Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Eperágyás a nyolcadikon?! Aham :)

Végül az április óta elhúzódó teraszszigetelési munkálatok befejeződni látszanak, bár a kivitelezők még nagyon messze vannak attól, hogy késznek mondhassuk őket. Sajnos az egész nyár fuccsba ment, bár csak 2 hónapra becsülték a munkát, de lassan már azért imádkozom, hogy jövőre már használhassuk a kinti részt :) A rosszban azért mindig akad valami jó; az elbontott kerítésünk mögött, ahová az emeleti vészkijárat nyílik, egy nagyon elhanyagolt kertre lettünk figyelmesek. 

Eleinte úgy gondoltam, hogy nagyjából kigazolom, ne nőjön ott mindenféle allergén gaz az orrunk alá, de végül úgy alakult, hogy egyelőre saját gondozásba vehetjük, így a háznak nem kerül locsolóvizébe, és a kertészt sem kell megfizetni (bár ha fizettük, eddig is hiába tettük). Gyakorlatilag egyedül férünk csak hozzá, a saját növényzet pedig megszaporodott, így kapva kaptam az alkalmon.
Bár a nagy részét még sitt és zsákok borítják, egy kis darabkát, ami egyébként is kihalt már, az eperovinak néztem ki. Napos és szélvédett, pont ideális. Erről a folyamatról szeretnék pár szóban írni most. Úgy tűnik, ez az eprészkedés egy kimeríthetetlen téma :) Eperkertem a nyolcadikon

Szabadföldbe inkább augusztus végén ültettem volna el őket, de így hozta az élet. Egyébként minél előbb kerülnek ki, a következő évben annál szebben fognak teremni (tavasszal akkor már nem a gyökeresedéssel foglalkoznak, hanem azonnal a lényegre térnek).

A kitisztított, kigazolt területet a férjem felásta, majd némi bio-komposzttal próbáltuk felturbózni a talaj tápanyagtartalmát. Ez több szempontból is jó; de a legfontosabb: a marhatrágyával ellentétben nem büdösít a szomszédok orra alá. A békés társasházi élet alapja pedig ugyebár a nyugodt, kiegyensúlyozott szomszéd :) Eperágyás erkélyen

Az alapos átforgatást követően néhány sorban dombokat alakítottam ki, hogy a szamócáknak egyrészről vastagabb termőtalaj jusson, másrészről könnyebb legyen szüretelni a lecsüngő terméseket, majd az egészet geotextíliával burkoltam be, a széleit visszaástam. Az enyém UV-álló, lég- és vízáteresztő. Segít majd a talaj nedvesen és melegen tartásában, illetve nem engedi kinőni a gazt, ezáltal megkímélem magam egy kis munkától, valamint a szamócáknak sem kell majd osztozni a tápanyagokon. Bár megmondom őszintén, mire összeállt, nem egy órát babráltam el vele, de bízzunk benne, hogy megéri :)
A dombocskák tetején, a textilbe lukakat vágtam a palántáknak, és egy kis ásó segítségével beültettem az óvoda nagyját.
10 tő szamócát vásároltam tavasszal, amiből kb. 50 palántát ültettem most el, 10-12 még így is megmaradt. Ezeket valószínűleg átteleltetem, és ha megmaradnak, jövőre újabb balkonládát töltök fel velük. Ezúttal az ásómat nem ültettem el, és jelentem, másnapra komoly izomlázam is lett, így biztosan állíthatom, valamire már most jó volt ez a kis kertészkedés. Eper kiskert

Remélem, hogy a munkások nem tiporják össze az ágyást, a fehér figyelemfelhívó kavicsok kicsit nekik is szólnak, de alapvetően súlyként funkcionálnak persze, hogy a textil a helyén maradjon. Ha minden jól megy, szépen át fognak telelni ezen a szélvédett helyen, és jövőre bőségesen teremnek majd.

 0
Tovább

Bejött az eper a balkonon? Szaporítsd!

Ország szerte kitört az eperláz, elindultak a szedd magad mozgalmak, a kiskertekben, balkonokon is beérnek az első szemek, nálunk is folyamatosan zajlik már a szüret. Tulajdonképpen a saját szükségleteinket bőséggel fedezi az a 10 tő, amivel nyitottuk a szezont, viszont, ha a családot is el szeretnénk látni, nincs mese - többre lesz szükség. De hogyan? (A szamóca balkonra telepítéséről már korábban írtam, ezt szeretettel ajánlom figyelmetekbe: http://balkongaz.reblog.hu/epret-minden-balkonra)

De térjünk is vissza a tárgyra; hogyan legyen mégtöbb eprem, ha nem akarok venni?
A nagyüzemi verzió mindenképpen a már sokszor említett tőosztás, de minket inkább most a házi, vagy kiskerti sufni megoldás érdekel. Tartsuk jól :) az eper, ha jól érzi magát, elég szapora, nagy számban indákat növeszt, amelyek végén új növény sarjad.

indákat növeszt a szamóca
Ha elsősorban inkább a szüretelésre szeretnénk fókuszálni, akkor ezeket az indákat válasszuk le, mert elég sok energiát vesz el a növénytől a családalapítás. Ha azonban jövőre több tővel szeretnénk nekivágni a szezonnak, gyökereztessük meg őket :) Érdemes a már korán és bőségesen termő tövek indáit kiválogatni, azokban biztosan nem fogunk csalódni. Ha van rá lehetőség, dugjunk az új hajtás alá földdel teli cserepet, és hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát. Ha megerősödött a kis növény, csak akkor vágjuk le az indát az anyanövényről.

Eper növendékindáról
Ha csüng az eprünk, vagy keskeny a párkány -és nem tudunk mondjuk dolgokat lebegtetni az akaratunkkal, akkor sincsen baj :)
Várni kell egy kicsit, amíg megjelennek a gyökérhajtások az új növényen, és csak azt követően válasszuk le, ültessük el. Ebben az esetben kicsit nagyobb figyelmet kell szentelnünk a növendékeknek; az elültetést követően tegyük árnyékosabb helyre, vagy akár kis fóliasátorba őket, tartsuk mindig nedvesen a földet, hogy megerősödhessenek, mielőtt kiültetjük őket a zord szabadba. Hagyjunk nekik időt a végleges helyükön a meggyökeresedésre majd még az ősszel, hogy következő évben szépen teremjenek majd.
 

eper szaporítása balkonon
Vannak speciális hibridek, mint a folyton termő szamóca is, amelyek azonban nem fejlesztenek indákat. Részemről pont ilyet választottam, mert számunkra, akik kerttel nem vagyunk megáldva, nem szükséges nagy szaporulat, ez talán a leginkább praktikus megoldás. Valószínűleg a növényem viszont nem tudta, hogy ő ilyen fajta, így nekilátott, én pedig nagyon meglepődtem ;)

 1
Tovább

Epret minden balkonra!

Megosztó a kérdés, de én egyszerű ember vagyok, így epernek fogom nevezni, akkor is, ha szamóca :) mind tudjuk, miről van szó. Piros, édes és isteni! Alig várom, hogy az első szemeket lekapkodjuk, a többit pedig a tikkasztó hőségben egy-egy jéghideg mangó smoothie-ba dobjam. Bár eleinte ellenálltam, mert nem szabad mindent egyszerre akarni, de nem tudtam végül uralkodni magamon. Szombaton egy kertészetben olyan szép folyton termő szamóca palántákat találtunk, hogy nem is volt kérdés, hoztuk őket!

Szerencsénk van, mert az eper imádja a meleget és a napfényt, abból pedig nálunk van bőségesen. Két balkonládába ültettem a töveket, kerti zöldségföld és biotrágyás virágföld keverékét használtam. A meleg és a locsolás mellett fontos a tápanyag dús talaj is, hogy szépen fejlődjenek, és bőséges terméshez juthassunk.

konyhakert eper palánta szamócaAz ültetésnél oda kell figyelnünk, hogy az epertöveket ne ültessük nagyon mélyre, csak pont annyira, hogy a gyökereik föld alatt legyenek, a törzsük pedig kilátszódjon. Ha túl mélyre tesszük, a növény elpusztulhat, ha nem elég mélyre, akkor kifordul a földből. A szabadföldi verziónál sűrűbben is ültethetünk, elvégre is a termés mellett a látvány is fontos. Klasszikus 60-as ládába simán elfér 4 tő, ha megfelelő minőségű földet használunk. Ha sikerül eltalálnom a távolságot és a mélységet, a tövek végül a ládába kerülnek, majd egy vékony réteg fenyőmulcsot  is szétterítek a felszínen, hogy ez nedvesen tartsa a talajt, illetve megakadályozza a gyomok kinövését. Utálok gazolni :)
Ipari szabadföldi körülmények közt az előkészített, belocsolt talajra fekete fóliát terítenek, majd abba vágnak lyukat a tövek ültetéséhez. Kb ezt a feladatot kellene a mulcsolásomnak is ellátni, nem hiszem, hogy kudarcot vall.

konyhakert eper palánta szamóca

Bár az eper kifejezetten jól megvan benne, nem kell ragaszkodnunk a klasszikus balkonládához - csüngő virágtartóba vagy akár függőleges kertbe, oszlopba is ültethetjük, tökéletesen érzi magát bárhol, ha elég meleg van. A virágok már tavasz elején megjelennek a növényen, ezt követően a termés is hamar beérik. A folyton termő fajtánál késő őszig ismétlődik a körforgás (vannak egyszer termő fajták is, balkonra inkább a folyton termőt, vagy spéci balkonepret vegyük, ha tehetjük).

Szuper hír továbbá, hogy ráadásul télálló is. Takarni persze szükséges a fagy ellen, illetve húzzuk védettebb sarokba. Néha locsoljuk is, mert sokszor a kiszáradás okozza a bajt, nem a hideg. Tavasszal a töveket szedjük ki, ha gyarapodtak, akkor szedjük is szét, de a talaj cseréje mindenképpen szükséges, ha szüretelni szeretnénk.

Az eper az egyik legkorábban érő gyümölcs, tele minden jóval. Ha egyszer szüreteltél a sajátodból, biztos vagyok benne, hogy nem fogsz többé kísértésbe esni a spanyol ízetlen, ám szép formás eperrel, kivárod inkább, míg megterem a sajátod :)

konyhakert eper palánta szamóca

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)