Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hortenzia gyorstalpaló

Nehogy azt higgye bárki, hogy nálunk minden ládában répa nő, azért akad néhány klasszikus, szép virág is elvétve. Bár talán a zöldség gyümölcs terén nagyobb már a tapasztalatom, de próbálkozom azért virágokkal is. Imádom például a hortenziát, a gyönyörű, hatalmas virágai és a méregzöld levelei teljesen a hatásuk alá vonnak, de sokáig megfeneklett a nevelés, ahogyan eljött a tél, majd a következő tavasz. Évek óta igyekszem kikísérletezni a tökéletes körülményeket a cserepes hortenzia számára, idén végre úgy tűnik, hogy sikerrel jártam. Érdemes kipróbálni a módszert, ha nem szeretnél több ilyet:

hortenzia virágok teleltetés

 0
Tovább

Melegedő házilag

Megérkezett a nyirkos, hideg idő, egyszerűen utálom. Folyamatosan fázom a lakásban is, elég csak kinéznem hozzá az ablakon. Az embernek tényleg még az élettől is elmegy a kedve ettől a borongós szürkeségtől. Nem tehetünk mást, tekerjük fel a fűtést a lakásban, és törődjünk bele, hogy tavaszig be vagyunk zárva? Vagy mégsem?!
Évek óta tervezem, hogy egy ilyen borzalmasan szürke napon majd mosolyogva fityiszt mutatok az égieknek odakint egy szuper, saját készítésű melegedő mellől, miközben a forró teámat kortyolgatom a meleg takaróm alatt. Szörnyen bosszantó, hogy ez a projekt mindig már csak ilyenkor jut az eszembe, amikor elkészíteni kicsit késő, már csak mutogatni lehetne :) na de majd jövőre most már tényleg! Vagy akár még az idén is, ha erőt veszek magamon.

 0
Tovább

Ősz az erkélyen

November lett, már megint! Sőt, lassan a faragott tökök is fonnyadni kezdenek. Hihetetlen, milyen gyorsan pörögnek a hónapok, csak kapkodom a fejem. Kicsit fáj, hogy egyre beljebb húzódunk megint, és hétről hétre kevesebb a növény a teraszon. A citromok már egy hónapja beköltöztek a lakásba, bent vannak az avokádók, mangók is. A héten biztonságos, fagymentes helyükre költöznek a leanderek és a hortenziák, illetve elkezdődik a kint telelő növények téli takarása, védelme is. 

ősz ültetés teleltetés

Ha van kedvetek, egész normális időt mondanak a hétvégére, lehet kicsit tenni venni odakint, előkészülni a tavaszi szezonra. Ültethető fokhagyma, áttelelő zöldborsó és petrezselyem is. Emellett hagymásokat is érdemes még telepíteni, a tulipánok hada minden tavasszal eszembe juttatja, hogy megérte vacakolni a dermedt földdel! ősz ültetés teleltetés

Novemberben már passzívak a növények, így a legjobb, ha most telepítünk fenyőféléket, díszfákat, bokrokat – de gyümölcstermőket, sőt- szabad gyökeres rózsát is. Ilyenkor sokat spórolhatunk, lényegesen alacsonyabb áron juthatunk a növényekhez, mint tavasszal. Amíg nem fagy, szőlőoltványt, gyümölcsfákat, bogyósokat bátran el lehet ültetni. Két dologra vigyázzunk azonban:

        - A gyökereket takarjuk alaposan.
Első sorban ültetés után; a frissen, ősszel telepített növények tövét takarjuk. Mulcsozhatunk, de földet is „kupacolhatunk” köré. Másodsorban az ültetéskor is figyeljünk, hogy a szabadgyökeresek ne maradjanak takarás nélkül. Mindig csak a soron következő növényt bontsuk ki, amit éppen ültetünk.

        - Vigyázzunk a hajszálgyökerekre is!
Minél vékonyabb egy gyökér, annál nagyobb szerepet tölt be a tápanyagfelvételben, így igyekezzünk a legkevesebbet roncsolni közülük. A hajszálgyökerek fejlődése télen sem áll le, tegyünk meg mindent a kisebb pusztításért. Minél ügyesebbek vagyunk, annál jobban koncentrálhat növényünk jövőre a termésre a gyökérnövesztés helyett. ősz ültetés teleltetés

A lombhullató cserjéket, gyümölcsfákat hó végén érdemes lesz megmetszeni. Emellett a téli mulcsozásukról se feledkezzünk el, takarjuk be a felszínt a tövek körül alaposan! A konténeres fákat védettebb sarokba lehet telepíteni, esetleg hungarocellre állítani. Ezzel is a gyökereket védjük a károsodástól. 

Ami minden évben kérdésként nekem szegeződik ilyenkor, hogy mit csinálok a szamócáimmal. A szakirodalom szerint védett helyen célszerű teleltetni őket kevés locsolás mellett, ahol átvegetálnak tavaszig. Lényeg, hogy a zöldje megmaradjon, de ne növekedjen – így energiát gyűjt a tavaszi gyors fejlődéshez. Én ezzel ellentétben kint teleltetem őket évek óta. Napos, szélcsendesebb helyre húzom a ládákat, különösebb takarás nélkül a tavalyi durva telet is simán átvészelték. Az öntözésről gondoskodott az időjárás, mi csak a gyümölcsöket élveztük egészen mostanáig. ősz ültetés teleltetésHa szerencsés vagy és pince vagy garázs a rendelkezésedre áll, megpróbálkozhatsz a paprikák, chilik átteleltetésével is, ennek is eljött az ideje. Én még nem próbáltam, de minden évben felmerül, hogy nem is lenne buta dolog. Az áttelelt chili hamarabb és bőségesebben terem a nálam tapasztaltabbak szerint.
Sajnos idén nem volt komolyabb paprika állományunk, így jövőre tolódik ez a projekt. Az elmélet hasonlít a leanderek és hortenziák kapcsán már megszokotthoz. Le kell vágni a terméseket a bokrokról, picit vissza lehet vágni a növényt, majd fagymentes, hűvös helyen kevés locsolás mellett álomba szenderül a paprika is. Egészen elsorvad állítólag a növény, de tavasszal majd új erőre kap.  

Nem csak a növényeinkről érdemes most gondoskodni, megéri egy kicsit rendezkedni is. A locsoló berendezések téliesítése, szétszerelése hozzájárulhat, hogy tovább használhassuk azokat. Ugyanez igaz a kültéri bútorokra is, amelyek közvetlenül ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. A nedvesség és a fagy tönkreteheti még az ellenállóbb darabokat is, így ha van rá mód, szereljük szét, pakoljuk el azokat is. Azért persze mindet nem muszáj, szélcsendes időben sokáig élvezhetjük a teraszt egy meleg pléd, forró tea és csodálatos őszi növények társaságában! ősz ültetés teleltetés

 0
Tovább

Szívós, de trendi - kinyírhatatlan szobanövény

Azt hiszem, méltatlanul keveset foglalkoztam eddig a szobanövényekkel, pedig azért néhány nálunk is akad. Itt rögtön tartozom is egy vallomással; ezekkel sokkal kevésbé szeretek pepecselni :) a muszáj viszont nagy úr, kell a zöld a lakásba is.

Talán azért idegenkedem a beltéri susnyától, mert a csodálatos nyolcvanas évek szülötte vagyok. Szerintem többen elmosolyodtatok, és tudjátok, mire is gondolok :) nagyon mélyen él bennem/bennünk a közvetlen rendszerváltás körüli időszak, amikor a panelokban már-már kötelező volt az ótvar csúnya anyósnyelvek, könnyező pálmák és egyéb megnyúlt, retro növényekből álló dzsungel kialakítása. Lehetőleg minden szobában a majmos és/vagy vízeséses, egészfalas poszter mellett.
Magamnak véletlenül se ilyeneket választottam haza, de most nektek sem ajánlok ilyesmit - bár ennek is megvan a maga vad romantikája poszterestül mindenestül, így a közeljövőben lehet, hogy áldozok rá egy kis kutatómunkát, és egy egész bejegyzést szentelek majd ennek a témának. Első körben nagy kedvencemet hoztam, amivel gyakorlatilag sosem lehet mellélőni. Nem véletlenül találkozhatunk gyakran éttermekben, plázákban is ilyenekkel, mert tényleg még gazdátlanul is megmaradnak. De mi is ez a csoda? A zamioculcas. Vagy zámia, esetleg agglegénypálma. Nagyon király. Tényleg.

Gyönyörű, fényes, húsos levelei vannak, de fehér virágokat is bont, ha éppen úgy állnak a csillagok. Dekoratív önmagában is, ráadásul aránytalanul kicsi cserépre van szüksége, ez sem hátrányos tulajdonság. Lehetetlen rosszul bánni vele, legalábbis véletlenül. Egyszer hallotam valakiről, aki három hét leforgása alatt kipusztított egyet, de ez szerintem csak amolyan városi legenda. szobanövény zamioculcas igénytelen
Kifejezetten szárazságtűrő, így ha mindig elfelejted a locsolást, vagy csak szimplán nem szeretsz ilyenekkel időt tölteni, ideális választás. Kéthetente elég, ha eszedbe jut. Vagy háromhetente. Ez igazán abszolválható a legnagyobb botanikai antitálentumoknak is.
Jó hír, hogy a télen agyonfűtött, nyáron csak szimplán forró panellakásokban is szépen fejlődik, de mérsékeltebb hőmérsékleti viszonyok mellett is jól megvan. A sok szórt fényt szereti, de a sötétebb szoba sem akadály. Nálunk is igen megtisztelő helyre került; a legsötétebb sarokban áll, mint egy igazi észrevétlen remete; de köszöni, jól van! Lehet, hogy azért egy kis állványt megérdemelne :) szobanövény zamioculcas igénytelen

Kicsit komolyabbra fordítva a szót, a zámia szára vizet raktároz, ezért sem viseli jól a túlöntözést. Ilyenkor sárgulni, és hullani kezdenek a levelek. Nem viseli el sokáig a közvetlen napfényt sem, így ha ki akarnád nyírni, tedd ki a napra és locsolgasd lelkesen…
Mint már említettem, szűk cserépben érzi magát kényelmesen. Csak akkor ültessük át, ha már tényleg kijön a cserepéből, és akkor is csak egy kicsivel nagyobb edényt keressünk neki! Ez kihívás egyébként, de megéri a fáradságot – ha túl nagy cserépbe kerül, gyors növekedésnek indul a gyökérzet, ezzel párhuzamosan pedig elsatnyul a növény. Elég sokáig tart, amíg ismét összeszedi magát, jobb megelőzni a bajt. Semleges virágföldet használjunk (B-típus).

Jó hír, hogy a zámia könnyen szaporítható levél vagy kisebb szárdugványokkal is, bár ez nem egy gyors folyamat. Először a gyökér fejlődik ki, aztán indul a levelesedés – legalább egy év, mire látványosabb eredményt érhetünk el. Ha valaki mégis kedvet kap, homokos, laza talajba dugja a leveleket, amit nem szabad hagyni kiszáradni. Ebben egy fedeles doboz, vagy egy zacskó nagy segítség lehet ;) Naposabb párkányon van a legnagyobb esély a megeredésre.

 0
Tovább

Csináld magad madáretetők

Az elmúlt napokban komoly ízelítőt kaptunk az őszből, így ideje lassan felkészülnünk rá :) az év hideg részéhez számunkra mindig hozzá tartozik, hogy a környéken telelő madarak részére némi segítséget biztosítsunk. Bármilyen hihetetlen, a város közepén is komoly a fajgazdagság, szóval ideje kicsit felfrissíteni a régi madáretetőket! Ha pedig még sosem etettünk télen madarakat, akkor most kell magunkhoz szoktatni őket, ebben a szép időben a gyerekekkel pedig akár magunk is készíthetünk házi megoldásokat. Nem baj, ha nincs otthon kifejezetten semmi sem hozzá, teljesen hétköznapi tárgyakat, vagy éppenséggel kidobásra ítélt csomagolóanyagokat is felhasználhatunk:

#1. Borosüveg és egy pohár
Szerintem nagyon dekoratív megoldás. Némi erősebb drót, spárga, egy pohár és üveg kell csak: ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás

#2. Konzervek
Akkor sem kell búslakodnunk, ha csak konzervdobozaink vannak. Nagyon egyszerűen díszíthető, mutatós madáretetőket készíthetnek még a legkisebbek is: ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás

#3. Konyhai csetresz
Ha csak egy felesleges bögrét és kanalat találtál a szekrényben, máris nekiláthatsz a munkának: ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás de a feleslegessé vált süteménykínáló átalakítása is kiváló ötlet :) ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás 

#4. Italos dobozok
Egy tejes, vagy gyümölcsleves doboz talán a legjobb a gyerekek számára. Kedvükre színezhetik, rajzolhatják: ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás

#5. PET palack
Szerintem egy műanyag flakonból bármit el lehet készíteni. Miért pont madáretetőt ne lehetne?! A lehetőségek tárháza végtelen, csak a képzeletünk szabhat határokat: ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás

#6. Házi ragacsok
Méhviasszal, mézzel, amerikai mogyorókrémmel, állati faggyúval összetapaszthatunk olajos magvakat, ezzel a madarak számára egész télen szuper terített asztalt biztosíthatunk. Az elhelyezésnél azonban vigyázzunk, mert a víz, vagy a magasabb hőmérséklet hatására megolvad, oldódik a massza :) ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás

#7. Egyszerű narancshéj
A narancs héja tartós, a színe pedig felüdülés a kopár, fakó tájban – akasszuk fel, mint egy kis mécses tartót, és töltsük meg minden jóval: ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás

#8. Üres edények
Jobb híján kiürült mécses tartóinknak is adhatunk télire új funkciót: ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás

#9. A befőttes üveg is mindenre jó
Ilyenhez biztosan mindenki talál otthon mindent. Pofonegyszerű, és szerintem nagyon mutatós: ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás

#+1. A bizonyíték, hogy minden jó
Még egy lelakott cipő is megfelel, ha tényleg semmi sincs kéznél: ősz tél madáretető DIY inspiráció újrahasznosítás
 

Mégis mi a legfontosabb? Nem a madáretetőnk külleme, anyaga; hanem a mi odafigyelésünk, felelősségünk. Ha ősszel odaszoktatjuk magunkhoz a madarakat, bizony gondoskodnunk kell róluk egész télen. Ellenőrizzük az etetőink tartalmát, és ha megcsappan a készlet, töltsük fel azokat rendszeresen!

A képek forrását további ötletekkel pinterest oldalamon találod: https://hu.pinterest.com/BalkonGaz/recycled-bird-feeders/
A madarak etetéséről pedig a Magyar Madártani Egyesület oldalán találsz részletes információkat: http://www.mme.hu/teli_madaretetes 

 0
Tovább
«
12

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)