Filléres ajándéktipp - ha időd sincsen

Korunk egyik legidegesítőbb mindennapi problémájára kínálok ma megoldást egy szuperegyszerű, de annál praktikusabb karácsonyi ajándék formájában. Következzen az adventi sorozat legújabb epizódja, ami megoldást kínál erre: DIY ajándék
Ismerős?! Ha igen, akkor minden bizonnyal Te is örülnél lennél egy olyan szuper ajándéknak, ami átvágja ezt a Gordiuszi csomót. Majdnem szó szerint! Lássuk a szuper fülhallgató tartókat: 

 1. Csipeszekből ajándékot 

DIY ajándékNem kell sok dolog hozzá; festék vagy dekor tapasz, 2 db facsipesz és némi ragasztó. Szuper kísérőajándék, vagy apró figyelmesség lehet akár kollégáink, akár zenekedvelő barátaink részére.

 1. Kinder tojás reneszánsz

DIY ajándékHa gyerekeid vannak, bizonyára akad otthon egy ilyen klasszikus sárga, műanyag tároló. Ha nem, akkor javaslom, ruházz be egyre :)

 1. Egy darab filc és patent

DIY ajándékFiús fülestartót is készíthetünk, szinte még varrni sem kell! Persze ha merészebbek vagyunk használhatunk farmer anyagot, vagy akár bőrt is. Lányoknak cifrázhatjuk, cicás, nyuszis vagy akár karácsonyi témájú tartót is készíthetünk. 

DIY ajándék

 1. Boros dugó

DIY ajándék

Hányszor is mondtam, hogy mindenre jó?! Íme, egy újabb felhasználási módja, szuper fülhallgató tartót készíthetünk belőle.

 1. Plasztik kártya

DIY ajándék

Egy régi telefonkártyát, bankkártyát vagy ajándékkártyát egy kis odafigyeléssel átalakíthatunk ilyen szuper fülestartóvá. Ha éppen nem használjuk, a pénztárcánkban is pont elfér :)

A nem saját képeim forrásáért, további ötletekért látogass el pinterest oldalamra: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/diy-f%C3%BClestart%C3%B3/

 0
Tovább

Filléres ajándéktipp - variációk pohárjelölőre

Megint eltelt egy év, bizony holnap már gyújtjuk az első gyertyát a koszorún. Lassan hagyománnyá válik, hogy minden adventi hétvégén hozok egy olcsó, egyszerű, de mégsem tucat csináld magad ajándékötletet; és ez idén sem lesz másképpen :) fogadjátok szeretettel az idei első tippemet, a pohárjelölőt! 

DIY ajándék karácsony

Bizonyára senkinek sem ismeretlen a szituáció, amikor összegyűlik a család (vagy a barátok), és még le sem vették a cipőjüket, de a konyha máris pillanatok alatt egy végeláthatatlan pohárerdővé változik. Hamar eluralkodik a káosz, és a mosogatnivaló pont négyszer annyi lesz, mint ami feltétlenül szükséges lenne.
Tuti megoldás a munka redukálására a pohárjelölő, így biztos, hogy minden vendéglátó (köztük én is) nagyon örülne egy hasonló készletnek. A dolog szépsége pedig, hogy minden alkalomra külön garnitúrát gyárthatunk akár az ünnepelt érdeklődésének, ízlésének megfelelően is. Ha ez még mindig nem győzött meg, pofon egyszerűen, szinte bármit felhasználhatsz, ami a kezed ügyébe kerül –legyen az dugó, maradék puzzle, régi bizsu, kupak, csipesz, kartonpapír vagy maradék filcanyag.

Nézzük a kedvenceimet:
 

 1. A parafa dugó mindenre jó 

  DIY ajándék karácsony

Ahogyan korábban már vetésjelölőt is készítettünk dugóból, szuper egyedi pohárjelölőket is készíthetünk. Szeleteljünk fel egy boros dugót (tipp: ha előtte vízbe áztatod, könnyebb lesz vágni, és nem is morzsolódik – de ekkor ki kell szárítani alaposan, mielőtt tovább haladnál) ezt követően festhetjük, decoupage-olhatjuk, díszíthetjük kedvünkre. Egy dróttal szúrjuk át, hurkoljuk meg és szalaggal, vagy lánccal rögzíthetjük a pohár talpán. Csirió!

 1. Maradék fonal 

  DIY ajándék karácsony

Ha tudsz egy kicsit kötni vagy horgolni, máris nyert ügyed van. Egy kis maradék fonalból szuper télies jelölőket készíthetsz. Ezeket gombbal is rögzíteni lehet, de a mini sálak megkötve is biztosan sikert aratnak majd.

 1. Filc jelölők 

  DIY ajándék karácsony

Karácsonyra kifejezetten stílszerű :) Nyomtass néhány karácsonyi mintát papírra, és vágd ki azokat. Ezek lesznek a sablonjaid. Rajzold körbe ezeket a filcen, majd vágd körbe a vonal mentén. Éles ollót használj, akkor szép a filc, ha nem rojtos a széle. Vágd be a közepéig az egyik oldalon – így a pohár szélére tudod rakni. Ha belülre egy köralakot vágsz, a borospohár talpára is illesztheted.

 1. Kupakok 

  DIY ajándék karácsony

Ki mondta, hogy a söröskupakokat nem lehet semmire használni?! Lukaszd ki egy szöggel a tetején, mint egy medált, majd igény szerint fesd le. A belsejébe festhetsz mintát, vagy akár képet is ragaszthatsz! A rögzítés a parafa dugó koronghoz hasonlóan tud működni.

 1. Mini karácsonyfadíszből jelölők 

  DIY ajándék karácsony

Talán a legegyszerűbb, ha apró díszeket szerzel be többféle színben és formában. Ezekhez a színben passzoló szalagok remek kiegészítők, igazán mutatós és egyszerű ajándék:

A képek forrásáért, és további pohárjelölő ötletekért látogass el pinterest oldalamra:  https://www.pinterest.com/BalkonGaz/identify-your-glass/ 

 0
Tovább

Fűszerkert a lakásban

Néha picit kiszúrásnak érzem, hogy a mi klímánk nem teszi lehetővé, hogy egész évben kertészkedhessünk kedvünkre a szabadban. Persze a szép hóesés (ami sajnos már nem túl gyakori) azért kicsit kárpótol ideig óráig :) de mit lehet tenni ilyenkor? Nézzünk körül a lakásban, és próbáljuk meg valamennyire kiélni kisvakond szenvedélyünket a meleg szobában! fűszer inspiráció

Szerintem a legtöbben főzünk – ki kényszerből, ki élvezetből persze – így a leginkább kézenfekvő és hálás feladat a kellemeset a hasznossal elegyíteni, és egy kis fűszerkertet létrehozni. Szuper dolgokat, ötleteket találni a neten, én is hoztam mára néhányat – de életben tartani a flórát odabent, na, inkább az a kihívás!

Amennyiben a lakásunkban van egy szabad párkány, már nyert ügyünk van – a legtöbb széles körben használt fűszernövény bírja ezt a fénymennyiséget. Ha a konyhánk világos, akkor akár az ottani szórt fény is elegendő lehet, de picit nagyobb körültekintéssel kell eljárnunk. fűszer inspiráció

Rögtön két megoldás közül választhatunk: vagy magról vetjük el a növényeinket és magunknak nevelhetjük, vagy a türelmetlenebbek vásárolhatnak előnevelt palántákat is. Ha nem csak az aktuális főzéshez szeretnénk friss fűszereket, azt javaslom, inkább kertészetekből szerezzük be ezeket; sokkal nagyobb eséllyel tarthatjuk életben őket!

Legjobb, ha a kertészetben kifejezetten fűszernövényeknek megfelelő földkeveréket is vásárolunk a munkálatokhoz. A legtöbb fűszernövény gyökere viszonylag sekélyen terül szét, így kiemelten fontos a megfelelő tápanyagellátás. Ezt az öntözésnél is vegyük figyelembe. Általánosságban nem szabad hagynunk, hogy a föld teljesen kiszáradjon, de a pangó víz, a túlzott locsolás is végzetes lehet, a túlgondoskodás könnyen a növények végét jelentheti. fűszer inspiráció
Ami talán a leginkább szembeötlő különbség a kinti kerthez képest, az a hely szűke, így sokkal gyakrabban kell visszacsipkednünk a növényeket. Egyrészről a gyérebb fény miatt hajlamosak a felnyurgulásra, ami nem szép látvány. A gyakori visszavágással új hajtások fejlesztésére, bokrosodásra sarkalljuk a növényt. Ezen felül egy hatalmasra nőtt bokrot egy kis cserép föld nem lesz képes egy idő után tápanyagokkal ellátni, hirtelen pusztulást tapasztalhatunk. Valamint legyünk őszinték na, mi is szeretnénk egy kis fényhez jutni az ablakon keresztül :) 

fűszer inspiráció

A legkönnyebben bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót, mentát és petrezselymet nevelhetünk, de a zsálya, a rozmaring vagy a koriander, a metélőhagyma is elég gyakori.
Ha összeültetést tervezünk, kalkuláljunk a növények különböző igényeivel és méreteivel is! A zsálya és a rozmaring kifejezetten magasra nyúlik, így minél hátrébb ültessük ezeket. A bokrosabb bazsalikom inkább középre vagy előre való, míg a kúszó kakukkfű tökéletesen mutat, ahogy csünghet elől: 

fűszer inspiráció

De hogyan lehet mutatósan egy picike helyen is saját fűszerkertünk fillérekből?  Könnyebben, mint gondolnád: fűszer inspiráció

További inspiráló ötleteket pinterest oldalamon találsz: https://hu.pinterest.com/BalkonGaz/indoor-herb-garden/

 0
Tovább

Ország, város..

Cudar idő van kint, jobban esik bekuckózva teát szürcsölgetni, és a nyárról ábrándozni. Készítettem a tea és az álmok mellé egy rövid kvízt azokról a helyekről, ahol akár most is szívesen lennék. Eltalálod, hol készültek a képek?

 0
Tovább

Csináld magad szivacsos lábtartó

Hideg van :) ehhez kétség sem fér! Jobban esik egy kis benti szöszmötölés, legalábbis nekem mindenképpen. Bár inkább csak az otthon témába vág ez a bejegyzés, mintsem a kertészkedésbe – de ha nyitott vagy egy kis barkácsolásra, nyugodtan olvasd tovább!

Amikor beköltöztünk szeretett otthonunkba kicsit több mint két éve, maradjunk annyiban, hogy egy fityingünk sem maradt. Nem túlzás :) igyekeztünk tehát minden olyan lehetőséget kihasználni, ami költséghatékony, mégis egyedi, és kielégíti a legtöbb igényünket. Így született meg ez a hackelt, párnázott lábtartó is, amit bár most átkárpitoztam, a mai napig remekül szuperál: DIY bútor IKEA hack

És hogy mennyibe került? :) Durván 5.000 Ft-ba (persze a szükséges szerszámok rendelkezésre álltak). Máris jobban tetszik, ugye?! Vegyük sorra, mit használtam fel:

 • A nagy kék-sárga bútoráruház 3.900 Ft-os, szereld össze magad, legolcsóbb Tv állványát
 • Maradék méterárut, 70x140 cm, kb. 800 Ft
 • Maradék anyagot az alsó burkolásra, kb. 40x100 cm, 300 Ft
 • Maradék függönyanyagot, amit a nagyimtól lejmoltam
 • Bori kolléganőm gyerekkori matracszivacsából ajánlott fel egy darabot a célra
 • Ragasztót
 • Tűzőgépet, kapcsokat

A szivacs pontos méretre vágását Bori egy komolyabb konyhakéssel elintézte, így nem is volt dolgom, csak felragasztani a bútor tetejére. Ragasztópisztolyt használtam, de a „hideg” ragasztók is szuperek a célra, sőt – meg sem olvasztják szivacsot. Ezt követően mint egy védőhálót, a függönyt ráfeszítettem a szivacsra, és rákapcsoztam a bútorlap hátoldalára. DIY bútor IKEA hackEkkor még manuális kapcsozó gépünk volt; tömény fizikai munka és kínszenvedés. Elektromossal viszont megy, mint a karikacsapás, de nagyobb odafigyelést igényel. Mindenképpen kérj egyet kölcsön, vagy ha sorozatgyártásba fogsz, ruházz be egyre!

Most ugyanezzel a metódussal tűzzük fel a választott anyagot is a függönyre. A sarkok illesztése a legnagyobb kihívás, de csak annyi a kritérium, hogy hasonlítsanak egymásra ;) DIY bútor IKEA hack
Figyeljünk azonban, hogy a hátoldalon van 4 db luk, ahová a lábakat kell rögzítenünk. Jelöljük meg ezeket, mert különben később nem lesz olyan könnyű megtalálni! Tapasztalatból mondom :D Én gombostűket használtam: DIY bútor IKEA hack

Elsőre picit tovább tart az anyag felfeszítése, de másodszor már pillanatok alatt elkészülünk vele. Nem kell nagyon megfeszíteni, csak legyen szép egyenletes. Persze közel sem lesz tökéletes :) bár nem az alját nézegetjük leginkább, de azért mégis nézzen ki ott is valahogy. Egy méretben passzoló, maradék színes anyagot választottam a takaráshoz:DIY bútor IKEA hack
A gombostűkre továbbra is figyeljünk! Ha elfedi az új anyag, helyezzük azokat kívülre. Szuper, jöhetnek a lábak! A gombostűk helyét ollóval lukasszuk ki: DIY bútor IKEA hack
Már csak be kell csavarnunk a csavarokat. Ismételjük meg annyiszor, amennyi lába a bútorunknak van, és szinte készen is vagyunk: DIY bútor IKEA hack

Nincs más dolgunk, mint megfordítani, és elhelyezni. Mi lábtartónak használjuk a kanapéról, de ülőkeként is tökéletesen funkcionál.
Persze lehet kicsit dizájnolni és ráncolni is, erre legközelebb visszatérünk ;) DIY bútor IKEA hack

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Legfrissebb bejegyzések

2017.06.26.
2017.06.04.
2017.05.16.

Címkefelhő

DIY (38),konyhakert (30),dekor (14),magvetés (14),inspiráció (14),gasztro (14),újrahasznosítás (12),fűszer (12),tavasz (12),ajándék (10),virágok (10),Top5 (10),egzotikusok (9),gyökereztetés (9),karácsony (8),ősz (8),palánta (7),gyümölcsök (7),balkonláda (6),tél (6),jelölő (5),gyümölcsfák (5),húsvét (5),kertésznapló (4),nagyvilág (4),bútor (4),bazsalikom (4),chili (4),szörp (4),hagymások (4),kúszó növények (4),eper (4),paradicsom (4),leander (4),függőleges kert (4),szamóca (3),csíráztatás (3),citrom (3),szüret (3),berendezés (3),gyorstipp (3),mérgező (3),gyömbér (3),áfonya (3),füge (2),táblafesték (2),asztal (2),kártevők (2),citromcirok (2),tartósítás (2),bodza (2),tök (2),torma (2),babaszoba (2),levendula (2),rovarok (2),érdekesség (2),orchidea (2),trinidad scorpion (2),növényvédelem (2),retek (2),minikert (2),magfogás (2),zöldborsó (2),vöröshagyma (2),paprika (2),cserjék (2),avokádó (2),cukkini (2),tojáshéj (2),bakik (2),offtopic (2),mangó (2),rozmaring (2),másodvetés (2),barack (2),madáretető (1),pesto (1),japánkert (1),tetvek (1),hagyma (1),teszt (1),IKEA hack (1),esővíz (1),koriander (1),stevia (1),öntözés (1),díszfák (1),juhar (1),üvegek (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),tárkony (1),méhek (1),gyom (1),répa (1),talaj (1),baki (1),atka (1),támasz (1),egyszerveddmeg (1),nyár (1),uborka (1),kapszula (1),gyurma (1),festés (1),szilveszter (1),varjúháj (1),ültetés (1),tulipán (1),szerszámok (1),moha (1),magnólia (1),graffiti (1),party (1),fenyő (1),üvegház (1),singer (1),inda (1),menta (1),narancs (1),fokhagyma (1),gyerekeknek (1),krizantém (1),egres (1),hőség (1),pult (1),láda (1),ágyás (1),pozsgások (1),létra (1),szőlő (1),tőzegtabletta (1),liliomfa (1),spenót (1),szeder (1),inkubáció (1),bútorápolás (1),tea (1)