Hortenzia gyorstalpaló

Nehogy azt higgye bárki, hogy nálunk minden ládában répa nő, azért akad néhány klasszikus, szép virág is elvétve. Bár talán a zöldség gyümölcs terén nagyobb már a tapasztalatom, de próbálkozom azért virágokkal is. Imádom például a hortenziát, a gyönyörű, hatalmas virágai és a méregzöld levelei teljesen a hatásuk alá vonnak, de sokáig megfeneklett a nevelés, ahogyan eljött a tél, majd a következő tavasz. Évek óta igyekszem kikísérletezni a tökéletes körülményeket a cserepes hortenzia számára, idén végre úgy tűnik, hogy sikerrel jártam. Érdemes kipróbálni a módszert, ha nem szeretnél több ilyet:  hortenzia virágok teleltetés

Vegyük át a kritikus pontokat:

1. Talaj,tápanyag, méret
Talán a legtöbbeknek nem újság, hogy a hortenzia a savanyú talajt kedveli, azon belül is a jó vízáteresztő, enyhén agyagos típusút. Elég erős gyökérnövekedésű növény, ezért ezt nem árt észben tartani, de kertészetekben szinte bármikor hozzáférhető a speciális föld. Emiatt a gyors „föld alatti” növekedés miatt is nehezebb talán cserépben tartani, de nem reménytelen eset. 
Meghálálja a tápanyag utánpótlást, DE! Nem szabad túltolni ezt a fajta gondoskodást. Ha sok a jóból, bazi nagy leveleket növeszt apró virágokkal. Ha frissen ültettük, kb. 6 hétig ne, utána is csak két-három hetente tápoldatozzuk (speciális táppal); télen egyáltalán nem szükséges adni neki. Metszeni lehet, ha nagyon túlnő, de nem igazán kell.

2. Fény
Sok helyen olvashatjuk, hogy a hortenzia a félárnyékot szereti. Én raktam félárnyékba, reggeli és délutáni napra is, de csak akkor maradt meg, ha teljesen árnyékos helyre került, ahol szinte sosem érte közvetlenül napfény. Hihetetlenül gyorsan megég, viszont sötétebb erkélyen, vagy akár nagyobb növények, bútorok védelmező árnyékában szuperül fejlődik (ez a kép még ropogós, 3 perce csináltam)hortenzia virágok teleltetés

3. Öntözés
Sarkalatos az öntözés is; nem szabad hagyni, hogy teljesen kiszáradjon a földje (gyorsan jelez amúgy, ha szomjas, hajlamos komolyan lekókadni egy melegebb nap végén, elég ijesztő látvány). Ezen felül túlöntözni sem célszerű, mert erre is érzékeny, a pangó vízben hamar tönkremennek a gyökerek. :) Nagyobb eső után le kell önteni róla a vizet – de ezen felül nagyon nem kell túlbonyolítani a dolgot.

4. Hőmérséklet, tél
Az extrém melegben tehát biztosan lekókad, a telet viszont cserépben (nálunk) nem bírja kint. Szuper, ugye? Kicsit se macerás. A nyári körülményeket átvettük fent, lássuk a teleltetést: Lehetőség szerint fagymentes pincébe, garázsba vagy tárolóba kerüljön. Próbáltam kint teleltetni többször is, mert ugye a városban erkélyen védettebb, de a siker sajnos nulla volt, lásd a nyitóképet.
Idén a leanderek mellé pakoltuk a tárolóba, vak sötétbe, kb. 6-10 fok lehetett egész télen. Öntözni kéthetente elég volt, pont csak hogy ne száradjon ki. Ahogyan elmúltak a fagyok, már fel is került. Ijesztőnek tűntek a fehér hajtásai:hortenzia virágok teleltetés

Az albínó szárak szerencsére a tél végi napsütésben bezöldültek hamar, és szépen a többi is beindult. Csodálatosan hajt, teljesen virágba borult, már karózni kell, hogy elbírja a szár a hatalmas virágokat. Ezen túl mindig így fogom csinálni! 

5. Nyavalyák, általános problémák
Sajnos ebből is akad bőven, rajtunk kívülálló okokból is sok helyen megborulhat a hortenzianevelés. Jönnek a kártevők. Levéltetvek, lisztharmat, takácsatkák, gombás megbetegedések. Növényvédő szerekkel meg lehet próbálni védekezni, de sokszor minden igyekezet ellenére elpusztul a növény, vagy a többi érdekében meg kell válnunk tőle. Fenébe. Ha mégsem a kártevők tesznek keresztbe, akkor a nap és a víz.
Gyakran kifakulnak a virágok; ezt viszonylag könnyű orvosolni. Általában a túlzott napsütés okozza, de a talaj elmeszesedése is lehet ludas. A meszes talaj gátolja tápanyagfelvételt - ha például levélsárgulással is találkozunk, akkor biztosra vehetjük a problémát, de már nagyobb a baj, vashiányra gyanakodjunk először. A talaj ph-javítása a megoldás vaspótlás mellett, de ez már egy másik fejezet lesz ;)

Fontos! A hortenzia gyönyörű, de minden része erősen mérgező. Gyerekeinkre, kisállatainkra, illuminált vendégeinkre fokozottan figyeljünk oda!

 0
Tovább

Ősz az erkélyen

November lett, már megint! Sőt, lassan a faragott tökök is fonnyadni kezdenek. Hihetetlen, milyen gyorsan pörögnek a hónapok, csak kapkodom a fejem. Kicsit fáj, hogy egyre beljebb húzódunk megint, és hétről hétre kevesebb a növény a teraszon. A citromok már egy hónapja beköltöztek a lakásba, bent vannak az avokádók, mangók is. A héten biztonságos, fagymentes helyükre költöznek a leanderek és a hortenziák, illetve elkezdődik a kint telelő növények téli takarása, védelme is. 

ősz ültetés teleltetés

Ha van kedvetek, egész normális időt mondanak a hétvégére, lehet kicsit tenni venni odakint, előkészülni a tavaszi szezonra. Ültethető fokhagyma, áttelelő zöldborsó és petrezselyem is. Emellett hagymásokat is érdemes még telepíteni, a tulipánok hada minden tavasszal eszembe juttatja, hogy megérte vacakolni a dermedt földdel! ősz ültetés teleltetés

Novemberben már passzívak a növények, így a legjobb, ha most telepítünk fenyőféléket, díszfákat, bokrokat – de gyümölcstermőket, sőt- szabad gyökeres rózsát is. Ilyenkor sokat spórolhatunk, lényegesen alacsonyabb áron juthatunk a növényekhez, mint tavasszal. Amíg nem fagy, szőlőoltványt, gyümölcsfákat, bogyósokat bátran el lehet ültetni. Két dologra vigyázzunk azonban:

        - A gyökereket takarjuk alaposan.
Első sorban ültetés után; a frissen, ősszel telepített növények tövét takarjuk. Mulcsozhatunk, de földet is „kupacolhatunk” köré. Másodsorban az ültetéskor is figyeljünk, hogy a szabadgyökeresek ne maradjanak takarás nélkül. Mindig csak a soron következő növényt bontsuk ki, amit éppen ültetünk.

        - Vigyázzunk a hajszálgyökerekre is!
Minél vékonyabb egy gyökér, annál nagyobb szerepet tölt be a tápanyagfelvételben, így igyekezzünk a legkevesebbet roncsolni közülük. A hajszálgyökerek fejlődése télen sem áll le, tegyünk meg mindent a kisebb pusztításért. Minél ügyesebbek vagyunk, annál jobban koncentrálhat növényünk jövőre a termésre a gyökérnövesztés helyett. ősz ültetés teleltetés

A lombhullató cserjéket, gyümölcsfákat hó végén érdemes lesz megmetszeni. Emellett a téli mulcsozásukról se feledkezzünk el, takarjuk be a felszínt a tövek körül alaposan! A konténeres fákat védettebb sarokba lehet telepíteni, esetleg hungarocellre állítani. Ezzel is a gyökereket védjük a károsodástól. 

Ami minden évben kérdésként nekem szegeződik ilyenkor, hogy mit csinálok a szamócáimmal. A szakirodalom szerint védett helyen célszerű teleltetni őket kevés locsolás mellett, ahol átvegetálnak tavaszig. Lényeg, hogy a zöldje megmaradjon, de ne növekedjen – így energiát gyűjt a tavaszi gyors fejlődéshez. Én ezzel ellentétben kint teleltetem őket évek óta. Napos, szélcsendesebb helyre húzom a ládákat, különösebb takarás nélkül a tavalyi durva telet is simán átvészelték. Az öntözésről gondoskodott az időjárás, mi csak a gyümölcsöket élveztük egészen mostanáig. ősz ültetés teleltetésHa szerencsés vagy és pince vagy garázs a rendelkezésedre áll, megpróbálkozhatsz a paprikák, chilik átteleltetésével is, ennek is eljött az ideje. Én még nem próbáltam, de minden évben felmerül, hogy nem is lenne buta dolog. Az áttelelt chili hamarabb és bőségesebben terem a nálam tapasztaltabbak szerint.
Sajnos idén nem volt komolyabb paprika állományunk, így jövőre tolódik ez a projekt. Az elmélet hasonlít a leanderek és hortenziák kapcsán már megszokotthoz. Le kell vágni a terméseket a bokrokról, picit vissza lehet vágni a növényt, majd fagymentes, hűvös helyen kevés locsolás mellett álomba szenderül a paprika is. Egészen elsorvad állítólag a növény, de tavasszal majd új erőre kap.  

Nem csak a növényeinkről érdemes most gondoskodni, megéri egy kicsit rendezkedni is. A locsoló berendezések téliesítése, szétszerelése hozzájárulhat, hogy tovább használhassuk azokat. Ugyanez igaz a kültéri bútorokra is, amelyek közvetlenül ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. A nedvesség és a fagy tönkreteheti még az ellenállóbb darabokat is, így ha van rá mód, szereljük szét, pakoljuk el azokat is. Azért persze mindet nem muszáj, szélcsendes időben sokáig élvezhetjük a teraszt egy meleg pléd, forró tea és csodálatos őszi növények társaságában! ősz ültetés teleltetés

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (42),konyhakert (36),gasztro (16),újrahasznosítás (15),inspiráció (15),dekor (14),magvetés (14),fűszer (12),tavasz (12),ősz (12),egzotikusok (12),virágok (11),gyökereztetés (11),ajándék (11),karácsony (10),Top5 (10),tél (7),gyorstipp (7),gyümölcsök (7),palánta (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),függőleges kert (5),kertésznapló (4),chili (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),hagymások (4),eper (4),nagyvilág (4),paradicsom (4),bútor (4),leander (4),szörp (4),gyerek (3),mérgező (3),citrom (3),cukkini (3),szüret (3),rovarok (3),gyömbér (3),berendezés (3),szamóca (3),saláta (3),áfonya (3),avokádó (3),csíráztatás (3),bodza (2),mangó (2),bakik (2),babaszoba (2),magfogás (2),füge (2),levendula (2),citromcirok (2),teleltetés (2),asztal (2),torma (2),üvegek (2),minikert (2),orchidea (2),érdekesség (2),szőlő (2),kártevők (2),paprika (2),barack (2),vöröshagyma (2),tök (2),ültetés (2),retek (2),offtopic (2),tojáshéj (2),rozmaring (2),cserjék (2),növényvédelem (2),táblafesték (2),zöldborsó (2),trinidad scorpion (2),másodvetés (2),tartósítás (2),ananász (1),diy (1),talaj (1),festés (1),gyurma (1),kapszula (1),egyszerveddmeg (1),szilveszter (1),támasz (1),atka (1),répa (1),gyom (1),tárkony (1),méhek (1),baki (1),alma (1),gránátalma (1),fűszerek (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),rukkola (1),cseresznye (1),padlizsán (1),sóska (1),hortenzia (1),szender (1),hagyma (1),gyertya (1),zamioculcas (1),igénytelen (1),szobanövény (1),összeültetés (1),mini kert (1),virágtartó (1),melegedő (1),csomagolás (1),otthon (1),balkonkertészet (1),tűz (1),gyümölcs (1),party (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),tulipán (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),varjúháj (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),pozsgások (1),liliomfa (1),singer (1),inda (1),menta (1),magnólia (1),szerszámok (1),moha (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),IKEA hack (1),madáretető (1),pesto (1),japánkert (1),nyár (1),tea (1),bútorápolás (1),tőzegtabletta (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),inkubáció (1),létra (1),láda (1),pult (1),egres (1),teszt (1)