Egész életemben hadilábon álltam az almával, a lányunk se nagyon eszi, de azt mondom, így a harminckettedikhez közeledve, meg kell, hogy kövessem a gyümölcsöt. Történt ugyanis, hogy a nagyim meglepett minket egy nagy szatyor almával még karácsony környékén, amit mindezek ellenére nem volt szívem (se lelkületem) kihajítani. Elhatároztam, hogy addig próbálkozom, amíg el nem fogy ez a tényleg bődületes mennyiség, és láss csodát! Több megoldás is sikert aratott, még nálam is. Lássuk talán a legegyszerűbb, szuperegészséges nasit, amiből nem lehet eleget csinálni: az almachipset. alma nasi gasztro

 

Bődületes mennyiségű recept terjeng az interneten, és nem kétlem, hogy mind kiváló; de a legtöbb cukorral és fahéjjal kezdődik. A fahéj sajnos szintén közellenség a családban (az enyém), a cukrot pedig a baba miatt egyáltalán nem akartam felhasználni. Gondoltam nyilván ezek nélkül is lehet, és láss csodát! Lehet, szuperebb már nem is lehetne.

Amire szükséged lesz tehát:
  - alma
 
Megpucoltam az almát, egy kiskanállal eltávolítottam a magházat (sokan szőröstül, bőröstül készítik); majd nagyon vékonyra szeleteltem egy zöldségszeletelő segítségével. A szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendeztem, majd 100 fokra előmelegített sütőbe tettem légkeveréssel. Ez eddig kb. nettó 3 perc munkát jelent.

Egy jó 20 perc elteltével az almák már egész kis barnák voltak, meg kell fordítani őket. Először konyhai csipesszel majd villával próbálkoztam, de a legjobb eszköznek a kezem bizonyult. Forgatás után mehetnek vissza száradni. Természetesen szeletvastagság függvénye, hogy milyen gyorsan lesz jó. Amikor már szép barna volt, én bevallom őszintén, érzékszervi vizsgálat alá vetettem (vagyis megtapogattam, és megkóstoltam). Bár tapintásra puhának tűnt, tökéletesen roppant a számban, így kb. 2x20 perc elteltével vettem ki a sütőből.

Nem túlzok talán, ha azt mondom, behabzsoltuk azonnal a tévé előtt. Most összesen egy almát nassoltunk el, de fedeles dobozban friss ropogós marad, így egymás után, vagy akár párhuzamosan érdemes több tepsivel is operálni.
Ínyencek kipróbálhatják a fahéjas cukorba hempergetést sütés előtt, vagy a csokifanok akár olvasztott étcsokival is megbolondíthatják, mikor kiveszik a sütőből – de csak így önmagában is tökéletes!

(Kénytelen leszek újragyártani, mert a folyamatképeket elkevertem valahová – de nem is bánom annyira :))