Évekkel ezelőtt kaptam egy szuper kis létrát, amin a konyhakertet tartottam. Nagyon helytakarékos megoldás, és szerintem meglehetősen esztétikus is, így hozzám nőtt. Sajnos az évek alatt kicsit elhanyagoltuk, végül megadta magát az időjárás viszontagságainak. Tényleg elég kis rozoga már, így kénytelen vagyok megválni tőle: függőleges kert létra bútor
Ugye milyen kis jópofa volt?  Bár már a teraszunk mérete nem indokolná feltétlenül ezt a megoldást, de annyira megszerettem, hogy nehezen szántam rá magam, hogy elengedjem, búslakodtam is miatta. A férjem a fejébe vette, hogy átvágja ezt a gordiuszi csomót, és gyárt nekem egy másikat. Mire vasárnap a melóból hazaértem, félig meddig el is készült vele, így gondoltam megosztom veletek a lépéseket, hátha Nektek is kapóra jönne valami hasonló.

Mire lesz szükség?

  1.  lécek 
  2.  4 hosszabb, vastagabb, amiből a létra szára lesz (tetszőleges méretben)
  3.  keskenyebb, rövidebb lécek tetszés szerint (ezekből lesznek a fokok)
  4.  lapos léc, 2 db (záró elem a létra két felső részére, amihez a zsanért erősítjük)
  5.  2 db kicsi zsanér (hogy nyitni, zárni lehessen a létrát)
  6.  4 db műanyag tappancs igény szerint (hogy ha esik, ne a vízben álljon)
  7.  szögek, kalapács, fűrész
  8.  pác, lakk
  9.  esetleg egy vagy két lánc, ami a létra nyílásszögét szabályozza
  10.  akasztós kaspók (vagy drót)

Első lépésként határozzuk meg, milyen magas létrát szeretnénk, és vágjuk annak megfelelő hosszúságúra a vastag léceket, majd találjuk ki, milyen szélességben mennyi fokot szeretnénk a létránkra. Ne legyen túl sűrű, de mindenképpen mérjük a kaspókat hozzá, hogy meg tudja támasztani kellőképpen. Vágjuk méretre a keskenyebbekből a fokoknak valót is. A miénk végül 5-ös lett.

Mérjük ki, jelöljük be, hogy mi hová kerül majd, és kezdődhet is a kopácsolás (a testi épségetekre ügyeljetek). Először rögzítsük szögekkel az egyik szárra a fokokat, majd szögeljük rá a másik szárat is. (Jól jön egy satupad vagy egy munkaasztal, de ha nincsen nem baj, megteszi egy segítő is, aki tartja).  függőleges kert létra bútorEnnek a mintájára készítsük el a létra másik felét is! Tapasztalat, hogy érdemes jobb minőségű faanyagot és szögeket választanunk. A fa ne legyen túl vékony, mert hasadni fog szögeléskor, a szögek viszont minél vékonyabbak legyenek). Tegyük egymásra a kettőt; ha jól dolgoztunk, többé-kevésbé egyformák ;)  függőleges kert létra bútorA tetejét és az alját is kicsit szögbe kell vágni; lent azért, hogy kinyitáskor stabilabban álljon, fönt pedig azért, hogy nyitott állapotban vízszintes legyen, de azért be is lehessen csukni, ha arról van szó. Próbáld meg nyitni/zárni, látni fogod, mennyit kell lecsapni belőle.  függőleges kert létra bútorJöhet a teteje! A lapos lécet vágjuk méretre. Ezeknek kicsit hosszabbaknak kell lennie, mint a fokoknak; pontosan a két szár tetejére kell, hogy illeszkedjenek. Ha kész, akkor szögeljük fel. Most már csak a két fél létránkból kell egyet varázsolni a zsanérokkal, és az érdemi munka kész:  függőleges kert létra bútor
Ezt követően jöhet majd az optikai tuning, illetve a védelem. A lábakra felhelyezhetőek a műanyag tappancsok, illetve fessük, pácoljuk, lakkozzuk kedvünkre!