Megosztó a kérdés, de én egyszerű ember vagyok, így epernek fogom nevezni, akkor is, ha szamóca :) mind tudjuk, miről van szó. Piros, édes és isteni! Alig várom, hogy az első szemeket lekapkodjuk, a többit pedig a tikkasztó hőségben egy-egy jéghideg mangó smoothie-ba dobjam. Bár eleinte ellenálltam, mert nem szabad mindent egyszerre akarni, de nem tudtam végül uralkodni magamon. Szombaton egy kertészetben olyan szép folyton termő szamóca palántákat találtunk, hogy nem is volt kérdés, hoztuk őket!
Szerencsénk van, mert az eper imádja a meleget és a napfényt, abból pedig nálunk van bőségesen. Két balkonládába ültettem a töveket, kerti zöldségföld és biotrágyás virágföld keverékét használtam. A meleg és a locsolás mellett fontos a tápanyag dús talaj is, hogy szépen fejlődjenek, és bőséges terméshez juthassunk.
Az ültetésnél oda kell figyelnünk, hogy az epertöveket ne ültessük nagyon mélyre, csak pont annyira, hogy a gyökereik föld alatt legyenek, a törzsük pedig kilátszódjon. Ha túl mélyre tesszük, a növény elpusztulhat, ha nem elég mélyre, akkor kifordul a földből. A szabadföldi verziónál sűrűbben is ültethetünk, elvégre is a termés mellett a látvány is fontos. Klasszikus 60-as ládába simán elfér 4 tő, ha megfelelő minőségű földet használunk. Ha sikerül eltalálnom a távolságot és a mélységet, a tövek végül a ládába kerülnek, majd egy vékony réteg fenyőmulcsot is szétterítek a felszínen, hogy ez nedvesen tartsa a talajt, illetve megakadályozza a gyomok kinövését. Utálok gazolni :)
Ipari szabadföldi körülmények közt az előkészített, belocsolt talajra fekete fóliát terítenek, majd abba vágnak lyukat a tövek ültetéséhez. Kb ezt a feladatot kellene a mulcsolásomnak is ellátni, nem hiszem, hogy kudarcot vall.
Bár az eper kifejezetten jól megvan benne, nem kell ragaszkodnunk a klasszikus balkonládához - csüngő virágtartóba vagy akár függőleges kertbe, oszlopba is ültethetjük, tökéletesen érzi magát bárhol, ha elég meleg van. A virágok már tavasz elején megjelennek a növényen, ezt követően a termés is hamar beérik. A folyton termő fajtánál késő őszig ismétlődik a körforgás (vannak egyszer termő fajták is, balkonra inkább a folyton termőt, vagy spéci balkonepret vegyük, ha tehetjük).
Szuper hír továbbá, hogy ráadásul télálló is. Takarni persze szükséges a fagy ellen, illetve húzzuk védettebb sarokba. Néha locsoljuk is, mert sokszor a kiszáradás okozza a bajt, nem a hideg. Tavasszal a töveket szedjük ki, ha gyarapodtak, akkor szedjük is szét, de a talaj cseréje mindenképpen szükséges, ha szüretelni szeretnénk.
Az eper az egyik legkorábban érő gyümölcs, tele minden jóval. Ha egyszer szüreteltél a sajátodból, biztos vagyok benne, hogy nem fogsz többé kísértésbe esni a spanyol ízetlen, ám szép formás eperrel, kivárod inkább, míg megterem a sajátod :)