Sok helyen találkozhatunk olyan zavarba ejtő jótanácsokkal, minthogy „savanyú talajon virít” vagy „a meszes talajt kedveli”, de sokunknak ez amolyan nesze semmi, fogd meg jól információ. Vagy abba ültetjük a növényt, ami éppen kéznél van, vagy éppenséggel fogalmunk nincsen, milyen a kerti talaj, mert nem rendelkezünk méregdrága műszerekkel vagy tesztcsíkokkal és csak próbálkozunk. Egy gyors házi praktikát hoztam, amivel viszonylag egyszerűen megállapíthatjuk, milyen típusú talajunk van, ezáltal sok pénzt megspórolhatunk, ha csak olyan növényeket veszünk, amik jól is érzik majd magukat benne.

Egy kis összefoglaló:
A talaj kémhatását pH értékben fejezzük ki. A 4,0-6,8 tartomány savanyú, 6,8-7,2 közömbös, míg 7,2-től lúgos (meszes) talajról beszélünk. A talajok kémhatása viszonylag állandó, így tehát érdemes a „javítás” helyett a talajnak megfelelő növényeket választani, de egy költségesebb talajcserével persze minden megoldható :) Erkély körülmények közt azért minden sokkal jobban szabályozható.

Én egy régi, gazos balkonláda földjét vettem górcső alá most, vagyis tettem pohárba. talaj gyorstippA vizsgálathoz mindössze két pohárra, kis ecetre, szódabikarbónára és desztillált vízre lesz szükség. A desztvíz benzinkúton, barkácsboltban kapható, de akinek pl. szárítógépe van otthon, könnyebben hozzájuthat. 
A kísérlet igen egyszerű. Helyezzünk 1 kanál földet a pohárba, majd öntsük fel fél deci vízzel, és alaposan keverjük el. Ha feloldódott, az egyikbe löttyintsünk egy evőkanál ecetet, a másikba egy teáskanálnyi szódabikarbónát, kicsit rázzuk össze és figyeljük, mi történik: talaj gyorstipp

Esetemben a szódabikarbónás oldat pezsegni kezdett. Mit is jelent mindez? Mivel a szódabikarbóna lúgos kémhatású (pH 8,4-es), így savas környezetben reakcióba lép, tehát pezseg – ebből tudom, hogy az oldatom kémhatása savas, tehát a földem savanyú. Amennyiben az ecetes megoldás pezseg fel, úgy lúgos, vagyis meszes talajról beszélünk.

Természetesen ez a megoldás nem ad teljesen pontos képet a talaj pH értékéről, de mindenképpen jó kiindulásként szolgálhat.