Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyorstipp orchidea barátoknak

Elképesztő mennyiségű orchideát gyűjtöttünk össze az évek alatt, így kénytelen voltam némi fifikára is szert tenni, mert egy idő után a locsolás egy fél napos programmá vált (az áztatós módszer híve vagyok). Első sorban az éppen nem virágzó lepkeorchideák nyári regenerálásához adnék most egy tuti tippet azoknak, akik télen szeretnének sok szép virágban gyönyörködni. gyorstipp orchidea

Sajnos az új lakásunk adottságai (ablakpárkányok hiányában) nem feleltek meg az igényeiknek, így nagyon elsatnyultak. Tavaly nyáron úgy döntöttem, száműzöm a zöld kórókat az erkélyre, egy árnyékos részre.  A leander tövében kaptak helyet, ahol minden locsolás alkalmával megspricceltem kicsit azokat is (a leveleket sem kíméltem).
Emellett a természet gondjaira bíztam őket, így bőséggel jutott esővízből is, amiről mind tudjuk: az orchidea egyik legjobb barátja :) Akkor érdemes behozni őket, ha már éjjel 16 fok alá süllyed a hőmérséklet, ezt a hűvöset nem viselik jól. Ilyenkor egy ragacsos anyagot választanak ki, könnyű felismerni – addig viszont csodaszépen feltöltődnek.

A legnagyobb meglepetésemre nyár végén már felfedezhetőek voltak a virágszár hajtások, amik ősz végére csodálatosan virágba borultak: gyorstipp orchidea

Tehát ha lehetőséged van rá, érdemes árnyékos helyre „nyaralni küldeni” kedvenceidet. Ha ez nem működőképes, akkor az is nagyon sokat segít, ha egy-egy meleg zápor alkalmával kipakolod a növényeket, hogy felüdülhessenek egy kis lágy esővízzel: gyorstipp orchidea

Ha ez az út sem járható, gyűjts egy kis esővizet egy nagyobb kaspóba, és 10-20 percre állítsd bele növényed, hogy a kéreg jól megszívhassa magát. Csöpögtesd ki, és az orchideád meghálálja! gyorstipp orchidea

 5
Tovább

Fura lények

A természet alkotja a legszebb, de sokszor egyben a legbizarrabb lényeket is - néha ráadásul mindkettőt egyszerre. A személyes kedvenceim ezen lények közül az alábbi orchideák, amelyek egyike-másika távolról csak szépnek tűnik, de ha közelről is megvizsgáljuk, okozhatnak bizony meglepetést :)

1. Phalaenopsis

orchidea érdekesség
Igazán lélegzetelállító, bizonyára kedvet is kaptatok :) el kell, hogy keserítitselek Titeket - szerintem már van ilyen sokatoknak, csak a legtöbben talán észre sem vettétek :) Bemutatom Nektek a közönséges lepkeorchideát, amellyel a legtöbb háztartásban, vagy irodában találkozhatunk. Bizony, vegyétek csak szemügyre közelről! El fogtok ámulni, mert egy gyönyörű, szárnyait összezáró madár éppen leszáll a közepén. Saját madaram:  orchidea érdekesség

2. Dracula Orchis
Ismertebb nevén a majomorchidea, vagy majomfejű orchidea.  orchidea érdekesség

3. Orchis Simia

orchidea érdekesség

Szép magyar nevén majomkosbor :) egy nagy kedvencem, de talán kevesebben ismerik, egy itthon is honos orchidea fajta. Nedvességet, árnyékot és hűvöset kedvelő növény, de sajnos egyre inkább eltűnőben van hazánkban. A férjem gondosan beszerzett számomra néhány magot, hogy kedvemre kísérletezhessek vele, így biztos vagyok benne, hogy a jövőben részletesebben bemutatom majd.

4. Caleana Major
Egy igazi repülő kiskacsa. Ausztráliában honos, ritka orchideaféle.  orchidea érdekesség

5. Habenaria Radiata
orchidea érdekességÁzsiában honos a képen látható, orchideával rokonságban álló kócsagvirág. Ősszel felszáradó mocsaras területeket kedvel, napos, de alapvetően hűvösebb környezetben érzi jól magát. Ilyen magoknak is folyamatban van a beszerzése, így hamarosan bővebb beszámolóval érkezem.

6. Impatiens Psittacina
Maradjunk továbbra is a madaraknál. Egy ritka, thai virág, amely papagájra hasonlít.  

orchidea érdekesség

7. Antirrhinum
A legfurcsábbat hagytam utoljára, bár ez egy kicsit csalás. :) Az Antirrhinum a közönséges oroszlánszáj, vagy ahogyan gyerekkorunkból talán ismerősebb, a tátika. Próbáltátok már kiszárítani?! Döbbenetes az eredmény: 

orchidea érdekesség

A képek forrását a pinterest oldalamon találjátok  https://www.pinterest.com/BalkonGaz/strange-but-beautyful/  sok más hasonlóan érdekes orchidea társaságában, mint a csókos száj vagy a nevető méhecske :)

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)