Méhes mese

Mobiltelefonok, klímaváltozás, vegyszerek, és monokultúrák telepítése. Mi lehet ebben a négy dologban a közös? A szakemberek szerint az, hogy ezek mind hozzájárultak, hogy Magyarország méhállománya mintegy 50%-kal csökkent napjainkra. Nagyon drasztikus ez a szám, ami nem csak a méztermelés csökkenésével (így a méz árának emelkedésével) jár, de a mezőgazdaságban is komoly problémákat okozhat. Kína egyes termőterületein például mára teljesen eltűntek a méhek, így a gyümölcsfák beporzásáról emberi erővel szükséges gondoskodni. Ez persze közel sem olyan hatékony megoldás, mint az eredeti volt, és még egy olyan országban sem olcsó, ahol bőséggel rendelkezésre áll a munkaerő. 

rovarok méhek

Kérdezem én, hogy mi, kiskertészek is tehetünk-e valamit azért, hogy a környezetünkben a még megmaradt állomány helyzetén könnyítsünk? Természetesen igen, és ha sokan teszünk egy keveset, az már biztosan segítség :) Emellett a fáradozás is hasznos, mert gyönyörködhetünk minden nap növényeinkben, valamint élvezhetjük is munkánk gyümölcsét a magunk termelte fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor.

Csak a mi társasházunk 426 lakásból áll. Durva szám, ugye? Egy kis túlzással egy falucskáénak is megfelelhet akár a ház teljes lélekszáma. Ha minden lakásra csak néhány nagyobb balkonládát számolunk, több száz négyzetméternyi folyamatosan virágoztatható „termőterületet” dobhatnánk össze, nem beszélve az udvarról, tetőkertekről - és ez csak egyetlen ház.

De miket is kellene ültetnünk ezekbe a képzeletbeli balkonládákba és kertekbe, hogy kedvezzünk a méheknek? Összeszedtem néhány könnyen tartható lehetőséget:

 • Levendula rovarok méhek

Gyönyörű a virág, jó az illata, sokoldalúan felhasználható. Imádják a méhek is a levendulát, ráadásul kiválóan mézel. Tartunk néhány tővel mi is, tavaly még aztokat a virágokat is körbe zsongták, amiket már csokorba szedtem magamnak a szörpfőzéshez.

 • Kakukkfű rovarok méhek

A kakukkfű egy szuper fűszernövény, évelő, lassan növő cserje. Június-júliusban gazdagon bontja virágait, ami szintén vonzza a méheket. Sültekhez, káposztás ételekhez, levesekbe, vadhoz nagyon jól passzol, de bánjunk vele csínján. Teát is főzhetünk belőle, amely fertőtlenítő, köhögéscsillapító hatású. Méze is kámforos, igazán különleges :) Tartósítóként már az ókori Egyiptomban is használták húsokhoz - és igen, balzsamoztak is vele!

 • Zsálya rovarok méhek

A zsálya szintén egy izgalmas fűszernövény, amely vonzza a zümmögést. Görcsoldásra, puffadásra jótékony a teája, egyébként étvágyfokozó hatású :) Malachoz isteni a levele, amit május-júniusban, még a kék virágok nyílása előtt érdemes gyűjteni.

 • Varjúháj rovarok méhek

Különösebb haszna a varjúhájnak nincsen a mi szempontunkból, csak esztétikai, de a nyitóképen is egy varjúhájon szorgoskodó méhet láthatunk. Augusztus végétől virágzik bőségesen, addig szép pozsgás leveleit csodálhatjuk, viszont szinte semmilyen gondoskodást nem igényel. Szuper választás dézsába vagy sziklakertbe, sosem hagy cserben!

 • Trombitafolyondár rovarok méhek

Ez a növény rengeteg bosszúságot okoz a kertesek többségének, mert szinte kipusztíthatatlan, és nagyon szapora - és többnyire a szomszédból támad. Én dézsában tartom, így mindenki biztonágban van! Imádom a mediterrán hangulatát, a szép pirosas/narancsos virágait és a folyamatosan körülöttük serénykedő méhek, bogarak látványát. A minimális gondoskodást nyáron dús virágzással hálálja meg :)

 • Szamóca rovarok méhek

Egyre gyakoribb szerencsére a városi párkányokon is a szamóca. Sokat írtam már a tartásáról - 10 tővel indultam, mára gazként írtom, annyira elszaporodott. Már most felbukkantak az első virágok, az utolsók októberben próbálkoznak, így nekünk és a méheknek is folyamatosan biztosítanak egy kis csipegetni valót.

 • Tökfélék rovarok méhek

Legyen dísztök vagy cukkini, szinte mindegy. A gyönyörű nagy virágok mágnesként vonzzák a méheket. Lassan el is érkezik a tökmagok elvetésének ideje. Cukkinivel és korsótökkel készülök az idén, remélem mind örömünket leljük majd bennük!

 • Fák és bokrok rovarok méhek

Természetesen adok-kapok alapon a gyümölcsök is nagyon fontosak, mint cseresznye, alma vagy barack - nekünk legalább annyira, mint a méheknek. De emellett szuper táplálékforrás nekik a virágzó fűz vagy a nyárfa, akác is. A különböző bogyós bokrokat, mint mondjuk ribizli, vagy áfonya is bátran ajánlom, ráadásul szépen cseperedik dézsában.

 0
Tovább

Bokros teendők - április

Beköszöntött Szent György hava, az első igazán élvezetes és tevékeny hónap a hobbikertészkedőknek. Gyönyörű nyárias idők van, élvezzük ki, és apránként végezzük el a tavaszi feladatokat, hogy egész nyáron élvezhessük munkánk gyümölcsét!kertésznapló tavasz

Bár mindenképpen némi testmozgással, földmunkával kell kezdenünk, akár ágyást, akár ládákat gondozunk, de áprilisban már sok zöldségfélét vethetünk szabadföldbe, egyenesen kint cserepekbe is (a városi teraszok védelmében még annál is többet), így ne felejtsük el beszerezni a magokat, sőt- már zöldség és fűszernövény palántákat is vásárolhatunk kedvünkre. Aktuális vetésű a zöldborsó, a sárgarépa, káposzta, kel, cékla, karalábé, de Gyula napján a kabakosok (tökfélék) magjai is a földbe kerülhetnek végre. 

Le a takarásokkal, amik eddig még nem kerültek le, fel a metszőollókkal és elő a telelő, kevésbé érzékeny növényekkel is! Szép napokon félárnyékban, árnyékban kezdhetjük edzeni a lakásban áttelelt növényeket, hogy az UV-sugárzásnak jobban ellenálljanak majd, ha májusban kiköltöznek a helyükre.

Kitisztíthatjuk a szamócáinkat, metszhetjük a szőlőt, illetve a barackfák metszésére a most esedékes virágzás a legjobb időpont. Amennyiben szükséges, permetezhetünk is, de én a virágzás idejére (mivel a méhek is éledeznek) ilyesmit nagy szükség esetén sem mostanra szoktam időzíteni.kertésznapló tavasz
Szabadgyökeres növényeket is ültethetünk. Bár első sorban az ősz ennek az ideje, a kertészetek számos lehetőséget kínálnak már (például málna és szőlőtövek, vagy edzett epertő is kapható). kertésznapló tavasz

Aki inkább a dísznövények felé húz, szintén örülhet, mert megkezdődhetnek végre a látványos munkák is. Takarítsuk ki, és frissítsük fel a balkonládákat! A csodás napsütésben igazán jó móka, ezen felül pedig az eredmény magáért beszél, szívmelengetőek a virágok is, nem csak a zöldségek, gyümölcsök! kertésznapló tavasz

Nem csak a ládákat célszerű rendbe hozni, a kerti bútorokra is bizonyára ráfér az optikai tuning. A saját, friss és ropogós (és ingyenes) havi teljes kertésznaplómért szokás szerint csak jelentkezned kell (küldj egy e-mailt, vagy egy üzenetet a facebook csoportban, és az alábbi listát szerkeszthető formátumban küldöm is). kertésznapló tavasz

Szuper hétvégét kívánok mindenkinek!

 0
Tovább

Baljós árnyak

Majdnem itt a tavasz, és reménykedtem benne, hogy már megúszom, de nem :) Nincsen bosszantóbb egy szezonkezdő galaktikus inváziónál, főleg egy ilyennél. Felbukkant bizony egy alattomos, makacs kis hívatlan vendég a citromon, akit nem látunk szívesen. De hogyan bírjuk távozásra, és mi is ez a nyavalya?kártevők atka

Különös ismertetőjelei:

 • apró, tűhegynyi világos foltok a levelek színén
 • vékony háló
 • picike, nyüzsgő lények tömkelege

Igen, kérem szépen – ez takácsatka invázió! A szobában teleltetett növényeknél, mint a citrusfélék vagy akár a leander gyakran előfordul, de nem válogatnak a kis nyavajások. Több száz féle növényt károsítanak szívogatásukkal, mint pl. rózsák, paradicsom, kukorica, burgonya, eper, egyéb dísznövények, zöldségek, gyümölcsök.kártevők atka

Alapvetően a száraz, meleg környezetet kedvelik, így a tavaszi szobai időjárás pont ideális az elszaporodásukhoz.

Mit tegyünk, ha már felütötték a fejüket? Több fegyver is van a kezünkben a fénykardtól a Halálcsillagig, a kérdés, hogy melyikkel szeretnénk élni. Én a fokozatosság híve vagyok, ne lőjünk azonnal ágyúval verébre. Az első és legfontosabb a karantén, előzzük meg a teljes növényállomány megszállását. Lakásban amúgy se használj vegyszert, ezt mindig csak szabad levegőn tedd, első körben próbáljuk eltűntetni manuálisan az állomány nagyját.

A takácsatka nem szereti a nedves környezetet, így a lemosás az első számú fegyver, híg szappanos vizet ajánlok:kártevők atka A szappanos vízzel töröljük át a levelek színét és fonákját, nyelét is – ezt követően le is zuhanyoztathatjuk a növényeket. Sziszifuszi munka, utálom is nagyon, de így van esély a túlélésre, mert a kis mocskok nagyon szaporák, az étvégyuk is elképesztő.

Én többnyire kozmetikai vattákat használok, mert így könnyű felmérni a fertőzöttség állapotát (törlés után látom rajta, mennyi kis pókszabásút töröltem le).kártevők atka

Néhány naponta ismételjük a lemosást, közben spricceljük, párásítsuk a növényt. Ha eljön a várva várt kitelepítés, a probléma elmúlik többnyire, ha nem hagyjuk elhatalmasodni. kártevők atka

Ha a fénykard kevés a klónok ellen, vessük be az X-szárnyút, használjunk bioszereket. Ezek többnyire olaj alapú permetek, amelyek vékony filmréteget vonnak az atkák köré, a levegőt elzárva megfojtják őket. A levelek fonáki részét azonban nem könnyű permetezni, de a Halálcsillagot is leszedték vele, így nem lehetetlen :)

Természetesen kereskedelmi forgalomban több atkaölő szer is kapható, ez számomra a Halálcsillag kategória, de minimum egy Birodalmi romboló. Érdemes a permetezés macerássága miatt felszívódó típust venni, de még egyszer kihangsúlyoznám, ezeket lakásban ne, a szabadban is csak kellő körültekintéssel használjuk!

És az Ezeréves Sólyom.. elegáns, jól hangzik, de nem működik :) telepíthetünk a szakirodalom szerint atkaevő rovarokat is (pl poloskákat) :D

 0
Tovább

Kerti támasz

Hát (amivel nem kezdünk ugyebár mondatot) egy újszülött mellett tényleg kihívás még rendszeresen letusolni is, nemhogy kertet rendezni. Ezúton is némán (és mosdatlanul) fejet hajtok minden anyuka előtt :) persze édes teher ez a gyereknevelés, csak jöhetne lassan az édes része is.
Egy ismét hosszúra nyúlt éjszaka után reggel volt egy kis időm (amit most nem a tisztálkodásra fordítottam), és mivel legnagyobb meglepetésemre szépen kisütött a nap, elkezdtem gondolkozni, mivel tudnék kicsit előre dolgozni. A reakcióidőm most nem olyan villámgyors ugyebár, picit megfontoltabbnak kell lennem, na.

Tavaly például ismét szembesülnöm kellett azzal, hogy a zöldborsó elképesztő tempóban növekszik. Most elszórom a magokat, de pikk-pakk támasz után kapkodnak majd, és persze látom a lelki szemeimmel, hogy totál felkészületlenül ér a dolog :) szokás szerint. zöldborsó konyhakert támasz

Idén szépen megterveztem mindent, figyeltem a fajtaválasztásra is. A tavalyelőtti óvatlanságból kiindulva idén is a Rajnai Törpe lesz a befutó, nem nő majd a fejemre. Egy alacsonyabb támrendszer is elegendő lesz, de ilyen kevéske borsó miatt idén sem ruházok be apácarácsra, vagy bármi más, menő dologra. Tavaly is improvizálnom kellett, mert persze pont egy szép vasárnap vált égetővé a dolog, de a boltzár akkor megnehezítette a dolgomat.  Egy darabig vakartam a fejem, aztán természetesen megkérdeztem a férfit a házban, hogy mitévő legyek ;) zöldborsó konyhakert támasz
Azt tanácsolta, nézzünk körül itthon, használjuk fel, amink van. Jó terv, idén is ehhez tartom magam. Sőt! Csak picit megerősítem a tavalyi támaszt, amit akkor maradék vékony bambuszkarókból, és mentett, visszaszedett drótdarabokból rögtönöztem. 
Szépen felaprítottam a drótokat, amik nagyon sokoldalúan felhasználhatóak. Mondhatni a drót a kertész tépszalagja: zöldborsó konyhakert támaszIlletve a bambuszkaró is nélkülözhetetlen eszköz. Természetes anyag, így nem szennyezi a talajt; jól brja az időjárás viszontagságait, elég masszív, olcsó és nem megy tönkre olyan gyorsan:zöldborsó konyhakert támaszVálasztottam néhány hosszabb, masszívabb bambuszt és neki is láttam. A hosszabb karókat a borsósorok közé szúrtam, majd ezeket mintegy összekötve, alulról fölfelé egymás után vízszintesen rájuk drótoztam a vékonyka pálcákat. zöldborsó konyhakert támasz

A végére egy egészen pofás, és meglepően stabil rácsot kaptam: zöldborsó konyhakert támaszA tavaly előttihez képest mindenképpen esztétikusabbnak mondanám, és nem elhanyagolhatóan 0 Ft ráfordítással készült ;)
Miután letermett a borsó, tavaly akkurátusan szétszedtem a rácsot, elraktam, és idén újra megépítem ebben a szép időben, mégha ma kicsit büdös is maradok.

 0
Tovább

Márciusi komfort kertészet

Picit eltűntem, de nem kell aggódni :) akik a Facebook oldalunkat követik, már értesültek – büszkén tudathatom, hogy múlt hétfőn megszületett az utánpótlás, egy gyönyörű és egészséges hajasbabának adtam életet – így érthető okokból megcsappant a magamra, és a növényekre fordítható szabadidőm. 

Természetesen eszemben sincs feladni a kinti világot, sőt, talán most majd még inkább szükségem lesz arra a kikapcsolódásra amit nyújt, és azokra a friss zöldségekre, gyümölcsökre is, amik megteremnek. Ehhez persze sok kompromisszumot kell megkötnöm az idén, így például most a saját palánták neveléséről is lemondtam, de itt a március, szabadföldbe, cserepekbe már most egy csomó mindent lehet vetni, ültetni. Nézzük a márciusi "komfortos" kedvenceimet:

 1. Spenót 

Többnyire másodvetni szoktam, ha ősszel kiürülnek a ládák (mert szépen áttelel) de bizony tavaszi vetésre is alkalmas, gyorsan csírázik – időjárás függvényében 1-2 héten belül. Sűrűn szórhatjuk a magokat, július augusztusban szüretelhetünk. Bővebben: http://balkongaz.reblog.hu/cimke/spen%C3%B3t

 1. Dughagyma 

Ez elengedhetetlen mozzanata a tavasznak. Már márciusban duggathatunk lila vagy vöröshagymát, akár fokhagymát is. Érdemes több ládába is tenni, ráadásul az előírtnál picit sűrűbben - mert reggelik, vacsorák alkalmával igencsak megritkul az állomány, legalábbis mi gyakran rájárunk a friss újhagymára. Bővebben itt: http://balkongaz.reblog.hu/voroshagyma-balkonon

 1. Retek

Szintén az egyik favorit. A retek kiváló balkontermés, egyszerűen ládába, szabadföldbe vethető, gyorsan nő és nagyon finom. Erről is találtok bővebb leírást: http://balkongaz.reblog.hu/honaposretek-erkelyre

 1. Zöldborsó

Viszonylag nagy ládába érdemes vetni a magokat, hogy egy fél kilónyi mennyiséget szedhessünk, de annyira finom, hogy megéri kipróbálni. Erkélyre mindenképpen egy alacsonyabb fajtát, a Rajnai Törpét ajánlok.  http://balkongaz.reblog.hu/cimke/z%C3%B6ldbors%C3%B3

 1. Saláta

Ez eddig kimaradt a repertoárból, de valamit illik újítani is, ugyebár :) a legtöbb saláta márciustól októberig (a nyári forró néhány hét kivételével) folyamatosan vethető, így mindig friss terményt szüretelhetünk. Sűrűn vessük, szereti a tömeget. A leveleket folyamatosan szedjük, úgy fejlődik igazán. Sajnos a csigák meg tudják dézsmálni az állományt.. ne lélegezzetek most fel, hogy a nyolcadikon ilyen úgysincs, mert van.. 

Persze a fentiken felül rengeteg munkát találunk odakinn, de nekem most egyelőre ennyi fér bele. Vagy majd meglátjuk :)

Jó munkát!

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (41),konyhakert (31),gasztro (15),inspiráció (15),dekor (14),újrahasznosítás (14),magvetés (14),egzotikusok (12),tavasz (12),ősz (12),fűszer (12),ajándék (11),gyökereztetés (11),Top5 (10),virágok (10),karácsony (10),gyümölcsök (7),gyorstipp (7),palánta (7),tél (7),balkonláda (6),jelölő (5),húsvét (5),gyümölcsfák (5),függőleges kert (5),bútor (4),szörp (4),bazsalikom (4),eper (4),hagymások (4),paradicsom (4),nagyvilág (4),kúszó növények (4),chili (4),kertésznapló (4),leander (4),avokádó (3),mérgező (3),berendezés (3),szüret (3),citrom (3),gyömbér (3),csíráztatás (3),áfonya (3),szamóca (3),magfogás (2),vöröshagyma (2),ültetés (2),retek (2),kártevők (2),levendula (2),mangó (2),tök (2),füge (2),asztal (2),tojáshéj (2),szőlő (2),trinidad scorpion (2),érdekesség (2),táblafesték (2),minikert (2),orchidea (2),rovarok (2),növényvédelem (2),torma (2),tartósítás (2),barack (2),offtopic (2),cserjék (2),citromcirok (2),cukkini (2),üvegek (2),gyerek (2),másodvetés (2),bakik (2),rozmaring (2),babaszoba (2),paprika (2),bodza (2),zöldborsó (2),méhek (1),atka (1),tárkony (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),teszt (1),IKEA hack (1),szilveszter (1),kapszula (1),gyurma (1),festés (1),támasz (1),igénytelen (1),otthon (1),csomagolás (1),balkonkertészet (1),tűz (1),melegedő (1),gyertya (1),alma (1),gránátalma (1),édesburgonya (1),batáta (1),nasi (1),virágtartó (1),teleltetés (1),ananász (1),diy (1),talaj (1),baki (1),répa (1),gyümölcs (1),mini kert (1),madáretető (1),zamioculcas (1),szobanövény (1),összeültetés (1),gyom (1),moha (1),krizantém (1),szeder (1),tetvek (1),hőség (1),fokhagyma (1),ágyás (1),fenyő (1),narancs (1),üvegház (1),uborka (1),spenót (1),liliomfa (1),pozsgások (1),varjúháj (1),raklap (1),magnólia (1),menta (1),singer (1),inda (1),szabadföld (1),party (1),tulipán (1),stevia (1),öntözés (1),nyár (1),tea (1),díszfák (1),juhar (1),japánkert (1),esővíz (1),koriander (1),láda (1),pult (1),gyerekeknek (1),graffiti (1),árvácska (1),szerszámok (1),tőzegtabletta (1),bútorápolás (1),egres (1),létra (1),inkubáció (1),pesto (1)