Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

El se hinnéd, mennyi mindenre jó egy fadoboz

Lassan mániákus gyűjtögető leszek, attól tartok. Mindenhol lapul egy üveg, egy hordó, konzervdoboz vagy éppen zöldséges láda, ami némi átalakításra, lakkozásra, csiszolásra vagy festésre vár. Annyi meg annyi szuper ötletem van, időm viszont annál kevesebb a megvalósításukra, így sokból végül semmi sem lesz.
Van azonban kivétel, ami sosem hever parlagon; két kedvenc alapanyagom a zöldséges, illetve a boros láda, amelyekre hoztam most néhány ötletet, inspirációt, hátha Ti is kedvet kaptok!

1, Virágládának, veteményesnek ideális
Mind boros, mind zöldséges ládából magam is készítettem már virágtartót. Utóbbi lényegesen gyengébb minőségű, de még ez is két szezont bír. Nekem elképesztően tatszenek, ráadásul a forrás kimeríthetetlen. A legtöbb étteremben, vendéglátóhelyen vagy bárban kunyizható :) újrahasznosítás DIY inspiráció

újrahasznosítás DIY inspirációEz első sorban kerteseknek jó, de akár kipróbálható erkélyen is. Egy ablakkal megspékelve melegágyat is készíthetünk ládából: újrahasznosítás DIY inspiráció

 2, Kaspónak sem utolsó
A keskeny dobozokból szuper kaspót készíthetünk, amely minden alkalomra passzol. Virágtartónak, vagy éppen gyertyatartónak is tökéletesen alkalmas, éppen amire szükségünk van. Ehhez nagyon ráadásul alakítgatni sem szükséges. újrahasznosítás DIY inspiráció

 3, Madárház
Stílusos madárházat, fészkelő odút vagy éppen madáretetőt készíthetünk a dobozokból: újrahasznosítás DIY inspiráció

 4, Bolti vagy faldekoráció
Én bármikor vásárolnék annál a zöldségesnél, akinek ilyen szuper a displaye: újrahasznosítás DIY inspiráció

 5,   Bútorok
Bel- vagy kültéri asztalok, tárolók tökéletes alapanyaga a zöldséges láda,

újrahasznosítás DIY inspiráció

de akinek ez nem elég kreatív, puffot is készíthet: újrahasznosítás DIY inspiráció

6. Polcok, komódok és tárolók dobozból
Talán ez a leginkább elterjedt felhasználási mód. Fürdőszobai törölköző tárolótól kezdve a cipőtartón át egészen a konyhaszekrényig bármilyen fali tárolásra alkalmas: 

újrahasznosítás DIY inspiráció

újrahasznosítás DIY inspiráció

7. Bringára
Nem biztos, hogy praktikus, de kétség kívül vintage egy bicikli csomagtartójára rögzített faláda: 

újrahasznosítás DIY inspiráció

8. Kisállat bútor
Ne hagyjuk ki kedvenceinket se a buliból! Kisállat fekhelyet vagy akár tányértartót is készíthetünk dobozból: 

újrahasznosítás DIY inspiráció

9. Egy darabka luxus
Talán ez az egyik személyes kedvencem. Nem tudnék visszautasítani vasárnap reggel egy finom reggelit ilyen tálcán: 

újrahasznosítás DIY inspiráció

10.  Rendszerezés, tárolás
Gyerekszobában, irodában de akár otthon is rendszerezhetünk festett, feliratozott zöldséges ládákban, vagy a tea filtereinket boros dobozban: újrahasznosítás DIY inspiráció

újrahasznosítás DIY inspiráció

A képek forrását további inspiráló ötletek mellett itt találod: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/wooden-box-recycle/

 0
Tovább

Krétázós jelölő

A palántázás ismét rádöbbentett, mennyire fontos a vetemény jelölése. Ráadásul helyesen :) idén is lett olyan balkonparadicsomom, ami kísértetiesen hasonlít paprikára, és nem hiszem, hogy a vetőmag csúszott félre a csomagoláskor, a mulasztás nyilván az enyém.
Ha ettől elvonatkoztatunk, a felszaporodott fűszernövények közül is már egyre nehezebb kiválasztani az éppen megfelelőt, így folyamatosan újabb és újabb jelölési módszereket, praktikákat vetek be. Sok palántához kapható laminált leszúrható kártya; nos kültéren sokáig nem fogja bírni a strapát :) és persze nem is túl elegáns. Szóval barkácsoljunk inkább valamit! DIY jelölő táblafesték

Hétvégén találtam ezt a régi terrakotta kaspót, aminek a formája mindig is tetszett, de mióta kihalt a rozmaring belőle, csak pakoltam jobbra-balra. Mostanáig! Rendet raktam egy kicsit a kacataim közt szombaton, és némi maradék táblafestékre lettem figyelmes. Rögtön tudtam, ha a festék még jó, ebből egy újabb három perces jelölős bejegyzés lesz. És lett! Így készült a gyors krétázható kaspó, ami szerintem ajándéknak is első osztályú:
DIY jelölő táblafesték

Összeszedtem a hozzávalókat: ecset, festék és a terrakotta kaspó (a maszkoló szalagot nem használtam végül, a peremet úgy gondoltam, elég ügyes vagyok, hogy szabadkézzel kifessem. Ment!).
Szépen körbe festettem egyenletesen. Mire körbe értem, nagyjából meg is száradt, így még egyszer körbe futottam rajta. Mindenképpen állíthatom, hogy a terrakottának szuperül áll a fekete :) DIY jelölő táblafesték

24 óra száradás után már krétázható és törölhető, lemosható. Megnézzük, hogy bírja az uv-t és esőt – a szezon végén mindenképpen megmutatom, mi lett belőle! Persze nem a feliratra gondolok, abból borítékolom, hogy az első vihar után nem marad valami sok. Fedett erkélyre inkább célszerű elhelyezni.

Persze ha már ecsetet ragadtam és megtapasztaltam, milyen könnyű az agyagot festeni, nem tudtam leállni, a körtefa lényegesen nagyobb edényére is szemet vetettem. Mivel egyrészről az egészet elég melós lett volna kipingálni és a festék is kevés volt hozzá, úgy döntöttem, mindenkinek jobb lesz, ha csak az alját festem. DIY jelölő táblafesték
A kint tartott növények esetében egyébként sem célszerű a sötét edény, mert nyáron gyűjti a napsugarakat, nagyon felforrósodik, amitől a gyökerek károsodhatnak. Benti használat esetén szerintem viszont kifejezetten vagány lehet, ráadásul a gyerekek imádják telefirkálni, így nekik is szerezhetünk néhány vidám percet.

 0
Tovább

Függő/Leges kertek - csodálatos ereszcsatorna

Nagyon szeretem az újrahasznosító ötleteket, főként, ha valahogy ezek a kerttel, kertészkedéssel is összefüggésbe hozhatóak. A kisebb terek kihasználása különböző növények termesztésére különösen érdekes a számomra - és ahogyan az elmúlt lassan egy év statisztikáit böngészem, látom, hogy nem vagyok ezzel egyedül, mert bizony ezeket az írásokat olvassátok a leggyakrabban :)

Ma a nagyon sokoldalúan felhasználható, és könnyen be is szerezhető ereszcsatornákból mutatnék jópofa ötleteket, amikhez sok kézügyességre sincsen szükség, az eredmény pedig garantáltan mutatós. Készíthetünk a fal mellé lábakon álló függőleges kertet, ácsolhatunk belőle falra, vagy a kerítésre virágtartót, a korláthoz is rögzíthető, de akár felakasztva zöld térelválasztóként is tökéletesen megállja a helyét.  

függőleges kert DIY inspiráció

Ami fontos, hogy a földmennyiség láthatóan is kevés a csatornában, így hamar ki tud száradni, akkor pedig kampec a növényeknek. Figyelnünk kell, mert folyamatosan nedvesen kell tartanunk a talajt. Ebben segítség lehet egy automata öntözőrendszer is, ha nem bízunk magunkban :)

függőleges kert DIY inspiráció

A növényválasztásnál is érdemes tudatosnak lenni. Olyan növényeket válasszunk, amelyek elviselik a sekély talajt, nem hatolnak mélyre a gyökereik. Ideálisak a fűszernövények, a retek, saláta vagy a szamóca is, de akár a pozsgások is remekül ellesznek benne.

Amilyen gyorsan ki tud száradni a talaj, úgy nagyon hamar telítődik vízzel is. Egy komolyabb eső után, ha nincs valamilyen vízelvezetés, könnyen meg is fulladhatnak a növények, így célszerű túlfolyót fúrni az ereszcsatornánkba, vagy lejtéssel rögzíteni őket: 

függőleges kert DIY inspiráció

Nem kell azonnal barkácsáruházakba szaladnunk sem, valamelyik barátnál vagy rokonnál biztosan lesz elfekvőben egy leselejtezett darab. Ha nincsen mégsem, jöhetnek előbb az aukciós és apróhirdetési oldalak, vagy ami sokkal jobb :) a FreeCycle network. (A FreeCycle egy nemzetközi közösség, amelynek van már budapesti tagozata is. Ide feltöltheted, ha kidobnál valamit, és ha bárkinek éppen kapóra jön a cuccod, ingyen elviheti – és Te is az övét: https://groups.yahoo.com/neo/groups/budapest-mindeningyen/info )


A képek forrása: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/vertical-gardens/

 0
Tovább

Keskeny az erkély?! Nincs veszve semmi!

Bizonyára sokan közületek (főleg akik mostanában nézegettek esetleg újabbépítésű lakásokat) találkoztak már azzal a típusú „nagy erkélyesnek" hirdetett lakással, aminek a kilépője akár 20 négyzetméter alapterületű is lehet, de egyszerűen annyira keskeny, hogy nem nagyon lehet mit kezdeni vele. Szuperül hangzik ugyan, hogy minden szobából ki lehet lépni az erkélyre, de amikor meglátod, hogy egy 1,6 m x 11,2 m-es csík az egész, lekonyul a mosoly az arcodról. Tudom én, közel sem ideális ez az elrendezés, de azért van remény, csak egy kis leleményességre lesz szükség :)

Mi ugyan elég jól el vagyunk eresztve hellyel, de a lakás előtt húzódik nálunk is egy ilyen keskeny sáv, amelynek a jelentős része kihasználatlan. Ahogyan megérkezett a jó idő előkerültek a bútorok, szétpakoltuk a növényeket is, és a hálószoba előtt lassacskán egy nem túl bizalomgerjesztő űr kezdett tátongani. Kifejezetten erős volt a kontraszt, mert a hátsó pihenőrész viszont szépen alakult: DIY berendezés pult

Elképesztően zavarta a szemem, így sokáig nem is bírtam magammal. Hamar megszületett az ötlet, hogy egy komoly hiányosságot pótolva olyan kültéri ücsörgő bárt/étkezőt alakítunk ki ebben a kiugróban, ami színben is harmonizál a már meglévő bútorokkal. Szeretünk jókat enni-inni, ehhez viszont egy kényelmes asztal nélkülözhetetlen volt, ha pedig iszogatás közben még bámészkodni is lehet, na, az maga a tökély :) Egy tökéletes megoldás tehát, ha keskeny az erkély, egy fiatalos bár kialakítása:DIY berendezés pult
Ha kíváncsi vagy, hogyan készült, olvass tovább!

A korlát bádogozott teteje is elég gyatra állapotú (köszönet a slendrián kivitelezőnek), így kézenfekvő volt, hogy egyszerűen rápakolunk és eltakarjuk azt. Barkácsáruházban vásároltunk két olcsóbb pultelemet, amiket a helyi lapszabászatban le is vágattunk. A keskenyebb csíkok kettős védelmi funkciót látnak el; szél esetén egyrészről védik a tányérjaink és poharaink tartalmát, másrészről, ha már jó a kedvünk, az alattunk lakókat is védik ezek tartalmától ;)
Miután hazavittük a faanyagot, a helyére próbáltuk, majd elvégeztük a kisebb méretre igazításokat. DIY berendezés pult
A munkalapjaink és a peremek kezelése következett ezután. Két-három rétegben kezeltük oldalanként kültéri festékkel/páccal/lazúrral. Amint a kívánt hatást elértük, két rétegben jöhetett a kültéri lakk. Miután megszáradtak a darabok, már láttam, hogy ez bizony sokkal jobb lesz, mint eredetileg reméltem :) DIY berendezés pult

Sarokpántok tartják szorosan össze a keskeny és a vastag darabokat, a két fél pultelemet pedig alul is összekapcsoltuk egymással, így teljesen stabil lett. DIY berendezés pult

A korlátunk derékszögű, így alapvetően masszív lett az építmény. A pult maga ráadásul és elég nehéz is, plusz nem lóg sokkal túl az eredeti felületen, így tökéletesen stabil, nem rögzítettük külön. Ha mégis szükséges lenne kikötözni, akkor mindenképpen a korlát kialakításnak megfelelően gyorsközözővel, bilincsekkel stabilizáljuk! Fontos, hogy lehetőleg a falfelületet ne fúrjuk meg avatatlanul, nehogy eláztassuk a szomszédokat. Ha készen vagyunk, nincs is más dolgunk, minthogy válasszunk néhány menő széket, pukkantsunk egy üveg pezsgőt és indulhat is a buli! DIY berendezés pult

 1
Tovább

Alternatívák balkonládába

Képzeljétek, a sok zöldség és gyümölcs mellett azért néhány virág is megtalálható nálunk a balkonon :) persze csak módjával, de azért szeretem ezeket is. Részemről nem vagyok nagy muskátli fan, ennek többször hangot adtam már az elmúlt években. Utálok folyamatosan takarítani utánuk, vagy hadakoTzni a szomszéddal úgyszintén a potyogó szirmok miatt – de jó hír, van alternatíva :) 5+1 kedvencemet hoztam, és biztos vagyok benne, hogy mindenki fog találni köztük kedvére valót:

1. Cseppecske, az örök kedvenc Top5 virágok balkonláda
Elég nagy kavarodás van a különböző fajták és hibridek elnevezése közt, de egy biztos: megkülönböztetünk egynyári és évelő változatot is. Én még évelővel nem találkoztam ugyan ;) de az egynyári változat Afrikai aranyvirág néven is szokott futni. Rengeteg színben pompázó virágait egész nyáron bontja, ráadásul nem is igényel nagyon sok törődést. Fagyérzékeny, de ősz végéig gyönyörködhetünk benne. Nagyon jól elvan a tűző napon, ezért ültethetjük folyamatosan napos erkélyekre is.
Sima kerti virágföld pont megfelelő, és sokat locsolom. A leszáradt virágok szárait le kell csipkedni, és készen is vagyunk!

2. Fukszia Top5 virágok balkonláda
(A képen a vadászgörénytől jobbra) Nagyon szeretem (a görényt is), de szívfájdalmam, hogy nem igazán szeret az új balkonon lenni. Kifejezetten az árnyékos - félárnyékos helyeket kedveli. Évelő növény, de sajnos sem a folyosón, sem az erkélyen nem sikerül eddig életben tartanom. Rengeteg vizet, és rendszeres tápanyag utánpótlást igényel, viszont megéri a fáradság, több tucatnyi színes virágot hoz egyszerre. Csüngő növény, így jó, ha szemmagasságban tartjuk, viszont óvjuk a széltől, mert letörhet könnyen.

3. Kökörcsin Top5 virágok balkonláda
(a két szélen) Itthon is találunk őshonos fajokat, amelyek egyébként védettek. Teljesen átlagos talajigényű, közepes vízigényű évelő növény. Leginkább tavasszal virágzik, így érdemes olyan évelővel összeültetni, ami kicsit később bontja a virágait.
Nem szereti, ha nagyon macerálják, kifejezetten rosszul viseli a sokszori átültetést, ezért csak simán hagyjuk békén, meghálálja!


4. Pázsitszegfű Top5 virágok balkonláda
Akár a kökörcsin mellé is kerülhet, hasonlóak az igényeik, bár a pázsizszegfű a szárazabb környezetet szereti. Tavasztól nyár közepéig virágzik! Alacsony növésű, nem túrja ki a többieket. A levelei nagyon kecsesek, így az elvirágzást követően is mutatós tud lenni.


5. Lobélia Top5 virágok balkonláda
Május közepétől októberig virágzik. Ebből is számtalan színű és fajta elérhető; egyes típusok fagymentes helyen áttelelnek, de itthon inkább egynyáriként neveljük. Nagyon szépen mutat nálunk a vigyázban álló cseppecske mellett, én egy ilyen csüngő változatot választottam.
Dél-Afrikában honos, így kiválóan viseli a forró nyári napokat is, de nyugodtan ültethető félárnyékba. Tartsuk mindig nedvesen, de ha egyszer-egyszer kiszárad picit, egy alapos locsolás után szépen összeszedi magát.

+1. Árvácska Top5 virágok balkonláda
Egyszerűen nem tudok betelni vele :) kétnyári, és magról nagyon jól szaporítható. Nálam aljzattakaróként működik, de sok körforgalom, közpark közepén, a napon is jól elvannak. Tipikusan olyan virág, amire egyszer szükséges csak beruházni, mert eltett és elszórt magjairól mindig új erőre kap :) Árvácska témakörben többször is írtam korábban, a jobb oldali címkefelhőben keresd az árvácskát :)

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)