A cukkini nagyon sokoldalú jószág, nyersen salátában, grillezve vagy rántva is fogyasztható. Egy-egy darab mindig van otthon elfekvőben, mert ha nincsen kedvem főzni, vagy csak magamról kell gondoskodnom, nagyon egyszerűen és gyorsan el tudom készíteni. Felkarikázom, kicsit megsózom, kisütöm és csókolom :) Ne is beszéljünk a nyári grillezésekről, ahol mint köret, sokszor mindent visz, így a tények ismeretében nem is volt kérdés; megpróbálkozunk vele.

Ültessünk cukkinit balkonládábaMikor jön el a vetés ideje? Áprilisban. Az április 10 egy bűvös dátum, több szempontból is. Ez az év 100. napja, ráadásul az időjárásra való tekintettel ettől a naptól lehet a tökféléket vetni is. Ha kiskerted van, már nyugodtan szabadföldbe is vetheted a patisszon, a cukkini, a sütőtök, uborka vagy a dísztök magjait, ha erkélyed/teraszod van, akkor elő lehet venni a cserepeket vagy balkonládákat.

Első jótanács:
Tekintettel, hogy a tökfélék szinte kivétel nélkül nagyon szapora és termékeny növények, jól meg kell választanunk, hogy milyen fajtát is szeretnénk. Ha kicsi helyünk van, mindenképpen olyan fajtát válasszunk, ami nem fut (a patisszon, cukkini terebélyes kis bokrocska marad, a sütőtök, uborka vagy a dísztök viszont több méteres lesz) különben pillanatok alatt elfoglal mindent, amit csak elér. A futó fajták viszont tökéletesek, mint természetes árnyékolók, térelválasztók. Én a nem túl szép kerítések befuttatására, elfedésére fogom használni ezeket, erre is kiválóan alkalmasak.

Második:
A tökféléket, így a cukkinit is ha nem palántázzuk, próbáljuk lehetőség szerint oda vetni, ahol/amiben majd nevelgetni szeretnénk, ellenkező esetben szinte majd naponta ültethetjük át, nagyon gyorsan nőnek – ráadásul egyre nagyobb eséllyel teszünk kárt a gyökerekben is.

Harmadik:
Mindegyik fajta magja pont olyan, mint a klasszik tökmag. Igazából, ha több típust is elültetünk egyszerre, mindenképpen jelöljük, melyik cserépbe mi került. Én ezt elpuskáztam kicsit, sajnos a terasztúrás munkálatai közben jól össze is keverték nekem a cserepeket a munkások :) így majd biztos érni fognak meglepetések!

Nem szaporítom tovább a szót, térjünk a lényegre; mostmár tényleg ültessünk cukkinit.
Aki tutira akar menni, márciusban palántázásba foghat, a teendősorozat a szokásos, lásd mondjuk shishito. Én most úgy ítéltem meg, hogy elég meleg van, a naturista utat választottam, egyenesen kint, cserepekbe vetettem. Tápanyag dús kerti zöldségföldbe, 2 cm mélyre kerültek a magok, és nagyon hamar, már körülbelül 1,5 hét alatt növekedésnek is indultak a kis növények.
Fontos, hogy tápanyagban gazdag földet használjunk, ültetés előtt egy kis marhatrágyával bátran fel lehet turbózni a földet, ha jobb eredményt szeretnénk elérni. A cukkini szép nagy bokorrá fog fejlődni hamar, így nagyobb cserepet válasszunk, ha lehet, és egyesével ültessük. Ha minden jól megy, nyár közepén már szüretelhetünk is :)