Nagyon népszerű kertész körökben ez a kis ibolya féle, ráadásul annyi hibridje van, hogy a szakirodalom sem tudja pontosan összeszámolni. A szivárvány összes színéből, különböző mintázatokból és több méretből is válogathatunk, így gyakorlatilag mindenhová beilleszthető, mindenki ízlésének megfelel.

Árvácskáim a leander tövébenEllentétben velem, nagyon jól bírja a hideget, így az egyik legkorábban felbukkanó kerti- vagy balkonnövény az árvácska. Nálunk a leanderek tövében már rég színes virágaiban pompázik, de a kertészetek polcain, vagy a parkokban, körforgalmak közepén is találkozhatunk április első felétől velük. Némelyik fajta eleinte egészen jelentéktelennek tűnik, de bársonyos virágaik nyílásával mégis mosolyt csalnak az arcunkra :)

Vásárolhatunk előnevelt palántákat, ez a gyorsabb megoldás - mert az otthon, magról nevelt példányok első évükben csak leveleket hoznak, a bőséges virágzás csak a második évben várható.
Az árvácska magjaiHa mégis a magról vetés mellett döntünk, akkor június-júliusban, szabadföldbe (cserépbe, balkonládába) ültessük el a magokat. Nem szükséges mélyre ásni őket, éppen hogy csak legyen valami felettük - ilyenkor még őszre kinőnek, szépen meg tudnak gyökeresedni, és következő évben már nyílni is fognak.

Fontos, hogy árnyékos helyen keltessük, és lehetőleg takarjuk is le - a csírázáshoz a sötét nagyon fontos. Ettől eltekintve elég igénytelen kis növény, érdemes adni egy esélyt neki - a tűző nap vagy a félárnyék is tökéletesen megfelelő, viszont a nyári nagy meleg megviselheti, erre vigyázzunk, ha tudunk.

Ha van már árvácskád, és jövőre is szeretnél, érdemes papírtasakot készítek a magoknakvisszaszedni a magjait, majd ezeket ültetni el nyáron. Sokan a szirmok lehullása után, még zölden leszedik és kiszárítják a magházakat, én viszont inkább kivárom, hogy  a természet magától végezze el a munkát. Ebben az esetben mondjuk figyelni kell, mert ha beérik, szétrobban a magház, és kiszóródnak a magok. Mondanom sem kell, hogy általában lekésem :) de amennyi kell, így is megmarad, illetve a leander tövében is lesz utánpótlás.

A visszaszedett magházakból kifejtem a magokat, amelyeket papírba csomagolok. Valami kicsit nedvességtaszító jobban megfelel a célra, a fürdőszoba bútorból visszamaradt IKEA csomagolópapír egy tűzőgéppel tökéletes lesz. Hasznos ezután felcímkézni a papírt, nehogy később véletlenül rossze helyre ültessük.. ez tapasztalat :)

És íme, a felcímkézett papírtok