Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bejött az eper a balkonon? Szaporítsd!

Ország szerte kitört az eperláz, elindultak a szedd magad mozgalmak, a kiskertekben, balkonokon is beérnek az első szemek, nálunk is folyamatosan zajlik már a szüret. Tulajdonképpen a saját szükségleteinket bőséggel fedezi az a 10 tő, amivel nyitottuk a szezont, viszont, ha a családot is el szeretnénk látni, nincs mese - többre lesz szükség. De hogyan? (A szamóca balkonra telepítéséről már korábban írtam, ezt szeretettel ajánlom figyelmetekbe: http://balkongaz.reblog.hu/epret-minden-balkonra)

De térjünk is vissza a tárgyra; hogyan legyen mégtöbb eprem, ha nem akarok venni?
A nagyüzemi verzió mindenképpen a már sokszor említett tőosztás, de minket inkább most a házi, vagy kiskerti sufni megoldás érdekel. Tartsuk jól :) az eper, ha jól érzi magát, elég szapora, nagy számban indákat növeszt, amelyek végén új növény sarjad.

indákat növeszt a szamóca
Ha elsősorban inkább a szüretelésre szeretnénk fókuszálni, akkor ezeket az indákat válasszuk le, mert elég sok energiát vesz el a növénytől a családalapítás. Ha azonban jövőre több tővel szeretnénk nekivágni a szezonnak, gyökereztessük meg őket :) Érdemes a már korán és bőségesen termő tövek indáit kiválogatni, azokban biztosan nem fogunk csalódni. Ha van rá lehetőség, dugjunk az új hajtás alá földdel teli cserepet, és hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát. Ha megerősödött a kis növény, csak akkor vágjuk le az indát az anyanövényről.

Eper növendékindáról
Ha csüng az eprünk, vagy keskeny a párkány -és nem tudunk mondjuk dolgokat lebegtetni az akaratunkkal, akkor sincsen baj :)
Várni kell egy kicsit, amíg megjelennek a gyökérhajtások az új növényen, és csak azt követően válasszuk le, ültessük el. Ebben az esetben kicsit nagyobb figyelmet kell szentelnünk a növendékeknek; az elültetést követően tegyük árnyékosabb helyre, vagy akár kis fóliasátorba őket, tartsuk mindig nedvesen a földet, hogy megerősödhessenek, mielőtt kiültetjük őket a zord szabadba. Hagyjunk nekik időt a végleges helyükön a meggyökeresedésre majd még az ősszel, hogy következő évben szépen teremjenek majd.
 

eper szaporítása balkonon
Vannak speciális hibridek, mint a folyton termő szamóca is, amelyek azonban nem fejlesztenek indákat. Részemről pont ilyet választottam, mert számunkra, akik kerttel nem vagyunk megáldva, nem szükséges nagy szaporulat, ez talán a leginkább praktikus megoldás. Valószínűleg a növényem viszont nem tudta, hogy ő ilyen fajta, így nekilátott, én pedig nagyon meglepődtem ;)

 1
Tovább

Fűszernövény egyszeregy - menta

Limonádéba, bodza szörpbe, forrázva teaként, lazító fürdővízhez. Illatosít, egyébként méregtelenít és fertőtlenít.. de persze a mojitohoz is nélkülözhetetlen, és még sorolhatnám ;) igen kérem, itt az egyik legérdekesebb árvacsalánról, a mentáról van szó. Végre egy rendkívül sokoldalú és hasznos növény, ami Európából ered, igy mind kihúzhatjuk magunkat egy picit - vegyük is jobban szemügyre!

Élénkzöld színű, sűrű növésű évelő, ami lakásban is jól érzi magát. Nagyon szapora, így nem érdemes összeültetni mással- kivéve ha az a cél, hogy elsorvasszon mindent maga körül. Szereti a félárnyékos, nedves helyet, de napon is elvan. Jó vízáteresztő földbe ültessük, tápoldatozzuk szorgalmasan, és meghálálja.

Balkongaz menta 01
(Bolti) magról is szaporítható, de hatékonyabb megoldás is van, amit személy szerint jobban szeretek :) Először is válasszunk le egy 10-15 cm hosszú, egészséges szárat az anyanövényről. Az alsó leveleket ezután szedjük le róla, dobjuk egy közepesen erős mojitoba, majd a szárat tegyük vízbe (lásd a képen balra). 

A leválasztott levelek tövéből napokon belül gyökerek fejlődnek, és az új növény hamar elültethető lesz, addig pedig élvezzük a menta nyugtató hatását koktélunkban. 

Szerintem a mentázás gyerekkel is jó projekt (csak limonádéval, persze) sőt, elültetés után a cserepet szépen fel is lehet közösen díszíteni, a nagyinak szuper ajándék minden alkalomra. Amúgy a kertbe is kikerülhet, áttelel, de mindenképpen takarni szükséges.

Lássuk a teljes, körülbelül két hétig tartó növekedési folyamatot képekben:

Szapora jószág a menta

 2
Tovább
123
»

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)