Limonádéba, bodza szörpbe, forrázva teaként, lazító fürdővízhez. Illatosít, egyébként méregtelenít és fertőtlenít.. de persze a mojitohoz is nélkülözhetetlen, és még sorolhatnám ;) igen kérem, itt az egyik legérdekesebb árvacsalánról, a mentáról van szó. Végre egy rendkívül sokoldalú és hasznos növény, ami Európából ered, igy mind kihúzhatjuk magunkat egy picit - vegyük is jobban szemügyre!

Élénkzöld színű, sűrű növésű évelő, ami lakásban is jól érzi magát. Nagyon szapora, így nem érdemes összeültetni mással- kivéve ha az a cél, hogy elsorvasszon mindent maga körül. Szereti a félárnyékos, nedves helyet, de napon is elvan. Jó vízáteresztő földbe ültessük, tápoldatozzuk szorgalmasan, és meghálálja.

Balkongaz menta 01
(Bolti) magról is szaporítható, de hatékonyabb megoldás is van, amit személy szerint jobban szeretek :) Először is válasszunk le egy 10-15 cm hosszú, egészséges szárat az anyanövényről. Az alsó leveleket ezután szedjük le róla, dobjuk egy közepesen erős mojitoba, majd a szárat tegyük vízbe (lásd a képen balra). 

A leválasztott levelek tövéből napokon belül gyökerek fejlődnek, és az új növény hamar elültethető lesz, addig pedig élvezzük a menta nyugtató hatását koktélunkban. 

Szerintem a mentázás gyerekkel is jó projekt (csak limonádéval, persze) sőt, elültetés után a cserepet szépen fel is lehet közösen díszíteni, a nagyinak szuper ajándék minden alkalomra. Amúgy a kertbe is kikerülhet, áttelel, de mindenképpen takarni szükséges.

Lássuk a teljes, körülbelül két hétig tartó növekedési folyamatot képekben:

Szapora jószág a menta