Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Filléres ajándéktipp 01.

Tegnap azt kell mondjam, hogy bizony pimaszul arcon csapott a tél. :) számítottam rá, mégis hirtelen volt. Hihetetlen, de vasárnap már gyújtjuk az első gyertyát a koszorún, így hivatalosan is lezárom a 2015-ös őszi szezont, egyben megnyitom a télit. 

Tévedés azt gondolni, hogy a kertészkedni szeretők hónapokig vegetálni kényszerülnek, bár tény, ilyenkor nem árt egy addicionális hobbi. Számomra ilyen a gasztronómia és a diy is, így a karácsonyi szezon is izgalmakkal teli. Ennek jegyében mostantól karácsonyig négy héten át egy-egy rövid ajándéktippel jövök, hogy segítsek ráhangolódni az ünnepekre.

Gift in a jar -  avagy ajándék az üvegben
Nagyon beleszerettem az ötletbe, mert elképesztően kreatív dolgokat lehet összehozni, ráadásul eszméletlenül mutatósak is. Miket zárhatunk a palackba? Kezdjük egy igazán BalkonGazossal:

Virághagymás keltető  ajándék karácsony tél inspiráció

Egy szép befőttesüveg, néhány fenyőág, dekorkavicsok és virághagymák. Nem éppen megterhelő, de mindenképpen ötletesebb, mint egy csomag csoki :) Írtam korábban a tavaszi virághagymák hajtatásról, ha kedvet kaptatok, itt olvashattok részleteket:  http://balkongaz.reblog.hu/tavaszi-hagymasok


Forrócsoki a palackban  ajándék karácsony tél inspiráció

Különösbb szakácstudomány nélkül is összedobható az alábbi kis ajándék, amihez már csak forró tejet kell adni, és kész is a tömény élvezet. Csoki fanoknak tuti telitalálat, de azért írjunk hozzá egy pár soros elkészítési útmutatót!


Üvegbe zárt süti   ajándék karácsony tél inspiráció

Házi kekszet is ajándékozhatunk, de akár egy finom sütemény száraz összetevőit is előkészíthetjük ilyen formában. Persze karácsonyi kiszúrók, formák és receptek is mehtnek az üvegbe :) ha alapanyaggal tömjük, mellékeljünk elkészítési útmutatót, amely szép dekorációként is szolgálhat.


Egy forró leves?   ajándék karácsony tél inspiráció

Kolisoknak elsőosztályú ajándék, ha egy finom zöldségleves száraz összetevőit csoagoljuk be.


Minden jó  ajándék karácsony tél inspiráció

Természetesen nem csak gasztrobatyut készíthetünk, az üvegünket minden jóval megtölthetjük (akár aromás fűszerekkel, körömlakkokkal, túlélő készlettel, kézműves vagy varró felszereléssel vagy egy jó spa szettel is) :)


További inspiráló ötletekért, illetve a fenti képek forrásáért katt: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/gift-in-a-jar/

 0
Tovább

Fura lények

A természet alkotja a legszebb, de sokszor egyben a legbizarrabb lényeket is - néha ráadásul mindkettőt egyszerre. A személyes kedvenceim ezen lények közül az alábbi orchideák, amelyek egyike-másika távolról csak szépnek tűnik, de ha közelről is megvizsgáljuk, okozhatnak bizony meglepetést :)

1. Phalaenopsis

orchidea érdekesség
Igazán lélegzetelállító, bizonyára kedvet is kaptatok :) el kell, hogy keserítitselek Titeket - szerintem már van ilyen sokatoknak, csak a legtöbben talán észre sem vettétek :) Bemutatom Nektek a közönséges lepkeorchideát, amellyel a legtöbb háztartásban, vagy irodában találkozhatunk. Bizony, vegyétek csak szemügyre közelről! El fogtok ámulni, mert egy gyönyörű, szárnyait összezáró madár éppen leszáll a közepén. Saját madaram:  orchidea érdekesség

2. Dracula Orchis
Ismertebb nevén a majomorchidea, vagy majomfejű orchidea.  orchidea érdekesség

3. Orchis Simia

orchidea érdekesség

Szép magyar nevén majomkosbor :) egy nagy kedvencem, de talán kevesebben ismerik, egy itthon is honos orchidea fajta. Nedvességet, árnyékot és hűvöset kedvelő növény, de sajnos egyre inkább eltűnőben van hazánkban. A férjem gondosan beszerzett számomra néhány magot, hogy kedvemre kísérletezhessek vele, így biztos vagyok benne, hogy a jövőben részletesebben bemutatom majd.

4. Caleana Major
Egy igazi repülő kiskacsa. Ausztráliában honos, ritka orchideaféle.  orchidea érdekesség

5. Habenaria Radiata
orchidea érdekességÁzsiában honos a képen látható, orchideával rokonságban álló kócsagvirág. Ősszel felszáradó mocsaras területeket kedvel, napos, de alapvetően hűvösebb környezetben érzi jól magát. Ilyen magoknak is folyamatban van a beszerzése, így hamarosan bővebb beszámolóval érkezem.

6. Impatiens Psittacina
Maradjunk továbbra is a madaraknál. Egy ritka, thai virág, amely papagájra hasonlít.  

orchidea érdekesség

7. Antirrhinum
A legfurcsábbat hagytam utoljára, bár ez egy kicsit csalás. :) Az Antirrhinum a közönséges oroszlánszáj, vagy ahogyan gyerekkorunkból talán ismerősebb, a tátika. Próbáltátok már kiszárítani?! Döbbenetes az eredmény: 

orchidea érdekesség

A képek forrását a pinterest oldalamon találjátok  https://www.pinterest.com/BalkonGaz/strange-but-beautyful/  sok más hasonlóan érdekes orchidea társaságában, mint a csókos száj vagy a nevető méhecske :)

 0
Tovább

Leggyakoribb balkonbakik

Bizony velem is rendszeresen előfordul, hogy rászaladok egy ordas bakira, aztán vakarom a fejem búbját, és el sem hiszem, hogy ezt én követtel el. Van olyan is, amit természetesen konzekvensen minden alkalommal elkövetek, még akkor is, ha tudom, nem fog sok jó dolog kisülni belőle. Ráadásul az sem ritka, hogy tanakodom, és fogalmam sincs, hogy hol rontottam el, mégsem stimmel a dolog. Vegyük sorra most a leggyakorib balkonbakikat:

1. Nem tájékozódunk megfelelően
olvassuk el a növény "használati utasítását"
Beszabadulunk egy kertészetbe, ami rogyásig tele van csodálatos növényekkel, virágokkal, ráadásul készletet frissítenek, minden a-k-ci-ó-s - így alaposan bevásárolunk. Ebben az esetben hajlamos a lelkesedés a józan észen felülkerekedni (nem  csak anyagi értelemben). Én is néha felületesen válogatok, aztán bepasszintok mindent a kocsiba, de mire hazaérek, a feléről azt sem tudom pontosan, hogy micsoda. Napokkal vagy hetekkel később pedig úgy kihalnak, mintha erre lettek volna programozva. Előfordul ugyan, hogy nem a mi hibánk a dolog, azonban általában az :) Bagatel, de mégis hasznos tanács; érdemes a kiválasztott növény igényeiről tájékozódnunk, nem elhagyni/elolvasni a leírását, vagy legalább a pontos fajtáját feljegyezni, hogy később kényelmesen utána tudjunk nézni, hogyan locsoljuk, milyen födet, vagy éppenséggel mennyi fényt igényeln. Nem ciki amúgy kérdezni sem az eladóktól, higgyétek el :)


2. Nem ismerjük a saját lehetőségeinket, adottságainkat - vagy csak nem veszünk tudomást ezekről


Ez szerintem a második leggyakoribb hiba. Nem is igazán tudjuk, hogy a saját balkonunk milyen fekvésű, milyen mikroklímájú - így csak vakon kísérletezünk. Ez is egy nagyon gyakori oka a tömeges növénypusztulásnak, de viszonylag könnyen orvosolható, és nem is kell semmi szakértelem – csak egy kis megfigyelés, esetleg egy kihelyezett hőmérő. Fontos tisztában lennünk a fénnyel, hőmérséklettel, illetve a széltől való védettség mértékével is.
Persze gyakori az is, ha csak simán nem veszünk tudomást a kiszemelt áldozat igényeiről, mert tetszik és kész. Sajnos a nagyja ezeknek hamar vegetálni kezd, vagy kipusztul.


3. Nem tervezünk előre
készüljünk fel alaposan
Ha valamilyen munkálatra adjuk a fejünket, érdemes alaposan átgondolni, mit szeretnénk csinálni, illetve ahhoz mire lesz majd szükségünk. Egyrészről lerövidíthetjük a munkát, megkíméljük magunkat sok fölösleges körtől, és pénzt is takaríthatunk meg, másrészről növényeink fölösleges sanyargatását is elkerülhetjük.
Ha ad-hoc módon állunk neki egy-egy átültetésnek, és menet közben derül ki, hogy nincsen megfelelő föld otthon, vagy éppen cserépnek vagyunk híján, nem csak bosszantó, ha el kell szaladni közben, de a növény is károsodhat. Ennél azonban rosszabb az, ha a hiányzó dolgokat olyanokkal próbáljuk pótolni, amik kéznél vannak, még ha nem is a legmegfelelőbbek. :) bele se kezdjünk inkább!

4. Túlgondoskodunk
nem csak alul gondozni lehet
A kevesebb néha több. Bármilyen furcsa is, a növények „túlgondozása” talán a kezdő kertészkedők leggyakrabban elkövetett hibája. Első sorban a túlzott öntözés, a tápok túlzott mértékű használata vezet kataklizmikus pusztuláshoz,  de a túl gyakori áthelyezés, átültetés is a növény vesztét okozhatja. Legalább annyira halálos, mint a kiszárítás, szóval mindenki fogja vissza magát egy kicsit :)

5. Technikai bakikat vétünk
így ne legyen rozmaringod
Megfelelő tájékozódás mellett sem mindig sikerül minden, de gyakorlat teszi a mestert :) a mellékelt képen egy szép rozmaringot takarok el egy rusnya, elrettentő tulipáncsokorral.. ;) 
Sokszor csak a saját hibáinkból tanuljuk meg, hogyan lesz jó egy művelet. Biztosan lesz olyan, hogy túl mélyre, vagy éppenséggel nem elég mélyre ültetünk el valamit; fordítva ültetünk egy virághagymát vagy éppen nem jókor, rossz hajtást törünk le, túltakarunk vagy alul, esetleg nem megfelelően, éppenséggel teljesen rosszul metszünk. Igen. Próbálkozzunk, előbb vagy utóbb mindenki elkapja a fonalat, a természet pedig kiböjtöli, mert minden növény élni akar - nameg ugyebár tudjuk, hogy minden háború jár áldozatokkal. :)

képek forrásai: 
mikesivier.files.wordpress.com,plantsvszombies.wikia.com,bumbina.com,binleyflorist.com, saját termés

 0
Tovább

Top5 villámgyors őszi dekor DIY

Bár véget ért a minden szentek és a Halloween, de azért az őszi szezon még javában tombol. Ha eddig nem volt időtök, vagy csak kedvetek – nyugodtan neki lehet állni még a lakás dekorálásának már denevérek és csontvázak nélkül is, a klasszikus módon. Sokszor hangsúlyoztam, hogy folyamatosan időhiánnyal küszködünk, de ennek ellenére szeretjük a szépet, így néhány gyors, de mutatós (és low budget) dekor ötletet hoztam az őszre komponálva. 
Szombaton felkerekedtünk, és egy kicsit kirándultunk a Balaton parton. Összeszedegettem néhány apróságot, ami megtetszett (de csak olyanokat, amiket gyakorlatilag bárhol lehet gyűjteni). Gesztenyékkel, tobozokkal és színes falevelekkel felfegyverkezve értünk haza, és neki is láttam a dolognak:

1. Gyertyatál termésekkelDiy őszi dekor termések
Egy hosszúkás porcelánt választottam, de kerek tányér, vagy bármilyen alátét megteszi. Elrendeztem a gyertyákat, körberaktam őket gesztenyékkel, tobozokkal. Az egyik gyertyára maradék spárgával egy falevelet erősítettem, és kész is.

2. Singer fiókból gyertyatartó Singer fiókból őszi mécsestartó
Ez az ütött kopott kis fiók a szétbontott Singer állványhoz tartozott, de nem volt szívem kidobni. Meg is találtam neki az új funkciót: kibéleltem falevelekkel, majd három random befőttes üveget tettem bele maradék gyertyákkal. Egy natúr szalag még jól mutatna a befőttesek száján, de nem találtam :)

3. Ugyanez csak másképpen
A Singer fiók tetszőleges boros vagy pezsgős dobozzal is helyettesíthető, akár kültéri dekoráció is készülhet így a takaróval kint teázós, összebújós estékhez.

4. Termésre fel! Balkongaz őszi dekor
Magasabb vázák vagy üvegek megtölthetők termésekkel, bogyókkal és falevelekkel (a tölgyfa levele, vagy a klasszikus makk talán mutatósabb lenne, de ezeket találtam, na). Haladók akár a vázába rendezett égősorral is kombinálhatják, ami tökéletesen kiegészíti a gyertyafényt.

5. mécses és gyertyatartók levelekkel Őszi gyertyatartó befőttes üvegből
Nem csak gyertyát, egy egyszerű befőttesüveget is dekorálhatunk falevelekkel. Bizonyára a dekoupage is működik, de ha gyorsak akarunk lenni, egy kis kétoldalas ragasztópötty, sima ragasztó és spárga kombinációi is tökéletesen működnek.

A jól bevált gyertyatartókat, lámpásokat pedig megtölthetjük dísztökökkel, őszi kiegészítőkkel is, így akár az egész lakásban visszaköszönhet az őszi hangulat. Lámpás ősziesen

 0
Tovább

DIY mini kert bent, a melegben

Ahogy hűl odakinn az idő, még a magamfajta fanatikusok is egyre kevesebb kedvvel mozdulnak ki kapirgálni. A részemről megpróbálok ilyenkor inkább egy kis hangulatot varázsolni a lakásba. Természetesen kerti hangulatra gondolok :)

Egy időben teljesen rákattantam a mini üvegházakra, és az igazat megvallva nem is tudom, miért álltam le velük. Talán a hely hiánya miatt?! Most, hogy nézegetem a saját régi fotóimat, illetve azokat, amelyeket inspirációként gyűjtöttem, rájöttem, hogy megint készítek majd néhányat. Igazából sok hozzávalóért nem kell most sem elmennünk otthonról, lehet olyanokkal dolgozni, amik amúgy is vannak – de persze rá is készülhetünk. Garantálom, a beszerzés és keresgélés tovább tart, mint az érdemi munka.

Ami szükséges: kavicsok, termőföld a növény igényei szerint, növények, némi dekoráció (kagylók, moha, ágak, kavicsok) és egy tartály. A tartály lehet vásárolható üvegház, gyertyatartó lámpás, vagy akár befőttes üveg is. Egyszerűbb, ha az üveg száján befér a kezünk, de haladók szép dolgokat művelhetnek keskenyebb szájú tartályokkal is. (nem én)

Tisztítsuk meg az üvegünket, tegyük bele a kavicsokat – ez felfogja majd a vizet, így védi növényünk gyökérzetét. Mehet a föld, a növény. kicsit locsoljuk/permetezzük, és mehet rá a moha, vagy a dekoráció.
A különböző pozsgásokat ajánlom első sorban, de orchideák, vagy akár húsevő növények otthona is lehet a terrárium. Nézzük a képeket:

 DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

DIY üvegház dekor minikert

Az első két kép sajátom, a többi forrása: http://www.bystephanielynn.com

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)