A paradicsom számomra nagyon megosztó kérdés; már az is, hogy egyáltalán zöldség-e, vagy gyümölcs. Lényegében a növénytan nem is ismer ilyen fogalmakat, csak termést illetve áltermést, így más jellegű megközelítésből lehet csak érvelni. Szerintem zöldség, amit egyébként egy amerikai törvény ki is mond :DNő a paradicsom balkonon

Ami azonban kétségtelen, hogy a paradicsom (még ha a termését nem is eszem meg szívesen) roppantul könnyen nevelhető és hálás növény, kifejezetten ajánlom azokak, akik sikerélményre szeretnének szert tenni. Tartani tehát szeretem, a család pedig eszi is ládaszámra. A magról nevelős, palántázós módszer mellett http://balkongaz.reblog.hu/paradicsomot-a-balkonra
kevesebben tudják, hogy tökéletesen nevelhető hajtásdugványokról is. Ez hasznos, tekintettel hogy az elburjánzott hajtásokat mindig le szoktuk törni, hogy ezzel is a növekedés helyett a gyümölcsök érlelésére sarkalljuk a növényt.

A nyár közepén kimetszett erős hónaljhajtásokat vagy levágott csúcshajtásokat simán csak zöldségfölddel feltöltött külön cserepekbe tegyük, és öntözzük. Jobb a gyökeresedési arány, ha félárnyékos helyen hagyjuk a növényeket megerősödni.

Paradicsom balkonláda

Ha nem hiszed, tedd a levágott paradicsomhajtást egy pohár vízbe, és láss csodát :) Ideális körülmények közt hamar, akár 10 nap elteltével meggyökeresednek. Ezt követően virágokat, gyümölcsöt is fognak hozni, amelyek már jócskán a paradicsom növényünk letermése után várhatóak, időjárás függvényében akár októberben is szüretelhetünk még. Ha a tél beálltáig nem értek be a termések nem baj; vágjuk le levelestül a fürtös hajtást, és akasszuk fel a konyhában, spájzban, szépen után érik.

Paradicsomot balkonon