Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Keskeny az erkély?! Nincs veszve semmi!

Bizonyára sokan közületek (főleg akik mostanában nézegettek esetleg újabbépítésű lakásokat) találkoztak már azzal a típusú „nagy erkélyesnek" hirdetett lakással, aminek a kilépője akár 20 négyzetméter alapterületű is lehet, de egyszerűen annyira keskeny, hogy nem nagyon lehet mit kezdeni vele. Szuperül hangzik ugyan, hogy minden szobából ki lehet lépni az erkélyre, de amikor meglátod, hogy egy 1,6 m x 11,2 m-es csík az egész, lekonyul a mosoly az arcodról. Tudom én, közel sem ideális ez az elrendezés, de azért van remény, csak egy kis leleményességre lesz szükség :)

Mi ugyan elég jól el vagyunk eresztve hellyel, de a lakás előtt húzódik nálunk is egy ilyen keskeny sáv, amelynek a jelentős része kihasználatlan. Ahogyan megérkezett a jó idő előkerültek a bútorok, szétpakoltuk a növényeket is, és a hálószoba előtt lassacskán egy nem túl bizalomgerjesztő űr kezdett tátongani. Kifejezetten erős volt a kontraszt, mert a hátsó pihenőrész viszont szépen alakult: DIY berendezés pult

Elképesztően zavarta a szemem, így sokáig nem is bírtam magammal. Hamar megszületett az ötlet, hogy egy komoly hiányosságot pótolva olyan kültéri ücsörgő bárt/étkezőt alakítunk ki ebben a kiugróban, ami színben is harmonizál a már meglévő bútorokkal. Szeretünk jókat enni-inni, ehhez viszont egy kényelmes asztal nélkülözhetetlen volt, ha pedig iszogatás közben még bámészkodni is lehet, na, az maga a tökély :) Egy tökéletes megoldás tehát, ha keskeny az erkély, egy fiatalos bár kialakítása:DIY berendezés pult
Ha kíváncsi vagy, hogyan készült, olvass tovább!

A korlát bádogozott teteje is elég gyatra állapotú (köszönet a slendrián kivitelezőnek), így kézenfekvő volt, hogy egyszerűen rápakolunk és eltakarjuk azt. Barkácsáruházban vásároltunk két olcsóbb pultelemet, amiket a helyi lapszabászatban le is vágattunk. A keskenyebb csíkok kettős védelmi funkciót látnak el; szél esetén egyrészről védik a tányérjaink és poharaink tartalmát, másrészről, ha már jó a kedvünk, az alattunk lakókat is védik ezek tartalmától ;)
Miután hazavittük a faanyagot, a helyére próbáltuk, majd elvégeztük a kisebb méretre igazításokat. DIY berendezés pult
A munkalapjaink és a peremek kezelése következett ezután. Két-három rétegben kezeltük oldalanként kültéri festékkel/páccal/lazúrral. Amint a kívánt hatást elértük, két rétegben jöhetett a kültéri lakk. Miután megszáradtak a darabok, már láttam, hogy ez bizony sokkal jobb lesz, mint eredetileg reméltem :) DIY berendezés pult

Sarokpántok tartják szorosan össze a keskeny és a vastag darabokat, a két fél pultelemet pedig alul is összekapcsoltuk egymással, így teljesen stabil lett. DIY berendezés pult

A korlátunk derékszögű, így alapvetően masszív lett az építmény. A pult maga ráadásul és elég nehéz is, plusz nem lóg sokkal túl az eredeti felületen, így tökéletesen stabil, nem rögzítettük külön. Ha mégis szükséges lenne kikötözni, akkor mindenképpen a korlát kialakításnak megfelelően gyorsközözővel, bilincsekkel stabilizáljuk! Fontos, hogy lehetőleg a falfelületet ne fúrjuk meg avatatlanul, nehogy eláztassuk a szomszédokat. Ha készen vagyunk, nincs is más dolgunk, minthogy válasszunk néhány menő széket, pukkantsunk egy üveg pezsgőt és indulhat is a buli! DIY berendezés pult

 1
Tovább

Tavaszi bútorfelújítás

Hölgyeim és uraim, végre hivatalos; az időkép is áldását adta a tavasz közeledtére: tavasz bútor bútorápolás

Húsvétra tehát megérkezik, amit már magunk is érzünk a zsigereinkben. De mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy lassan végre itt az ideje hivatalosan is, hogy birtokba vegyük az erkélyeket, balkonokat és teraszokat :) elő lehet szedni az elpakolt bútorokat, eszközöket a pincéből, garázsból – már aki elpakolja őket, ugye.. Mi már évek óta elől hagyunk mindent, mert télire sajnos hely szűkében vagyunk, így alaposan rájuk fér a tavaszi optikai tuning: tavasz bútor bútorápolás

Természetesen az ápolás nem csak az esztétika miatt fontos; ha nem szeretnénk kétévente lecserélni a teljes (fa) bútorzatot, mindenképpen foglalkoznunk kell a kérdéskörrel. Egyrészről az erős nyári UV is megeszi őket, de persze a téli csapadék és fagy sem tesz jót – elő a csiszolópapírral és az ecsetekkel; jöhet a móka!
Ha nincsen fedésünk, mindenképpen csapadékmentes, legalább 10-12 fokos időjárást várjunk ki türelmesen, hogy a pácunk/festékünk meg tudjon száradni. Mindenképpen olvassuk el a gyártó utasításait, és annak megfelelően járjunk el.

Első lépés a csiszolás. Elég unalmas fizikai munka, de ha szép az idő, tulajdonképpen még jól is eshet ez a kis mozgás. Végezhetjük manuálisan csiszolópapírral, de akár csiszológépet is használhatunk. Ha nem rendelkezünk ilyennel, vagy csak ritkán használjuk, nagy barkácsáruházak (is) biztosítanak lehetőséget az 1-2 napos bérlésre, érdemes élni a lehetőséggel.
Alaposan csiszoljuk át a felületeket, hogy az új védőréteg be tudjon ivódni a fába. Mi nem szoktuk teljesen eltávolítani az előző rétegeket, mert szeretjük a rusztikus hatást, és kicsit sem bánjuk, ha nem egyenletes színű a festés – de ez ízlés dolga :)

Ha megvagyunk, akkor alaposan portalanítsuk le a felületet, mielőtt nekilátnánk az érdemi munkának. Ezt a lépést mindenképpen érdemes alaposan elvégezni, mert a poros felületre nem lehet szépen festeni, ráadásul az ecsettel összeszedjük a port, és a festékbe is belekeverjük.

Jöhet a festés! Minden lazúrhoz, festékhez, páchoz vagy lakkhoz más ecsetet vagy hengert javasolnak. Érdemes az erre vonatkozó gyártói utasításokat is megfogadni, elvégre is értenek hozzá. Nekünk bejött a kishengeres festés, sokkal egyenletesebben lehet felhordani a festéket, és gyorsabban is halad a munka. tavasz bútor bútorápolás
Ki kell várni a javasolt száradási időt, majd még legalább egy réteggel dolgozzuk át a szebb eredmény, és tartósabb bútor érdekében! Ennyi. Ég, és föld, nem?  tavasz bútor bútorápolás

A kinti téli tárolás miatt mi ősszel is általában festünk egyet, ha szabadidőnk engedi, de persze nem mondom, hogy néha nem maradt ki ;) 

Ja, és ki mondta, hogy csak a bútorok igényelnek törődést?! Meg lehet dolgozni a megfáradt madáretetőket is :) tavasz bútor bútorápolás

 0
Tovább

Inspiráció berendezéshez

Amikor azt mondom, ideális balkon, szerintem mindenkinek más jut az eszébe, az mindenesetre biztos, hogy mérettől és minden adottságtól függetlenül a szabadidő kényelmes, kedvünk szerinti eltöltését szolgálja. A teraszunkat, erkélyünket úgy kell berendeznünk, hogy az nekünk a legkényelmesebb legyen, és a lehető legtöbb ennek megfelelő funkciót ellássa. Igazi édes kihívás maga a kialakítás, az alábbiakban három, itthon gyakoribb esetet járok körbe:

A pöttöm városi luxus
inspirációÉn egyszerűen imádom a pici, rusztikus vagy mediterrán erkélyeket. Biztosan tudjátok, mire gondolok; ami tényleg csak egy kényelmes, meghitt zug, ahol a reggeli tea/kávé (opcionálisan feles) és croissant elfogyasztása mellett átfuthatjuk a reggeli lapot, esetleg kellemes nyári estéken olvasgathatunk. Ahol egy barátunkkal, vagy a szerelmünkkel egy jó bort kortyolhatunk el egy kis sajt társaságában és jót beszélgetünk a gyertyafényben - persze a sajtot ölben kell fogni, és a palack is bent marad, mert nem tudod már hová tenni.
Ez a stílus számomra teljesen letisztult, egyfajta rusztik-minimál. Kevés, keskeny és légies bútort érdemes a kevésbé zsúfolt hatás érdekében elhelyezni (más nem is fér el egy ekkora balkonon) néhány növénnyel, amelyeket lehetőleg a falhoz, vagy a korláthoz rögzített ládában/edényben helyezhetünk el. A tér intimitását textilekkel, párnákkal mindenképpen lehet –és kell is fokozni. Most nagyon divatos a dolog, főként az építészeti adottságok miatt inkább nagyvárosok apró erkélyein elterjedt.
A képet a shelterness.com-nak köszönjük.

Panelbalkon
inspirációEz az igazi challange. Kb. 10-11 évig én is lakótelepen laktam, így jól ismerem ezt a témát. Nem mindig volt ez divatos, de szerencsére hála a terjedő programoknak és a rengeteg kreatív felújításnak/átalakításnak, ismét reneszánszát éli a panel. Persze nem mindegyik lakás olyan szuper adottságú, hogy erkélye is van (és ha van is, még nem építették be) de ha mégis találunk ilyet, a maga keretei között a berendezés variációinak csak a kreativitásunk (és a pénztárcánk) szabhat határt.
A padló átburkolása, illetve a fal színének megválasztása már nagyon sokat számít, legyünk nyugodtan bátrak. Egy kedves barátom például sötét fa padlóburkolatot választott, amit nagyméretű fehér kavicsokkal szegélyezett, a falakat pedig nagyon halvány tojáshéj színűre festette; így egészen komoly, keleties hangulatot ért el, amit az alacsony bútorokkal, a vizipipájával és ülőpárnáival csak fokozott.
A mellékelt kép ugyan nem erről a balkonról készült, mert a tulajdonosa MÉG nem járult hozzá a kép publikálásához :P de szintén komoly elismerést érdemel. Nem csalás, egy közönséges budapesti panelből lett ilyen csoda, amely egyébként Csap Viktor munkáját dicséri (a kép forrása: www.archilovers.com).

Ha pedig egy olyan lakást választanánk mégis, ahol beépítették az erkélyt, akkor sincsen gond, rengeteg ötletes megoldással találkoztam már erre a variációra is. A kedvenceim a www.adme.ru jóvoltából:
Modern bár/étkező kialakítás:
inspiráció

És a visszafogott északi nyugalom szigete:
inspiráció


A gigantomán szuperterasz
Titkon szerintem mindenki egy hatalmas, jól kihasználható teraszról álmodik (persze aki nem kertes házról, de ettől most vonatkoztassunk el). A balkonok császára, az erkélyek királya többnyire a lakóházak legfelső szintjén található, ahol még a levegő és ugye a napfény is más. A kilátás isteni, persze belátás az nincs. (Na persze, ezt csak úgy tudom elképzelni, ha a ház egy fekete lyukra néz, vagy a Szaharában épült, esetleg valamilyen erőtér védi. Nyilván.) Biztos ilyen is van valahol valakinek, de még személyesen nem találkoztam hasonlóval –én, földi halandó.
A miénk sem kicsi, de azért nem kell túlmisztifikálni. Több szomszéddal is összebiccentünk, már ha észrevesszük egymást, mert jó messze vagyunk (nekem legalábbis, mert nem látok túl jól).
Elsőre beleszerettem a teraszba, de amikor a berendezésre került a sor, bizony elkezdtem kapkodni a levegőt. Egy ilyen nagy térből intim helyet varázsolni (kevés pénzből) számomra nagyon nem könnyű feladat, bár szerintem sokból sem menne annyira könnyen. Az épület statikája, magassága, sőt, már a lift mérete is nagyban meghatározza, mit lehet egyáltalán felvinni. Ha a kényszer tetőburkolat javítás véget ér, és visszakerülnek a bútorok, ígérem hozok saját képet, addig is egy kis illusztráció a http://www.decosee.com jóvoltávól:
inspiráció

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)