az első két kép sajátom, a többi forrása: http://www.bystephanielynn.com

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)